SREDNJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: KMETOVALEC (šs)

KATALOG ZNANJ

Sprejeto na 44.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 1. 12. 2000

1. IME PREDMETA

PRAKTIČNI POUK

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

 

245

245

2.

 

245

245

3.

 

272

272

skupaj

 

762

762

* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;

** V - vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.

3. USMERJEVALNI CILJI

Dijak:

  • dopolnjuje pridobljena teoretična znanja s praktičnim delom,

  • zna povezovati pridobljeno teoretično znanje s prakso in ustrezno ukrepati,

  • osvoji praktična znanja spretnosti in delovne navade za opravljanje del v poljedelstvu,

  • spozna tehnološke postopke v poljedelstvu in organizacijo dela,

  • spozna tehnologijo in ekonomičnost pridelovanja poljščin,

  • spozna osnove intenzivnega, integriranega in ekološkega pridelovanja poljščin,

  • usvoji temeljna praktična znanja za kvalitetno opravljanje delovnih nalog v živinoreji,

  • izoblikuje human odnos do živali,

  • zna upoštevati etološke potrebe živali,

  • zna načrtovati, organizirati in voditi dela v živinorejski proizvodnji,

  • spozna različne tehnologije živinorejske proizvodnje,

  • spozna osnove predelave in trženja živalskih proizvodov,

  • spozna osnove selekcije in pomen ohranjanja avtohtonih pasem živali,

  • spozna osnove izvajanja zdravstvene preventive pri živalih,

  • usvoji osnovna dela v laboratoriju in izvajanje kontrole mleka na terenu,

  • zna upoštevati osnovne higijenske ukrepe v živinoreji,

  • spozna osnove varstva pri delu z domačimi živalmi

  • spozna potrebne predpise in upravne postopke v živinoreji,

  • zna uporabljati kmetijske stroje, orodja in naprave v proizvodnji,

  • zna vzdrževati kmetijske stroje, orodja, naprave in opremo,

  • spozna orodja, naprave, pripomočke, stroje in materiale, ki jih uporablja pri vzdrževanju kmetijskih strojev, orodij, naprav, opreme in objektov,

  • zna voziti traktor s priključki,

  • zna pravilno naravnati in pripravi kmetijske stroje za delo,

  • osvoji praktična znanja, spretnosti in delovne navade potrebne za opravljanje del in opravil v sadjarstvu, vinogradništvu in kletarstvu,

  • spozna sodobno tehnologijo gojenja sadnih rastlin,

  • spozna sodobno tehnologijo predelave sadja,

  • spozna sodobno tehnologijo pridelave in predelave grozdja,

  • pozna nevarnosti pri delu v kmetijstvu,

  • obvlada varnostne ukrepe za preprečevanje nezgod pri delu s kmetijskimi stroji, orodij in napravami,

  • zna ohranjati kulturno dediščino,

  • usvoji ekološko zavest in odgovornost za varovanje okolja,

  • osvoji delovne navade, vestnost, odgovornost za opravljeno delo.


  • 4. OPERATIVNI CILJI

    1. letnik - POLJEDELSTVO (70 ur)

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    PODNEBNI DEJAVNIKI

    Dijak

    Dijak

     

  • pozna podnebne dejavnike

  • spozna podnebne dejavnike

  • izmeri temperaturo tal in zraka

  • izmeri zračno vlago

  • izmeri poljsko kapaciteto tal za vodo

  • Razvija sposobnost opazovanja, strokovnost in natančnost.

    Ogled: meteorološka postaja.

    TLA IN OBDELAVA TAL

     

     

     

  • pozna fizikalne, kemične in biološke lastnosti tal

  • pozna osnovno, dopolnilno in minimalno obdelavo tal

  • določi fizikalne, kemične in biološke lastnosti tal

  • spozna vpliv lastnosti tal za pridelovanje rastlin

  • določi optimalni čas za obdelavo tal

  • nauči se obdelovati tla

  • Razvija skrb za pravilno ravnanje s tlemi, pozitiven odnos do ohranjanja rodovitnosti tal.

    Ogled: tekmovanje oračev.

    PREHRANA RASTLIN

     

     

     

  • pozna rastlinska hranila

  • zna odvzeti vzorec tal

  • razume pomen analize tal

  • pozna organska gnojila

  • pozna mineralna gnojila

  • spozna pomen rastlinskih hranil za rast in razvoj rastlin

  • nauči se odvzeti vzorec tal

  • nauči se razumeti pomen analize tal

  • opravi hitri nitratni test

  • nauči se uporabljati organska gnojila

  • spozna optimalno uporabo mineralnih gnojil

  • izračuna gnojilne odmerke in izdela gnojilni načrt

  • Se zave poklicne odgovornosti in natančnost,

    Razvija pozitiven odnos do okolja.

    Ogled: pedološki laboratorij.

    RAZMNOŽEVANJE RASTLIN

     

     

     

  • pozna generativno razmnoževanje rastlin

  • pozna vegetativno razmnoževanje rastlin

  • prepozna semena poljščin

  • določi zunanje lastnosti semena (kalivost, vlaga, absolutna masa, čistota, hektoliterska masa)

  • spozna različne načine vegetativnega razmnoževanja

  • Razvija natančnost in strokovnost.

    Ogled: laboratorij za določanje kakovosti semen.

    SETEV IN SADITEV

     

     

     

  • pozna čas in način setve ter saditve

  • pozna globino in gostoto setve in saditve,

  • nauči se opraviti setveni preizkus

  • nauči se izbrati optimalni čas in način setve oziroma saditve

  • spozna pomen globine setve oziroma saditve,

  • spozna vpliv gostote setve oziroma saditve na količino in kvaliteto pridelka

  • Razvija natančnost in ekonomičnost.

     

     

    1. letnik - ŽIVINOREJA (70 ur)

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    ANATOMIJA IN FIZIOLOGIJA DOMAČIH ŽIVALI

    Dijak

    Dijak

     

  • zna opisati zgradbo telesa domačih živali

  • pozna pomen osnovnih fizioloških procesov živalskega organizma

  • prepoznava zdrave in bolne živali

  • razlikuje posamezne telesne dele pri različnih vrstah domačih živali

  • izmeri telesno temperaturo, utrip srca, dihanje

  • nauči se pravilno ukrepati v primeru obolelih živali

  • Razvija human in skrben odnos do živali, sposobnost opazovanja živali, natančnost in zanesljivost.

    Demonstracija: označevanje posameznih telesnih delov pri različnih vrstah domačih živali v hlevu.

    Ogledi:

  • različne vrste in kategorije domačih živali,

  • veterinarska klinika, karantena.

    Vaja: merjenje telesne temperature živalim.

  • SELEKCIJA DOMAČIH ŽIVALI

     

     

     

  • pozna rejske programe

  • razume pomen označevanja živali in evidenčnih listov

  • pozna odbiro po posameznih lastnostih

  • razume pomen pasemske pestrosti in avtohotnih pasem

  • primerja in oceni zunanjost živali

  • primerja živali po kondiciji in konstituciji

  • se nauči odbirati živali po plodnosti

  • oceni živali po proizvodnosti (mlečnosti, pitovnosti, nesnosti)

  • uporabi evidenčne liste za odbiro živali

  • se nauči meriti živali

  • Razvija natančnost, skrbnost, strokovnost, ustvarjalnost, ekološko zavest.

    Krepi zanesljivost, poklicno odgovornost.

    Demonstracija: uporaba evidenčnih listov za selekcijo.

    Vaja: merjenje živali (merilni trak, lydtinova palica in tehtnica).

