SREDNJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: KMETOVALEC (šs)

KATALOG ZNANJ

Sprejeto na 44.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 1. 12. 2000

1. IME PREDMETA

PRAKTIČNI POUK - izbirni

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

   

 

2.

 

70

70

3.

 

102

102

skupaj

 

172

172

* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;

** V - vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.

3. USMERJEVALNI CILJI

2. letnik

Opomba: V skladu z izbranim strokovnoteoretičnim izbirnim predmetom dijak izbere ustrezne vsebine praktičnega pouka. V drugem letniku je vsakemu od dveh izbranih strokovnoteoretičnih predmetov namenjenih po 35 ur prakse. Pri izdelkih domače obrti se izbere eno področje (pletarstvo, ali lončarstvo, ali izdelki iz lesa, ali tkani izdelki).

OSNOVE GOZDARSTVA

Dijak:

  • spozna pomen gozda in njegovih funkcij,

  • spozna razlike med drevesnimi vrstami,

  • spozna različne razvojne stopnje in sestojne zgradbe gozda,

  • se seznani z zakonitostmi gozdnih sestojev,

  • osvoji načela varnega dela v gozdu,

  • se seznani s pravilnim izvajanjem nege mladja in gošče,

  • spozna delovno orodje in stroje za delo v gozdu

  • se seznani z ocenjevanjem kakovosti lesa in načeli krojenja.

    ČEBELARSTVO

    Dijak:

  • spozna tehnološke postopke čebelarjenja,

  • poveže pridobljena teoretična znanja s praktičnim delom,

  • se nauči posameznih opravil pri čebelah,

  • razvije delovne navade, ki jih zahtevajo sodobni tehnološki postopki,

  • dojame pomen znanja za uspešno čebelarjenje,

  • razume pomen organizacije dela za uspešno proizvodnjo,

  • se vključi v delo za varstvo okolja.

    TURIZEM NA KMETIJI

    Dijak:

  • razume temeljne pojme s področja turizma,

  • razvije sposobnosti, ki so pomembne pri oblikovanju turizma na podeželju,

  • se nauči pridobljena znanja uporabljati pri delu in v vsakdanjem življenju,

  • se usposobi za preudarno sprejemanje odločitev splošnega pomena,

  • razvija občutek odgovornosti do sebe in drugih ter do naravne in kulturne dediščine.

    IZDELKI DOMAČE OBRTI (pletarstvo, ali izdelki iz lesa, ali lončarstvo, ali tekstilni izdelki)

  • Pletarstvo

    Dijak:

  • spozna pletarske surovine in gradiva,

  • pozna pletarska orodja in naprave,

  • pozna naravne materiale, uporabne v pletarstvu,

  • zna pripraviti material za uporabo,

  • obvlada različne načine pletenje,

  • Izdelki iz lesa

    Dijak:

  • spozna vrste lesa in njihovo uporabnost,

  • razlikuje posamezne vrste lesa,

  • spozna različne načine obdelave lesa,

  • se seznani s zaščitnimi sredstvi in njihovo uporabo,

  • pozna delovno orodje in stroje za obdelavo lesa,

  • se seznani s skicami in načrti,

  • Lončarstvo

    Dijak:

  • pozna lončarsko orodje in naprave,

  • spozna orodja za predelavo in čiščenje gline,

  • spozna lončarsko vreteno in kolovrat,

  • pozna izdelovanje lončarskih izdelkov z ročnim oblikovanjem,

  • spozna orodja za oblikovanje in modelirke,

  • spozna naprave za sušenje lončevine,

  • spozna naprave in načine žganja lončevine.

  • Tkani izdelki

    Dijak:

  • spozna zgradbo različnih statev,

  • razlikuje naravna in kemijska vlakna,

  • spozna osnovne tkalske vezave,

  • pozna pripravo osnove in votka,

  • spozna tkanje na različnih statvah.

    3. letnik

    ZELENJADARSTVO

    Dijak:

  • se usposobi za samostojno oskrbovanje kmečkega vrta in pridelovanje zelenjave na večjih površinah,

  • spozna načine setve in vzgoje sadik na prostem in v zavarovanem prostoru,

  • se usposobi za oskrbo posevkov od setve do spravila,

  • spozna načine spravila in skladiščenja vrtnin,

  • spozna načine predelave zelenjave (sušenje, zmrzovanje, konzerviranje, biološka predelava- kisanje),

  • se usposobi za urejanje in vzdrževanje okolice hiše,

  • se nauči varno ravnati z orodjem in delovnimi stroji ter jih vzdrževati,

  • se nauči natančnosti in ekonomičnosti pri delu,

  • razvija osebno in poklicno odgovornost,

  • krepi čut za varstvo okolja.

    REJA ŽIVALI

    Dijak:

  • upošteva etološke potrebe živali,

  • spozna osnovne bolezenske znake pri živalih,

  • se nauči potrebne predpise in upravne postopke v živinoreji,

  • se seznani z dolžnostmi in pravicami lastnikov pri varstvu pred kužnimi boleznimi,

  • spozna najpogostejše kužne bolezni pri živalih v Sloveniji,

  • spozna najpogostejše zajedavske bolezni pri živalih,

  • spozna vzroke zastrupitve živali,

  • se seznani s preventivo in načini ravnanja z obolelo živaljo,

  • spozna temeljna znanja iz ekološkega kmetovanja.

    VINARSTVO IN PREDELAVA SADJA

    Dijak:

  • dopolnjuje pridobljena teoretična znanja s praktičnim poukom,

  • usvoji praktična znanja, spretnosti in delovne navade za opravljanje del pri predelavi grozdja in sadja ter v kletarstvu,

  • pozna različne načine skladiščenja sadja,

  • spozna sodobno tehnologijo predelave sadja in grozdja,

  • spozna sodobno tehnologijo v vinarstvu,

  • pozna sodobne načine predstavitve in ponudbe vin potrošniku,

  • obvlada varnostne ukrepe za preprečevanje nezgod pri delu s kmetijskimi stroji, orodij in napravami,

  • razvija ekološko zavest in odgovornost za varovanje okolja,

  • razvija čut za gospodarnost, vestnost in odgovornost za opravljeno delo.


  • 4. OPERATIVNI CILJI

    2. letnik - OSNOVE GOZDARSTVA

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    POMEN IN VLOGA GOZDA

    Dijak

    Dijak

     

  • spozna naloge gozdarstva in lastnikov gozdov

  • razloži svetovanje uslužbencev javne gozdarske službe lastnikom gozdov

  • je sposoben predstave nalog lastnikov gozdov

  • Se zave osebne odgovornosti.

    Prikaz: zakon o gozdovih.

    Vaja: svetovanje lastnikom gozdov.

    SPLOŠNO O DREVESU IN GOZDU

     

     

     

  • pozna vertikalno zgradbo drevesa

  • pozna funkcije gozda

  • razloži naloge korenin, debla in krošnje drevesa

  • ponazori funkcije gozda

  • Razvija strokovnost.

    Razvija skrbnost.

    Vaja: določanje funkcij gozda.

    EKOLOGIJA GOZDA IN DREVESNIH VRST

     

     

     

  • pozna pomembnejše iglavce

  • pozna pomembnejše listavce

  • oceni vpliv matične podlage na razvoj gozda

  • primerja iglavce: jelko, smreko, rdeči bor in macesen

  • primerja listavce: češnjo, javor, bukev, dob, graden, kostanj, brest, jesen

  • Razvija ekološko zavest.

    Razvija sposobnost opazovanja naravnih pojavov.

    Razvija skrbnost.

    Vaja: spoznavanje drevesnih vrst v naravi.

