SREDNJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: KMETOVALEC (šs)

KATALOG ZNANJ

Sprejeto na 44.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 1. 12. 2000

1. IME PREDMETA

SADJARSTVO IN VINOGRADNIŠTVO

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

50

20

70

2.

85

20

105

3.

53

15

68

skupaj

188

55

243

* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;

** V - vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.

3. USMERJEVALNI CILJI

Dijak:

  • spozna gospodarski pomen sadjarstva in vinogradništva, oblike pridelovanja in rajonizacijo ter njen pomen,

  • spozna specifičnosti organov sadnih rastlin in vinske trte ter njihov vpliv na razvoj in kakovost ter količino pridelka,

  • spozna različne fenofaze sadnih rastlin in vinske trte ter njihov pomen,

  • spozna načine in tehniko rezi ter zna obrezovati različne sadne vrste,

  • spozna rodni les vinske trte in gojitvene oblike,

  • spozna drevesničarstvo in trsničarstvo ter vlogo kakovostnega sadilnega materiala,

  • pozna potek del pri obnovi trajnih nasadov,

  • pozna in zna opisati značilnosti posameznih sadnih vrst,

  • usvoji tehnologijo pridelovanja posameznih sadnih vrst,

  • pozna najpomembnejše vrste in sorte vinske trte,

  • usvoji tehnologijo gojenja vinske trte,

  • spozna osnove predelave in skladiščenja grozdja in sadja.


  • 4. OPERATIVNI CILJI

    1. letnik

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    SADJARSTVO KOT PANOGA

    Dijak

    Dijak

     

  • pozna gospodarski pomen sadjarstva

  • pozna rajonizacijo sadjarstva

  • pozna pomološko razdelitev sadnih rastlin

  • definira gospodarski pomen sadjarstva

  • spozna oblike sadjarske pridelave

  • razlikuje različne sadne vrste

  • primerja in razlikuje sadjarska območja Slovenije

  • predvidi perspektive razvoja sadjarstva

  • Se zave vloge sadjarstva.

    Ogledi:

  • sadne rastline in nasadi v naravi,

  • razstava sadja.

  • ORGANOGRAFIJA SADNIH RASTLIN

     

     

     

  • pozna podzemne organe

  • pozna nadzemne organe

  • spozna temeljno strokovno terminologijo

  • primerja (razlikuje) različne koreninske sisteme

  • spozna zgradbo in definira funkcije nadzemnih delov sadnih rastlin

  • razlikuje in prepozna rodni les različnih sadnih vrst

  • spozna potek razvoja cvetnih brstov (diferenciacija)

  • Razvija občutek za natančnost.

    Ogled: modeli organov različnih sadnih rastlin.

    Vaje:

  • nabiranje vzorcev rodnega lesa,

  • izdelava herbarija listov sadnih rastlin,

  • prepoznavanje in opisovanje rodnega lesa.

  • FENOLOGIJA

     

     

     

  • pozna življenjski ciklus

  • pozna letni ciklus

  • opiše obdobja v življenju sadne rastline

  • primerja posamezne fenofaze razvoja rastlin

  • razloži vpliv ekoloških dejavnikov na potek posamezne fenofaze

  • Razvija natančnost opazovanja in zapisovanja.

    Vaje:

  • zapisovanje pojav in trajanje posameznih fenofaz.

  • RAZMNOŽEVANJE SADNIH RASTLIN

     

     

     

  • obvlada načine razmnoževanja sadnih rastlin

  • pozna normative in zakonske predpise

  • opiše tehnologijo generativnega razmnoževanja; pridobivanje in dodelava semena, setev, pikiranje

  • razlikuje načine vegetativnega razmnoževanja

  • primerja in opiše tehnologijo najpomembnejših načinov, vegetativnega razmnoževanja: grebeničenje, potaknjenci, cepljenje, …

  • opiše tehnologijo pridelave sadik

  • opiše kakovostno sadiko

  • Razvija strokovnost, poklicno odgovornost.

    Ogledi:

  • drevesnica,

  • slikovni material.

  • demonstracije:

  • cepljenje,

  • priprava potaknjencev.

    Vaje:

  • cepljenje,

  • priprava potaknjencev.

  • VINOGRADNIŠTVO KOT PANOGA

     

     

     

  • pozna gospodarski pomen vinogradništva

  • pozna rajonizacijo vinogradništva

  • definira gospodarski pomen vinogradništva

  • primerja vinogradniška območja Slovenije

  • predvidi perspektive razvoja vinogradništva

  • Se zave vloge vinogradništva.

    Ogledi:

  • vinograd v naravi,

  • priprava razstave grozdja ali vin.

