SREDNJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: KMETOVALEC (šs)

KATALOG ZNANJ

Sprejeto na 44.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 1. 12. 2000

1. IME PREDMETA

POLJEDELSTVO

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

66

39

105

2.

55

15

70

3.

92

10

102

skupaj

213

64

277

* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;

** V - vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.

3. USMERJEVALNI CILJI

Dijak:

  • spozna gospodarski pomen pridelovanja poljščin, vrtnin in travinja,

  • pridobi osnovna znanja o vplivih podnebnih in talnih dejavnikov na rast in razvoj rastlin,

  • pozna osnovna pravilnega gnojenja in obdelave tal,

  • zna vrednotiti rezultate kemičnih analiz in določiti gnojilne odmerke,

  • pozna rastlinske organe, njihovo funkcijo in pomen,

  • se seznani s pridelavo semenskega blaga in pozna njegov vpliv na pridelek,

  • spozna gospodarski pomen varstva rastlin in pozna različne načine varstva rastlin,

  • razvije čut odgovornosti ob uporabi fitofarmacevtskih sredstev in za pridelovanje zdrave hrane,

  • pozna značilne bolezni, škodljivce in plevele poljščin in se zna boriti proti njim z metodami integriranega varstva,

  • spozna osnovne pripravke za varstvo rastlin in jih zna varno uporabljati,

  • zna pridelati, pospraviti in skladiščiti najpomembnejše poljščine, vrtnine in krmne rastline,

  • zna gospodarno izkoriščati travno rušo in pridelke pravilno skladiščiti,

  • razvija skrb za ohranjanje kmetijskih zemljišč,

  • pozna zakonitosti paše in jo zna organizirati,

  • navaja se na uporabo novih tehnologij,

  • razvija osebno odgovornost in gospodarnost,

  • krepi ekološko zavest.


  • 4. OPERATIVNI CILJI

    1. letnik

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    UVOD

    Dijak

    Dijak

     

  • razume gospodarski pomen pridelovanja rastlin

  • se seznani s pomenom poljedelstva in ostalimi panogami rastlinske pridelave

  • Razvija čut za odgovorno pridelavo hrane.

     

    PODNEBNI DEJAVNIKI

     

     

     

  • pozna podnebne dejavnike

  • našteje in razloži vpliv svetlobe, toplote, vode in zraka na rast rastlin

  • primerja potek fotosinteze in dihanja

  • se seznani z možnostmi uravnavanja in izkoriščanja podnebnih dejavnikov

  • opazuje podnebne razmere svojega kraja

  • našteje najpogostejše vire onesnaževanja in opiše njihov vpliv na rastline in tla

  • Razvija prijazen odnos do narave.

    Razvija sposobnost opazovanja.

    Vaje:

  • biološka analiza vode,

  • spremljanje agrometeoroloških poročil.

  • TLA

     

     

     

  • pozna nastanek tal

  • pozna sestavine tal

  • pozna fizikalne, kemične in biološke lastnosti tal

  • spozna pedogenetske dejavnike in procese

  • opiše in razčleni fizikalne, kemične in biološke lastnosti tal

  • na osnovi pH opredeli kisline in baze

  • prepozna kisline baze in soli v vsakdanjem življenju

  • Se zave vloge pri ohranjanju talnega ekosistema.

    Vaje:

  • določanje teksture in strukture tal,

  • določanje pH vrednosti tal s pH-metrom,

  • izkop pedološke jame in opazovanje talnih horitontov in živih organizmov v tleh.

  • OBDELAVA TAL

     

     

     

  • razume pomen obdelave

  • pozna čas in načine temeljne obdelave

  • pozna čas in načine dopolnilne obdelave

  • pozna čas in načine obdelave tal po vzniku rastlin

  • opiše plasti tal

  • razloži pomen obdelave

  • razlikuje temeljno in dopolnilno obdelavo tal

  • določi najprimernejši čas za obdelavo tal

  • primerja različne načine oranja med seboj

  • opiše načine poglabljanja ornice

  • razlikuje različne načine priprave tal za setev

  • določi čas in načine za oskrbo rastlin po vzniku

  • primerja prednosti klasične in minimalne obdelave tal

  • Razširi pozitiven odnos do ohranjanja rodovitnosti tal.