    GOZDNI PROSTOR SLOVENIJE

     

     

     

  • pozna znake upravne razdelitve gozdov

  • primerja oddelek, odsek

  • razloži pomen delnih površin v gozdu

  • Razvija strokovnost in natančnost.

    Krepi poklicno odgovornost.

    Ogled: oznake na drevju v gozdu.

    GOZDNI SESTOJI

     

     

     

  • obvlada razvojne stopnje gozda

  • pozna vrste gozdnih sestojev

  • oceni delež razvojnih stopenj v gozdu

  • primerja naravne in umetne gozdne sestoje

  • izdela poročilo o ogledu enodobnega in raznodobnega gozdnega sestoja

  • Razvija strokovnost.

    Se zave poklicne odgovornosti.

    Krepi ekološko zavest.

    Ogled: terenski ogled razvojnih stopenj in sestojnih zgradb gozda na delovnem objektu.

    Vaja: ocenjevanje deleža razvojnih stopenj gozda.

    VARNOST PRI DELU V GOZDU

     

     

     

  • pozna zaščitna varovalna sredstva

  • razume principe varnega dela v gozdu

  • uporabi zaščitna sredstva za delo v gozdu

  • razloži pravila varnega dela v gozdu

  • Razvija osebno odgovornost.

    Krepi delovno in poklicno odgovornost.

    Demonstracija: nezgodni primeri iz prakse, osebna zaščitna varovalna sredstva.

    Vaja: uporaba zaščitnih delovnih sredstev.

    NEGA GOZDA

     

     

     

  • pozna orodje za nego

  • obvlada nego mladja

  • obvlada nego gošče

  • uporabi orodje za izvajanje nege v gozdu

  • razvija ročne spretnosti pri izvajanju nege v gozdu

  • primerja posredno in neposredno nego mladja in gošče

  •  napravi negativno selekcijo v mladju ali gošči

  • izdela poročilo o čiščenju in rahljanju gozdnega mladja oziroma gošče

  • napravi uravnavanje drevesne zmesi

  • določi izpopolnjevanje mladja in zaščito mladja

  • razloži uravnavanje ostrih robov v gošči

  • Krepi ekološko zavest.

    Razvija natančnost.

    Krepi skrbnost.

    Razvija strokovnost in ustvarjalnost.

    Krepi poklicno in osebno odgovornost.

    Razvija varčnost.

    Se zave pomena inovativnosti.

    Demonstracija: gozdarsko delovno orodje, gozdno-gojitveni načrt.

    Vaja: čiščenje in rahljanje mladja, uravnavanje drevesne zmesi v gošči, izpopolnjevanje mladja, uravnavanje ostrega roba v gošči.

    VARSTVO GOZDOV

     

     

     

  • pozna varstvene ukrepe za zatiranje gozdnih škodljivcev

  • primerja zatiralne metode za zmanjševanje škodljivih žuželk

  • izdela poročilo o postavljanju in kontroli lovnih nastav ter lovnih pasti za lubadarje

  • Krepi ekološko zavest.

    Razvija osebno in delovno odgovornost.

    Razvija strokovnost.

    Demonstracija: primerki zatiralnih sredstev in lovnih pasti.

    Vaja: priprava, kontrola in izdelava lovnih nastav, postavitev in kontrola lovnih pasti.

    GOZDNA PROIZVODNJA

     

     

     

  • pozna vzdrževanje motorne žage

  • pozna sečnjo, obdelavo in spravilo

  • pozna izdelavo gozdnega reda

  • razlikuje najpogostejše okvare na motorni žagi

  • izdela poročilo o tehnikah varnega podiranja drevja in spravila sortimentov

  • izračuna količino posekanega lesa

  • izdela gozdni red

  • Krepi natančnost

    Razvija strokovnost.

    Krepi ekološko zavest.

    Krepi poklicno in osebno odgovornost.

    Demonstracija: motorna žaga, tehnike varnega podiranja, krojenje sortimentov, standardi in ceniki.

    Ogled: spravilna sredstva v gozdu.

    Vaja: izmera količine posekanega lesa, izdelava gozdnega reda.

     

    2. letnik - ČEBELARSTVO

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    BIOLOGIJA ČEBELJE DRUŽINE

    Dijak Dijak  

  • zna razložiti zgradbo čebeljega telesa

  • pozna sestavo čebelje družine

  • opiše telesne dele in organe čebel

  • razloži sestavo čebelje družine med opazovanjem

  • razloži delitev dela v čebelji družini

  • Razvije spoznanje o izjemni organiziranosti čebelje družine.

    Razvija strokovnost.

    Se zave poklicne odgovornosti.

    Prikaz: mrtvice in čebelje družine v čebelnjaku.

    OPREMA ČEBELARJA

     

     

     

  • pozna opremo

  • zna uporabiti pripomočke

  • prepozna uporabnost zaščitne obleke in čebelarskega klobuka

  • ponazori uporabo kadilnika, čebelarskega noža in ostale opreme

  • Razvija strokovnost.

    Krepi osebno odgovornost.

    Vaja: uporaba obleke in opreme pri pregledu panjev.

    ČEBELJE BIVALIŠČE/PANJ

    VRSTE IN OPREMA PANJEV

     

     

     

  • pozna urejenost čebeljega bivališča, različnih panjev

  • obvlada pogoje za življenje čebel

  • spozna Janšev panj, Alberti-Žnidaršičev panj, nakladni panj (LR)

  • primerja satnice, sate, matičnike

  • razloži razporejenost medu, zalege ter cvetnega prahu v bivališču

  • določi primerno vlažnost in temperaturo v gnezdu

  • oceni primernost zračenja

  • Razvija strokovnost.

    Se zave pomena natančnosti.

    Krepi poklicno in osebno odgovornost.

    Ogled: primerjava različnih vrst panjev in njihove opremljenosti.

    Prikaz: razporejenosti medu, cvetnega prahu, zalege v panju.

    Vaja: meritve v čebelnjaku.

    ŽIVLJENJE ČEBELJE DRUŽINE, SPOMLADANSKI ZAČETEK ZALEGANJA IN PRVI POSEG V PANJ

     

     

     

  • razume odgovornost prvih posegov

  • ugotovi, kdaj se zaleganje prične

  • razloži izletavanje čebel in vnos svežega cvetnega prahu

  • Osvoji občutek, kako in kdaj sme poseči v gnezdo.

    Se zave pomena natančnosti.

    Ogled: izletavanje pred čebelnjakom.

    Vaje:

  • dražilno krmljenje,

  • pregled mrtvic in drobirja.

  • ŽIVLJENJE ČEBELJE DRUŽINE, OBDOBJE PORASTA ŽIVALNOSTI

     

     

     

  • pozna porast živalnosti čebelje družine

  • spozna, kdaj in zakaj čebelja družina številčno narašča

  • spozna ukrepe za pospeševanje razvoja družine

  • Razvija strokovnost.

    Razvije občutek za pravilno postopanje s čebelami.

    Vaja: pregled čebelje družine v tem času in ukrepanje.

    ŽIVLJENJE ČEBELJE DRUŽINE, ROJENJE

     

     

     

  • razume vlogo in pogoje rojenja

  • oceni možnost za rojenje

  • izbere način preprečitve rojenja in ga prepreči

  • Razvija osebno odgovornost.

    Razvija občutek za natančnost.

    Vaja: oskrba panja s čebelami v rojilnem razpoloženju.

    ŽIVLJENJE ČEBELJE DRUŽINE, NABIRANJE NEKTARJA, MANE, VODE, CVETNEGA PRAHU IN PROPOLISA

     

     

     

  • pozna nabiranje

  • zna oskrbeti čebele z vodo

  • opazuje, kdaj rastline medijo

  • poskrbi, da dobijo čebele vodo

  • opazuje, kako čebele nabirajo in prinašajo cvetni prah

  • prepozna propolis in ga pobere

  • oceni, kakšen je donos

  • Razvija strokovnost.