  • ORGANOGRAFIJA VINSKE TRTE

     

     

     

  • pozna podzemne organe

  • pozna nadzemne organe

  • uporabi znanje pridobljeno pri sadjarstvu

  • spozna temeljno strokovno terminologijo

  • prepozna in opiše koreninski sistem vinske trte

  • opiše zgradbo in definira funkcije nadzemnih delov

  • Razvije sposobnost natančnega opazovanja.

    Ogled: modeli organov vinske trte.

    Vaja: prepoznavanje organov vinske trte.

    FENOLOGIJA

     

     

     

  • pozna življenjski ciklus

  • pozna letni ciklus

  • opiše obdobja v življenju vinske trte

  • primerja posamezne fenofaze razvoja trte

  • opiše vpliv ekoloških dejavnikov na potek posamezne fenofaze

  • Razvija sposobnost natančnega opazovanja in zapisovanja.

    Vaja: beleži pojav in trajanje posameznih fenofaz.

    RAZMNOŽEVANJE VINSKE TRTE

     

     

     

  • pozna vegetativne načine razmnoževanja vinske trte

  • pozna tehnologijo pridelovanja podlag in cepičev

  • pozna tehnologijo pridelovanja trsnih cepljenk

  • razlikuje in opiše vrste in lastnosti podlag vinske trte

  • opiše tehnologijo pridelovanja podlag

  • definira pomen in razlikuje vrste selekcije

  • razloži pomen pridobivanja kakovostnih cepičev

  • se nauči pripraviti cepilni material in obvlada cepljenje vinske trte

  • opiše tehnologijo pridelovanja trsnih cepljenk

  • opiše zakonske predpise

  • Razvija strokovnost.

    Se zave pomena kakovosti.

    Demonstracija: cepljenje.

    Vaje:

  • cepljenje,

  • spoznavanje različnih podlag.

    Ogledi:

  • trsnica in matičnjak,

  • selekcijska knjiga.

  •  

    2. letnik

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    REZ IN GOJITVENE OBLIKE

    Dijak

    Dijak

     

  • razume pomen rezi

  • pozna gojitvene oblike

  • definira pomen rezi

  • opiše fiziološke osnove rezi

  • definira čas rezi

  • razlikuje osnovne ukrepe rezi in njihov učinek

  • razlikuje najbolj razširjene gojitvene oblike

  • uči oblikovati različne gojitvene oblike

  • se nauči izbrati primerno gojitveno obliko

  • Razvija strokovnost in poklicno odgovornost.

    Demonstracija: rez v nasadu.

    Ogled: gojitvene oblike.

    Vaja: rez različnih gojitvenih oblik v nasadu.

    NAPRAVA, OBNOVA IN OSKRBA NASADOV

     

     

     

  • razume pomen načrtovanja naprave oziroma obnove

  • zna pripraviti zemljišče

  • obvlada sisteme in načine sajenja

  • pozna oskrbo mladih nasadov

  • pozna načine oskrbe tal v sadovnjaku

  • izdela investicijski in tehnični program

  • opiše pripravo zemljišča: planiranje, terasiranje, rigolanje

  • razloži postopke urejanja vodnega režima (drenaža, erozija, namakanje)

  • razlikuje sisteme sajenja

  • razlikuje načine sajenja

  • opiše pripravo sadik za sajenje

  • opiše oskrbo mladih nasadov

  • razlikuje načine oskrbe tal v sadovnjaku (čista obdelava, negovana ledina)

  • definira zakonitosti gnojenja sadovnjakov

  • Razvija varčnost.

    Krepi ekološko zavest.

    Se zave pomena natančnosti in strokovnosti.

    Demonstracija: jemanja vzorcev tal.

    Vaje:

  • jemanje vzorcev tal,

  • količenje,

  • priprava sadik za sajenje,

  • sajenje,

  • izračunavanje gnojilnih odmerkov,

  • izdelava gnojilnega načrta.

    Ogledi:

  • naprava nasadov

  • pedološki laboratorij,

  • namakalni sistemi,

  • strojna oprema za oskrbo tal.

  • REZ IN GOJITVENE OBLIKE

     

     

     

  • razume pomen rezi

  • razlikuje rodni les

  • pozna gojitvene oblike

  • pozna oporo za vinsko trto

  • razloži pomen rezi

  • opiše fiziološke osnove rezi

  • razlikuje rodni les

  • razloži osnovne zakonitosti rezi

  • spozna delitev gojitvenih oblik

  • opiše potek oblikovanja gojitvenih oblik

  • razloži pomen in primerja vrste ampelotehničnih del med vegatacijo

  • spozna oporo za vinsko trto

  • Razvija strokovnost.

    Se zave poklicne odgovornosti.

    Razvija inovativnost.

