SREDNJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: KMETOVALEC (šs)

KATALOG ZNANJ

Sprejeto na 44.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 1. 12. 2000

1. IME PREDMETA

ŽIVINOREJA

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

90

15

105

2.

50

20

70

3.

58

10

68

skupaj

198

45

243

* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;

** V - vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.

3. USMERJEVALNI CILJI

Dijak:

  • usvoji temeljna strokovnoteoretična znanja za kvalitetno opravljanje delovnih nalog v živinoreji,

  • razvija human odnos do živali,

  • se nauči upoštevati etološke potrebe živali,

  • spozna različne tehnologije živalske proizvodnje,

  • zna načrtovati, organizirati in izvajati dela v živalski proizvodnji,

  • spozna značilnosti ekološke ali živalim prilagojene živinoreje,

  • zna ohranjati naravno in kulturno dediščino,

  • pridobi ali razvije ekološko zavest in odgovornost za varovanje okolja,

  • spozna osnove selekcije v živinoreji in pomen ohranjanja avtohtonih pasem živali,

  • spozna pravila izvajanja kontrole mleka na terenu,

  • zna povezovati pridobljeno teoretično znanje s prakso in ustrezno ukrepati,

  • spozna predelavo in trženje živalskih proizvodov,

  • spozna potrebne predpise in upravne postopke v živinoreji,

  • usvoji temeljna znanja iz varstva pri delu.


  • 4. OPERATIVNI CILJI

    1. letnik

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    UVOD V ŽIVINOREJO

    Dijak

    Dijak

     

  • razume pomen živinoreje

  • pozna nastanek in razvoj domačih živali

  • spozna pomen živinoreje za kmetijstvo in gospodarstvo, za ohranjanje poseljenosti podeželja, za prehrano človeka, …

  • razlikuje intenzivno in ekstenzivno, naravno in industrijsko ter živalim prilagojeno živinorejo

  • spozna proces udomačitve, vrste domačih živali, razvrščanje v življenjske in proizvodne kategorije

  • Se zave odvisnosti človeka od živalskih proizvodov.

    Se zave pomena kmetijskih poklicev.

    Razvija občutek za okolju prijazne tehnologije.

    Se zave pomena ohranjanja avtohtonih pasem domačih živali.

    Prikazi:

  • slike prednikov domačih živali,

  • slike različnih vrst domačih živali.

  • ANATOMIJA IN FIZIOLOGIJA DOMAČIH ŽIVALI

     

     

     

  • zna opisati dele živalskega organizma

  • pozna življenjske procese v živalskem organizmu

  • spozna različna telesna tkiva (okostje, mišičje, živčevje, tekoče in epitelno) in opredeli njihovo vlogo v živalskem organizmu

  • razlikuje posamezna področja na živalih

  • spozna delovanje nekaterih organskih sistemov (termoregulacija, prebava -presnova, spolovila, mlečna žleza, kožne tvorbe)

  • Krepi občutek osebne in poklicne odgovornosti za zdravje in počutje živali.

    Razvija human odnos do živali.

    Razvija sposobnost opazovanja živali.

    Prikazi:

  • modeli živali, skeleta, …

  • pregled anatomskega atlasa domačih živali,

  • modeli razmnoževalnih organov, prebavil, izločal, ….

  • RAZMNOŽEVANJE DOMAČIH ŽIVALI

     

     

     

  • pozna načine razmnoževanja

  • spozna načine razmnoževanja

  • razlikuje spolno in plemensko zrelost

  • primerja prednosti naravnega pripusta in umetnega osemenjevanja

  • razloži potek brejosti in razvoj plodu

  • opiše potek poroda in predvidi ustrezno pomoč

  • spozna pravila in pomembnost oskrbe mladičev po porodu

  • Se zave poklicne odgovornosti za plodnost živali.

    Se zave pomena natančnosti pri delu.

    Razvija human odnos do živali.

    Prikazi:

  • slike, videofilmi,

  • demonstracijski modeli,

  • porodni pripomočki.