    Krepi ekološko zavest.

    Razvija zanesljivost.

    Vaje:

  • opazovanje čebel na paši, pred žrelom in na satju,

  • oskrba čebel in pobiranje propolisa.

  • TEHNOLOGIJA PRIDELOVANJA MEDU

     

     

     

  • pozna opremo za točenje medu

  • obvlada točenje medu

  • spozna opremo za točenje medu

  • izpelje točenje medu v pravem zaporedju opravil

  • Razvija strokovnost.

    Razvija natančnost.

    Krepi osebno odgovornost.

    Vaja: točenje medu z opremo za točenje (točilo, cedilo, pribor za odkrivanje satja, posode, ...).

    TEHNOLOGIJA PRIDELAVE CVETNEGA PRAHU IN MATIČNEGA MLEČKA

     

     

     

  • pozna smukanje cvetnega prahu

  • pozna postopek pridobivanja matičnega mlečka

  • spozna smukalnike in njihovo namestitev

  • razloži smukanje cvetnega prahu

  • opiše pravilno shranjevanje cvetnega prahu

  • sodeluje pri pridobivanju matičnega mlečka

  • Razvija strokovnost.

    Razvija natančnost.

    Krepi osebno odgovornost.

    Vaje:

  • nameščanje smukalnikov,

  • odvzem in nega cvetnega prahu

  • priprava družin za pridobivanje mlečka,

  • cepljenje ličink in odzemanje mlečka ter njegova nega.

  • JESENSKA OPRAVILA PRI ČEBELAH IN NEVARNOST ROPANJA

     

     

     

  • pozna jesenska opravila

  • razume potrebe čebel jeseni

  • spozna, kdaj in zakaj je potrebno zmanjšati prostor čebelam ter zaradi preprečevanja ropanja zožiti vhode v panj

  • razloži upadanje razvoja čebel in usihanje medenja ob krajšanju dneva

  • utemelji potrebo po spodbujanju razvoja z dokrmljevanjem

  • Razvija natančnost.

    Razvija strokovnost.

    Se zave osebne odgovornosti.

    Vaja: dokrmljevanje družin v tem obdobju.

    ZAZIMOVANJE ČEBELJIH DRUŽIN

     

     

     

  • razume potrebe čebel v zimskem obdobju

  • opiše zimsko gručo in njene potrebe po hrani, miru in toploti

  • spozna nujnost zožitve bivalnega prostora in primerno toplotno izolacijo le-tega

  • dopolni zalogo hrane za zimo

  • izolira panj

  • Razvija natančnost.

    Razvija strokovnost.

    Se zave osebne odgovornosti.

    Vaja: zožitev gnezda in paženje z različnimi materiali.

    POMLADANSKA OPRAVILA

     

     

     

  • razume pomen pregleda panjev

  • razume pomen zgodnjega odkrivanja brezmatičnosti, oslabelosti družine

  • oceni zalogo hrane in potrebo po dopolnitvi le-te

  • spozna brezmatičnost, oslabelost družine ter nujnost pridruževanja takih družin normalnim družinam

  • razloži potrebo po razširitvi ali zožanju prostora posamezni družini v panju in potrebo po zamenjavi satja

  • dojame, da je potrebno spodbujati hitrejši razvoj družin z dodatnim (dražilnim) krmljenjem,

  • Razvija natančnost.

    Razvija strokovnost.

    Se zave osebne odgovornosti.

    Vaje:

  • ugotavljanje potreb po dopolnitvi zalog krme in morebitno krmljenje,

  • združevanje in pridruževanje oslabelih družin, oskrba brezmatičnih družin in drugi potrebni posegi.

  • POMEMBNEJŠE MEDEČE RASTLINE IN GOZDNA PAŠA

     

     

     

  • pozna naše najpomembnejše medeče rastline

  • opazuje najpomembnejše medeče rastline

  • opazuje proizvajalce mane

  • Razvija strokovnost.

    Razvija ustvarjalnost.

    Razvija ekološko zavest.

    Vaja: opazovanje medovitih rastlin v fazi medenja in proizvajalcev mane.

    OPRAŠEVANJE KMETIJSKIH RASTLIN

     

     

     

  • razume pomen čebel pri opraševanju sadnega drevja in drugih kmetijskih rastlin

  • razloži pomen opraševanja s čebelami za razmnoževanje in povečanje količine pridelkov kmetijskih in drugih rastlin

  • opazuje čebele na sadnem drevju

  • razloži soodvisnosti med rastlinami, čebelami in ekonomiko

  • Krepi občutek za natančnost.

    Razvija strokovnost.

    Razvija ekološko zavest.

    Se zave osebne odgovornosti.

    Vaja: ugotavljanje oprašenosti rastlin in kontrola donosov medu.

    IZBIRA VRSTE PANJA, STOJIŠČA ZA ČEBELNJAK ALI PANJ

     

     

     

  • razume, da vsak panj ni primeren za vsakega čebelarja

  • spozna, da je potrebno pri tem upoštevati pašne vire, znanje čebelarja, porabo časa in možnost prodaje proizvodov in čebel

  • primerja delo v AŽ in LR panjih

  • Krepi občutek za natančnost.

    Razvija strokovnost.

    Vaja: delo z različnimi tipi panjev.

    KRMA IN KRMLJENJE ČEBEL MED LETOM

     

     

     

  • pozna, s čim dokrmljujemo čebele

  • razume, zakaj dokrmljujemo

  • pozna, kam pokladamo krmo

  • izbere nadomestno hrano za čebele

  • se nauči, v katerem delu dneva dokrmljujemo in zakaj dokrmljujemo v posameznih mesecih leta

  • pridobi občutek za primeren čas in količino dodane hrane

  • primerja pitalnike

  • Razvija strokovnost.

    Razvija ustvarjalnost.

    Razvija občutek za varčnost.

    Vaja: krmljenje v različnih obdobjih z različnimi vrstami krme in različnimi pitalniki v različnih panjih.

    OBNOVA MATIC

     

     

     

  • pozna pomen zamenjave matic

  • spozna, zakaj in kako se menja matica

  • Razvija strokovnost.

    Vaja: zamenjava matic.

    BOLEZNI ČEBEL

     

     

     

  • pozna variozo

  • pozna poapnelo zalego

  • pozna hudo gnilobo

  • pozna pršičavost, nosemavos in majsko bolezen

  • spozna nevarnost razmnožitve zajedalca in načine preprečevanje obolenja

  • spozna trdoživost povzročiteljev in nujnost sistematičnega zatiranja

  • se nauči, kako pomembno je pregledovanje družin

  • spozna vzroke in posledice ter možnost zdravljenja bolezni

  • Razvija strokovnost.

    Razvija natančnost.

    Se zave osebne odgovornosti.

    Vaja: ugotavljanje okužbe in zdravljenje ter ugotavljanje vzrokov in preprečevanje bolezni.

    ŠKODLJIVCI V ČEBELNJAKU

     

     

     

  • pozna škodljivce (voščenega molja, čebeljo uš, miš, mravljo, oso, sršena)

  • spozna, kakšno in kolikšno škodo naredijo škodljivci čebelam

  • izbere zaščito pred škodljivci

  • oceni posledice škodljivcev

  • Razvija strokovnost.

    Razvija natančnost.

    Se zave osebne odgovornosti.

    Vaja: nastavitev pasti za miši, sršene, ose, sredstev za zatiranje moljev.