    Prikazi:

  • rodni les,

  • rez.

    Vaje:

  • prepoznavanje rodnega lesa,

  • rez različnih gojitvenih oblik,

  • izračunavanje obremenitve trte.

    Ogled: gojitvene oblike.

  • NAPRAVA IN OSKRBA VINOGRADOV

     

     

     

  • obvlada sisteme in načine sajenja

  • pozna oskrbo mladih vinogradov

  • opiše načine sajenja

  • ponazori pripravo cepljenk za sajenje

  • se usposobi za oskrbo mladih vinogradov

  • opiše zakonitosti gnojenja vinogradov

  • Razvija varčnost.

    Krepi ekološko zavest.

    Se zave pomena natančnosti in strokovnosti.

    Ogled: naprave vinogradov.

    Vaje:

  • priprava cepljenk za sajenje,

  • sajenje,

  • izračunavanje gnojilnih odmerkov za vinograde,

    Izdelava gnojilnega načrta za vinograd.

  • POMOLOGIJA

     

     

     

  • obvlada ekološke zahteve

  • pozna tehnološke zahteve

  • pozna sortiment

  • pozna bolezni in škodljivce

  • je sposoben povezati predhodno pridobljeno znanje

  • opiše posebnosti posamezne sadne vrste

  • Krepi sposobnost povezovanja in sklepanja.

    Priprava ali ogled razstave sadja.

     

    3. letnik

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    OBIRANJE IN SHRANJEVANJE SADJA

    Dijak

    Dijak

     

  • obvlada načine obiranja

  • pozna možnosti in načine ponudbe

  • shranjevanja in predelave sadja

  • razlikuje načine in pomen določanja zrelosti

  • razlikuje načine obiranja in spozna pripomočke za obiranje

  • razlikuje načine skladiščenja

  • spozna možnosti ponudbe sadja in pomen embalaže

  • spozna možnosti predelave in uporabe sadja

  • Se zave uporabne vrednosti sadja.

    Razvija natančnost.

    Razvija inovativnost.

    Ogledi:

  • hladilnica,

  • predelava sadja.

    Vaja: določanje zrelosti.

  • AMPELOGRAFIJA

     

     

     

  • pozna sisteme delitve sort

  • razlikuje in primerja najpomembnejše sorte vinske trte

  •  

    Ogled ali priprava razstave grozdja.

    OSNOVE VINARSTVA

     

     

     

  • zna določiti čas trgatve

  • pozna tehnologijo predelave belega grozdja

  • pozna tehnologijo predelave rdečega grozdja

  • zna vino negovati

  • razlikuje metode določanja zrelosti grozdja

  • razloži tehnologijo predelave belega grozdja

  • opiše tehnologijo predelave rdečega grozdja

  • se nauči negovati in vzdrževati vinsko posodo

  • se nauči negovati vino

  • Se zave delovne odgovornosti.

    Vaja: določanje zrelosti grozdja,

    Ogled: vinska klet.

    OSNOVE VARSTVA VINSKE TRTE

     

     

     

  • pozna najpomembnejše bolezni

  • pozna najpomembnejše škodljivce

  • spozna simptome, biologijo bolezni in strategijo varstva vinske trte

  • spozna simptome, biologijo škodljivcev in strategijo varstva

  • se nauči uporabljati škropilni koledar

  • Se zave pomena natančnosti in strokovnosti.

    Krepi ekološko zavest, se zave delovne odgovornosti.

    Ogledi:

  • slikovni material,

  • strojna oprema za varstvo vinske trte.

    Vaja: prepoznavanje bolezni in škodljivcev vinske trte.


  • 5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

  • ustno.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Splošno

    Znanja tega predmeta se vsebinsko povezujejo z naslednjimi predmeti: družboslovje, poljedelstvo, kmetijski stroji, praktični pouk, matematika, vinarstvo.

    Konkretno

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

  • rajonizacija

  • Družboslovje

  • pokrajine v sloveniji

  • organografija

  • fenologija

  • razmnoževanje sadnih rastlin in vinske trte

  • Poljedelstvo

  • zgradba nadzemnih in podzemnih organov rastlin fiziologija rastlin

  • vpliv ekoloških faktorjev

  • spolno razmnoževanje

  • nespolno razmnoževanje

  • gnojenje

  • Poljedelstvo

    Kmetijski stroji

    Praktični pouk

    Matematika

  • osnove prehrane rastlin

  • analiza tal

  • stroji za gnojenje in obdelavo tal

  • gnojila in tehnika gnojenja

  • načini obdelave tal

  • odstotni račun

  • namakanje

  • Poljedelstvo

  • lastnosti tal

  • osnove vinarstva

  • Vinarstvo

  • vse