A. SPLOŠNI DEL

Ime izobraževalnega programa: KMETOVALEC srednje poklicno izobraževanje

Naziv poklicne izobrazbe: kmetovalec/kmetovalka

Trajanje izobraževanja: tri leta

Posebni vpisni pogoji: zdravniško potrdilo, s katerim kandidat dokaže, da ni zdravstvenih ovir za izobraževanje po programu.

Cilji izobraževalnega programa

Poleg splošnih ciljev izobraževalni program dijakom omogoča, da:

  • dopolnijo in poglobijo splošno izobrazbo in se usposobijo za poklicno delo v kmetijstvu,
  • se usposobijo za gospodarjenje na kmetiji in življenje na podeželju,
  • si pridobijo praktično in teoretično znanje iz poljedelstva, živinoreje, sadjarstva, vinogradništva, zelenjadarstva in dopolnilnih dejavnosti,
  • si pridobijo teoretično in praktično znanjo o uporabi in vzdrževanju kmetijskih zgradb, strojev, naprav in opreme ter varstva pri delu,
  • si pridobijo temeljno znanje iz ekonomike trženja, podjetništva, zadružništva in informatike,
  • si pridobijo temeljno znanje o pravilni in varni uporabi kemičnih in drugih sredstev v kmetijstvu,
  • si pridobijo temeljno znanje iz ekološkega kmetovanja,
  • si pridobijo znanje in sposobnosti o spravilu, skladiščenju ter pripravi pridelkov za transport in prodajo,
  • si razvijejo ekološko zavest in odgovornost za varovanje okolja,
  • spoznajo pomen ohranjanja naravne in kulturne dediščine,
  • si razvijejo sposobnosti povezovanja pridobljenega teoretičnega in praktičnega znanja in sposobnost njune uporabe pri delu,
  • si razvijajo sposobnosti opazovanja in ustreznega ukrepanja v kmetijski proizvodnji,
  • si razvijejo sposobnost za različne organizano sodelovanje in združevanje,
  • spoznajo strokovne službe v kmetijstvu in delovanje Kmetijsko-gozdarske zbornice,
  • spoznajo možnosti razvoja dopolnilnih dejavnosti v kmetijstvu,
  • spoznajo možnosti razvoja turizma na podeželju,
  • spoznajo načine predelave kmetijskih pridelkov,
  • si razvijejo sposobnost komuniciranja, sodelovanja v skupini in prilagajanja delovnemu okolju,
  • razvijajo sposobnosti za samostojno opravljanje dela na svojem delovnem področju in sposobnosti prilagajanja novim okoliščinam,
  • si razvijajo humanost, poštenost in zanesljivost.

    Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja

    Predmeti

    Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja

    Računalništvo

    ustno, vaje

    Poljedelstvo

    ustno

    živinoreja

    ustno

    Sadjarstvo in vinogradništvo

    ustno

    Kmetijski stroji

    ustno

    Gospodarsko poslovanje

    ustno

    Osnove gozdarstva

    ustno

    Turizem na kmetiji

    ustno

    Izdelki domače obrti

    ustno

    Čebelarstvo

    ustno

    Zelenjadarstvo

    ustno

    Reja živali

    ustno

    Vinarstvo in predelava sadja

    ustno

    Praktični pouk

    dnevnik praktičnega izobraževanja, izdelek oziroma storitev in zagovor

    Praktični pouk osnove gozdarstva ali

    dnevnik praktičnega izobraževanja, izdelek oziroma storitev in zagovor

    Praktični pouk turizem na kmetiji ali

     

    Praktični pouk izdelki domače obrti ali

     

    Praktični pouk čebelarstvo ali

     

    Praktični pouk zelenjadarstvo ali

     

    Praktični pouk reja živali ali

     

    Praktični pouk vinarstvo in predelava sadja

     

    Vsebina zaključnega izpita

    Teoretični del

  • pisni in ustni izpit iz slovenščine,
  • ustni izpit iz poljedelstva ali živinoreje ali sadjarstva in vinogradništva (po izbiri dijaka).

    Praktični del

  • izdelek oziroma storitev in zagovor.