    VARSTVO ČEBEL PRED ZASTRUPITVAMI

     

     

     

  • razume negativen vpliv škropljenja s pesticidi

  • sklepa, koliko intenzivno kmetijstvo zmanjšuje število medečih rastlin

  • oceni, kateri pesticidi zastrupljajo čebele in čebelje proizvode

  • pridobi občutek, kako zavarovati čebele pred zastrupitvami

  • pojasni možnost ohranjanja čebeljih paš

  • Razvija osebno odgovornost.

    Se zave delovne odgovornosti.

    Krepi ekološko zavest.

    Ogled: mrtvice pred panji.

    Vaja: ugotavljanje števila medečih rastlin na negnojenih in intenzivno gnojenih kmetijskih površinah ter morebitno zapiranje ali odvoz ogroženih čebeljih družin.

     

    2. letnik - TURIZEM NA KMETIJI

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    OSNOVE TURIZMA NA PODEŽELJU

    Dijak Dijak  

  • pozna potenciale podeželja

  • oceni naravne danosti kot osnovni pogoj za turizem

  • razloži napake pri poseganju v naravo

  • spozna vrednote naravnih danost

  • Razvija občutek za naravne vrednote.

    Razvija odnos do domačega kraja.

    Prikaz: diapozitivi, slike, videoposnetki.

    Ogled: primerno področje za kmečki turizem.

    OSNOVNI NAMENI TURISTIČNE PONUDBE

     

     

     

  • pozna možnosti turistične ponudbe v kraju

  • oceni možnosti turizma v kraju in opiše pogoje zanj

  • oceni možnost trženja na kmetiji

  • predvidi opremo in ureditev prodajnega prostora

  • Se zave, da s svojimi pozitivnimi spoznanji vpliva tudi na druge.

    Se zave osebne in poklicne odgovornosti.

    Ogled: opremljen prodajni prostor in trženj na kmetiji.

    Vaja: sodelovanje pri prodaji.

    OBLIKE TURISTIČNE DEJAVNOSTI

     

     

     

  • pozna vodenje turističnih dejavnosti

  • utemelji razvrščanje stroškov za posamezno turistično uslugo

  • izračuna lastno ceno usluge in izstavi račun

  • predvidi poslovni uspeh

  • Razvija strokovnost.

    Razvija natančnost.

    Razvija zanesljivost.

    Vaja: računanje cene usluge.

    UREDITEV KMETIJE ZA GOSTA

     

     

     

  • pozna potrebe za ureditev kmetije za gosta

  • predvidi opremo prostorov za goste

  • izbere ustrezna čistilna sredstva in pripomočke

  • predvidi možnosti za igro, rekreacijo in šport na kmetiji

  • Razvija osebno odgovornost.

    Razvija natančnost.

    Razvija strokovnost.

    Razvija ustvarjalnost.

    Vaje:

  • čiščenje in ureditev prostorov za goste,

  • ureditev okolice kmetije,

  • priprava aktivnosti za goste.

  • PRIDELAVAIN PREDELAVA HRANE

     

     

     

  • zna oskrbeti pridelano hrano

  • zna predelati hrano

  • zna varovati okolje

  • oceni pogoje za pripravo hrane

  • očisti hrano in jo pripravi za konzerviranje

  • samostojno konzervira

  • predvidi prostor za skladiščenje hrane

  • predvidi, kam z odpadki

  • Razvija natančnost in strokovnost.

    Krepi ekološko zavest.

    Krepi osebno odgovornost.

    Razvije pravilen odnos do razvrščanja odpadkov.

    Se zave pripadnosti naravi.

    Vaje:

  • priprava, čiščenje in konzerviranje hrane,

  • priprava prostora za skladiščenje,

  • priprava kompostnega kupa.

  • DEDIŠCINA KRAJA S KULTURNIMI ZNAMENITOSTMI

     

     

     

  • razume pomen kulturne dediščine

  • pozna kulturno dediščino stavbarstva

  • opiše ljudske običaje

  • razloži pomen ohranjanja ljudske umetnosti, domače obrti, kulture oblačenja

  • opiše značilnosti podeželskega stavbarstva

  • Razvija čut do umetnosti.

    Krepi samozavest.

    Razvija čut za ohranjanje dediščine.

    Razvija občutek za usklajevanje starih in novih elementov.

    Vaja: ponazoritev ljudskega običaja.

    Ogled: etnološka zbirka in primeri stare arhitekture.

    OHRANJANJE DEDIŠČINE

     

     

     

  • razume pomen ohranjanja kulinarične dediščine

  • razume pomen in tradicijo praznikov v letu

  • primerja navadne in praznične jedi, razume pomen ohranjanja stare kulinarike

  • oceni izvirnost kmečke hrane

  • razloži povezavo hrane s kmečkimi opravili in prazniki

  • definira značilnosti posameznih praznikov

  • razlikuje navade in šege ob določenih praznikih in večjih kmečkih opravilih

  • Razvija osebno odgovornost.

    Krepi ekološko zavest.

    Razvija tolerantnost.

    Se zave pomena ustvarjalnosti.

    Krepi občutek za ohranjanje starih šeg in navad.

    Vaje:

  • priprava jedi za kmečka opravila in praznik,

  • ponazoritev praznika,

  • ponazoritev kmečkih opravil/ šeg.

  • DOMAČA OBRT

     

     

     

  • razume pomen ohranjanja domače obrti

  • pozna vrste domače obrti

  • predstavi vrste domačih obrti

  • razloži pomen ohranjanja starih ročnih spretnosti

  • razloži pomen domače obrti za turistične namene

  • Se zave pomena ustvarjalnosti.

    Krepi samozavest.

    Razvija osebno odgovornost.

    Ogled: razstave domače obrti.

    Vaja: urjenje ročnih spretnosti in izdelava spominkov.

     

    2. letnik - IZDELKI DOMAČE OBRTI (izbira enega področja)

    a) Pletenje

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    UVOD

    Dijak

    Dijak

     

  • pozna pletarske surovine in gradiva

  • pozna pletarska orodja in naprave

  • prepozna in razlikuje različne pletarske surovine in gradiva

  • spozna pletarska orodja in naprave in opazuje način dela z njimi

  • Razvija ekološko zavest

    Se zave pomena ohranjanja tipičnosti dela v domači obrti.

    Vaje:

  • nabiranje in prepoznavanje naravnih materialov uporabnih v pletarstvu.

    Demonstracija: delo s pletarskimi pripomočki in napravami.

  • PLETENJE S ŠIBJEM

     

     

     

  • pozna pridelavo šibja

  • zna pripraviti šibje za pletenje

  • obvlada različne načine pletenja

  • spozna tehnologijo naprave vrbovega nasada

  • se nauči pripraviti vrbje za pletenje

  • izdela vitre

  • se nauči osnov pletenja s šibami in z vitrami

  • izdela okrasen in uporaben izdelek iz šibja

  • Razvija in se zave natančnosti, vztrajnosti in varčnosti.

    Si krepi ustvarjalnost.

    Razvija ročne spretnosti.

    Razvija inovativnost.

    Vaje:

  • oskrba vrbovega nasada,

  • priprava šibja za pletenje,

  • izdelava viter,

  • osnove pletenja,

  • pletenje okrasnega izdelka in uporabnega izdelka.

  • PLETENJE S SLAMO

     

     

     

  • pozna pridelavo žita

  • zna pripraviti slamo za pletenje

  • obvlada različne načine pletenja

  • spozna tehnologijeo pridelave žita

  • pripravi slamo za pletenje

  • se nauči različnih načinov pletenja s slamo

  • samostojno izdela okrasne in uporabne izdelke iz slame

  • Razvija in se zave pomena natančnosti, vztrajnosti in varčnosti.

    Krepi ustvarjalnost.

    Razvija ročne spretnosti.

    Razvija inovativnost.