    Razvija skrb za pravilno ravnanje s stroji.

    Razvija čut odgovornosti do nenadomestljivega bogastva – tal.

    Demonstracija: prikaz obdelave tal.

    PREHRANA RASTLIN

     

     

     

  • pozna kemično sestavo rastlin in vrste rastlinskih hranil

  • pozna vrste gnojil

  • zna gnojiti z organskimi in mineralnimi gnojili

  • razume pomen kemične analize tal

  • razume osnovna načela BIO pridelave hrane

  • razlikuje organske in anorganske snovi in se seznani z njihovim izvorom

  • opiše vlogo hranil pri rasti in razvoju

  • prepozna znake pomanjkanja glavnih hranil

  • se seznani z zakoni o prehrani rastlin

  • se nauči odvzeti vzorec zemlje za kemično analizo

  • ponazori pripravo in uporabo organskih gnojil,

  • opiše pripravo bioplina

  • utemelji pomen kalcifikacije

  • se nauči ob pravem času in na pravilen način uporabljati različna mineralna gnojila

  • izračuna gnojilne odmerke in izdela gnojilni načrt

  • se seznani z osnovnimi načeli in načini BIO pridelovanja hrane

  • Razvija strokovnost.

    Razvija sposobnost opazovanja.

    Krepi ekološko zavest.

    Razvija natančnost.

    Krepi sposobnost presojanja.

    Razvija čut osebne odgovornosti za pridelovanje zdrave hrane.

    Demonstracija: prikaz znakov pomanjkanja hranil na posameznih rastlinah.

    Vaje:

  • računanje gnojilnih odmerkov.

    Ogledi:

  • vodovarstveno območje,

  • skladiščenje gnojil.

  • ZGRADBA RASTLIN IN RAZMNOŽEVANJE

     

     

     

  • pozna rastlinski sistem

  • pozna zgradbo celice in pomen genov

  • pozna rastlinske organe

  • obvlada načine razmnoževanja

  • spozna osnove žlahtnjenja

  • obnovi znanje razvojne teorije

  • prepozna rastline iste družine

  • opiše zgradbo rastlinske celice

  • razlikuje posamezne rastlinske organe med seboj in opiše njihovo funkcijo

  • se seznani s pojmi gen, kromosom, fenotip in genotip

  • prepozna osnove dedovanja različnih lastnosti

  • razlikuje generativno in vegetativno razmnoževanje

  • razloži oprašitev in oploditev

  • spozna, kako in zakaj žlahniti nove sorte

  • razlikuje seme in plod

  • spozna oblike plodov

  • Razvija sposobnost komuniciranja.

    Razvija natančnost opazovanja.

    Krepi vztrajnost.

    Razvija ustvarjalnost.

    Se zave pomena prenosa lastnosti iz generacije v generacijo.

    Razvija odgovoren odnos do posegov v naravo.

    Vaje:

  • rastlinski organi pod mikroskopom,

  • demonstracija: preobrazbe rastlinskih organov.

  • SETEV

     

     

     

  • pozna pomen pridelave semenskega blaga

  • pozna načine dodelave semena

  • pozna lastnosti semena

  • zna sejati

  • se seznani s pridelovanjem semenskega blaga

  • se seznani s pridelavo in dodelavo hibridnega semena

  • se seznani s pojmom transgena rastlina,

  • utemelji pomen dodelave semena

  • definira zunanje in notranje lastnosti semena

  • izračuna potrebno količino semena

  • pozna različne načine in roke setve

  • določi globino setve posameznih kultur

  • Se zave ekonomičnosti setve.

    Razvija občutek za natančnost.

    Ogled: dodelava semena.

    Vaje:

  • primer vegetativnega razmnoževanja,

  • računanje porabe semena iz podatkov na deklaracijskem listu.

  • KOLOBAR

     

     

     

  • pozna pomen kolobarja

  • obvlada osnovna načela kolobarjenja

  • pozna pomen medsebojnega vpliva rastlin

  • razlikuje biološke in gospodarske razloge kolobarjenja

  • spozna pravila kolobarjenja, načine vrstenja rastlin in delitve površin

  • razlikuje vrednosti različnih predposevkov

  • se nauči izdelati kolobar glede na tla, predposevek in usmerjenost kmetije

  • spozna medsebojne vplive rastlin in vrednost mešanih posevkov

  • Krepi osebno odgovornost.

