SREDNJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: KMETOVALEC (šs)

KATALOG ZNANJ

Sprejeto na 44.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 1. 12. 2000

1. IME PREDMETA

TURIZEM NA KMETIJI - izbirni predmet

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

   

 

2.

35

 

35

3.

   

 

skupaj

35

 

35

* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;

** V - vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.

3. USMERJEVALNI CILJI

Dijak:

  • spozna temeljne pojme s področja turizma,

  • razvija sposobnosti, ki so pomembne pri oblikovanju turizma na podeželju,

  • se usposobi, da pridobljena znanja uporabi v vsakdanjem življenju in v procesu sprejemanja,

  • odločitev splošnega pomena,

  • razvija odgovornost do sebe in drugih ter do naravne in kulturne dediščine.


  • 4. OPERATIVNI CILJI

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    OSNOVE TURIZMA NA PODEZELJU

    Dijak

    Dijak

     

  • pozna potenciale podeželja

  • razume vlogo podeželja v preteklosti in v današnjem času

  • spozna naravne danosti kot osnovni pogoj za turizem

  • spozna vse elemente, ki dopolnjujejo naravne danosti

  • opiše napake pri poseganju v naravo

  • oceni vrednote naravnih danosti

  • Razvija občutek za naravne vrednote,razvija odnos do domačega kraja.

    Prikaz: diapozitivi, fotografije, videoposnetki.

    OSNOVNI NAMENI TURISTIČNE PONUDBE

     

     

     

  • pozna razvojne možnosti kraja

  • prepozna razvojne možnosti kraja

  • spozna možnosti ustvarjanja novih delovnih  mest

  • spozna možnosti trženja na kmetijah

  • Se zave, da s svojimi pozitivnimi spoznanji vpliva tudi na druge.

    Se zave osebne in poklicne odgovornosti.

    Prikaz: posnetki in oprema prodajnega prostora.

    UREDITEV KMETIJE ZA GOSTA

     

     

     

  • pozna ureditev kmetije za gosta

  • spozna vso opremo in materiale za bivalne in sanitarne prostore

  • spoznajo ustrezne materiale za opremo prostorov

  • razloži pomen čistoče in urejenosti vseh prostorov in okolice

  • spozna pomen vzdrževanja higiene živil in osebne higiene

  • Razvija občutek odgovornosti do sebe in drugih.

    Razvija občutek za čistočo in urejeno okolico.

    Razvija natančnost.

    Razvija strokovnost oblikujejo,

    Prikaz: videoposnetki,slike, vzorci.

    PRIDELAVA IN PREDELAVA HRANE

     

     

     

  • pozna pridelavo in predelavo hrane

  • varovanje okolja

  • spozna ustrezne metode dela pri pridelavi in konzerviranju

  • usvoji osnove biološke pridelave

  • spozna  pogoje za pripravo hrane

  • spozna pogoje za predelavo

  • spozna skladiščenje hrane

  • se nauči pravilno ravnati z odpadki

  • Razvija natančnost.

    Krepi strokovnost.

    Krepi ekološko zavest.

    Krepi osebno odgovornost.

    Razvija pravilen odnos do razvrščanja odpadkov.

    Se zave pripadnosti naravi.

    Prikaz: primer domačega kompostnega kupa, videoposnetki, prospekti, primeri konzervirane hrane.

    DEDIŠČINA KRAJA S KULTURNIMI ZNAMENITOSTMI

     

     

     

  • pozna sestavine kulturne dediščine

  • pozna kulturno dediščino stavbarstva

  • razume pomen ohranjanja kulinarične dediščine

  • spozna navadne in praznične jedi

  • razume pomen praznikov v letu

  • spozna pomen ohranjanja domače obrti

  • spozna značilnosti ljudskih praznikov, navad in običajev

  • opiše kulturo bivanja nekoč

  • opiše posebnosti kmečke hiše  (vhod,  okna, balkoni in ganki, ..)

  • spozna izvirnost kmečke hrane

  • razloži povezavo hrane s kmečkimi opravili, prazniki

  • opiše navade in šege ob določenih praznikih in kmečkih opravilih

  • spoznajo vrste domačih obrti

  • spoznajo pomen domače obrti za turistične namene

  • Krepi samozavest.

    Razvija čut za ohranjanje dediščine.

    Razvija občutek za usklajevanje starih in novih elementov.

    Razvija osebno odgovornost.

    Krepi občutek za ohranjanje starih šeg in navad.

    Se zave pomena ustvarjalnosti.

    Razvija osebno odgovornost.

    Prikaz: diapozitivi, slike, videoposnetki, izdelki domače obrti.

    Ogled: primeri stare arhitekture.

    Vaja: ponazoritev praznika.

    Prikaz: primeri posode in pripomočkov.

    MEDČLOVEŠKI ODNOSI

     

     

     

  • pozna pogoje za kakovostno življenje  na kmetiji

  • pozna pomen  sorodstvenih vezi in  odnosov  med generacijami

  • se nauči preprečevati negativnih posledic razvoja turizma v kraju

  • oceni pomen povezanosti in razumevanja v družini

  • opiše pomen povezanosti med vaščani za medsebojno pomoč

  • Se zave odgovornosti do sebe in drugih.

    Razvija svoj značaj za nesebičnost, požrtvovalnost, prijaznost.

     

    ORGANIZACIJA DELA NA TURISTIČNI KMETIJI

     

     

     

  • pozna organizacijo dela

  • spozna delitev dela glede na sposobnosti in nagnjenja

  • spozna zaporedje opravil

  • Razvija ustvarjalnost.

    Razvija poklicno odgovornost.

    Razvija skrbnost.

     

    DELO Z GOSTI

     

     

     

  • pozna delo z gosti

  • opiše pravila lepega obnašanja

  • prepozna pomen gostoljubnosti, pozornosti

  • Razvija tolerantnost.

    Razvija komunikativnost.

    Razvija primeren odnos do ljudi

    Prikaz: bonton.

    PRODAJA TURISTIČNIH ZMOGLJIVOSTI

     

     

     

  • pozna možnosti poteka prodaje

  • spozna pomen rezervacij

  • se nauči sodelovanja s turističnimi agencijami

  • prikaže, kako se izstavijo računi

  • Razvija ustvarjalnost

    Razvija poklicno odgovornost.

    Razvija skrbnost.

    Vaja: izdelava prospekta.


    5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

  • ustno.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Splošno

    Znanja tega predmeta se vsebinsko povezujejo s predmeti poljedelstvo, reja živali, gospodarsko poslovanje, zdravstvena vzgoja.

    Konkretno

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

  • pridelava hrane

  • ekologija pridelave

  • Poljedelstvo

    Reja živali

  • pridelava okopavin, žit

  • prepoved uporabe neustreznih krmnih dodatkov

  • vzdrževanje bivalnih prostorov in okolice

  • Gospodarsko poslovanje

  • uporaba ekonomike v gospodinjstvu

  • higiena življenja na kmetiji

  • Zdravstvena vzgoja

  • osebna higiena, zdrav način življenja