  • SELEKCIJA DOMAČIH ŽIVALI

     

     

     

  • razume pomen selekcije v živinoreji

  • zna razvrščati domače živali

  • pozna rejske metode

  • razloži pomen selekcije v živinoreji

  • se seznani s pravili razvrščanja živali v živinoreji (pasme in pasemske skupine, soj, družina, linija, rod, čreda, reja)

  • razlikuje med vrstami selekcije: naravna in umetna selekcija

  • spozna rejo v čisti krvi, križanje, bastardiranje

  • razloži rejske metode, ki jih uporabljajo doma

  • spozna pomen kontrole proizvodnje in vodenja evidenc podatkov za domače živali v živinoreji

  • Se zave pomena ohranjanja biološke raznovrstnosti in avtohtonih pasem.

    Prikazi:

  • slike živali različnih pasem, linij, rodov,

  • merilni trak, lydtinova palica, ušesne znamke.

    Ogledi:

  • v čisti krvi zrejene živali in križanci.

  • vaja:

  • izpolnjevanje rodovnika in ostalih evidenčnih listov.

  • OSNOVE PREHRANE DOMAČIH ŽIVALI

     

     

     

  • pozna hranljive snovi v krmilih

  • razume pomen posameznih hranljivih snovi za živalski organizem

  • pozna potrebe domačih živali

  • razlikuje posamezne hranljive snovi (voda, beljakovine in NPN, maščobe, ogljikovi hidrati in SV, vitamini in minerali) in njihov pomen za živali

  • spozna izkoriščanje hranljivih snovi v prebavi in presnovi organizma

  • razlikuje vzdrževalne in proizvajalne potrebe po hranljivih snoveh in energiji

  • razloži pomen sposobnosti živali za uživanje krme

  • razloži splošna pravila krmljenja (osnovni krmni obrok in pomen SV, zaporedje krmil, pogostost krmljenja, menjava krmil, oskrba z vodo, vrste krmil)

  • Se zave posledic nepravilnega krmljenja živali.

    Se zave osebne in poklicne odgovornosti za zdravje in počutje živali.

    Prikazi:

  • rezultati Weendske analize,

  • tabele prehranskih normativov.

  • KRMILA ZA DOMAČE ŽIVALI

     

     

     

  • razume pomen in načine ocenjevanja hranilne vrednosti krmil

  • pozna krmila za prehrano domačih živali

  • zna sestavljati krmne obroke za domače živali

  • razlikuje med ocenami hranilne vrednosti (ocene energije, ocene beljakovin)

  • razloži pomen in uporabnost voluminoznih in koncentriranih krmil (osnovna in dopolnilna krmila)

  • spozna vrste in lastnosti voluminoznih krmil (zelena krma s travnikov in pašnikov, korenovke in gomoljnice, ostalo)

  • se nauči konzerviranja krmil (sušenje in siliranje)

  • spozna vrste in lastnosti koncentriranih krmil (žita, stročnice, krmne mešanice)

  • spozna pravila sestavljanje krmnih obrokov (nahranjenost, sitost, prebava)

  • izbere ustrezna krmila glede na potrebe živali

  • se nauči izračunati krmne obroke

  • Se zave pomena skrbnosti in natančnost pri delu.

    Razvija občutek za varčnost.

    Prikazi:

  • krmne tabele,

  • vzorci krmil.

  • vaje:

  • primerjanje hranilne vrednosti krmil,

  • izračun krmnega obroka,

  • ugotavljanje rezultatov analiz.

    Ogledi:

  • mešalnica krmil,

  • siliranje,

  • demonstracija:

  • program za izračun krmnega obroka.

  •  

    2. letnik

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    VZREJA PREŽVEKOVALCEV

    Dijak

    Dijak

     

  • razume gospodarski pomen vzreje prežvekovalcev

  • pozna vrste prežvekovalcev

  • opiše geografske značilnosti, ki pogojujejo vzrejo prežvekovalcev

  • razloži pomen vzreje prežvekovalcev

  • opiše vrste prežvekovalcev in njihove značilnosti

  • Se zave pomena poklica živinorejec.

    Prikazi:

  • tabele in zemljevidi,

  • fotografije živali.