    KRMILA ZA DOMAČE ŽIVALI

     

     

     

  • zna pripraviti kvalitetno voluminozno krmo

  • zna izbrati in uporabiti koncentrirana krmila

  • spozna stranske proizvode predelovalne industrije

  • pozna razlike v pridelavi voluminozne in močne krme

  • primerja voluminozna krmila (osnovna in dopolnilna)

  • primerja različno pridelano zeleno krmo, mrvo in silaže

  • razlikuje uporabnost žit, stročnic, krmnih in mineralno-vitaminskih mešanic

  • primerja uporabnost različnih vrst stranskih proizvodov

  • primerja konvencionalno in ekološko pridelana krmila

  • Razvija strokovnost in natančnost, ekološko zavest, delovno in osebno odgovornost.

    Vaja: ocenjevanje krme.

    Prikaz: tabele, rezultati analiz.

    Ogled: tovarna močnih krmil, laboratorij za analizo krmil.

    Demonstracija: krmila.

    SESTAVLJANJE KRMNIH OBROKOV

     

     

     

  • zna sestaviti krmni obrok

  • pozna posebnosti sestavljanja krmnih obrokov pri ekološki vzreji

  • prepozna potrebe živali in izbere ustrezna krmila

  • izračunava krmne obroke

  • izbere ustrezen način krmljenje glede na smernice ekološkega kmetovanja

  • Razvija natančnost, strokovnost, osebno odgovornost.

    Se zave pomena varčnosti.

    Krepi ekološko zavest.

    Vaje:

  • uporaba krmnih tabel in rezultatov analiz,

  • uporaba računalnika in programa za izračun krmnega obroka,

  •      

  • izračunavanje krmnih obrokov.

  • ŽIVINOREJSKA PRAKSA

     

     

     

  • zna izvajati dnevno oskrbo živali

  • opravlja celodnevno delo v hlevu

  • Razvija delovno odgovornost.

    Ogled: potek oskrbe različnih vrst domačih živali v hlevu.

     

    1. letnik - KMETIJSKI STROJI (70 ur)

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    VARSTVO PRI DELU V DELAVNICI

    Dijak

    Dijak

     

  • pozna ukrepe za varno delo v delavnici

  • spozna sredstva, ki jih uporabljamo za varno delo

  • Se zave pomena uporabe sredstev za varno delo.

    Razvija delovno odgovornost, navade za varno delo.

    Demonstracija: uporaba sredstev za varno delo.

    SPOZNAVANJE ORODJA IN DELAVNICE

     

     

     

  • pozna orodja, naprave in stroje v delavnici

  • spozna orodja in njihovo uporabo

  • Razvija strokovnost.

    Prikaz: delo s posameznimi orodji.

    SPOZNAVANJE IN UPORABA MERIL

     

     

     

  • pozna merilna orodja in njihovo uporabo

  • spozna različna merilna orodja

  • se nauči pravilne uporabe merilnih orodij

  • Osvaja natančnost merjenja z merili.

    Krepi inovativnost.

    Demonstracija: uporaba meril.

    Vaja: merjenje različnih predmetov.

    OBDELAVA KOVIN

     

     

     

  • pozna postopke obdelave kovin: žaganje, piljenje, točkanje, vrtanje

  • spozna različne vrste žag

  • se nauči pravilne priprave materiala

  • se nauči pravilne izbire pil za določene materiale

  • se nauči pravilne priprave in uporabe točkala

  • spozna vrste svedrov po kvaliteti in namenu uporabe in jih pravilno izbere ter uporabi

  • Se zaveda pomena pravilne izbire vrste žage za določen material.

    Krepi natančnost in vztrajnost.

    Razvija ročne spretnosti.

    Vaje:

  • pravilno žaganje, pravilno in varno vpenjanje materiala,

  • piljenje določenih materialov,

  • vrtanje lukenj različnih velikosti v različne materiale.

  • prikaz: uporaba točkala.

  • VARJENJE

     

     

     

  • pozna načine varjenja

  • prikaže pravilne postopke pri varjenju

  • izdela risbo jeklene konstrukcije

  • izdela manjšo jekleno konstrukcijo

  • Razvija vztrajnost, varčnost, ustvarjalnost in inovativnost, ročne spretnost.

    Vaja: risanje risbe ter po risbi s pomočjo varjenja ter drugih postopkov varjenje jeklene

         

    konstrukcije (manjša z 2-3 deli).

    VIJAČNE ZVEZE

     

     

     

  • zna izdelati vijačno zvezo in jo zavarovati proti odvitju

  • se nauči pravilne uporabe navojnih svedrov in navojnih matic

  • se nauči pravilno odvijati, privijati in zavarovati vijačno zvezo

  • Razvija natančnost, strokovnost, ročne spretnosti.

    Se zave osebne odgovornosti.

    Vaje :

  • rezanje navojev na vijake in v matice,

  • privijanje in odvijanje različnih vijakov in matic z ustrezno izbiro varoval.

  • OBDELAVA LESA

     

     

     

  • pozna orodja in stroje ter obdelovale postopke lesa

  • spozna lastnosti lesa

  • izbere ustrezen les ter orodje ali stroj za obdelavo

  • izdela nasad in nasadi določeno orodje (motika, vile, grablje, …)

  • napravi element podboja vrat ali okna

  • Razvija varčnost, skrbnost, ekološko zavest, pripadnost, ročne spretnosti.

    Vaje:

  • priprava nasadov in nasaditve na orodje,

  • izdelava elementa podboja vrat, ali izdelka, potrebnega za vzdrževanje objektov.

  • VARNO DELO S TRAKTORJEM IN TRAKTORSKIMI PRIKLJUČKI

     

     

     

  • obvlada varnostne ukrepe za preprečevanje nezgod pri delu s kmetijskimi stroji, orodji in napravami

  • pozna nevarnosti pri delu v kmetijstvu

  • zna pravilno - varno priklopiti orodja in stroje na traktor

  • se nauči varnega, samostojnega dela s traktorjem in priključnimi orodji ter stroji

  • razvija navade varnega dela

  • predvidi postopke za varno delo

  • Razvija osebno in delovno odgovornost pri uporabi traktorja in strojev.

    Vaje:

  • pravilna in varna vožnja s traktorjem,

  • priključevanje orodij in strojev.

  • VOŽNJA TRAKTORJA

     

     

     

  • zna voziti traktor

  • opravi vozniški izpit za traktor

  • Krepi osebno in delovno odgovornost.

    Razvije spretnosti vožnje.

    Vaja : vožnja s traktorjem.

     

    1. letnik - SADJARSTVO IN VINOGRADNIŠTVO (35)

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    ORGANOGRAFIJA SADNIH RASTLIN

    Dijak

    Dijak

     

  • pozna organe sadnih rastlin

  • prepozna nadzemne dele različnih sadnih vrst

  • prepozna rodni les

  • Pridobi sposobnost natančnega opazovanja.

    Vaje :

  • prepoznavanje in opisovanje rodnega lesa različnih sadnih vrst,

  • izdelava herbarija.

  • FENOLOGIJA

     

     

     

  • obvlada fenofaze

  • določi posamezno fenofazo razvoja rastlin in jo poveže z osnovnimi tehnološkimi ukrepi

  • Razvija natančnost opazovanja in zapisovanja, sposobnost povezovanja.

    Ogled: nasad v različnih časovnih obdobjih.

    Vaja: določitev fenofaze in potrebnega tehnološkega ukrepa.

    RAZMNOŽEVANJE SADNIH RASTLIN

     

     

     

  • pozna razmnoževanje sadnih rastlin

  • izvaja različne načine vegetativnega razmnoževanja

  • nabere cepiče

  • pripravi podlago v drevesnici za cepljenje

  •  izpelje različne načine cepljenja

  • izvaja tehnologijo pridelave sadnih sadik

  • spozna izkop in skladiščenje sadik

  • Razvija strokovnost in poklicno odgovornost.

    Krepi delovno odgovornost.

    Se zave natančnosti.

    Ogled: drevesnica.