    Vaje:

  • priprava slame (sušenje, razrez, razvrščanje),

  • osnove pletenja,

  • pletenje uporabnega izdelka in okrasnega izdelka.

  • PLETENJE Z LIČJEM

     

     

     

  • pozna pridelavo koruze

  • zna pripraviti ličkanje za pletenje

  • obvlada pletenje

  • spozna tehnologijo pridelave koruze

  • se nauči pripraviti ličkanje za uporabo

  • se nauči različnih načinov pletenja z ličjem

  • samostojno izdela okrasen in uporaben izdelek iz ličkanja

  • Razvija in se zave natančnosti, vztrajnosti in varčnosti.

    Si krepi ustvarjalnost.

    Razvija ročne spretnosti.

    Razvija inovativnost.

    Vaje:

  • pridelava koruze,

  • priprava ličkanja,

  • osnove pletenja,

  • pletenje uporabnega in okrasnega izdelka.

  • NABIRANJE MATERIALA V NARAVI

     

     

     

  • pozna naravne materiale uporabne v pletarstvu

  • zna pripraviti material za uporabo

  • spozna primeren čas za nabiranje naravnih materialov

  • oceni primernost materiala za uporabo

  • se nauči pripraviti materiale za uporabo

  • Razvija natančnost opazovanje.

    Razvija samostojnost pri odločanju.

    Razvija ročne spretnosti.

    Krepi ekološko zavest.

    Vaje:

  • nabiranje materiala v gozdu (kalina, leska, gozdna trava, kostanj..),

  • izdelava in pletenje z leskovimi vitrami,

  • priprava kostanjevih palic za ročaje,

  • izdelava brezove metle.

    Ogled: pletarska delavnica.

  • PRODAJA IZDELKOV

     

     

     

  • spozna različne možnosti pletarskih izdelkov

  • oceni potrebo trga po pletarskih izdelkih

  • predvidi najprimernejši način prodaje

  • Razvija sposobnost komuniciranja.

    Krepi osebno in delovno odgovornost.

    Ogledi: tržnica, izdelki pletarske proizvodnje.

     

    b) Izdelki iz lesa

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    VARSTVO PRI DELU

    Dijak

    Dijak

     

  • pozna zaščitna in varovalna sredstva

  • pazume princip varnega dela v mizarski delavnici

  • uporabi zaščitna sredstva za delo

  • razloži pravila varnega dela

  • Razvija osebno odgovornost.

    Krepi delovno odgovornost.

    Krepi poklicno odgovornost.

    Demonstracija: nezgodni primeri iz prakse, osebna zaščitna varovalna sredstva.

    Vaja: uporaba zaščitnih delovnih sredstev.

    ODELAVA LESA

     

     

     

  • pozna orodje za obdelavo lesa

  • obvlada nastavitve posameznih strojev za obdelavo lesa

  • pozna značilnosti obdelave posameznih vrst lesa

  • uporabi ustrezno orodje za izvajanje naloge

  • razvija ročne spretnosti pri izvajanju naloge

  • razreže rez na ustrezne dimenzije

  • les s pomočjo kombiniranega mizarskega stroja razreže

  • Razvija natančnost.

    Razvija strokovnost.

    Krepi osebno odgovornost.

    Razvija ustvarjalnost.

    Razvija varčnost.

    Demonstracija: mizarsko delovno orodje, predstavitev načrta posameznega izdelka.

    Vaja: razrez lesa, skobljanje, sestavljanje in montaža.

    BRUŠENJE LESA

     

     

     

  • pozna orodje za brušenje lesa

  • pozna različne vrste brusilnega papirja in njihovo uporabo

  •  obvlada brušenje lesa

  • uporabi ustrezno orodje za izvajanje brušenja lesa

  • razvija ročne spretnosti

  • primerja brušenje lesa z različnimi granulacijami brusilnega papirja

  • primerja brušenje z različnimi brusilnimi orodji

  • Krepi osebno odgovornost.

    Razvija strokovnost in natančnost.

    Razvija varčnost.

    Demonstracija: brušenja lesa.

    Vaja: priprava, brušenje in kontrola lesa.

    ZAŠČITA LESA

     

     

     

  • pozna pripomočke za zaščito lesa

  • spozna različna zaščitna sredstva njihovo uporabo ter namen

  • obvlada različne načine nanosa zaščitnega sredstva

  • uporabi ustrezne pripomočke za zaščito lesa

  • razvija ročne spretnosti

  • primerja različne načine nanosa zaščitnega sredstva

  • Krepi ekološko zavest.

    Razvija natančnost.

    Razvija strokovnost.

    Razvija osebno in delovno odgovornost.

    Demonstracija: prikaz nanosa zaščitnega sredstva z različnimi pripomočki (čopiči, pnevmatska brizgalka, …).

    Vaja: zaščita izdelka.

    IZDELAVA IZDELKA PO NAČRTU

     

     

     

  • zna razbrati skico in načrt

  • obvlada nastavitev in varno delo z mizarskim orodjem

  • obvlada izdelavo izdelka po načrtu

  • uporabi ustrezno orodje za izdelavo izdelka

  •  razvija ročne spretnosti pri izdelavi izdelka

  • uporabi ustrezna zaščitna sredstva pri obdelavi lesa, izdela končni izdelek

  • Razvija natančnost.

    Razvija strokovnost.

    Krepi osebno in poklicno odgovornost.

    Krepi inovativnost.

    Vaja: razrez, skoblanje, brušenje, lepljenje , sestavljanje in nanos zaščitnega sredstva.

    PRODAJA IZDELKOV

     

     

     

  • spozna različne možnosti lesnih izdelkov

  • oceni potrebo trga po lesnih izdelkih

  • predvidi najprimernejši način prodaje

  • Razvija sposobnost komuniciranja.

    Krepi osebno in delovno odgovornost.

    Ogled: tržnica.

    Ogled: lesna proizvodnja.

     

    c) Lončarstvo

    VSEBINE IN I NFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    VARSTVO PRI DELU

    Dijak

    Dijak

     

  • pozna zaščitna in varovalna sredstva

  • razume princip varnega dela v lončarski delavnici

  • uporablja zaščitna sredstva pri delu

  • razloži pravila varnega dela

  • Razvija osebno odgovornost.

    Krepi delovno odgovornost.

    Krepi poklicno odgovornost.

    Vaja: uporaba zaščitnih delovnih sredstev.

    Ogled: lončarska delavnica.

    PRIPRAVA GLINE

     

     

     

  • pozna nahajališča gline

  • pozna značilnosti gline

  • pozna orodja in pripomočke za obdelavo gline

  • uporabi ustrezno orodje za pripravo gline,razvija ročne spretnosti pri izvajanju naloge

  • razreže glino na ustrezne dimenzije

  • Razvija natančnost.

    Krepi osebno odgovornost.

    Razvija ustvarjalnost.

    Razvija varčnost.

    Vaja: obdelava, razrez in priprava gline za izdelek.

    OBDELAVA GLINE

     

     

     

  • pozna ročno oblikovanje lončarskih izdelkov

  • pozna oblikovanje izdelkov na lončarskem vretenu

  • izdela skico izdelka

  • ročno oblikuje načrtovani izdelek

  • oblikuje izdelek na lončarskem vretenu

  • Razvija natančnost.

    Razvija ustvarjalnost.

    Krepi ročne spretnosti.

    Razvija ročne spretnosti.

    Vaja: priprava skice in izdelava preprostega izdelka.

    TEHNOLOŠKI POSTOPKI

     

     

     

  • pozna tehnološke postopke obdelave lončenega izdelka

  • spozna različne načine sušenja izdelkov iz gline

  • uporablja različne tehnike okraševanja lončenih izdelkov

  • uporabi ustrezna loščila za loščenje izdelka

  • razlikuje in uporablja različne načine žganja lončevine v pečeh

  • razlikuje barve za barvanje in krašenje

  • Razvija ustvarjalnost.