  • GOVEDOREJA

     

     

     

  • pozna pasme goveda

  • razume potek izvajanja selekcije v govedoreji

  • spozna pasemske skupine goveda

  • se seznani z razširjenostjo posameznih pasem v Sloveniji

  • razlikuje in opiše najpomembnejše pasme (lisasta, rjava, črnobela, ostale)

  • razloži pomen avtohtonih pasem goveda

  • opiše označevanje goveda

  • spozna dokumentacijo v govedoreji

  • se seznani z rejskimi programi za govedo

  • Se zave tradicionalne navezanosti slovenskega kmeta na govedorejo.

    Krepi občutek poklicne odgovornosti za skrbnost in natančnost pri delu.

    Prikazi:

  • slike, diapozitivi in videoposnetki,

  • evidence, katalogi in informativni listi.

    Ogledi:

  • živali različnih pasem.

  • ANATOMSKE IN FIZIOLOŠKE ZNAČILNOSTI GOVEDA

     

     

     

  • pozna anatomske in fiziološke značilnosti goveda

  • opiše zunanjost goveda in posamezne telesne dele

  • opiše zgradbo prebavil pri govedu

  • razloži potek prežvekovanja in prebavne procese

  • Razvija human odnos do živali.

    Razvija poklicno odgovornost za zdravje in počutje živali.

    Se zave pomena varnosti pri delu.

    Prikazi:

  • anatomski atlas,

  • modeli kože, parklja, prebavil, rodil,

  • slike in videofilmi.

  • RAZMNOŽEVANJE GOVEDA

     

     

     

  • razume pravila razmnoževanja goveda

  • razlikuje spolno in plemensko zrelost

  • opiše znake gonjenja pri kravah

  • oceni pravi čas za oploditev

  • spozna pravila oskrbe telet po porodu

  • Se zaveda pomena pravilne oskrbe telet po porodu.

    Prikazi:

  • modelov, slik, videoposnetkov.

  • PRIREJA MLEKA

     

     

     

  • razume biološke osnove tvorbe mleka pri kravah

  • pozna pravilni postopek pridobivanja mleka

  • pozna možnosti predelave mleka v mlečne izdelke

  • oceni prehransko vrednost mleka

  • opiše zgradbo vimena in razlikuje bolno od zdravega

  • razloži proces nastajanja in izločanja mleka

  • razlikuje mleko od mleziva

  • opiše postopek molže

  • razloži delovanje molznega stroja

  • se nauči vzdrževati molzni stroj in opremo

  • opiše higienski postopek izvajanja strojne molže

  • se nauči pravilno postopati z mlekom po molži,

  • spozna načine predelave mleka ( sir, maslo, …) in stranske proizvode

  • Se zave osebne in poklicne odgovornosti za prirejo neoporečnih živalskih proizvodov.

    Se zave pomena delovne discipline in higiene pri prireji mleka.

    Razvija human odnosa do živali.

    Se zave pomena natančnosti pri delu.

    Se zave pomena varnosti pri delu.

    Prikazi:

  • videofilmi,

  • model vimena,

  • slikovni material.

  • rezultati analiz,

  • molzna oprema.

    Ogledi:

  • laboratorij in mlekarna,

  • mlečna kontrola.

  • PREHRANA GOVEDI

     

     

     

  • pozna splošna pravila krmljenja govedi

  • zna krmiti krave molznice

  • pozna prehrano telet

  • zna krmiti plemenske telice in bike

  • pozna presnovne bolezni

  • opiše letno, zimsko krmljenje in pašo

  • opiše vplive krme na razvoj prebavil

  • opiše značilnosti krmljenja krav molznic v posameznih obdobjih laktacije in suhi dobi

  • razloži pravila krmljenja mladičev (pomen napajanja s cucljem, temperatura mleka) od rojstva do odstavitve

  • razloži pomen mleziva v prehrani telet

  • razlikuje načine vzreje plemenskih živali (intenzivni, ekstenzivni) in opredeli pomen pravilne prehrane le-teh

  • opiše značilnosti in metode pitanja bikov

  • opiše presnovne bolezni

  • Se zave pomena humanega odnosa do živali.

    Se zave pomena skrbnosti in natančnosti.

    Razvija ekološko zavest-pri čredenju.

