Izobraževalni program: kuhar
Naziv poklicne izobrazbe: kuhar/ kuharicaTrajanje izobraževanja: tri leta
Cilji izobraževalnega programa
Poleg splošnih ciljev izobraževalni program omogoča dijakom oziroma vajencem da:
Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja
Predmeti oziroma vsebinski sklopi |
Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja |
Skupne osnove v gostinstvu |
ustno, projektno delo, izdelki in delovna poročila |
Tehnologija pripravljanja jedi |
|
Priprava jedi za redne in izredne obroke |
|
Priprava zahtevnejših jedi |
Preverjanje in ocenjevanje vsebinskih sklopov skupaj pripravijo in izvedejo učitelji, ki uresničujejo cilje vsebinskega sklopa.
Pogoji za napredovanje in dokončanje izobraževanja
Pogoji za napredovanje
V višji letnik lahko napredujejo dijaki oziroma vajenci, ki so ob koncu šolskega leta pozitivno ocenjeni iz vseh učnih sklopov in predmetov letnika, opravili vse interesne dejavnosti in vse obveznosti praktičnega izobraževanja v delovnem procesu, oziroma napredujejo po sklepu programskega učiteljskega zbora.
Za vajence z individualno učno pogodbo je pogoj za napredovanje iz drugega v tretji letnik opravljanje vmesnega preizkusa.
Pogoji za dokončanjeZa dokončanje izobraževanja in pridobitev izobrazbe mora dijak oziroma vajenec uspešno zaključiti zaključni letnik izobraževanja s pozitivnimi ocenami iz vseh predmetov in učnih sklopov, opraviti vse interesne dejavnosti, obveznosti pri praktičnem izobraževanju v delovnem procesu in zaključni izpit.
Vsebina zaključnega izpita
Teoretični del:Pomočnik / pomočnica kuharja
Nacionalno poklicno kvalifikacijo pomočnik/ pomočnica kuharja pridobi, kdor je uspešno ocenjen iz navedenih kompetenc učnih sklopov strokovnega dela izobraževalnega programa.
OZNAKA |
VSEBINSKI SKLOPI IN POKLICNE KOMPETENCE |
NIVO OSVAJANJA KOMPETENCE | |
SKUPNE OSNOVE V GOSTINSTVU |
|||
SOG 1 |
Dijak oziroma vajenec se osebno uredi in pripravi na delo. |
|
rutinski nivo |
SOG 2 |
Pozna, vzdržuje in skladišči inventar, živila, racionalno ravna s stroji in napravami. |
|
rutinski nivo |
TEHNOLOGIJA PRIPRAVLJANJA JEDI |
|||
TPJ 1 |
Mehansko in toplotno obdela živila. |
|
rutinski nivo |
TPJ 2 |
Pripravi in izdela porcije na osnovi normativov. |
|
rutinski nivo |
TPJ 3 |
Pravilno ravna z živili in kuhano hrano. |
osnovni nivo |
|
Pomočnik / pomočnica natakarja
Nacionalno poklicno kvalifikacijo pomočnik/ pomočnica natakarja pridobi, kdor je uspešno ocenjen iz navedenih kompetenc učnih sklopov strokovnega dela izobraževalnega programa.
OZNAKA |
VSEBINSKI SKLOPI IN POKLICNE KOMPETENCE |
NIVO OSVAJANJA KOMPETENCE | ||
SKUPNE OSNOVE V GOSTINSTVU |
||||
SOG1 |
Dijak oziroma vajenec se osebno uredi in pripravi na delo. |
|
rutinski nivo |
|
SOG2 |
Pozna, vzdržuje in skladišči inventar, pijače, varno in varčno ravna s stroji in napravami. |
|
rutinski nivo |
|
DELO V TOČILNICI IN POSTREŽBA PIJAČ |
||||
DTP1 |
Pripravi in postreže brezalkoholne, alkoholne pijače, tople napitke in prigrizke. |
|
rutinski nivo |
|
|
||||
KOMUNICIRANJE Z GOSTI IN POSLOVANJE |
||||
KGP1 |
Prevzema naročila v manjših obratih s pijačami in zaračunava konzumacije gostom. |
|
rutinski nivo |
|
POSTREŽBA REDNIH IN IZREDNIH OBROKOV |
||||
RIO1 |
Izvaja osnovna dela pri postrežbi gostov. |
osnovni nivo |
|
|
RIO2 |
Pomaga pri strežbi po navodilih natakarja |
osnovni nivo |
|
|