    Oblikuje izgled kulturne krajine.

    Se zave pomena preventive.

    Razvija spoštovanje do vsega rastlinskega sveta.

    Vaje:

  • izdelava kolobarja,

  • primerjava koreninskih mas izbranih poljščin.

  • EKOSISTEM

     

     

     

  • pozna žive in nežive dejavnike okolja

  • razume kroženje snovi v naravi

  • pozna različne življenjske združbe

  • pozna pojem populacija

  • našteje žive in nežive dejavnike okolja

  • razlikuje ekosisteme glede na njihov nastanek in opišejo življenjske pogoje v njih

  • opiše kroženje snovi pri intenzivni in ekološki pridelavi

  • razloži pojme proizvajalec, potrošnik in razgrajevalec ter z njimi pojasni vlogo rastlin v ekosistemih

  • razlikuje pestrost združb pri intenzivni, integrirani in ekološki pridelavi

  • Se zave pomena odgovornega odnosa do narave in ljudi.

    Se zave vloge človeka pri ohranjanju biotske raznovrstnosti okolja.

    Terensko delo: spoznavanje izbranega ekosistema.

    Vaje:

  • opazovanje odnosov med živo in neživo naravo (terensko delo).

  • EKOLOGIJA

     

     

     

  • pozna osnovne ekološke pojme

  • razume vpliv rastlin na okolje

  • pozna povzročitelje in posledice onesnaževanja

  • razloži osnovne ekološke pojme

  • našteje in primerja najpogostejše vire onesnaževanja vode, zraka in tal

  • se seznani z vplivom kmetijske proizvodnje na onesnaževanje okolja

  • spozna sončno svetlobo kot enega najčistejših virov energije

  • se seznani z možnostmi ohranjanja naravnih virov (manjša uporaba fitofarmacevtskih sredstev, pravilna uporaba gnojil, uporaba čistejših goriv, čistilne naprave, …)

  • Se zave pomena zdravega in škodljivosti onesnaženega okolja.

    Se zave svoje vloge pri varstvu okolja.

    Seminarska naloga: povzročitelji onesnaževanja v okolju v povezavi s pridelavo in predelavo hrane.

     

    2. letnik

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    VARSTVO RASTLIN

    Dijak

    Dijak

     

  • razume pomen varstva rastlin

  • pozna nežive in žive škodljive dejavnike okolja

  • obvlada načine varstva rastlin

  • obvlada preprečevalne in neposredne ukrepe

  • pozna mehansko, biotično, biotehnološko in kemično varstvo rastlin

  • pozna integrirano varstvo rastlin

  • zna ukrepati ob pojavu bolezni, škodljivcev in plevelov

  • razlikuje vplive neživih in živih škodljivih dejavnikov na rast rastlin

  • spozna ukrepe za varstvo rastlin v primeru suše, poplave, toče ali mraza

  • opiše povzročitelje bolezni (virusi, bakterije, glive ) in njihovo širjenje,

  • prepozna osnovne bolezenske znake

  • razloži načine okužbe in širjenja bolezni

  • opiše najvažnejše skupine škodljivcev (žuželke, ogorčice, pršice, polže, glodalce, ptiče ) in njihovo širjenje

  • prepozna znake poškodb

  • prepozna najpogostejše plevele

  • opiše pomen in škodo, ki jo lahko povzroča plevel

  • razloži načine širjenja in razmnoževanja plevelov

  • razloži pomen pravilne izbire rastišča, priprave tal, pravilnega gnojenja in kolobarjenja, rastlinske karantene, higiene in vzgoje odpornih sort

  • izbere načine za mehansko zatiranje škodljivih organizmov

  • razloži načine in pomen biološkega in biotehnološkega varstva (naravni sovražniki, odganjala, feromoni, vabe, …)

  • razloži prednosti in slabosti kemičnega varstva rastlin

  • spozna integrirano varstvo

  • opredeli pojem »gospodarski prag škodljivosti«

  • Razvija ustvarjalnost in strokovnost.