    Vaje:

  • cepljenje (cepilni nož, cepilna gumica, cepiči, podlage, etikete),

  • priprava potaknjencev,

  • (škarje, hormoni, etikete),

  • priprava sadnih sadik na izkop in skladiščenje,

  • (škarje, samokolnica, lopata, škropilnica).

  • ORGANOGRAFIJA VINSKE TRTE

     

     

     

  • pozna organe vinske trte

  • uporabi znanje pridobljeno pri teoriji, pozna zgradbo in funkcijo organov vinske trte

  • Razvija sposobnost natančnega opazovanja.

    Prikaz: rodni les.

    FENOLOGIJA

     

     

     


  • pozna fenofaze

  • določi posamezne fenofaze razvoja vinske trte in jih poveže z osnovnimi tehnološkimi ukrepi

  • Razvija sposobnost natančnega opazovanja in zapisovanja.

    Ogled: vinograd v različnih časovnih obdobjih.

    Vaja: določitev fenofaze ter potrebnega tehnološkega ukrepa.

    RAZMNOŽEVANJE VINSKE TRTE

     

     

     

  • pozna vegetativne načine razmnoževanja vinske trte

  • pozna tehnologijo pridelovanja trsnih cepljenk

  • povezuje znanja iz teoretičnega pouka

  • se nauči pripraviti cepilni material in obvlada cepljenje vinske trte

  • pozna tehnologijo pridelovanja trsnih cepljenk

  • Razvija strokovnost, natančnost in zanesljivost.

    Se zave pomena kakovosti.

    Vaja: cepljenje vinske trte (stroj za cepljenje, cepiči, podlage, zaboji za siljenje, parafin, silnica).

    Ogled: trsnica in matičnjak.

     

    2. letnik - POLJEDELSTVO (70 ur)

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    VARSTVO RASTLIN

    Dijak

    Dijak

     

  • pozna najpogostejše plevele

  • pozna povzročitelje bolezni

  • pozna najpogostejše škodljivce poljščin

  • pozna fitofarmacevtska sredstva

  • zna na različne načine uporabiti fitofarmacevtska sredstva

  • prepozna plevele in izdela herbarij

  • prepozna povzročitelje bolezni

  • prepozna najpogostejše škodljivce poljščin

  • spozna fitofarmacevtska sredstva (čas, uporabo in način delovanja)

  • se nauči uporabljati fitofarmacevtska sredstva glede na povzročitelje

  • se nauči izračunati odmerke in koncentracijo fitofarmacevtskih sredstev

  • Razvija sposobnost prepoznavanja plevelov, bolezni in škodljivcev, poklicno strokovnost, pozitiven odnos do varovanja okolja, živali in ljudi.

    Ogledi:

  • testiranje škropilnikov in pršilnikov,

  • zažigalna naprava za odpadlo embalažo fitofarmacevtska sredstev.

  • ŽITA

     

     

     

  • pozna morfološke lastnosti žit

  • obvlada tehnologijo pridelovanja

  • zna pripraviti tla za setev in posejati

  • se nauči oskrbeti posevek in pospraviti pridelek

  • prepozna morfološke lastnosti in razvojne stadije žit

  • samostojno pripravi tla in poseje posevek

  • opazuje posejan posevek in se ga nauči oskrbeti ter spraviti

  • izdela tehnološko poročilo

  • Razvija strokovnost in delovno odgovornost.

    Usvoji pomen žit v prehrani.

    Vaje:

  • sodelovanje pri delovnih procesih v pridelovanju žit na šolskem posestvu,

  • oranje z dvobrazdnim plugom,

  • priprava zemlje za setev s stroji za dopolnilno obdelavo tal (brana, valja, vlači, obdelovanje tal s predsetvenikom),

  • priprava sejalnika za strna žita in seje,

  • priprava škropilnika za škropljenje,

  •      

  • sodelovanje pri žetvi strnih žit.

  • KORUZA

     

     

     

  • pozna morfološke lastnosti

  • obvlada tehnologijo pridelovanja

  • prepoznava morfološke lastnosti in razvojne stadije koruze

  • nauči se izbrati primeren hibrid

  • samostojno pripravijtla in pripravi posevek

  • opazuje posejan posevek in se ga nauči oskrbeti in spraviti

  • izdela tehnološko poročilo

  • Razvija ekološko zavest pri uporabi herbicidov, poklicno odgovornost.

    Ogled: poskusi s hibridi koruze.

    Vaja: siliranje koruze s silažnim kombajnom.

    KROMPIR

     

     

     

  • pozna morfološke lastnosti

  • pozna tehnologijo pridelovanja

  • zna pripraviti tla, gnojiti in oskrbeti posevek

  • prepoznava morfološke lastnosti krompirja

  • samostojno pripravi tla in posadi krompir

  • opazuje posevek in se nauči oskrbeti in pospraviti posevek

  • izdela tehnološko poročilo

  • Razvija poklicno odgovornost, spretnosti.

    Ogled: poskusni center v Šenčurju.

    Vaje:

  • sodelovanje pri vseh delovnih operacijah v procesu pridelovanja okopavin (pripravi tal, gnojenju, izboru sort, setvi, oskrbi posevka, spravilu),

  • sodelovanje pri testiranju škropilnikov in pršilnikov,

  • trosenje organskega gnoja s trosilnikom za organska gnojila,

  • trosenje mineralnih gnojil z razsipalnikom za mineralna gnojila,

  • priprava sadilnika in sajenje krompirja.

  • SLADKORNA PESA*

     

     

     

  • pozna morfološke lastnosti

  • obvlada tehnologijo pridelovanja

  • prepoznava morfološke lastnosti sladkorne pese

  • samostojno pripravi tla in poseje posevek

  • opazuje posevek in načrtuje oskrbo in spravilo

  • izdela tehnološko poročilo

  • Razvija strokovnost, zanesljivost in natančnost.

    Ogled: tovarna sladkorja v Ormožu.

    Opomba: dijak dobi osnovne informacije, podrobneje individualno.

     

    2. letnik - ŽIVINOREJA (70 ur)

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    RAZMNOŽEVANJE PREŽVEKOVALCEV

    Dijak

    Dijak

     

  • spozna potek razmnoževanja prežvekovalcev in oskrbo mladičev takoj po porodu

  • samostojno odkriva gonjenje

  • oceni primeren čas za pripust

  • izračuna pričakovani čas poroda brejih samic

  • se nauči kdaj in kako pomagati pri porodu

  • se nauči oskrbeti mladiče po porodu

  • Krepi strokovnost,  zanesljivost, skrbnost.

    Razvija osebno odgovornost, poklicno odgovornost, ekološko zavest.

    Ogled: živali v času gonjenja.

    Vaje:

  • pomoč pri pripustu in osemenitvi živali,

  • pomoč pri porodu in oskrbi mladičev po rojstvu,

  • pregled zapisnikov, obrazcev za spremljanje reprodukcije v živinoreji (konvencionalni, ekološki).

  • SELEKCIJA PREŽVEKOVALCEV

     

     

     

  • spozna selekcijske programe in genetsko raznolikost

  • razume odbiro po proizvodnih lastnostih

  • zna uporabljati evidenčne liste

  • spozna uporabo evidenčnih listov v odbiri živali

  • se nauči merit živali in računati dnevni prirast

  • opredeli raven proizvodnosti (mleko, meso)

  • Razvija natančnost, skrbnost, ustvarjalnost.

    Se zave pomena strokovnosti.

    Krepi zanesljivost, poklicno odgovornost, ekološko zavest.

    Ogled: pasme goveda, pasme ovc, pasme koz,

    Demonstracija:

  • uporaba evidenčnih listov za selekcijo.

  • kontrola mlečnosti.