    Se zave osebne in poklicne, odgovornosti za zdravje in počutje živali.

    Se zave osebne in poklicne odgovornosti za gospodarske rezultate v živinoreji.

    Se zave pomena higiene pri predelavi mesa.

    Prikazi:

  • vzorci krmil,

  • videofilmi,

  • tabele različnih načinov krmljenja,

  • slike razseka in kategoriziranja mesa,

  • grafi.

    Ogledi:

  • živali na paši,

  • klavnica,

  • predelava mesa.

    Vaja:

  • sestavljanje krmnih obrokov.

  • OSKRBA IN OBNAŠANJE GOVEDI

     

     

     

  • pozna zoohigienske normative za vzrejo goveda

  • pozna opremo in ureditev hleva

  • zna oskrbovati različne vrste in kategorije prežvekovalcev

  • pozna načine obnašanja

  • opiše zoohigienske normative za vzrejo goveda

  • predvidi ureditev hleva v skladu z etološkimi potrebami živali in ekološkimi normativi varovanja okolja

  • razloži pomen hlevske higiene za živali

  • spozna pomen zatiranja zajedavcev

  • opiše pravilno ravnanje z živalmi in postopek oskrbe (nega in čiščenje, obrezovanje parkljev)

  • spozna načine obnašanja živali v različnih okoljih

  • prepozna zdravo in bolno žival

  • Krepi ekološko zavest.

    Razvija human odnos do živali.

    Razvije občutek osebne in poklicne odgovornosti za počutje živali.

    Razvija sposobnost opazovanja.

    Prikazi:

  • načrti hlevov,

  • slike in videofilmi različnih hlevov,

  • videofilmi obrezovanje parkljev,

  • pribor za nego parkljev, sredstva za zatiranje zajedavcev.

    Ogledi:

  • različno urejeni hlevi.

  • VZREJA DROBNICE

     

     

     

  • pozna značilnosti ovčerejske proizvodnje

  • opiše naravne pogoje za ovčerejo

  • razlikuje pasemske skupine ovac (mlečne, mesne, za volno)

  • opiše pasme ovac v Sloveniji

  • razloži značilnosti razmnoževanja ovac

  • spozna tehnologijo mlečne ovčereje

  • razloži prehrano ovac in jagnjet

  • opiše pravila molže ovac

  • razloži prehrano jagnjet za pitanje

  • primerja različne načine ureditve hlevov in pašnikov za ovce

  • Se zave pomena živinoreje za ohranjanje poseljenosti pokrajine.

    Se zave pomena živinoreje za urejanje krajine.

    Prikazi:

  • fotografije živali, videofilmi.

  • KOZJEREJA*

     

     

     

    *Dijakom se omogoči, da pripravijo referate, seminarske naloge.

     

    3. Letnik

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    Socializacijski cilji

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    VZREJA NEPREŽVEKOVALCEV IN PERUTNINE

    Dijak

    Dijak

     

  • razume pomen vzreje neprežvekovalcev in perutnine

  • pozna vrste neprežvekovalcev in perutnine

  • razloži gospodarski pomen vzreje neprežvekovalcev in perutnine

  • razlikuje vrste neprežvekovalcev in perutnine

  • Se zave pomena poklica živinorejec.

    Se zave pomena različnih živalskih proizvodov za človeka.

    Razvija ekološko zavest.

    Prikazi:

  • tabele, slike, diapozitivi živali.

  • PRAŠIČEREJA

     

     

     

  • pozna pasme in križance prašičev

  • razume potek izvajanja selekcije v prašičereji

  • razlikuje moderne pasme prašičev in križance

  • pojasni pomen avtohtone pasme krškopoljski prašič

  • opiše označevanje prašičev

  • spozna dokumentacijo v prašičereji

  • Krepi občutek poklicne odgovornosti za skrbnost in natančnost pri del.

    Prikazi:

  • slike, diapozitivi in videofilmi,

  • slike, evidence, pedigreji, katalogi, …

    Ogledi:

  • živali različnih pasem in križancev,

  • označevanje živali in merjenje.