    Razvija natančnost.

    Se zave pomena zdrave hrane.

    Razvija skrb za svoje zdravje.

    Krepi zavest, da uporaba kemičnih pripravkov obremenjuje okolje in da jo lahko zmanjšamo.

    Razvija zavest o koristnosti vseh živih bitij.

    Vaje:

  • mikroskopiranje trajnih preparatov,

  • prepoznavanje najpomembnejših škodljivcev iz entomološke zbirke žuželk,

  • priprava herbarija.

    Ogledi:

  • diapozitivi bolezni, škodljivcev in plevelov,

  • namakalni sistem,

  • kmetija z ekološko integrirano in intenzivno pridelavo.

  • KEMIČNO VARSTVO RASTLIN

     

     

     

  • pozna najvažnejše skupine fitofarmacevtskih sredstev

  • pozna lastnosti, sestavo, oblike in delovanje fitofarmacevtskih sredstev

  • pozna posledice uporabe fitofarmacevtskih sredstev za okolje

  • pozna varen način uporabe fitofarmacevtskih sredstev

  • razlikuje fitofarmacevtska sredstva po namenu in načinu delovanja

  • razlikuje fitofarmacevtska sredstva po obliki

  • opredeli pojme karenca, čas delovanja, toleranca, selektivnost, povzročena odpornost, faza rasti,…

  • pozna oznake o strupenosti in razume dana navodila,

  • se nauči izračunati potrebno količino pripravka (koncentracija ali količina na površino)

  • pozna osnovna načela za pripravo različnih fitofarmacevtskih sredstev in mešanja pripravkov

  • razloži načine varstva pri delu, shranjevanja ostankov in odstranjevanje embalaže

  • razloži pojme porušeno ravnotežje, odpornost, nepovratni posegi

  • se nauči ustrezno skladiščiti fitofarmacevtska sredstva

  • Se zave negativnih posledic kemičnega varstva rastlin.

    Se zaveda pomena natančnosti pri delu s fitofarmacevtskimi sredstvi.

    Se zave težkih posledic vsakršne nepravilne uporabe kemičnih sredstev za varstvo rastlin.

    Vaje:

  • računanje koncentracij in odmerkov škropiv,

  • priprava osebnih zaščitnih sredstev in škropiva.

  • ŽITA

     

     

     

  • pozna vrste žit, njihovo uporabo in pomen

  • zna pridelati ozimna in jara žita

  • utemelji potrebo in pomen pridelave žit v Sloveniji oziroma v svojem okolju

  • primerja morfološke in biološke lastnosti posameznih vrst žit, spozna faze rasti

  • glede na ekološke in talne razmere izbere ustrezno vrsto ali zvrst in sorto s sortne liste

  • opiše osnovne tehnološke parametre

  • opiše pravilno skladiščenje žit

  • Krepi ustvarjalnost in samostojnost.

    Razvija strokovnost.

    Razvija natančnost in varčnost.

    Vaje:

  • zbiranje podatkov o površinah posajenih z žiti v Sloveniji in po občinah,

  • določanje žitnih vrst na osnovi morfoloških lastnosti,

  • računanje gnojilnih odmerkov za žita.

  • KORUZA

     

     

     

  • pozna pomen in uporabo koruze

  • obvlada pridelavo koruze

  • pozna skladiščenje in spravilo

  • primerja uporabnost koruze v prehrani ljudi in živali

  • se nauči izbrati ustrezno zvrst, hibrid iz sortne liste in zrelostni razred

  • se seznani z najpogostejšimi boleznimi, škodljivci in pleveli v koruzi

  • opiše osnovne tehnološke parametre

  • izbere pravilen način spravila

  • opiše siliranje koruze

  • Razvija poklicno odgovornost za pravilno uporabo koruze.

    Razvija ustvarjalnost in inovativnost pri izbiri orodij.

    Terenske vaje: določanje faz zrelosti koruze.