    Vaja:

  • merilni trak, Lydtinova palica in tehtnica,

  • pregled zapisnikov, obrazcev za spremljanje živinorejske proizvodnje (konvencionalni, ekološki).

  • PRIREJA MLEKA

     

     

     

  • zna pridelati higiensko neoporečno mleko

  • zna izvesti molžo ter vzdrževati molzni stroj in opremo

  • razlikuje dobro, slabo, zdravo in bolno vime

  • opiše postopek izvajanja kontrole mlečnosti

  • se nauči pravilne molže

  • se nauči pridobivati kvalitetno mleko

  • se nauči pravilno očistiti in vzdrževati molzno opremo

  • Krepi natančnost, zanesljivost, ekološko zavest.

    Razvija strokovnost, občutek doslednosti, delovno odgovornost, varčnost

    Se zave potrebe humanega odnosa do živali.

    Ogled: presoja nje vimena.

    Vaje:

  • molža in oskrba mleka po njej,

  • čiščenje in vzdrževanje molzne opreme,

  •      

  • ogled pridobivanja mleka na kmetijah (konvencionalni, ekološki),

  • pregled zapisnikov, obrazcev za spremljanje mlečne proizvodnje (konvencionalni, ekološki).

  • PREDELAVA MLEKA

     

     

     

  • zna izdelati različne mlečne izdelke

  • spozna cilje ekološko - pridelovalnih smernic

  • izdela kislo mleko in jogurt

  • izdela mehke sire iz različnih vrst mleka

  • izdela surovo maslo in sladoled iz sladke smetane

  • izdela skuto

  • se nauči ekološko predelovati živila

  • Razvija strokovnost posameznih postopkov, inovativnost pri izdelavi izdelkov, ustvarjalnost.

    Krepi natančnost, ekološko zavest.

    Vaje: izdelava kislega mleka, jogurta, surovega masla, skute, sladoleda in mehkega sira.

    Ogled: mlekarna in predelava na ekološki kmetiji.

    PREHRANA PREŽVEKOVALCEV

     

     

     

  • zna izvajati pravilno prehrano mladičev

  • obvlada sestavljanje krmnih obrokov za posamezne kategorije živali

  • obvlada izvajanje dnevnega krmljenja

  • pozna načela krmljenja po smernicah ekološkega kmetovanja

  • samostojno nahrani mladiče

  • samostojno izračuna letni in zimski krmni obrok za posamezne kategorije živali

  • samostojno odmeri količino krme in nakrmi živali

  • izmeri porabo krme

  • predvidi krmni obrok glede na spremembe v proizvodnji živali

  • Krepi natančnost, osebno odgovornost.

    Razvija inovativnost pri sestavljanju krmnih obrokov, ekološko zavest, čut za živali, zanesljivost, strokovnost, delovno odgovornost.

    Vaje:

  • krmljenje mladičev (krma za različne kategorije živali, pašnik, tehtnica, računalnik in računalniški program, samokolnica, rezultati analiz),

  • pregled zapisnikov, obrazcev za spremljanje prehrane živali (konvencionalni, ekološki).

  • OSKRBA PREŽVEKOVALCEV

     

     

     

  • spozna različne načine vhlevitve prežvekovalcev

  • obvlada oskrbo prežvekovalcev

  • pozna prvo pomoč

  • primerja različne ureditve hlevov (konvencionalni načini, živalim prilagojeni načini reje)

  • razloži pomen indeksa ustreznosti živali (IUŽ)

  • definira uporabo gnojilne enote velike živine GEVŽ

  • se nauči pravilnega ravnanja z živalmi

  • se usposobi za vzdrževanje higiene hleva in živali

  • se nauči zatirati zajedavce

  • samostojno oskrbi parklje

  • samostojno ostriže ovco

  • seznani se s postopki preprečevanja rasti rogov

  • prepozna bolno žival in ji nudi prve pomoči

  • se nauči pripraviti karanteno

  • Razvija ekološko zavest, delovno odgovornost, sposobnost opazovanja, vztrajnost in zanesljivost, sposobnost komunikacije.

    Se zave odgovornosti.

    Krepi pravilen odnos do živali.

    Se zave natančnosti pomena higiene.

    Ogled: hlev (konvencionalni in ekološki).

    Vaje:

  • dnevna oskrba,

  • čiščenje hleva, razkuževanje , beljenje, …

  • zatiranje zajedavcev,

  • striženje ovc,

  • oskrba parkljev,

  • preprečevanje rasti rogov,

  • izračunavanje gevž

  • izračunavanje iuž,

  •        

  • nega živali v hlevu,

  • pregled zapisnikov, obrazcev za spremljanje živinorejske proizvodnje (konvencionalni, ekološki).

    Demonstracija: nudenje prve pomoči, karantena.

  • ŽIVINOREJSKA PRAKSA

  • opravi celodnevno oskrbo živali v hlevu

  • Razvija delovno odgovornost.

    Vaje:

  • oskrba živali v hlevu,

  • izpolnjevanje delovnih evidenc.

  •  

    2. letnik - KMETIJSKI STROJI (35 ur)

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    SESTAVLJANJE IN RAZSTAVLJANJE GONIL

    Dijak

    Dijak

     

  • pozna nastavitve in vzdrževalna dela na gonilih

  • spozna vzdrževalna dela na gonilih

  • se nauči razstaviti in sestaviti gonila

  • Razvija natančnost in strokovnost.

    Vaja: sestavljanje različnih gonil, zamenjava jermena.

    VZDRŽEVANJE KMETIJSKIH STROJEV

     

     

     

  • zna izvesti dnevno in tedensko oskrbo traktorja in drugih samovoznih strojev

  • zna izvesti vzdrževanje priključnih orodji in strojev ter naprav

  • zna pripraviti stroje za skladiščenje v mrtvi sezoni

  • zna zamenjati plašče na kolesih, in napolniti pnevmatike z vodo ter na ustrezni tlak

  • zna pravilno skladiščiti odpadna olja

  • zna uporabljati tehnično dokumentacijo

  • se nauči pravilnega vzdrževanja

  • se nauči opraviti vsa dela, ki jih je potrebno napraviti pred uporabo traktorja oziroma strojev in po uporabi

  • se nauči pravilnega vzdrževanja hidravličnega sistema

  • pripravi stroje za skladiščenje

  • se nauči pravilne demontaže in montaže gum

  • izbere ustrezno mazivo in gorivo

  • uporabi tehnično dokumentacijo

  • Razvija osebno in poklicno odgovornost, varčnost in skrbnost, ekološko zavest, ročne spretnosti.

    Vaje:

  • dnevna in tedenska oskrba in vzdrževanje traktorja in strojev,

  • menjava olja,

  • vzdrževanje zavornih sistemov ter krmilnega mehanizem,

  • vzdrževanje hidravličnih gonilnih naprav,

  • pranje in čiščenje strojev, zaščita pred korozijo in priprava za skladiščenje,

  • vzdrževanje pnevmatik.

  • PRIPRAVA STROJEV ZA DELO

     

     

     

  • zna pripraviti stroje za obdelavo tal za delo

  • se nauči nastavit stroje in orodja za obdelavo tal

  • uporabi tehnično dokumentacijo

  • Krepi strokovnost in delovno odgovornost.

    Vaja : pravilen priklop orodja ali stroja k traktorju, nastavitev orodja ali stroja.

     

    2. letnik - SADJARSTVO IN VINOGRADNIŠTVO (70 ur)

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    REZ IN GOJITVENE OBLIKE

    Dijak

    Dijak

     

  • pozna gojitvene oblike

  • obvlada rez

  • razlikuje najbolj razširjene gojitvene oblike

  • se nauči oblikovati različne gojitvene oblike

  • Razvija strokovnost in poklicno odgovornost.

    Ogled: različne gojitvene oblike.

