SREDNJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: KMETOVALEC (šs)

KATALOG ZNANJ

Sprejeto na 44.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 1. 12. 2000

1. IME PREDMETA

ZELENJADARSTVO

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

   

 

2.

   

 

3.

54

14

68

skupaj

54

14

68

* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;

** V - vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.

3. USMERJEVALNI CILJI

Dijak:

  • spozna zelenjadarstvo kot panogo rastlinske pridelave,

  • spozna zelenjadarstvo kot sestavni del kmečkega vrta,

  • razvija čut za estetiko in urejenost kmečke hiše in kmečkega vrta,

  • se seznani s pojmom zaščiten prostor ter spoznajo možnosti pridelovanja v zaščitenem prostoru,

  • pozna tehnologijo pridelovanja sadik,

  • se seznani z osnovami biovrtnarjenja in integriranega pridelovanja zelenjave,

  • pozna tehnologijo pridelovanja posameznih zelenjadnic,

  • spozna prehransko vrednost zelenjave in njen pomen v prehrani ljudi,

  • pozna najpogostejše načine predelave zelenjave,

  • seznani se s pravilnikom, ki določa kakovost zelenjave,

  • razvija ekološko zavest in poklicno odgovornost,

  • razvija čut za osebno odgovornost,

  • razvijaj ekonomičnost,

  • razvija potrebe po nenehnem strokovnem izpopolnjevanju.


  • 4. OPERATIVNI CILJI

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    GOSPODARSKI POMEN PRIDELOVANJA VRTNIN

    Dijak

    Dijak

     

  • pozna značilnosti zelenjadarstva

  • pozna pomen zelenjadarstva kot vrtnarske panoge

  • pozna pomen zelenjave v prehrani

  • pozna dejavnike, ki vplivajo na organiziranost pridelovanja zelenjave

  • spozna pomen zelenjadarstva kot panoge vrtnarstva in vlogo v prehrani

  • primerja hranilno vrednost posameznih vrst zelenjave

  • opiše ponudbo in povpraševanje po vrtninah na slovenskem trgu

  • Razvija odnos do zelenjadarstva kot vrtnarske panoge.

    Razvija komunikativnost.

    Razvija strokovnost pri odločitvah o organiziranju pridelovanja zelenjave.

     

    IZBIRA PROSTORA ZA PRIDELOVANJE ZELENJAVE

     

     

     

  • pozna osnove, ki jih upoštevamo pri načrtovanju vrta

  • obvlada razlike med pridelovanjem zelenjavo na vrtu in na velikih površinah

  • obvlada pojme ekstenzivna, intenzivna pridelava zelenjave

  • pozna vrste specializacij vrtnarskih obratov (horizontalna, vertikalna, kombiniran obrat)

  • razloži zahteve pri načrtovanju zelenjavnega vrta

  • izbere ustrezen prostor za pridelovanje zelenjave

  • opiše pridelovanje vrtnin na vrtu in pridelovanjem na velikih površinah

  • opiše intenzivni in ekstenzivni način pridelovanja zelenjave

  • razloži vrste specializacij vrtnarskih obratov

  • Razvija pripadnost stroki.

    Razvija ekološko zavest in osebno odgovornost.

    Krepi varčnost in skrbnost.

     

    KOLOBAR

     

     

     

  • pozna pravila kolobarjenja v vrtnarstvu

  • razdeli posevke glede na čas setve in mesto v kolobarju

  • Se zave pomena kolobarjenja kot ukrepa rastlinske higiene.

    Vaja: sestavi 3 - in 4 - letni kolobar.

    SEME IN VZGOJA SADIK

     

     

     

  • pozna načine vzgoje sadik

  • pozna hidroponski način vzgoje sadik

  • pozna semena posameznih vrst zelenjadnic

  • razloži in utemelji pomen vzgoje sadik za gospodarno izrabo pridelovalnih površin

  • opiše različne načine vzgoje sadik

  • opiše hidroponski način vzgoje sadik

  • razlikuje sadike s koreninsko grudo od sadik brez nje

  • Razvija sposobnost opazovanja.

    Krepi natančnost pri vzgoji sadik.

    Krepi osebno in poklicno odgovornost.

    Razvija ekonomičnost pri odločitvah o načinu vzgoje sadik.

    Vaje:

  • prepoznavanje semena,

  • razlaga deklaracije o semenu,

  • izračunavanje potrebne količine semena za vzgojo sadik.

    Ogled: vrtnarija s hidroponskim načinom vzgoje sadik.

  • BIOVRTNARJENJE

     

     

     

  • pozna osnovna načela biovrtnarjenja

  • se nauči osnov biovrtnarjenja

  • razlikuje postopke konvencionalnega in biološkega načina pridelovanja zelenjave

  • Razvija skrb za zdrav način prehranjevanja in življenja.

