SREDNJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: KMETOVALEC (šs)

KATALOG ZNANJ

Sprejeto na 44.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 1. 12. 2000

1. IME PREDMETA

IZDELKI DOMAČE OBRTI - izbirni predmet

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

   

 

2.

35

 

35

3.

   

 

skupaj

35

 

35

* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;

** V - vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.

3. USMERJEVALNI CILJI

Dijak:

  • razume pomen domače obrti kot oblike dopolnilne dejavnosti na kmetiji,

  • pozna vrste domače obrti,

  • pozna pletarska orodja in naprave ter surovine in gradiva,

  • pozna delovna orodja v lončarstvu in spozna osnovne delovne tehnike in tehnološke postopke,

  • pozna delovna orodja in pripomočke za oblikovanje lesa in načine obdelave in oblikovanja lesa,

  • pozna materiale, primerne za tkanje, tehnike tkanja in pripomočke pri tkanju,

  • spozna možnost uporabe izdelkov domače obrti doma in v turizmu,

  • spozna možnosti neposredne in posredne prodaje izdelkov.


  • 4. OPERATIVNI CILJI

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    UVOD

    Dijak

    Dijak

     

  • pozna vrste domače obrti

  • razume njihov pomen

  • razlikuje domačo in umetno obrt

  • analizira obrti v svojem kraju

  • Razvija sposobnost razlikovanja obrti med seboj.

    Se zave pomena ohranjanja tipičnosti dela v domači obrti.

    Krepi zavest o pomenu obrtne dediščine, ki vnaša kakovost v sodobno življenje.

     

    PLETARSTVO

     

     

     

  • pozna razvoj pletarstva in se seznani z osnovnimi tipološkimi različicami

  • pozna pletarska orodja in naprave

  • pozna pletarske surovine in gradiva

  • razume načine ponudbe pletarskih izdelkov in možnosti dodatnega zaslužka

  • razloži nastanek pletarstva

  • opiše in razčleni pletarska orodja in naprave ter surovine, ki jih najpogosteje uporabljamo

  • loči načine neposredne prodaje pletarskih izdelkov

  • Razvija pravilen odnos do pletarstva in do pletarskih izdelkov.

    Razvije zavest o pomenu okolju neškodljivega načina dela.

    Ogled: pletarska delavnica.

    IZDELKI IZ GLINE

     

     

     

  • pozna pomen lončarstva in njegovo vlogo

  • pozna delovna orodja

  • razume osnovne delovne tehnike in tehnološke postopke

  • utemelji lončarsko dediščino in temelje lončarstva

  • prepozna delovna orodja

  • spozna delovne tehnike in poveže zaporedje tehnoloških postopkov

  • Krepi pravilen odnos do lončarstva.

    Razvija zavest o tradicionalnih načinih dela, ki pa omogočajo tudi sodobno ustvarjalnost.

    Ogled: lončarska delavnica.

    IZDELKI IZ LESA

     

     

     

  • pozna pomen lesarstva kot oblike dopolnilne dejavnosti na kmetiji

  • pozna domače drevesne vrste, primerne za izdelavo izdelkov

  • pozna delovna orodja in pripomočke

  • spozna obdelavo in oblikovanje lesa

  • primerja domače drevesnih vrste glede na uporabnost njihovega lesa

  • nariše ročno mizarsko orodje in našteje električna ročna orodja ter opiše vzdrževanje le-tega

  • Razvija skrbnost in ekološko zavest pri delu z lesom.

    Razvija odgovornost za varno delo.

    Ogled: mizarska delavnica.

    TKANI IZDELKI

     

     

     

  • pozna zgodovinski razvoj tkanja

  • pozna materiale primerne za tkanje

  • zna opisati tehnike tkanja in pripomočke pri tkanju

  • zna uporabljat tkane izdelke doma in v turizmu

  • razloži razvoj tkanja na Slovenskem in drugod

  • se nauči izbrati ustrezen material glede na vrsto in namen izdelka

  • se seznani s prednostmi in slabostmi različnih tehnik tkanja in njihovih pripomočkov

  • spozna strokovna in trgovska imena surovin in materialov

  • Razvija ustvarjalnost pri uporabi in ponudbi tkanih izdelkov.

    Ogled: tkalnica.

    NEPOSREDNA IN POSREDNA PRODAJA

     

     

     

  • pozna možnosti neposredne in posredne prodaje izdelkov

  • našteje prednosti in slabosti prodaje na domači kmetiji, na tržnici, stojnici ob cesti

  • Razvija inovativnost pri prodaji izdelkov s kmetije.

     

    4. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

  • ustno.

    5. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Splošno

    Znanja tega predmeta se vsebinsko povezujejo z znanji naslednjih predmetov: umetnost, družboslovje, gospodarsko poslovanje, praktični pouk.

    Konkretno

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

  • pletarstvo

  •  

  • oblikovanje izdelkov

  • zgodovinski razvoj obrti

  • trženje in prodaja izdelkov

  • tehnike in tehnologija izdelave

  • izdelki iz gline

  • Umetnost

    Družboslovje

    Gospodarsko poslovanje

    Praktični pouk

  • oblikovanje izdelkov

  • zgodovinski razvoj obrti

  • trženje in prodaja izdelkov

  • tehnike in tehnologija izdelave

  • izdelki iz lesa

  •  

  • oblikovanje izdelkov

  • zgodovinski razvoj obrti

  • trženje in prodaja izdelkov

  • tehnike in tehnologija izdelave

  • tkani izdelki

  •  

  • usklajevanje barvne lestvice

  • zgodovinski razvoj obrti

  • trženje in prodaja izdelkov

  • tehnike in tehnologija izdelave