    Vaja: rez sadnega drevja (škarje, žaga, lestev, cepilna smola, vrvica).

    NAPRAVA, OBNOVA IN OSKRBA NASADOV

     

     

     

  • pozna pripravo zemljišča

  • obvlada sisteme in načine sajenja

  • pozna oskrbo mladih nasadov

  • spozna tehnologijo oskrbe trajnih nasadov v rodnosti

  • se nauči vzeti vzorec za analizo tal

  • je sposoben pripraviti teren za nasad

  • zakoliči vrste in sadilna mesta

  • izbere primerno sadiko

  • pripravi sadiko za sajenje

  • posadi sadike različnih sadnih vrst

  • oskrbuje mlade trajne nasade

  • oskrbuje trajne nasade v rodnosti

  • oskrbuje tla v nasadu

  • Razvija varčnost, sposobnost povezovanja znanja različnih predmetov.

    Krepi ekološko zavest.

    Se zave pomena natančnosti in strokovnosti.

    Ogledi:

  • naprave nasadov,

  • sadjarski center.

    Vaje:

  • jemanje vzorcev tal (talna sonda, vrečka za vzorec),

  • količenje (trasirka, meter, vrvica, količki, lopata),

  • sajenje (sadna sadika, lopata, meter, samokolnica, organsko gnojilo, kalež, škarje, opora, vezivo),

  • izračunavanje gnojilnih odmerkov,

  • poletna dela (škarje, vezivo),

  • ročno redčenje plodov.

  • REZ IN GOJITVENE OBLIKE

     

     

     

  • razlikuje vrste rodnega lesa

  • obvlada rez

  • pozna oporo za vinsko trto

  • pozna sortiment

  • prepozna rodni les obreže vinsko trto glede na zahteve gojitve oblike

  • izbere oporo in material za oporo in vez vinske trte

  • pridobi rutino za vez vinske trte

  • razlikuje najpomembnejše sorte vinske trte

  • Razvija občutek za pravilno obremenitev vinske trte pri zimski rezi.

    Razvije občutek za varčnost.

    Prikaz: rodni les.

    Vaje:

  • rez vinske trte (škarje, žagica),

  •      

  • izračunavanje obremenitve vinske trte,

  • vez vinske trte (škarje, vezivo).

  • NAPRAVA IN OBNOVA VINOGRADOV

     

     

     

  • obvlada pripravo zemljišča

  • pozna sajenje

  • uporabi znanje pridobljeno pri pripravi sadilne površine, pri količenju vrst in sadilnih mest v sadjarstvu

  • izbere primerno cepljenko

  • pripravi cepljenko za sajenje

  • pripravi sadilno jamo

  • posadi vinsko trto

  • Krepi ekološko zavest.

    Se zave pomena natančnosti in strokovnosti.

    Razvije občutek za varčnost.

    Ogled: naprave vinogradov.

    Vaja: sajenje (lopata, samokolnica, kompost, kalež, gnojilo, trsna cepljenka, opora).

    OSKRBA VINOGRADOV

     

     

     

  • pozna oskrbo mladih vinogradov

  • pozna tehnologijo oskrbe rodnih vinogradov

  • sodeluje pri oskrbi mladih vinogradov

  • sodeluje pri oskrbi rodnih vinogradov

  • Razvija natančnost.

    Krepi osebno odgovornost.

    Vaja: pletev vinske trte.

     

    3. letnik - POLJEDELSTVO (68 ur)

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    HMELJ *

    Dijak

    Dijak

     

  • pozna morfološke lastnosti

  • obvlada tehnologijo pridelovanja

  • prepoznava morfološke lastnosti hmelja

  • samostojno pripravi tla

  • opazuje nasad in načrtuje oskrbo in spravilo

  • izdela tehnološko poročilo

  • Razvija poklicno odgovornost in strokovnost.

    Ogled: ihp žalec.

    Ogled: proizvodnja piva.

    OLJNICE

     

     

     

  • pozna morfološke lastnosti

  • obvlada tehnologijo pridelovanja

  • prepoznava morfološke lastnosti oljnic

  • samostojno pripravi tla in poseje posevek

  • opazuje posevek in načrtuje oskrbo in spravilo

  • izdela tehnološko poročilo

  • Razvija pozitiven odnos do okolja.

    Osvoji pomen oljnic v prehrani.

    Ogled: oljarna.

    ZRNATE STROČNICE

     

     

     

  • pozna morfološke lastnosti

  • obvlada tehnologijo pridelovanja

  • prepozna morfološke lastnosti

  • samostojno pripravi tla in poseje posevek

  • opazuje posevek, načrtuje oskrbo in spravilo

  • izdela tehnološko poročilo

  • Razvija pozitiven odnos do okolja in tal.

    Se zave pomena stročnic v prehrani.

     

    ALTERNATIVNE POLJŠČINE

     

     

     

  • pozna morfološke lastnosti alternativnih poljščin

  • obvlada tehnologijo pridelovanja

  • prepoznava morfološke lastnosti alternativnih poljščin (konoplja, lan, mak, tobak, …)

  • samostojno pripravi tla in poseje posevek

  • opazuje posevek in načrtuje oskrbo in spravilo

  • izdela tehnološko poročilo

  • Razvija pozitiven odnos do okolja, strokovnost.

    Ogled: usmerjena kmetija.

    PRIDELOVANJE KRME NA NJIVAH

     

     

     

  • pozna enoletne metuljnice in trave

  • pozna krmne dosevke

  • prepozna enoletne trave in metuljnice

  • spozna krmne dosevke (prezimni, naknadni, strniščni)

  • spozna načine pridelovanja, oskrbo in spravilo

  • Razvija ekonomičnost in racionalno rabo tal.

     

    PRIDELOVANJE KRME NA TRAVINJU

     

     

     

  • pozna morfološke lastnosti trav

  • pozna morfološke lastnosti metuljnic

  • pozna gnojenje, oskrbo, spravilo in konzerviranje

  • pozna načine obnove travne ruše

  • pozna sestavo TDM

  • pozna sestavo travne ruše

  • prepozna trave in metuljnice

  • izdela herbarij trav in metuljnic

  • izdela gnojilni načrt

  • spozna načine konzerviranja krme

  • določil sestavo TDM glede na način uporabe

  • se nauči gnojiti in oskrbeti travno rušo

  • se nauči spraviti in konzervirati krmo

  • Razvija odnos do okolja, poklicno odgovornost.

    Vaje:

  • sodelovanje v procesu oskrbe travnikov in spravila krme,

  • razvažanje gnojevke s cisterno za gnojevko,

  • obračanje sena z obračalnikom,

  • grabljanje sena z zgrabljalnikom,

  • transportiranje sena v senik.

  • Opomba: dijak dobi osnovne informacije, podrobneje individualno.

     

    3. letnik - ŽIVINOREJA (68 ur)

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    SELEKCIJA NEPREŽVEKOVALCEV

    Dijak

    Dijak

     

  • spozna selekcijske programe za posamezne vrste neprežvekovalcev

  • razume odbiro po proizvodnih lastnostih

  • zna uporabljati evidenčne liste

  • se nauči izpolniti evidenčni list o odbiri živali

  • se nauči meriti posamezne vrste živali

  • se nauči izračunati dnevni prirast

  • Razvija natančnost, skrbnost, strokovnost.

    Krepi poklicno odgovornost, ekološko zavest.

    Vaje:

  • izpolnjevanje evidenčnih listov za selekcijo,

  • merilni trak, lydtinova palica in tehtnica.

    Ogled: pasme prašičev, pasme perutnine, pasme konj, pasme kuncev.