    OKOPAVINE

     

     

     

    KROMPIR

     

     

     

  • zna pridelati krompir

  • pozna skladiščenje krompirja

  • opiše pomen in uporabo jedilnega in semenskega krompirja

  • spozna morfološke in biološke lastnosti

  • primerja vpliv različnih talnih in klimatskih dejavnikov na rast krompirja

  • izbere primerno sorto iz sortne liste, čas in gostoto sajenja

  • se seznani z najpomembnejšimi boleznimi in škodljivci tre pleveli v krompirju

  • našteje izgube pri skladiščenju

  • Se zave pomena zdrave hrane.

    Razvija ekološko zavest.

    Vaje:

  • negativna prognoza krompirjeve plesni,

  • spoznavanje virusnih bolezni krompirja.

  • SLADKORNA PESA*

     

     

     

  • pozna pridelovanje sladkorne pese

  • spozna morfološke in biološke lastnosti sladkorne pese

  • opiše njeno uporabnost

  • oceni primernost pridelave glede na ekološke in talne razmere

  • spozna najznačilnejše zvrsti in sorte iz sortne liste

  • opiše setev

  • izbere pravilen način varstva glede na bolezni, škodljivce in plevele

  • določi čas in način spravila

  • Razvija strokovnost, natančnost in gospodarnost.

     

    Opomba: Dijak dobi osnovno informacijo, podrobneje individualno, npr. seminarska naloga.

    3.letnik

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    HMELJ*

    Dijak

    Dijak

     

  • pozna pomen hmelja

  • opredeli morfološke in biološke lastnosti

  • spozna pogoje za rast hmelja

  • spozna kemično sestavo storžka

  • razloži osnovne parametre pridelave hmelja

  • Razvija poklicno odgovornost.

    Razvija sposobnost komuniciranja.

     

    OLJNICE

     

     

     

  • pozna vrste in gospodarski pomen oljnic

  • zna pridelati izbrane oljnice

  • se seznani z uporabnostjo različnih olj

  • razlikuje pridelovanje posameznih oljnic

  • opiše osnovne parametre pridelave oljne ogrščice, buč, sončnic

  • Razvija pravilen odnos do hrane,se zave poklicne odgovornosti do okolja.

     oblikuje svoje mnenje o transgenih rastlinah.

    Vaja: onesnaženost vode z olji.

    ZRNATE STROČNICE

     

     

     

  • pozna pomen stročnic

  • zna stročnice pridelati

  • prepozna najvažnejše stročnice

  • razloži sestavo in uporabnost stročnic

  • razloži meliorativni pomen zrnatih stročnic

  • opiše osnovne tehnološke parametre

  • opiše čas in spravilo ter skladiščenje stročnic

  • Se zave nujnosti spreminjanja prehranskih navad.

     

    ALTERNATIVNE POLJŠČINE

     

     

     

  • pozna pomen pridelovanja alternativnih poljščin

  • se seznani z možnostmi pridelovanja alternativnih poljščin

  • spozna posebnosti tehnologije, pridelovanja konoplje, lanu, maka, tobaka

  • Se zave pomena naravne dediščine.

    Se zave pomena variabilnosti dednega materiala.

     

    PRIDELOVANJE KRME NA NJIVAH

     

     

     

  • pozna možnosti kmetijskega prostora Slovenije

  • obvlada pridelovanje krme na njivah

  • opiše pomen krmnih poljščin v slovenskem kmetijskem prostoru

  • glede na ekološke in gospodarske razmere umesti v kolobar najprimernejšo krmno rastlino

  • opiše posebnosti pridelave detelj, trav, krmnih križnic, korenovk in TDM in DTM

  • pozna zeleni krmni trak

  • Razvija odgovoren odnos do kmetijskih zemljišč.

    Skrbi za rodovitnost tal.

    Razvija varčnost in gospodarnost.

    Vaje:

  • prepoznavanje najvažnejših krmnih rastlin,

  • sestavljanje zelenega krmnega traku s pomočjo tabel

  • PRIDELOVANJE KRME NA TRAVINJU

     

     

     

  • pozna pomen travinja

  • zna pridelati krmo

  • obvlada konzerviranje krme

  • spozna pomen travinja

  • prepozna razvojne faze trav

  • presodi, kdaj je potrebno travno rušo glede na zapleveljenost, obnoviti in izbere najprimernejše trave in detelje

  • opiše oskrbo travinja

  • izbere primeren čas in način koriščenja travne ruše

  • izbere najprimernejši način konzerviranja

  • Se zave pomena ohranjanja naravnih biocenoziroma

    Vaja: spoznavanje sestave travne ruše.

