PREDMETNIK : KUHAR (SI) / SPI
PREDMETI |
1. letnik |
2. letnik |
3. letnik |
SKUPNO št. |
|||
št. ur na |
št. ur na |
št. ur na |
|||||
teden |
leto |
teden |
leto |
teden |
leto |
||
A – Ključne kvalifikacije |
|||||||
Slovenščina |
|
|
|
|
|
|
213 |
Italijanščina |
|
|
|
|
|
|
164 |
Matematika |
|
|
|
|
|
|
213 |
Tuji jezik |
|
|
|
|
|
|
164 |
Umetnost |
|
|
|
|
|
|
33 |
Naravoslovje* |
|
|
|
|
|
|
66 |
Družboslovje |
|
|
|
|
|
|
132 |
Športna vzgoja |
|
|
|
|
|
|
164 |
Skupaj A |
16 |
528 |
13 |
429 |
12 |
192 |
1149 |
B - Strokovno vsebinski sklopi** |
|||||||
Skupne osnove v gostinstvu |
|
|
|
|
|
|
262 |
Tehnologija pripravljanja jedi |
|
|
|
|
|
|
295 |
Priprava jedi za redne in izredne obroke |
|
|
|
|
|
|
344 |
Priprava zahtevnejših jedi |
|
|
|
|
|
|
198 |
Skupaj B |
12 |
396 |
15 |
495 |
13 |
208 |
1099 |
Od tega |
|||||||
C – Praktično izobraževanje v šoli | |||||||
Praktični pouk |
5 |
165 |
10 |
330 |
10 |
160 |
655 |
Č – Praktično izobraževanje v delovnem procesu*** |
|||||||
Praktično izobraževanje pri delodajalcu |
|
114 |
|
114 |
|
684 |
912 |
D – Interesne dejavnosti |
|||||||
Interesne dejavnosti |
|
64 |
|
64 |
|
32 |
160 |
E – Odprti kurikulum |
|||||||
Na ravni šole |
5 |
165 |
5 |
165 |
7 |
112 |
442 |
Skupno število ur pouka (A+B+E) |
33 |
1089 |
33 |
1089 |
32 |
512 |
2690 |
Skupno število ur praktičnega izobraževana (C+Č) |
|
279 |
|
444 |
|
844 |
1567 |
Skupno število ur izobraževanja v šoli (A+B+D+E) |
|
1153 |
|
1153 |
|
544 |
2850 |
Skupaj (A+B+Č+D+E) |
|
1267 |
|
1267 |
|
1228 |
3762 |
Število tednov izobraževanja v šoli |
|
33 |
|
33 |
|
16 |
82 |
Število tednov praktičnega izobraževanja v delovnem procesu |
|
3 |
|
3 |
|
18 |
24 |
Število tednov interesnih dejavnosti |
|
2 |
|
2 |
|
1 |
5 |
Skupno število tednov izobraževanja |
|
38 |
|
38 |
|
35 |
111 |
Pojasnila k predmetniku:
* Neintegrirani del naravoslovja. Za celotni katalog znanja je predvideno 132 ur.
** V vsebinskih sklopih integrirani cilji ključnih kvalifikacij naravoslovje, družboslovje, umetnost, podjetništvo, zdravje in varnost pri delu, okoljska vzgoja, socialne spretnosti, učenje učenja ter načrtovanje in vodenje kariere.
*** Minimalno zagotovljeno število ur praktičnega izobraževanja v delovnem procesu. Z individualno učno pogodbo se obseg praktičnega izobraževanja pri delodajalcu za vajenca lahko poveča na 7 tednov v 1. in 2. letniku. Poleg tega se z učno pogodbo lahko določi, da vajenec opravlja na račun praktičnega pouka v 2. in 3. letniku (2 dni na teden) praktično izobraževanje pri delodajalcu.