  • RAZMNOŽEVANJE PRAŠIČEV

     

     

     

  • spozna potek razmnoževanja prašičev in oskrbo pujskov po porodu

  • samostojno odkriva bukanje

  • oceni pravi čas za pripust

  • izračuna pričakovani čas poroda za breje svinje

  • predvidi čas poroda in poskrbi za svinjo

  • se nauči kdaj in kako pomagati pri porodu

  • samostojno oskrbi mladiče po rojstvu

  • Razvija natančnost, skrbnost, strokovnost, sposobnost opazovanja.

    Krepi delovno odgovornost.

    Vaje:

  • porod (primerno urejen hlev s prašiči, ultrazvok, klešče, pribor za osemenjevanje),

  • oskrba pujskov po rojstvu.

  • PREHRANA PRAŠIČEV

     

     

     

  • zna izvajati pravilno prehrano pujskov

  • obvlada sestavljanje obrokov za posamezne kategorije živali

  • obvlada izvajanje dnevnega krmljenja

  • pozna načela vzreje prašičev po smernicah ekološkega kmetovanja

  • samostojno nahrani pujske

  • samostojno izračuna krmne obroke za posamezne kategorije prašičev

  • samostojno odmeri količino krme in nakrmi živali

  • izmeri porabo krme

  • predvidi krmni obrok glede na spremembe v proizvodnji živali

  • Krepi natančnost, osebno odgovornost.

    Razvija inovativnost pri sestavljanju krmnih obrokov, ekološko zavest, čut za živali, strokovnost, delovno odgovornost.

    Vaja:krmljenje.

    Ogled: krmljenje na konvencionalni in ekološki kmetiji.

    OSKRBA PRAŠIČEV

     

     

     

  • spozna različne načine vhlevitve prašičev

  • obvlada oskrbo vseh kategorij prašičev

  • primerja različne ureditve hlevov (konvencionalni načini, živalim prilagojeni načini reje

  • razume pomen indeksa ustreznosti živali (IUŽ) za prašiče

  • oceni zdravje živali

  • oceni primernost okolja za živali

  • se nauči pravilnega ravnanja z živalmi

  • samostojno oskrbi živali

  • je sposoben poskrbeti za higieno hleva in živali

  • Razvija natančnost, skrbnost, strokovnost, sposobnost opazovanja.

    Krepi čut za živali, poklicno odgovornost, ekološko zavest.

    Vaje:

  • čiščenje hleva,

  • raziskovalne tabele, pregledni listi, zapisnik ekološke pridelave (živinoreja).

    Ogled: hlev (konvencionalni in ekološki).

  • RAZMNOŽEVANJE PERUTNINE

     

     

     

  • spozna potek razmnoževanja perutnine

  • zna oskrbeti izvaljene piščančke

  • izbere primerna jajca za valjenje

  • uporabi primeren valilnik

  • oceni pravilen potek valjenja

  • samostojno oskrbi izvaljene piščančke

  • Krepi natančnost, osebno odgovornost.

    Razvija čut za živali, strokovnost, delovno odgovornost.

    Vaja: valjenje (matična jata, valilnik, hladilnik, embalaža).

    PREHRANA PERUTNINE

     

     

     

  • zna izdelati krmilni načrt za vse kategorije perutnine

  • zna izbrati pravilno krmno mešanico in krmiti živali

  • obvlada dnevno krmljenje

  • samostojno opravlja krmljenje piščancev

  • spozna sestavljanje krmnih mešanic

  • obvlada prilagajanje količine krme glede na potrebe živali

  • samostojno odmeri količino krme in nakrmi živali

  • zna ugotoviti dnevno porabo krme na žival in hlev

  • Krepi natančnost, skrbnost, osebno odgovornost, strokovnost, delovno odgovornost.

    Razvija ekološko zavest, čut za živali.

    Vaja: krmljenje piščancev.

    OSKRBA PERUTNINE

     

     

     

  • obvlada oskrbo perutnine

  • razume prilagoditev hlevov merilom ekološkega kmetovanja

  • oceni zdravje živali

  • oceni primernost okolja za živali

  • se nauči pravilnega ravnanja z živalmi

  • samostojno oskrbi živali

  • je sposoben poskrbeti za higieno hleva in živali

  • samostojno poskrbi za pravilno vselitev piščančkov

  • je sposoben pripraviti jajca za trg in valjenje

  • se nauči oskrbe in nege v smislu zadovoljevanja potreb živali

  • Razvija natančnost, skrbnost, strokovnost, sposobnost opazovanja.

    Krepi zanesljivost, čut za živali, poklicno odgovornost, ekološko zavest.

    Ogled: hlev (konvencionalni in ekološki).

    Vaja: debikiranje, čiščenje hleva.

    RAZMNOŽEVANJE KONJ

     

     

     

  • spozna potek razmnoževanje konj in oskrbo žrebet

  • zna samostojno odkrivati gonjenje

  • oceni primeren čas za pripust

  • pravilno postopa s kobilo v času pripusta

  • izračuna pričakovani čas poroda

  • predvidi čas poroda in poskrbi za kobilo

  • se nauči kdaj in kako pomagati pri porodu

  • samostojno oskrbi žrebe po rojstvu

  • Krepi natančnost, strokovnost, zanesljivost, skrbnost.

    Razvija osebno odgovornost, poklicno odgovornost.

    Ogled živali v času gonjenja.

    Vaja: pripust živali.

    PREHRANA KONJ

     

     

     

  • obvlada dnevno krmljenje različnih kategorij konj

  • sestavlja krmne obroke za vse kategorije konj

  • samostojno odmeri količino krme in nakrmi živali

  • predvidi krmni obrok glede na različne potrebe konj

  • zna ugotoviti dnevno porabo krme na žival in hlev

  • Krepi natančnost, osebno odgovornost.

    Razvija ekološko zavest, čut za živali, zanesljivost, strokovnost, delovno odgovornost, skrbnost.

    Vaja: krmljenje konj z različno delovno obremenitvijo.

    OSKRBA KONJ

     

     

     

  • obvlada oskrbo konj

  • spozna osnove varstva pri delu s konji

  • zna uporabiti in namestiti opremo pri konjih

  • prepozna bolno žival

  • je sposoben pravilno ravnati z živalmi

  • se nauči postopka oskrbe živali

  • je sposoben poskrbeti za primerno higieno hleva in živali

  • se nauči oskrbovati kopita

  • se nauči osnovnega dela s konji

  • samostojno opremi konja

  • samostojno očisti opremo

  • Razvija natančnost, skrbnost, strokovnost, sposobnost opazovanja.

    Krepi zanesljivost, čut za živali, poklicno odgovornost.

    Ogled: konjeniški klub.

    Vaje:

  • oskrba konj,

  • oprema za konja.

  • RAZMNOŽEVANJE KUNCEV

     

     

     

  • spozna potek razmnoževanja kuncev

  • oceni primeren čas za pripust

  • se nauči pravilnega postopka z živaljo v času pripusta

  • Krepi natančnost, strokovnost, zanesljivost, skrbnost.

    Vaja: pripust živali.

     

  • predvidi čas poroda in poskrbi za samico

  • oskrbi mladiče po rojstvu

  • Razvija osebno odgovornost, sposobnost opazovanj, poklicno odgovornost.

     

    PREHRANA KUNCEV

     

     

     

  • zna izvajati krmljenje vseh kategorij kuncev

  • samostojno nahrani kunce

  • samostojno izbere ustrezno krmo, odmeri količino krme in nakrmi živali

  •  ugotovi dnevno porabo krme na žival in hlev

  • izvaja prilagajanje količine krme glede na potrebe živali

  • predvidi količino krme glede na spremembe v proizvodnji

  • Krepi natančnost, skrbnost, osebno odgovornost, .

    Razvija ekološko zavest, čut za živali, zanesljivost, strokovnost, delovno odgovornost.

    Vaja: krmljenje kuncev.

    Ogled: hlev (konvencionalni in ekološki).