  • ANATOMSKE IN FIZIOLOŠKE ZNAČILNOSTI PRAŠIČEV

     

     

     

  • pozna biološke značilnosti prašičev

  • opiše zunanjost prašiča in posamezne telesne dele

  • razloži spolni ciklus pri svinjah

  • opiše zgradbo prebavil pri prašiču

  • razloži prebavne procese

  • Razvija human odnos do žival.

    Se zave osebne in poklicne odgovornosti za zdravje in počutje živali.

    Prikazi:

  • anatomski atlas,

  • modeli rodil, prebavil, parkljev.

  • RAZMNOŽEVANJE PRAŠIČEV

     

     

     

  • razume pravila razmnoževanja prašičev

  • razlikuje spolno in plemensko zrelost

  • opiše znake in načine odkrivanja bukanja pri svinjah

  • oceni pravi čas za pripust

  • opiše potek poroda in predvidi ustrezno pomoč

  • spozna pravila oskrbe pujskov po porodu

  • Razvija občutek za opazovanje živali.

    Se zave pomena skrbnosti in natančnosti za plodnost živali.

    Se zave poklicne odgovornosti za preživetje mladičev.

    Prikazi:

  • modeli rodil,

  • slike in videofilmi.

  • PREHRANA PRAŠIČEV

     

     

     

  • razume zakonitosti krmljenja prašičev

  • zna krmiti plemenske svinje

  • zna krmiti in oskrbeti pujske

  • zna krmiti plemenske svinjske in merjaščke

  • zna krmiti pitance

  • razloži pravila krmljenja v posameznih proizvodnih obdobjih

  • primerja različne načine krmljenja prašičev in njihovo uporabnost (ad libitum, restriktivno, kombinirano)

  • razloži spreminjanje prehranskih potreb plemenskih svinj v proizvodnem obdobju (potrebe za razmnoževanje, potrebe za mlečnost)

  • spozna razloge za izgube pujskov pred odstavitvijo

  • primerja različne načine vzreje pujskov (zgodnja in pozna odstavitev)

  • opiše pravilen način vzreje plemenskih svinjk in merjaščkov

  • opiše metode in načine pitanja prašičev (meso, mast, kombiniran)

  • se nauči pravilno sestavljati krmne obroke v posameznih fazah proizvodnega obdobja

  • Se zave poklicne odgovornosti za počutje in proizvodnjo prašičev.

    Se zave osebne in poklicne odgovornosti za gospodarske rezultate v živinoreji.

    Razvija human odnos do živali.

    Se zave pomena higiene pri predelavi mesa.

    Prikazi:

  • krmne tabele,

  • tabele prehranskih normativov,

  • slike z razsekom in kategoriziranjem mesa.

    Ogledi:

  • klavnica, predelava mesa.

  • OSKRBA IN OBNAŠANJE PRAŠIČEV

     

     

     

  • pozna zoohigienske normative za vzrejo prašičev

  • pozna opremo in ureditev hlevov

  • zna oskrbovati prašiče

  • pozna načine obnašanja

  • opiše zoohigienske normative pri različnih kategorijah prašičev

  • predvidi ureditev hleva v skladu z etološkimi potrebami prašičev in ekološkimi zahtevami varovanja okolja

  • se nauči pravilno oskrbeti prašiče in ravnati z njimi (nega in čiščenje, nega parkljev)

  • pozna najpogostejše bolezni prašičev in varstvo pred zajedalci

  • spozna zdravo in bolno žival ter načine obnašanja

  • Krepi ekološko zavest.

    Razvija human odnos do živali.

    Razvije občutek osebne in poklicne odgovornosti za počutje živali.

    Prikazi:

  • načrti hlevov,

  • slike različnih hlevov,

  • videofilmi.

    Ogledi:

  • različno urejenih hlevov.

  • PERUTNINARSTVO

     

     

     

  • pozna pasme kokoši in križance,

  • pozna biološke značilnosti perutnine

  • razume fiziologijo tvorbe jajc

  • opiše sodobne kokošje pasme in komercialne križance

  • opiše zunanjost perutnine in posamezne telesne dele

  • opiše zgradbo in delovanje prebavil pri perutnini

  • opiše proces nastajanja in izločanja jajc

  • Razvija human odnos do živali.