    Razvija natančnost.

    Razvija smisel za estetiko.

    Vaja: sušenje, okraševanje, loščenje in žganje izdelka v lončarski delavnici.

    UPORABNOST LONČARSKIH IZDELKOV

     

     

     

  • zna opremiti lončarski izdelek (deklaracija, certifikat)

  • pozna primarno in sekundarno uporabnost lončarskih izdelkov

  • zna pripraviti izdelek za prodajo

  • spozna pomen deklaracije in pridobitve certifikata za trženje izdelka

  • se nauči uporabljati lončarske izdelke na področju kulinarike in za estetsko opremo bivalnih prostorov

  • se nauči opremiti izdelek za prodajo

  • se nauči trženja

  • Razvija inovativnost.

    Se zave pomena ohranjanja tipičnosti dela v domači obrti.

    Razvija čut za estetiko.

    Razvija samostojnost pri odločanju.

    Vaja: oprema izdelka z deklaracijo, primerno embalažo in ponudbo za prodajo na trgu.

     

    d) Tkani izdelki

    VSEBINE IN I NFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    Dijak

    Dijak

    Dijak

     

  • pozna pomen tkanja v domači obrti

  • pozna dele statev

  • spozna vlogo tkanja na območju Slovenije

  • opiše zgradbo statev

  • Razvija ekološko zavest.

    Se zave pomena ohranjanja tkanja v Sloveniji.

    Ogled: tkalnica.

  • pozna naravna vlakna

  • obvlada kemijska vlakna

  • prepozna različna naravna vlakna

  • razlikuje kemijska vlakna

  • Razvija natančnost.

    Krepi samozavest.

    Se zave pomena uporabe doma pridelanih materialov (lan).

     

  • razlikuje ročno in strojno predenje

  • obvlada številčenje

  • pozna osnovne tkalske vezave

  • se nauči uporabljati kolovrat

  • spozna pomen TEX številčenja za tkanje

  • se nauči različnih vezav, jih nariše in prepozna na tkaninah

  • Krepi ročne spretnosti.

    Razvija inovativnost.

    Vaja: risanje vezav.

  • zna pripraviti osnovo

  • obvlada pripravo votka

  • spozna pripravo osnovne niti (snovanje)

  • se nauči pripraviti votek

  • Se zave natančnosti in varčnosti.

    Krepi ustvarjalnost.

    Razvija samostojnost pri odločanju.

    Krepi vztrajnost.

    Vaje:

  • priprava osnove,

  • priprava votka.

  • zna pripraviti načrt za tkani izdelek

  • obvlada tkanje na različnih statvah

  • izdelati načrt za tkanje izdelka

  • oceni primernost materiala za tkanje določenega izdelka

  • samostojno izdela uporaben ali okrasni izdelek

  • Razvija ročne spretnosti.

    Razvija natančnost opazovanja.

    Se zave poklicne in delovne odgovornosti.

    Vaja: tkanje izdelka (preproga, pas, kravata).

  • zna pripraviti tkani izdelek za prodajo

  • oceni primernost izdelka za uporabo

  • se nauči pripraviti izdelek za prodajo

  • Se zave ekonomskega učinka dopolnilnih dejavnosti na kmetiji.

    Krepi sposobnost komuniciranja.

    Razvija sposobnost uspešne ponudbe in prodaje izdelkov na kmetiji.

    Vaja: priprava izdelka za prodajo.

     

    3. letnik - ZELENJADARSTVO

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    SETEV IN SAJENJE

    Dijak

    Dijak  

  • pozna načine setve, setvene pripomočke in sajenje sadik

  • izbere ustrezen čas setve

  • razlikuje semena vrtnin

  • se nauči sejati na različne načine in uporablja različne setvene pripomočke

  • izdela setveni načrt,

  • spozna pomen različne globine setve glede na debelino semena

  • se nauči izbrati dobro sadiko in jo zna pravilno posaditi

  • se nauči pikiranja

  • Razvija natančnost.

    Razvija poklicno odgovornost.

    Razvija sposobnost opazovanja.

    Razvija smisel za ekonomično izrabo gojitvenega prostora.

    Vaja: setev, presajanje, sajenje na stalno mesto.

    OSKRBA POSEVKOV

     

     

     

  • zna oskrbeti sadike

  • razlikuje sadiko in sejanček

  • spozna pomen okopavanja

  • se nauči pravilnega okopavanja, vršičkanja, pinciranja, beljenja in siljenja ter ravnanja s fitofarmacevtskimi sredstvi

  • se nauči skrbeti za rastline od setve do spravila

  • se nauči uporabljati ustrezne prekrivne materiale

  • spozna pridelovalne tehnike za izboljšanje kvalitete pridelka (beljenje in siljenje)

  • Razvija strokovnost pri oskrbi posevkov.

    Razvija čut za osebno in poklicno odgovornost.

    Razvija sposobnost opazovanja.

    Razvija ekološko zavest.

    Vaja: oskrba sadik.

    SPRAVILO IN SKLADIŠČENJE PRIDELKOV

     

     

     

  • pozna tehnologije spravila pridelkov in skladiščenja

  • razlikuje tehnološko in botanično zrelost vrtnin

  • določi čas spravila vrtnine

  • se nauči pravilno pospraviti pridelke

  • se nauči pravilno skladiščiti pridelke

  • se nauči skrbeti za ozimnico

  • Razvija sposobnost opazovanja.

    Razvija osebno in poklicno odgovornost.

    Razvija smisel racionalno izkoriščanje prostora.

    Vaje:

  • prepoznavanje botanične in tehnološke zrelosti rastlin,

  • spravilo pridelka.

  • PREDELAVA PRIDELKOV

     

     

     

  • pozna načine predelave zelenjave, zelišč in začimbnic

  • spozna tehnološke postopke predelave posameznih kultur

  • določi primeren način predelave za posamezno kulturo

  • Razvija čut za ekonomičnost.

    Ogled obrata ali kmetije, ki se ukvarja s predelavo vrtnin.

    PRAVILNIK O KAKOVOSTI SADJA, VRTNIN IN GOB

     

     

     

  • pozna pravilnik, ki določa kakovostne norme zelenjave in gob

  • spozna pravilnik o kakovosti sadja, vrtnin in gob

  • razvrsti zelenjavo v kakovostne razrede

  • Razvija čut za opazovanje, natančnost in strokovnost.

    Vaja: razvrščanje zelenjave v kakovostne razrede na podlagi pravilnika o kakovosti sadja, zelenjave in gob.

     

    3. letnik - REJA ŽIVALI

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    ZAKONODAJA O ZDRAVSTVENEM VARSTVU ŽIVALI

    Dijak

    Dijak

     

  • pozna zakonodajo o zdravstvenem varstvu

  • zna ukrepati v primeru pogina živali

  • razloži dolžnosti in pravice lastnikov živali ob pojavu kužnih bolezni

  • predvidi ukrepe v primeru pogina živali

  • poskrbi za preventivo in karanteno živali

  • Razvija strokovnost.

    Razvija natančnost.

    Se zave osebne in poklicne odgovornosti.

    Prikaz: zakonodaja.

    Vaja: ukrepi pri poginu živali in priprava karantene.

    KUŽNE BOLEZNI ŽIVALI

     

     

     

  • pozna kužne bolezni

  • ukrepa v primeru pojava kužnih bolezni

  • prepozna simptome kužnih bolezni

  • razloži postopke preventive

  • Razvija sposobnost opazovanja,krepi občutek za skrbnost.