    HLEVI IN OSKRBA KUNCEV

     

     

     

  • obvlada oskrbo kuncev

  • razume prilagoditev hlevov merilom ekološkega kmetovanja

  • prepozna bolno žival

  • se nauči pravilnega ravnanja z živalmi

  • je sposoben samostojno oskrbovati živali

  • je sposoben poskrbeti za primerno higieno hleva in živali

  • se nauči oskrbe in nege v smislu zadovoljevanja potreb živali

  • Razvija natančnost, skrbnost, strokovnost, sposobnost opazovanja.

    Krepi zanesljivost, čut za živali, poklicno odgovornost, ekološko zavest.

    Vaja: oskrba kuncev.

    PREDELAVA MESA DOMAČIH ŽIVALI

     

     

     

  • pozna razkosavanje zaklanih živali

  • pozna uporabo posameznih delov telesa za določen namen

  • pozna cilje predelovalnih smernic ekološke predelave

  • se nauči razkosavanja zaklanih živali

  • se seznani z uporabnostjo posameznih delov telesa

  • se seznani z izdelavo trajnih in poltrajnih izdelkov

  • se seznani z območji veljavnosti predelovalnih smernic

  • Se zave humanega odnosa do živali.

    Krepi skrbnost, ekološko zavest.

    Razvija osebno odgovornost.

    Ogled: klavnica.

    Prikaz: razkosavanje zaklane živali v ustrezno opremljenem prostoru.

    Demonstracija: izdelava izdelkov.

    Ogled: kmetija z ekološko predelavo.

    Vaja: zapisnik ekološke pridelave.

    ČEBELJA DRUŽINA

     

     

     

  • pozna opremo čebelarja

  • obvlada oskrbo čebelje družine preko leta

  • pozna pridobivanje čebeljih proizvodov

  • pozna bolezni čebel in zdravstveno varstvo

  • razume čebelarjenje na ekološki način

  • izbere primeren prostor za postavitev panjev glede na potrebe čebel, s tem da upošteva prednost ekološko obdelanih površin

  • izpelje negovanje čebeljih družin v skladu z naravnimi potrebami čebel

  • Razvija prijaznejši odnos do čebel.

    Razvija strokovnost, skrbnost, delovno odgovornost.

    Vaje:

  • delo s čebeljimi družinami,

  • pridobivanje čebeljih proizvodov (točenje medu, ...).

  •  

  • spozna vzrejo matic

  • uporabi opremo čebelarja

  • se nauči oskrbovati čebeljo družino preko leta

  • našteje vrste čebeljih proizvodov

  • prepozna najpogostejše bolezni čebel

  • Krepi natančnost, zanesljivost, odgovornost, ekološko zavest.

    Uporaba čebelarske obleke in orodja.

    Ogled: čebelnjak (konvencionalni in ekološki).

    REJA VODNIH ŽIVALI

     

     

     

  • pozna vzrejo rib

  • pozna čiščenje ribnika

  • se nauči pravil razmnoževanja rib

  • se nauči pravil vzreje mladic in konzumnih rib

  • se nauči čiščenja ribnika in ostalih prostorov za vzrejo rib

  • Razvija ekološko zavest.

    Se zave osebne odgovornosti.

    Krepi natančnost, skrbnost, zanesljivost, strokovnost.

    Prikaz:

  • smukanje rib in ostali postopki pri razmnoževanju,

  • oskrba rib.

    Vaja: čiščenje ribnika.

  • ŽIVINOREJSKA PRAKSA

  • opravi celodnevno oskrbo živali

  • Razvija delovno odgovornost.

    Vaje:

  • oskrba živali v hlevu,

  • izpolnjevanje delovnih in proizvodnih evidenc.

  •  

    3. letnik - KMETIJSKI STROJI (34 ur)

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    PRIPRAVA IN NASTAVITEV STROJEV ZA DELO

    Dijak

    Dijak

     

  • zna pripraviti in nastaviti stroje

  • razume pomen pravilne nastavitve

  • zna uporabljati tehnično dokumentacijo

  • se nauči pravilne priprave in nastavitve strojev in uporabi tehnično dokumentacijo

  • spozna pomen in načine testiranja strojev

  • izračuna potrebne veličine za nastavitev

  • razvija ročne spretnosti in navade za varno delo

  • Razvija ekološko zavest, delovno in osebno odgovornost, strokovnost.

    Vaja : priprava, nastavitev in preizkus nastavitve, priklop strojev, pranje in čiščenje strojev.

    IZVEDBA MEHANIZIRANIH DEL

     

     

     

  • zna uporabljati stroje in izvesti najbolj značilna mehanizirana dela

  • se nauči uporabljati in izvajati dela s kmetijskimi stroji

  • razvija spretnosti pri delu s stroji

  • predvidi postopke za varno delo

  • uporabi tehnično dokumentacijo

  • Razvija strokovnost, poklicno, delovno in osebno odgovornost, vztrajnost in inovativnost.

    Vaja: izvedba najpogostejših tehnoloških operaciji s stroji.

    Ogled: izvedba del s stroji, ki jih ni na šolskem posestvu.

    Demonstracija: delovanje strojev.

     

    3. letnik - SADJARSTVO IN VINOGRADNIŠTVO (102 uri)

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    OBIRANJE, SHRANJEVANJE IN PREDELAVA SADJA

    Dijak

    Dijak

     

  • pozna sortiment

  • obvlada obiranje

  • pozna shranjevanje

  • obvlada predelavo

  • prepozna glavne sorte

  • uporabi različne načine določanja zrelosti

  • uporabi različne načine obiranja in pripomočke za obiranje

  • uporablja standarde za drobnoplodne in debeloplodne sorte

  • prepozna skladiščne bolezni sadja

  • izbere primerno embalažo in pripravi sadje za trg

  • izpelje različne postopke predelave sadja (sok, kis, žganje, sušenje sadja)

  • Razvija natančnost, timsko delo.

    Krepi ekološko zavest.

    Se zave osebne odgovornosti.

    Ogled: hladilnica.

    Vaje:

  • določanje zrelosti (jodovica, penetrometer, nož, petrijevke),

  • uvrščanje sadja v kakovostne razrede (kalibrirni obroči, različna embalaža),

  • priprava sadnega soka

  • (mlin za sadje, stiskalnica, cisterna, gorilnik, posoda),

  • priprava sadnega kisa (mlin za sadje, stiskalnica, cisterna, termometer),

  • priprava sadnega žganja (kotel za žganjekuho, cisterne, steklenice, alkoholmeter),

  • sušenje sadja (sušilnica, noži, stroj za lupljenje).

  • OSNOVE VINARSTVA

     

     

     

  • zna določiti čas trgatve

  • pozna tehnologijo predelave belega grozdja

  • pozna tehnologijo predelave rdečega grozdja

  • zna vino pripraviti za trženje

  • spozna glavne sorte grozdja

  • uporabi različne metode določanja vsebnosti sladkorja

  • spozna tehnologijo predelave belega grozdja

  • spozna tehnologijo predelave rdečega grozdja

  • neguje in vzdržuje vinsko posodo

  • se nauči negovati vino

  • spozna osnove analize vina

  • razlikuje bolezni in napake vina

  • pripravi vino za prodajo

  • Se zave delovne odgovornosti.

    Razvija natančnost in odgovornost.

    Vaje:

  • določanje zrelosti grozdja (refraktometer, moštna tehtnica, merilni valj, erlenmajerica),

  • priprava vrelnega nastavka,

  • odvzem vzorca in analiza vina (ebulioskop, pipete, erlenmajerica, avtomatska bireta, kemikalije),

  •      

  • osnove degustacije in prepoznavanje bolezni in napak vina.