    Se zave osebne in poklicne odgovornosti za zdravje in počutje živali.

    Prikazi:

  • fotografije živali,

  • anatomski atlas,

  • zgradba jajca.

  • VZREJA PERUTNINE

     

     

     

  • pozna različne načine vzreje piščancev

  • pozna pravila vzreje kokoši nesnic

  • zna oskrbovati valilna jajca

  • spozna vzrejo ostale perutnine

  • opiše tehnologijo vzreje piščancev za pitanje-brojlerjev in jarkic (gostota vselitve, toplota, svetloba, zračenje, krmljenje, napajanje)

  • pozna pravila transporta in klanja

  • prepozna napake v vzreji piščancev (grupiranje, čivkanje, kanibalizem)

  • razlikuje med proizvodnjo konzumnih in valilnih jajc

  • spozna tehnologijo vzreje kokoši nesnic (krmljenje, napajanje, osvetljevanje)

  • spozna valilnik in faze valjenja (predvalilnik, izvalilnik)

  • opiše oskrbo jajc med valjenjem (ogrevanje, prezračevanje, obračanje, presvetljevanje)

  • opiše oskrbo izvaljenih piščancev (seksiranje, debikiranje, …)

  • se seznani z vzrejo puranov, gosi, rac, nojev…

  • Razvija občutek za opazovanje živali.

    Se zave poklicne odgovornosti za preživetje mladičev ter počutje in nesnost kokoši.

    Se zave pomena skrbnosti in natančnosti za uspešno vzrejo živali.

    Razvija human odnos do žival.

    Se zave poklicne odgovornosti za prirejo neoporečnih jajc.

    Prikazi:

  • vzorci krme,

  • videofilmi,

  • slike z razsekom in kategoriziranjem mesa.

    Ogledi:

  • kurnica,

  • valilnica, valilnik.

  • KONJEREJA

     

     

     

  • pozna pasme konj

  • razume potek izvajanja selekcije v konjereji

  • pozna biološke značilnosti konj

  • razume pravila razmnoževanja konj

  • spozna pasemske skupine konj

  • razlikuje in opiše najpomembnejše pasme

  • opiše zunanjost konj in posamezne telesne dele

  • opiše kožne tvorbe konj (kopita)

  • razloži spolni ciklus pri kobilah

  • opiše zgradbo prebavil pri konju

  • razloži prebavne procese

  • opiše znake gonjenja pri kobilah in razloži pravila uspešne oploditve

  • razloži potek brejosti, razvoja plodu, porod in oskrbo kobile in žrebeta po porodu

  • Se zave tradicionalne navezanosti kmeta na konja,krepi občutek poklicne odgovornosti za skrbnost in natančnost pri delu,razvija human odnos do živali.

    Prikazi:

  • fotografije živali in videofilmi,

  • anatomski atlas,

  • modeli kopita.

    Ogledi:

  • naravni pripust.

  • VZREJA konj

     

     

     

  • razume splošne zakonitosti krmljenja konj

  • zna krmiti različne kategorije konj

  • pozna zoohigienske normative za vzrejo konj

  • pozna opremo in ureditev hlevov

  • zna oskrbovati konje

  • razloži splošna pravila krmljenja konj

  • razloži potrebe in opiše prehrano plemenskih kobil (pripust, brejost, porod, laktacija, presušitev)

  • razloži potrebe in opiše prehrano žrebet

  • opiše krmljenje mladih konj

  • razloži potrebe in opiše prehrano delovnih in športnih konj

  • opiše zoohigienske normative pri različnih kategorijah konj

  • našteje najpogostejše bolezni konj

  • primerja različno urejene hleve

  • razloži pravila vzgoje in priučitve konj

  • opiše pravilno ravnanje z živalmi (nega in čiščenje, obrezovanje kopit, podkovanje)

  • spozna opremo vprežnih in športnih konj

  • Se zave osebne in poklicne odgovornosti za zdravje in počutje živali.

    Se zave osebne in poklicne odgovornosti za gospodarske rezultate v živinoreji.

    Se zave pomena skrbnosti in natančnosti.

    Razvija human odnos do živali.