    Razvija pravilen odnos do živali.

    Krepi delovno odgovornost.

    Prikaz: bolezenski znaki, (fotografije, diapozitivi),

    Vaje:

  • izvedba postopkov preventive pred kužnimi boleznimi,

  • izvedba ukrepov v primeru pojava kužnih bolezni.

  • ZAJEDAVSKE BOLEZNI ŽIVALI

     

     

     

  • pozna notranje zajedavce

  • pozna zunanje zajedavce

  • poskrbi za preventivo pred zajedavci (želodčnimi, črevesnimi in pljučnimi)

  • oceni resnost okužbe s pregledom blata

  • izbere primerno kurativo v primeru večje okužbe

  • ustrezno ukrepa ob pojavu zunanjih zajedavcev

  • Krepi delovno odgovornost.

    Razvija pravilen odnos do živali.

    Razvija skrbnost.

    Razvija sposobnost opazovanja.

    Prikaz: zajedavci ter sredstev za zdravljenje (fotografije, diapozitivi).

    Vaje:

  • jemanje vzorcev blata in ugotavljanje prisotnosti zajedavcev,

  • zdravljenje okuženih živali,

  • zatiranje zunanjih zajedavcev.

  • ZASTRUPITVE PRI ŽIVALIH

     

     

     

  • pozna zastrupitve s strupenimi rastlinami, s težkimi kovinami in drugimi strupenimi snovmi

  • prepozna znake zastrupitve s težkimi kovinami in raznimi strupenimi snovmi

  • ·prepozna znake zastrupitve s strupenimi rastlinami

  • razloži oblike pomoči pri zastrupitvah

  • Razvija pravilen odnos do živali.

    Razvija sposobnost opazovanja.

    Krepi delovno odgovornost.

    Razvija občutek doslednosti.

    Prikaz: strupene rastline.

    Vaja: prva pomoč ob zastrupitvi (zalivanje in sondiranje).

    OSNOVE ŽIVINOREJE NA EKOLOŠKI KMETIJI

     

     

     

  • pozna možnosti preusmeritve v ekološko kmetovanje

  • razume obremenitev kmetijskih površin na ekološki kmetiji

  • opiše preusmeritveni načrt za ekološko kmetovanje

  • izračuna gnojilne enote velike živali (GEVŽ)

  • razloži pomen živali kot veznega člena v krogotoku kmetije

  • spozna različne metode ekološkega kmetovanja

  • Razvija občutek za ekološko kmetovanje.

    Se zave pomena pravilne obremenitve kmetijskih površin za varstvo okolja in ohranjanje biotske raznovrstnosti.

    Razvija ekološko zavest.

    Vaje:

  • sodelovanje pri preusmeritvenem načrtu iz konvencionalnega na ekološko kmetovanje,

  • izračunavanje gnojilne enote velike živali (gevž).

    Ogled: kmetija z različnimi metodami ekološkega kmetovanja.

  •  

    3. letnik - VINARSTVO IN PREDELAVA SADJA

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    SADJE KOT SUROVINA ZA PREDELAVO

    Dijak

    Dijak

     

  • pozna primernost sadja za predelavo v različne proizvode

  • zna določiti zrelost sadja (fiziološka in tehnološka zrelost)

  • pozna kakovost sadja in standarde

  • določi pravilen čas obiranja sadja

  • uporabi kriterije za razvrščanje sadja po pravilniku o kakovosti sadja

  • Krepi sposobnost povezovanja in sklepanja.

    Se zaveda pomena kakovosti sadja.

    Se zave ravnanja v skladu s predpisi.

    Vaje:

  • določanje zrelosti sadja (jodovica, penetrometer, nož, petrijevke, refraktometer, barvne skale za določanje zrelosti sadja),

  • določanje kakovostnih razredov (merilni obroči).

  • SKLADIŠČENJE SADJA

     

     

     

  • zna razdeliti sadje po obstojnosti

  • pozna načine skladiščenja sadja

  • pozna skladiščne bolezni

  • pozna vrste embalaže

  • razlikuje različne sadne vrste po obstojnosti

  • spozna dejavnike uspešnega skladiščenja sadja

  • spozna različne načine shranjevanja oziroma skladiščenja sadja

  • razlikuje najbolj razširjene glivične in fiziološke bolezni sadja v skladišču

  • razlikuje različne vrste embalaže in izbere primerno embalažo

  • pripravi sadje za trg

  • Razvija sposobnost natančnega opazovanja.

    Se zave pomena kakovosti.

    Krepi osebno odgovornost.

    Vaje:

  • skladiščenje sadja,

  • prepoznavanje glivičnih in fizioloških bolezni sadja v skladišču,

  • spoznavanje in uporaba različne vrste embalaže,

  • ogled hladilnice.

  • TEHNOLOŠKI POSTOPKI PREDELAVE SADJA

     

     

     

  • pozna konzerviranje in predelavo sadja

  • pozna fizikalne postopke konzerviranja sadja (hlajenje, zamrzovanje, pasterizacija, sterilizacija, sušenje, filtriranje, destiliranje)

  • pozna vrste konzerviranih proizvodov iz sadja: bistri sadni sok, motni sadni sok, kašasti sadni sok, sadni sirup, kompot, džem, marmelada, sadni žele, kandirano sadje, suho sadje, sadno vino, sadni kis, sadno žganje in sadni liker

  • uporabi najpomembnejše fizikalne, kemijske in biološke postopke konzerviranja in predelave sadja

  • uporabi različne tehnološke postopke pri predelavi sadja

  • izbere primeren dodatek za konzerviranje

  • spozna tehnologijo najpomembnejših načinov predelave sadja: sadnih sokov, sadnih žganj in kisa ter sušenja sadja

  • pozna pomen mikroorganizmov pri vrenju in kisanju,

  • izbere primerno embalažo

  • Se zave uporabne vrednosti sadja.

    Se zave delovne odgovornosti.

    Razvija natančnost.

    Razvija inovativnost.

    Krepi sposobnost povezovanja in sklepanja.

    Se zave pomena kakovosti.

    Vaje:

  • priprava sadnega soka (mlin za sadje, stiskalnica, filter, pasterizator, …),

  • sušenje sadja (sušilnica, noži, stroj za lupljenje),

  • uporaba različnih fizikalnih postopkov konzerviranja sadja.

  • ogled: žganjarna, sušilnica sadja in živilsko predelovalni obrat.

  • TRGATEV

     

     

     

  • zna določiti čas trgatve glede na pomen predelave grozdja

  • pozna organizacijo in kakovostno izvedbo trgatve

  • pozna kletarsko opremo in vinsko posodo

  • spremlja dozorevanje grozdja

  • določi različne tehnološke zrelosti grozdja

  • se nauči pravilno pripraviti na trgatev

  • spozna različne vrste vinske posode in se jo nauči pravilno pripraviti in vzdrževati

  • Se zave poklicne odgovornosti.

    Razvija natančnost opazovanja in zapisovanja.

    Se zave pomena natančnosti in strokovnosti.

    Ravna v skladu s higienskimi predpisi.

    Vaje:

  • določanje zrelosti grozdja v vinogradu (refraktometer, moštne tehtnice, merilni valj, avtomatska bireta,…),

  • trgatev,

  • priprava in vzdrževanje vinske posode.

  • PREDELAVA GROZDJA

     

     

     

  • pozna tehnologijo predelave belega grozdja

  • pozna tehnologijo predelave rdečega grozdja

  • obvlada korekcijo mošta

  • pozna vrenje mošta

  • izbere postopke predelave belega in rdečega grozdja

  • uporabi enološko sredstvo pri predelavi

  • izbere način znižanja kislin v moštu

  • izvede dosladkanje mošta

  • uporabi selekcionirane kvasovke

  • spremlja pogoje za pravilen potek vrenja

  • Ravna v skladu s higienskim predpisi, strokovnimi navodili.

