Izobraževalni program: KMETOVALEC (šs)
Sprejeto na 44.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 1. 12. 2000
VINARSTVO IN PREDELAVA SADJA - izbirni predmet
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
|
||
2. |
|
||
3. |
58 |
10 |
68 |
skupaj |
58 |
10 |
68 |
* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V - vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Dijak:
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
POMEN PREDELAVE SADJA |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Se zave vloge predelave za samozaposlitev. Se zave vloge sadja in sadnih izdelkov v prehrani ljudi. Razvija komunikativnost. |
|
SADJE KOT SUROVINA ZA PREDELAVO |
|
|
|
|
|
Krepi sposobnost povezovanja in sklepanja. Se zaveda uporabne vrednosti sadja. Se zaveda pomena kakovosti sadja. |
Vaje: Ogled: strojno sortiranje. |
SKLADIŠČENJE SADJA |
|
|
|
|
|
Se zave vloge skladiščenja sadja. Razvija natančnost in inovativnost. |
Ogled: skladišče sadja in hladilnica. Vaja: prepoznavanje skladiščnih bolezni. |
TEHNOLOŠKI POSTOPKI PREDELAVE SADJA |
|
|
|
|
|
Se zave uporabne vrednosti sadja. Se zaveda delovne odgovornosti. Razvija natančnost. |
Demonstracije: |
|
|
Razvija inovativnost. Krepi sposobnost povezovanja in sklepanja. |
Ogledi: |
KONTROLA KAKOVOSTI KONZERVIRANIH PROIZVODOV |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnosti natančnega opazovanja. Se zaveda delovne odgovornosti. Razvija strokovnost. |
|
OSNOVE VINARSTVA |
|
|
|
|
|
Se zave pomembne vloge vinarstva. |
Ogledi: |
TRGATEV |
|
|
|
|
|
Ravna v skladu s strokovnimi navodili in predpisi. Razvija natančnost opazovanja in zapisovanja. Se zave pomena natančnosti in strokovnosti. Se zave upoštevanja higienskih predpisov. |
Vaje: |
PREDELAVA GROZDJA |
|
|
|
|
|
Se zave pomena higienskih predpisov, strokovnih navodil. Se zaveda upoštevanja veljavnih zakonskih predpisov. Se zave pomena natančnosti in strokovnosti. |
Vaja: tehtanje, merjenje določene količine enoloških sredstev (laboratorij, klet). |
KLETARJENJE |
|
|
|
|
|
Ravna v skladu s higienskimi predpisi in strokovnimi navodili. Krepi zavest o zdravju. Se zave odgovornost za pravilno izvedbo posameznih tehnoloških postopkov. Krepi natančnost. Krepi ekološko zavest (azbestni filtri). |
Vaje: |
BOLEZNI IN NAPAKE VINA |
|
|
|
|
|
Razvija odgovoren odnos do dela. Razvija zavest o pomenu zdravega proizvoda. |
Vaja: prepoznavanje bolezni in napak vina. |
STRANSKI PROIZVODI |
|
|
|
|
|
Razvija inovativnost. Razvija zavest o pomenu zdravja. |
Vaja: priprava vinskega kisa. |
POKUŠNJA IN OCENJEVANJE VINA |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost zaznavanja in natančnega opisovanja, izražanja. Razvija sposobnost komuniciranja. Razvija zavest o pomenu zaznavanja lepega, estetike. |
Vaja: predstavitev vin: degustacija v kleti. Degustacija: vzorci vin ob primerni hrani (šolska jedilnica). Vaja: strežba vin, hrane, izdelava pogrinjkov. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Splošno
Znanje tega predmeta se vsebinsko povezuje z naslednjimi predmeti: sadjarstvo in vinogradništvo, poljedelstvo, kmetijski stroji, praktični pouk, gospodarsko poslovanje.
Konkretno
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Gospodarsko poslovanje |
|
|
Sadjarstvo in vinogradništvo Poljedelstvo |
|
|
|
|
|
Sadjarstvo in vinogradništvo Kmetijski stroji Praktični pouk |
|