  • VARSTVO SADNEGA DREVJA IN VINSKE TRTE

     

     

     

  • varstvo rastlin

  • pozna bolezni in škodljivce

  • razlikuje različne načine varstva rastlin (kemično, integrirano, ekološko)

  • prepozna bolezni sadnega drevja

  • prepozna škodljivce sadnega drevja

  • prepozna bolezni vinske trte

  • prepozna škodljivce vinske trte

  • določi gospodarski prag škodljivosti

  • Krepi ekološko zavest.

    Se zave pomena natančnosti in varčnosti.

    Razvija osebno in poklicno odgovornost.

    Vaje:

  • določanje gospodarskega praga škodljivosti in izbira sredstva za varstvo rastlin,

  • razdelitev fitofarmacevtskih sredstev in varstvo pri delu,

  • priprava škropilne raztopine.


  • 5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

  • s pregledom in ocenjevanjem delavniških dnevnikov ter

  • izdelkov oziroma storitev z zagovorom.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Splošno

    Znanje tega predmeta se vsebinsko povezujejo z naslednjimi predmeti: matematika, poljedelstvo, živinoreja, kmetijski stroji, gospodarsko poslovanje, sadjarstvo in vinogradništvo, zelenjadarstvo, vinarstvo in predelava sadja.

    Konkretno

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

    POLJEDELSTVO

     

     

  • jemanje vzorcev tal

  • jemanje vzorcev semena

  • Poljedelstvo

    Matematika

  • tla, gnojila

  • gnojila

  • računanje

  • seme

  • zgradba semena

  • izračun

  • obdelava tal

  • pridelovanje žit, okopavin, oljnic, stročnic

  • pridelovanje krme na njivah

  • Poljedelstvo

    Kmetijski stroji

  • obdelava tal

  • agrotehnika

  • seme

  • orodja

  • gnojenje

  • Poljedelstvo

    Kmetijski stroji

    Matematika

  • gnojila

  • gnojila

  • stroji

  • izračun

  • kolobar

  • semenska pridelava

  • agrometeorologija

  • raba in varstvo tal

  • poljski poskus

  • Poljedelstvo

  • kolobar

  • rastline

  • seme

  • klima

  • tla

  • poljščine

  • pašništvo

  • Poljedelstvo

    Živinoreja

  • trave

  • prehrana

  • živinoreja

     

     

  • anatomija in fiziologija domačih živali

  • Živinoreja

  • tkiva in notranji organi

  • selekcija

  • Gospodarsko poslovanje

  • vodenje evidence

  • gospodarnost reje

  • krma in krmila

  • Poljedelstvo

    Kmetijski stroji

  • pridelava krme

  • stroji za spravilo krme

  • sestavljanje krmnih obrokov

  • Matematika

    Poljedelstvo

  • linearna enačba

  • uporaba programov

  • analize

  • čebelja družina

  • Živinoreja

    Poljedelstvo

  • anatomija in razmnoževanje žuželk

  • škropljenje

  • reja vodnih živali

  • razmnoževanje živali

  • predelava mleka in mesa

  • Poljedelstvo

  • analiza vode

  • življenje v vodi

  • razmnoževanje

  • mikroorganizmi

  • analize

  • prireja mleka

  • Poljedelstvo

    Kmetijski stroji

  • žleze

  • analize

  • molzni stroj

  • hlevi in oskrba živali

  • Kmetijski stroji

  • oprema in mehanizacija v hlevu

  • sadjarstvo in vinogradništvo

     

     

  • organografija

  • fenologija

  • razmnoževanje sadnih rastlin in vinske trte

  • Poljedelstvo

  • zgradba nadzemnih in podzemnih organov rastlin

  • fiziologija rastlin

  • vpliv ekoloških faktorjev

  • spolno razmnoževanje

  • nespolno razmnoževanje

  • Poljedelstvo

  • gnojenje

  • Sadjarstvo in vinogradništvo

    Poljedelstvo

    Kmetijski stroji

    Matematika

  • osnove prehrane rastlin

  • analiza tal

  • stroji za gnojenje in obdelavo tal

  • gnojila in tehnika gnojenja

  • načini obdelave tal

  • odstotni račun

  • osnove vinarstva

  • Vinarstvo

  • vse

  • kmetijski stroji

     

     

  • merjenje

  • Kmetijski stroji

    Matematika

  • vzdrževanje traktorja

  • povprečje

  • izračun prestavnega razmerja

  • izračun kinetične, potencialne energije in moči

  • Matematika

  • razmerja

  • enačbe, preoblikovanje obrazcev

  • goriva za motorje z notranjim izgorevanjem

  • Poljedelstvo

  • gorenje in produkti gorenja

  • glavni ekološki problemi in potrebni ukrepi za njihovo reševanje

  • stroji za osnovno obdelavo tal

  • stroji za dopolnilno obdelavo tal

  • stroji za minimalno obdelavo tal

  • Poljedelstvo

    Sadjarstvo in vinogradništvo

    Kmetijski stroji

  • obdelava tal

  • obdelava tal

  • obdelava tal

  • stroji za gnojenje

  • Poljedelstvo

    Sadjarstvo in vinogradništvo

    Matematika

  • gnojila in gnojenje

  •  gnojenje

  • sklepni račun

  • preoblikovanje obrazcev

  • priprava in nastavitev trosilnikov

  • gnojenje

  • vzdrževanje trosilnikov

  • stroji za setev, saditev in presajanje

  • stroji za nego posevkov in nasadov

  • Poljedelstvo

    Sadjarstvo in vinogradništvo

    Zelenjadarstvo

  • setev, saditev, presajanje

  • setev, saditev, presajanje

  • setev, saditev, presajanje

  • priprava in nastavitev sejalnikov, sadilnikov, presadilnikov

  • setev, saditev, presajanje

  • tehnologija pridelave – stroji za nego posevkov

  • tehnologija pridelave- stroji za obdelavo nasadov in vinogradov, stroji za rez

  • tehnologija pridelave-stroji za oblikovanje gredic, polaganje folije in namakalnih cevi, presadilniki

  • stroji za varstvo rastlin

  • Poljedelstvo

    Sadjarstvo in vinogradništvo

    Zelenjadarstvo

    Matematika

  • načini varstva rastlin

  • zaščitna sredstva

  • bolezni in škodljivci

  • varstvo rastlin

  • priprava in nastavitev škropilnika in pršilnika

  • škropljenje s herbicidi

  • pršenje nasada in vinograda

  • testiranje strojev za varstvo rastlin

  • odstotni račun, preoblikovanje obrazcev

  • stroji za spravilo pridelkov

  • Poljedelstvo

    Sadjarstvo in vinogradništvo

    Živinoreja

    Zelenjadarstvo

    Vinarstvo in predelava sadja

  • tehnologija pridelovanja posameznih kultur

  • spravilo pridelkov

  • spravilo krme

  • spravilo pridelkov

  • spravilo grozdja

  • priprava in nastavitve strojev za spravilo pridelkov

  • vzdrževanje strojev za spravilo pridelkov

  • stroji za dodelavo pridelkov

  • Poljedelstvo

    Živinoreja

  • dosuševanje pridelkov

  • dosuševanje krme

  • hlevska mehanizacija

  • Živinoreja

  • stroji za polaganje krme

  • stroji za odstranjevanje hlevskega gnoja in gnojevke

  • molzni stroji

  • vzdrževanje molznega stroja

  • stroji in naprave za namakanje

  • Poljedelstvo

    Sadjarstvo in vinogradništvo

    Zelenjadarstvo

  • namakanje pridelkov

  • storilnost delovnega agregata

  • izvedba najvažnejših mehaniziranih del

  • evidenca koriščenja in vzdrževanja kmetijskih strojev

  • Gospodarsko poslovanje

  • storilnost

  • izvedba mehaniziranih del

  • organizacija proizvodnje

  • vzdrževanje strojev

  • vodenje evidence

  • spremljanje podatkov