    Upošteva veljavne zakonske predpise.

    Se zave pomena natančnosti in strokovnosti.

    Razvija natančnost opazovanja in zapisov.

    Vaje:

  • priprava vrelnega nastavka (selekcionirane kvasovke, termometer,…),

  • dosladkanje mošta (refraktometer, tehtnica, …),

  • spremljanje vrenja mošta (refraktometer, termometer, pipete,…).

  • KLETARJENJE

     

     

     

  • pozna opremo in stroje v kleti

  • obvlada donegovanje vina

  • pozna pravilno uporabo žvepla v kletarstvu

  • izbere primeren čas in način pretakanja vina

  • pozna pomen žvepla v kletarstvu

  • izbere postopke čiščenja vina

  • se nauči ustrezno uporabljati razne vrste čistil

  • sodeluje pri stekleničenju vina

  • pridobi rutino analiziranja vina

  • zazna nevarnost predozacije SO2 in vpliva le tega na zdravje

  • Ravna v skladu s higienskimi predpisi in strokovnimi navodili.

    Krepi zavest o zdravju.

    Razvija odgovornost za pravilno izvedbo posameznih tehnoloških postopkov.

    Krepi natančnost.

    Vaje:

  • odvzem vzorca in analiza vina (ebulioskop, pipete, erlenmajerica, avtomatska bireta, kompleti za analizo vina),

  • spoznavanje vrst žvepla in izračun potrebne količine žvepla (različne oblike žvepla, …),

  • spoznavanje enoloških sredstev in določanje primerne količine (različna enološka sredstva, merilni valj, tehtnica,…).

  • BOLEZNI IN NAPAKE VINA

     

     

     

  • pozna najpomembnejše bolezni in napake vina

  • razlikuje bolezni in napake vina

  • Razvija odgovoren odnos do dela.

    Razvija zavest o pomenu zdravega proizvoda.

    Se zave pomena higiene v kletarstvu.

    Vaja: prepoznavanje bolezni in napak vina.

    STRANSKI PROIZVODI

     

     

     

  • pozna stranske proizvode: kis, žganje

  • pozna posebne vrste vina

  • se nauči postopkov za pridobivanje drugih proizvodov iz grozdja, vina

  • opiše metode pridobivanja penečih vin

  • Razvija inovativnost.

    Vaje:

  • priprava kisa (mlin , stiskalnica, cisterna, termometer),

  • priprava žganja (kotel za žganjekuho, cisterne, alkoholmeter).

  • POKUŠNJA IN OCENJEVANJE VINA

     

     

     

  • pozna pomembne značilnosti vin (določene vinorodne dežele)

  • pozna načine ocenjevanja vin

  • ugotavlja organoleptične lastnosti vina

  • se nauči kulture uživanja vina

  • Razvija sposobnost zaznavanja in natančnega opisovanja, izražanja.

    Razvija sposobnost komuniciranja.

    Razvija zavest o pomenu zdravja.

    Vaja: degustacija vina.


    5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

  • s pregledom in ocenjevanjem delavniških dnevnikov ter

  • izdelkov oziroma storitev z zagovorom.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Splošno

    Znanja tega predmeta se vsebinsko povezuje z naslednjimi predmeti: matematika, geografija, umetnost, družboslovje, športna vzgoja, živinoreja, poljedelstvo, sadjarstvo in vinogradništvo, kmetijski stroji, varstvo rastlin, varstvo pri delu, gospodarskim poslovanjem, rejo živali, izdelki domače obrti, praktični pouk.

    Konkretno

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

    GOZDARSTVO

     

     

  • delovni stroji v gozdu

  • Kmetijski stroji

  • delovni stroji za delo v gozdu in delovanje motorne žage

  • tehnika varnega dela

  • Varstvo pri delu

  • zaščitna delovna obleka in druga varstvena sredstva

  • čebelarstvo

     

     

  • zgradba čebeljega telesa

  • Poljedelstvo

  • žuželke

  • pomembnejše medeče rastline

  • varstvo čebel pred zastrupitvami

  • Poljedelstvo

    Sadjarstvo in vinogradništvo

  • ogrščica, repica

  • sadno drevje

  • varstvo rastlin

  • škropljenje sadnih dreves

  • varstvo vinske trte

  • turizem na kmetiji

     

     

  • pridelava hrane

  • ekološka pridelava hrane

  • Poljedelstvo

    Reja živali

  • pridelava okopavin, žit itd

  • prepovedani krmni dodatki

  • vzdrževanje bivalnih prostorov in okolice

  • Gospodarsko poslovanje

  • uporaba ekonomike v gospodinjstvu

  • ureditev kmetije za goste

  • šport in rekreacija

  • Športna vzgoja

  • igrišča, igre, igrala

  • higiena življenja na kmetiji

  • Zdravstvena vzgoja

  • osebna higiena, zdrav način življenja

  • izdelki domače obrti

     

     

  • pletarstvo

  •  

  • oblikovanje izdelkov

  • zgodovinski razvoj obrti

  • trženje in prodaja izdelkov

  • tehnike in tehnologija izdelave

  • izdelki iz gline

  • Umetnost

    Družboslovje

    Gospodarsko poslovanje

    Izdelki domače obrti

  • oblikovanje izdelkov

  • zgodovinski razvoj obrti

  • trženje in prodaja izdelkov

  • tehnike in tehnologija izdelave

  • izdelki iz lesa

  •  

  • oblikovanje izdelkov

  • zgodovinski razvoj obrti

  • trženje in prodaja izdelkov

  • tehnike in tehnologija izdelave

  • tkani izdelki

  •  

  • usklajevanje barvne lestvice

  • zgodovinski razvoj obrti

  • trženje in prodaja izdelkov

  • tehnike in tehnologija izdelave

  • zelenjadarstvo

     

     

  • setev in sajenje

  • oskrba posevkov

  • Poljedelstvo

    Kmetijski stroji

  • setev

  • stroji za setev in sajenje

  • stroji za oskrbo posevkov

  • oskrbovanje poljščin

  • zaščita rastlin s kemičnimi sredstvi za varstvo rastlin

  • Poljedelstvo

  • zgradba fitofarmacevtskih sredstev

  • načini uporabe fitofarmacevtskih sredstev

  • reja živali

     

     

  • osnovna prehrana živali

  • Živinoreja

  • prehrana živali

  • krma in krmila

  • Poljedelstvo

    Živinoreja

    Kmetijski stroji

  • pridelava krme

  • prehrana živali

  • stroji za spravilo krme

  • sestavljanje krmnih obrokov

  • Matematika

    Živinoreja

  • linearna enačba

  • prehrana živali

  • uporaba programov

  • analize

  • hlev in oskrba živali

  • Kmetijski stroji

    Živinoreja

  • oprema in mehanizacija v hlevu

  • hlev za živali

  • vinarstvo in predelava sadja

     

     

  • gospodarski pomen

  • vinarstvo pri nas in v svetu

  • Gospodarsko poslovanje

  • trženje

  • kletarska oprema

  • Kmetijski stroji

  • stiskalnice

  • nega vina

  • Matematika

    Poljedelstvo

  • računanje %

  • sklepni račun

  • določanje časa trgatve glede na namen pridelave grozdja

  • Sadjarstvo

    Vinogradništvo

  • določanje tehnološke zrelosti

  • določanje zrelostnega indeksa grozdja

  • pozna selekcionirane kvasovke

  • filtriranje vina (azbestni filtri)

  • Poljedelstvo

  • pozna drobnoživke in njihovo delovanje

  • vpliv škodljivih snovi na okolje