    Razvija ekološko zavest.

     

    INTEGRIRANO PRIDELOVANJE ZELENJAVE

     

     

     

  • pozna osnove integriranega pridelovanja zelenjave

  • spozna možnosti in organiziranost integriranega načina pridelovanja zelenjave

  • uri sposobnost opazovanja

  • primerja biološki način pridelovanja z integriranim

  • Razvija skrb za zdrav način prehranjevanja in življenja.

    Ogled: vrtnarija z integriranim načinom pridelovanja zelenjave.

    ZAVAROVAN PROSTOR

     

     

     

  • pozna vzgojo zelenjadnic v zaščitenem prostoru

  • našteje vrste zavarovanega prostora in jih primerja (prekrivanje tal in rastlin za različnimi materiali, zaprto gredo, tunel, rastlinjak)

  • spozna tipe rastlinjakov in njihovo opremo

  • Razvija ekonomičnost z izbiro ustrezne oblike zavarovanega prostora.

    Ogled: vrtnarija.

    TEHNOLOGIJA PRIDELOVANJA POSAMEZNIH VRTNIN (razdelitev po skupinah glede na uporabnost)

     

     

     

  • pozna vrste in tehnologijo pridelovanja:

  • solatnic

  • špinačnic

  • kapusnic

  • korenovk in gomoljnic

  • čebulnic

  • plodovk

  • stročnic

  • trajnih vrtnin

  • dišavnic in začimbnic

  • razlikuje posamezne vrtnine in njihove uporabne dele

  • opiše tehnologije pridelovanja posameznih vrtnin

  • izbere najustreznejšo oskrbo izbrane vrtnine

  • prepozna najpogostejše bolezni in škodljivce zelenjadnic

  • izbere načine varstva pred boleznimi in škodljivci

  • določi tehnološko in botanično zrelost vrtnine

  • izbere ustrezen način spravila pridelka

  • opiše pogoje skladiščenja

  • izbere ustrezne sorte za določena pridelovalna območja

  • Razvija čut za natančnost in strokovnost.

    Nauči se racionalnega izkoriščanja vrta.

    Krepi osebno in poklicno odgovornost pri pridelovanju posameznih vrst zelenjadnic.

    Razvija inovativnost.

    Razvija ekonomičnost.

    Vaja: prepoznavanje vrtnin na vrtu in po katalogih oziroma različni strokovni literaturi.

    PREDELAVA VRTNIN

     

     

     

  • pozna najpogostejše načine predelave zelenjave, dišavnic in začimbnic

  • razloži pomen predelave zelenjave, začimbnic in dišavnic

  • opiše tehnološke postopke predelave (sušenje, zmrzovanje, konzerviranje, biološka predelava- kisanje)

  • razloži uporabnost določene oblike predelave za določeno vrsto zelenjave

  • Razvija inovativnost.

    Razvija ekonomičnost, poklicno odgovornost.

    Razvija sposobnost komuniciranja.

    Ogled: kmetija z organizirano predelavo na domu.

    PRAVILNIK O KAKOVOSTI SADJA, GOB IN VRTNIN

     

     

     

  • pozna Pravilnik o kakovosti sadja, gob in vrtnin

  • spozna pomen pravilnika za trženje

  • zna razvrstiti zelenjavo v kakovostne razrede

  • Razvija čut za opazovanje pri določevanju kakovostnih razredov zelenjave.

    Vaja: razvrstitev določene vrste zelenjave v kakovostne razrede.


    5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

  • ustno.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Splošno

    Znanja tega predmeta se vsebinsko povezujejo z naslednjimi predmeti: poljedelstvo, praktični pouk, kmetijski stroji, živinoreja.

    Konkretno

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

  • pojem vrtnarstva

  • kolobarjenje

  • Poljedelstvo

  • uvod v poljedelstvo

  • kolobarjenje v poljedelstvu

  • seme in vzgoja sadik

  • pleveli

  • Poljedelstvo

    Praktični pouk

  • seme in lastnosti semena

  • vzgoja sadik

  • škode zaradi plevelov in biološke lastnosti plevelov

  • načini zatiranja

  • prepoznavanje plevelov

  • vzgoja v zaščitenem prostoru

  • biovrtnarjenje

  • Praktični pouk

  • setev in sajenje

  • vzgoja posevkov

  • oskrba posevkov

  • tehnologija pridelovanja posameznih zelenjadnic

  • Poljedelstvo

    Kmetijski stroji

    Praktični pouk

  • tehnologija pridelovanja poljščin

  • sejalniki in sadilniki

  • setev in sajenje

  • oskrba posevkov

  • hranilne snovi v rastlinah

  • Živinoreja

  • hranilne snovi v rastlinah (weendska analiza)