    Prikazi:

  • krmne tabele,

  • prehranski normativi za krmljenje,

  • načrti hlevov,

  • fotografije hlevov,

  • videofilmi o podkovstvu.

    Ogledi:

  • konjeniški klub.

  • KUNČEREJA

     

     

     

  • pozna pasme kuncev in križance

  • pozna biološke značilnosti kuncev

  • opiše najpomembnejše pasme kuncev in križance

  • opiše zunanjost kunca in telesne dele

  • spozna pravila razmnoževanja kuncev (plemensko zrelost, gonjenje, pripust, brejost, kotitev)

  • opiše prebavni sistem kunca

  • Razvija sposobnost opazovanja živali.

    Krepi občutek za delovno disciplino.

    Prikazi:

  • anatomski atlas,

  • fotografije, videofilmi.

  • VZREJA KUNCEV

     

     

     

  • pozna prehrano različnih kategorij kuncev

  • pozna zoohigienske normative za vzrejo kuncev

  • pozna opremo in ureditev hlevov

  • opiše krmila za kunce

  • razloži pravila prehrane kunčjih samic in mladičev

  • razlikuje načine pitanja

  • spozna pravila transporta in klanja

  • definira zoohigienske normative za kunčje hleve

  • našteje najpogostejše bolezni kuncev

  • razloži pomen hlevske higiene za živali

  • primerja različno urejene hleve

  • Se zave osebne odgovornosti za zdravje in počutje živali.

     se zave poklicne odgovornosti za proizvodnjo neoporečnega mesa.

    Razvija občutek za varčnost.

    Prikazi:

  • krmne tabele,

  • prehranski normativi za krmljenje

  • vzorci krme,

  • slike z razsekom in kategoriziranjem mesa.

    Ogledi:

  • različno urejeni hlevi.

  • PREDELAVA MESA

     

     

     

  • spozna trženje, transport, klanje in možnosti predelave mesa različnih vrst domačih živali

  • spozna uporabo posameznih delov telesa za določen namen

  • spozna pripravo jajc za prodajo

  • opiše trženje, transport in klanje

  • opiše razkosavanje zaklanih živali

  • opiše uporabo posameznih delov živali

  • opiše izdelavo poltrajnih in trajnih izdelkov

  • se nauči pripraviti jajca za prodajo

  • Krepi natančnost.

    Krepi osebno odgovornost.

    Razvija strokovnost.

    Prikazi:

  • slike z razsekom in kategoriziranjem mesa,

    Vaja:

  • ogled predelave mesa.

  • ALTERNATIVNE PANOGE ŽIVINOREJE

     

     

     

  • razume pomen čebelarstva

  • pozna gospodarski pomen ribogojstva

  • pozna možnosti za vzrejo divjadi

  • opiše gospodarski pomen vzreje čebel

  • spozna naravne možnosti za vzrejo rib

  • spozna možnosti za vzrejo divjadi v Sloveniji

  • Razvije human odnos do čebel.

    Se zave poklicne odgovornosti za varstvo voda.

    Ogledi:

  • čebelja družina,

  • življenje v panju in oprema ter pripomočki čebelarja,

  • ribogojnica.

  • * Dijakom se omogoči, da pripravijo referate, seminarske naloge.


    5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

  • ustno.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Splošno

    Znanja tega predmeta se vsebinsko povezujejo z naslednjimi predmeti: računalništvo, poljedelstvo, matematika, kmetijski stroji, gospodarsko poslovanje.

    Konkretno

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

  • selekcija

  • Računalništvo

    Gospodarsko poslovanje

  • vodenje evidence

  • gospodarnost reje

  • krma in krmila

  • Poljedelstvo

    Kmetijski stroji

  • pridelava krme

  • stroji za spravilo krme

  • sestavljanje krmnih obrokov

  • Matematika

    Računalništvo

  • linearna enačba

  • uporaba programov

  • čebelja družina

  • Poljedelstvo

  • anatomija in razmnoževanje žuželk,škropljenje

  • prireja mleka

  • hlevi in oskrba živali

  • Kmetijski stroji

  • molzni stroj

  • oprema in mehanizacija v hlevu