    PAŠNIŠTVO

     

     

     

  • pozna pomen in načine paše

  • zna pasti

  • utemelji pomen paše in izbere primeren način paše

  • izdela načrt paše

  • opiše postavljanje ograj in izbiro pašnega aparata

  • Razvija prijazen odnos do živali.

    Razvija sposobnost opazovanja in sožitja z naravo.

    Vaje:

  •  izdelava načrta čredinskega pašnika,

  • vodenje dnevnika paše na čredinskem pašniku.

  • OSNOVE ZELENJADARSTVA

     

     

     

  • pozna skupine zelenjadnic

  • pozna posebnosti pridelovanja

  • pozna možnosti vključevanja zelenjadnic v kolobar

  • opiše pomen zelenjadnic v prehrani

  • našteje zelenjadnice in jih razvrsti v skupine (solatnice, kapusnice, špinačnice, korenovke, plodovke

  • gomoljnice, čebulnice, trajnice, dišavnice in začimbe)

  • opiše možnosti vključevanja zelenjadnic v kolobar

  • Razvija odnos do zdrave in raznolike prehrane.

    Razvija spoštljiv odnos do vseh rastlin.

    Se zave pestrosti in uporabnosti rastlin.

    Razvija odgovornost.

    Krepi gospodarnost.

    Vaja: prepoznavanje različne zelenjadnice in pripravi herbarij.

    * Opomba: Dijak dobi osnovno informacijo podrobneje individualno, npr. s seminarsko nalogo.


    5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

  • ustno.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Splošno

    Znanja tega predmeta se vsebinsko povezujejo z naslednjimi predmeti: praktični pouk, živinoreja, kmetijski stroji, sadjarstvo in vinogradništvo, gospodarsko poslovanje in družboslovje.

    Konkretno

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

  • podnebni dejavniki

  • Praktični pouk

  • podnebni dejavniki

  • tla

  • Praktični pouk

    Kmetijski stroji

    Družboslovje

  • tla in obdelava tal

  • stroji za obdelavo tal

  • nastanek tal

  • prehrana rastlin

  • Kmetijski stroji

    Praktični pouk

    Gospodarsko poslovanje

  • prehrana rastlin

  • stroji za gnojenje

  • gospodarnost gnojenja

  • seme in setev

  • Praktični pouk

    Kmetijski stroji

  • razmnoževanje rastlin

  • setev in saditev

  • stroji za setev in sajenje

  • kolobar

  • škodljivi vplivi

  • Praktični pouk

  • kolobar

  • varstvo rastlin

  • varstvo rastlin

  • Praktični pouk

    Kmetijski stroji

    Sadjarstvo in vinogradništvo

  • varstvo rastlin

  • stroji za varstvo rastlin

  • oskrba sadnega drevja

  • oskrba vinske trte

  • žita

  •  

  • žita

  • stroji za oskrbo in spravilo posevkov

  • koruza

  •  

  • koruza

  • stroji za oskrbo posevkov

  • okopavine

  •  

  • krompir

  • sladkorna pesa

  • stroji za oskrbo in spravilo

  • hmelj

  • Praktični pouk

    Kmetijski stroji

  • hmelj

  • stroji za oskrbo in spravilo

  • oljnice

  •  

  • oljnice

  • stroji za oskrbo in spravilo

  • stročnice

  •  

  • stročnice

  • stroji za oskrbo in spravilo

  • alternativne poljščine

  • Praktični pouk

  • alternativne poljščine

  • pridelovanje krme na njivah

  • Praktični pouk

    Kmetijski stroji

    Živinoreja

  • pridelovanje krme na njivah

  • stroji za setev

  • prehrana

  • pridelovanje krme na travinju

  •  

  • pridelovanje krme na travinju

  • stroji za spravilo krme

  • dosuševalne naprave

  • prehrana

  • paša

  • Živinoreja

  • prehrana goveda