Izobraževalni program: KMETOVALEC (šs)
Sprejeto na 44.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 1. 12. 2000
POLJEDELSTVO
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
66 |
39 |
105 |
2. |
55 |
15 |
70 |
3. |
92 |
10 |
102 |
skupaj |
213 |
64 |
277 |
* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V - vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Dijak:
1. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
UVOD |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Razvija čut za odgovorno pridelavo hrane. |
|
PODNEBNI DEJAVNIKI |
|
|
|
|
|
Razvija prijazen odnos do narave. Razvija sposobnost opazovanja. |
Vaje: |
TLA |
|
|
|
|
|
Se zave vloge pri ohranjanju talnega ekosistema. |
Vaje: |
OBDELAVA TAL |
|
|
|
|
|
Razširi pozitiven odnos do ohranjanja rodovitnosti tal. Razvija skrb za pravilno ravnanje s stroji. Razvija čut odgovornosti do nenadomestljivega bogastva – tal. |
Demonstracija: prikaz obdelave tal. |
PREHRANA RASTLIN |
|
|
|
|
|
Razvija strokovnost. Razvija sposobnost opazovanja. Krepi ekološko zavest. Razvija natančnost. Krepi sposobnost presojanja. Razvija čut osebne odgovornosti za pridelovanje zdrave hrane. |
Demonstracija: prikaz znakov pomanjkanja hranil na posameznih rastlinah. Vaje: Ogledi: |
ZGRADBA RASTLIN IN RAZMNOŽEVANJE |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost komuniciranja. Razvija natančnost opazovanja. Krepi vztrajnost. Razvija ustvarjalnost. Se zave pomena prenosa lastnosti iz generacije v generacijo. Razvija odgovoren odnos do posegov v naravo. |
Vaje: |
SETEV |
|
|
|
|
|
Se zave ekonomičnosti setve. Razvija občutek za natančnost. |
Ogled: dodelava semena. Vaje: |
KOLOBAR |
|
|
|
|
|
Krepi osebno odgovornost. Oblikuje izgled kulturne krajine. Se zave pomena preventive. Razvija spoštovanje do vsega rastlinskega sveta. |
Vaje: |
EKOSISTEM |
|
|
|
|
|
Se zave pomena odgovornega odnosa do narave in ljudi. Se zave vloge človeka pri ohranjanju biotske raznovrstnosti okolja. |
Terensko delo: spoznavanje izbranega ekosistema. Vaje: |
EKOLOGIJA |
|
|
|
|
|
Se zave pomena zdravega in škodljivosti onesnaženega okolja. Se zave svoje vloge pri varstvu okolja. |
Seminarska naloga: povzročitelji onesnaževanja v okolju v povezavi s pridelavo in predelavo hrane. |
2. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
|||
VARSTVO RASTLIN |
Dijak |
Dijak |
|
|||
|
|
Razvija ustvarjalnost in strokovnost. Razvija natančnost. Se zave pomena zdrave hrane. Razvija skrb za svoje zdravje. Krepi zavest, da uporaba kemičnih pripravkov obremenjuje okolje in da jo lahko zmanjšamo. Razvija zavest o koristnosti vseh živih bitij. |
Vaje:
Ogledi:
|
|||
KEMIČNO VARSTVO RASTLIN |
|
|
|
|||
|
|
Se zave negativnih posledic kemičnega varstva rastlin. Se zaveda pomena natančnosti pri delu s fitofarmacevtskimi sredstvi. Se zave težkih posledic vsakršne nepravilne uporabe kemičnih sredstev za varstvo rastlin. |
Vaje:
|
|||
ŽITA |
|
|
|
|||
|
|
Krepi ustvarjalnost in samostojnost. Razvija strokovnost. Razvija natančnost in varčnost. |
Vaje:
|
|||
KORUZA |
|
|
|
|||
|
|
Razvija poklicno odgovornost za pravilno uporabo koruze. Razvija ustvarjalnost in inovativnost pri izbiri orodij. |
Terenske vaje: določanje faz zrelosti koruze. |
|||
OKOPAVINE |
|
|
|
|||
KROMPIR |
|
|
|
|||
|
|
Se zave pomena zdrave hrane. Razvija ekološko zavest. |
Vaje:
|
|||
SLADKORNA PESA* |
|
|
|
|||
|
|
Razvija strokovnost, natančnost in gospodarnost. |
Opomba: Dijak dobi osnovno informacijo, podrobneje individualno, npr. seminarska naloga.
3.letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
|||
HMELJ* |
Dijak |
Dijak |
|
|||
|
|
Razvija poklicno odgovornost. Razvija sposobnost komuniciranja. |
||||
OLJNICE |
|
|
|
|||
|
|
Razvija pravilen odnos do hrane,se zave poklicne odgovornosti do okolja. oblikuje svoje mnenje o transgenih rastlinah. |
Vaja: onesnaženost vode z olji. |
|||
ZRNATE STROČNICE |
|
|
|
|||
|
|
Se zave nujnosti spreminjanja prehranskih navad. |
||||
ALTERNATIVNE POLJŠČINE |
|
|
|
|||
|
|
Se zave pomena naravne dediščine. Se zave pomena variabilnosti dednega materiala. |
||||
PRIDELOVANJE KRME NA NJIVAH |
|
|
|
|||
|
|
Razvija odgovoren odnos do kmetijskih zemljišč. Skrbi za rodovitnost tal. Razvija varčnost in gospodarnost. |
Vaje:
|
|||
PRIDELOVANJE KRME NA TRAVINJU |
|
|
|
|||
|
|
Se zave pomena ohranjanja naravnih biocenoziroma |
Vaja: spoznavanje sestave travne ruše. |
|||
PAŠNIŠTVO |
|
|
|
|||
|
|
Razvija prijazen odnos do živali. Razvija sposobnost opazovanja in sožitja z naravo. |
Vaje:
|
|||
OSNOVE ZELENJADARSTVA |
|
|
|
|||
|
|
Razvija odnos do zdrave in raznolike prehrane. Razvija spoštljiv odnos do vseh rastlin. Se zave pestrosti in uporabnosti rastlin. Razvija odgovornost. Krepi gospodarnost. |
Vaja: prepoznavanje različne zelenjadnice in pripravi herbarij. |
* Opomba: Dijak dobi osnovno informacijo podrobneje individualno, npr. s seminarsko nalogo.
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Splošno
Znanja tega predmeta se vsebinsko povezujejo z naslednjimi predmeti: praktični pouk, živinoreja, kmetijski stroji, sadjarstvo in vinogradništvo, gospodarsko poslovanje in družboslovje.
Konkretno
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Praktični pouk |
|
|
Praktični pouk Kmetijski stroji Družboslovje |
|
|
Kmetijski stroji Praktični pouk Gospodarsko poslovanje |
|
|
Praktični pouk Kmetijski stroji |
|
|
Praktični pouk |
|
|
Praktični pouk Kmetijski stroji Sadjarstvo in vinogradništvo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Praktični pouk Kmetijski stroji |
|
|
|
|
|
|
|
|
Praktični pouk |
|
|
Praktični pouk Kmetijski stroji Živinoreja |
|
|
|
|
|
Živinoreja |
|