Izobraževalni program: KMETOVALEC (šs)
Sprejeto na 44.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 1. 12. 2000
TURIZEM NA KMETIJI - izbirni predmet
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
|
||
2. |
35 |
35 |
|
3. |
|
||
skupaj |
35 |
|
35 |
* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V - vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Dijak:
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
OSNOVE TURIZMA NA PODEZELJU |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Razvija občutek za naravne vrednote,razvija odnos do domačega kraja. |
Prikaz: diapozitivi, fotografije, videoposnetki. |
OSNOVNI NAMENI TURISTIČNE PONUDBE |
|
|
|
|
|
Se zave, da s svojimi pozitivnimi spoznanji vpliva tudi na druge. Se zave osebne in poklicne odgovornosti. |
Prikaz: posnetki in oprema prodajnega prostora. |
UREDITEV KMETIJE ZA GOSTA |
|
|
|
|
|
Razvija občutek odgovornosti do sebe in drugih. Razvija občutek za čistočo in urejeno okolico. Razvija natančnost. Razvija strokovnost oblikujejo, |
Prikaz: videoposnetki,slike, vzorci. |
PRIDELAVA IN PREDELAVA HRANE |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost. Krepi strokovnost. Krepi ekološko zavest. Krepi osebno odgovornost. Razvija pravilen odnos do razvrščanja odpadkov. Se zave pripadnosti naravi. |
Prikaz: primer domačega kompostnega kupa, videoposnetki, prospekti, primeri konzervirane hrane. |
DEDIŠČINA KRAJA S KULTURNIMI ZNAMENITOSTMI |
|
|
|
|
|
Krepi samozavest. Razvija čut za ohranjanje dediščine. Razvija občutek za usklajevanje starih in novih elementov. Razvija osebno odgovornost. Krepi občutek za ohranjanje starih šeg in navad. Se zave pomena ustvarjalnosti. Razvija osebno odgovornost. |
Prikaz: diapozitivi, slike, videoposnetki, izdelki domače obrti. Ogled: primeri stare arhitekture. Vaja: ponazoritev praznika. Prikaz: primeri posode in pripomočkov. |
MEDČLOVEŠKI ODNOSI |
|
|
|
|
|
Se zave odgovornosti do sebe in drugih. Razvija svoj značaj za nesebičnost, požrtvovalnost, prijaznost. |
|
ORGANIZACIJA DELA NA TURISTIČNI KMETIJI |
|
|
|
|
|
Razvija ustvarjalnost. Razvija poklicno odgovornost. Razvija skrbnost. |
|
DELO Z GOSTI |
|
|
|
|
|
Razvija tolerantnost. Razvija komunikativnost. Razvija primeren odnos do ljudi |
Prikaz: bonton. |
PRODAJA TURISTIČNIH ZMOGLJIVOSTI |
|
|
|
|
|
Razvija ustvarjalnost Razvija poklicno odgovornost. Razvija skrbnost. |
Vaja: izdelava prospekta. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Splošno
Znanja tega predmeta se vsebinsko povezujejo s predmeti poljedelstvo, reja živali, gospodarsko poslovanje, zdravstvena vzgoja.
Konkretno
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Poljedelstvo Reja živali |
|
|
Gospodarsko poslovanje |
|
|
Zdravstvena vzgoja |
|