Izvedba izobraževalnega programa
Izobraževalni program se izvaja v šolski in dualni organizaciji
VSEBINSKI SKLOPI
V tabeli so prikazani vsebinski sklopi, razdeljeni na poklicne kompetence, vključno s strukturiranjem teh kompetenc po nivojih.
OZNAKA |
VSEBINSKI SKLOPI IN Poklicne kompetence |
NIVO OSVAJANJA KOMPETENCE |
||
SKUPNE OSNOVE V GOSTINSTVA |
|
|||
SOG1 |
Dijak oziroma vajenec se osebno uredi in pripravi na delo. |
|
rutinski nivo |
|
SOG 2 |
Pozna, vzdržuje in skladišči inventar, živila in pijače, racionalno ravna s stroji in napravami. |
|
rutinski nivo |
|
OSNOVNA DELA V KUHINJI |
|
|||
ODK 1 |
Mehansko in toplotno obdela živila. |
|
rutinski nivo |
|
ODK 2 |
Pripravi in izdela porcije na osnovi normativov. |
|
rutinski nivo |
|
ODK 3 |
Pravilno ravna z živili in kuhano hrano. | osnovni nivo |
|
|
OSNOVNA DELA V STREŽBI |
|
|||
ODS 1 |
Opravlja pripravljalna in zaključna dela v pripravljalnici in prostorih za goste. |
|
rutinski nivo |
|
ODS 2 |
Postreže posamezne jedi na osnovne načine. |
|
rutinski nivo |
|
ODS 3 |
Pripravi in postreže brezalkoholne, alkoholne pijače, tople napitke in prigrizke. |
|
rutinski nivo |
|
ODS 4 |
Sprejme goste, priporoča in prevzema naročila v obratih s pijačami in pri rednih obrokih. |
|
rutinski nivo |
|
PRIPRAVA JEDI ZA REDNE IN IZREDNE OBROKE |
|
|||
PJRI 1 |
Pripravi hladne in tople začetne jedi, juhe, jušne vložke in zakuhe, enolončnice. |
|
rutinski nivo |
|
PJRI 2 |
Pripravi mesne jedi, osnove in omake, priloge, zelenjavne jedi, solate. |
|
rutinski nivo |
|
PJRI 3 |
Pripravi sladice. |
|
rutinski nivo |
|
PJRI 4 |
Samostojno pripravi jedi za določen meni, obrok in priložnost. |
|
|
napredni nivo |
PRIPRAVA ZAHTEVNEJŠIH JEDI |
|
|||
PZJ 1 |
Razume in uporablja kuhinjsko dokumentacijo. |
|
rutinski nivo |
|
PZJ 2 |
Pripravi jedi po naročilu. |
|
|
napredni nivo |
PZJ 3 |
Pripravi zahtevnejše jedi iz širšega izbora živil in upošteva njihovo hranilno vrednost v prehrani. |
|
|
napredni nivo |
PZJ 4 |
Pripravi slovenske narodne jedi in jedi drugih narodov. |
|
|
napredni nivo |
Znanje, ki ga morajo imeti izvajalci posameznega predmeta oziroma vsebinskega sklopa
Predmet oziroma vsebinski sklop (VS) |
Izvajalec |
Znanje |
Slovenščina |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz slovenskega jezika in književnosti |
Italijanščina |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz italijanščine |
Tuji jezik |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz ustreznega tujega jezika |
Matematika |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz matematike |
Umetnost |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz umetnosti ali likovnega področja |
Naravoslovje |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz biologije, kemije ali fizike |
laborant |
srednja izobrazba ali srednja strokovna izobrazba iz kemije ali drugega izobraževalnega programa, ki vsebuje vsaj 315 ur biologije ali kemije ali predmetov s kemijskega ali biološkega področja |
|
Družboslovje |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz zgodovine, geografije ali sociologije |
Športna vzgoja |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz športne vzgoje |
VS: Skupne osnove v gostinstvu |
učitelji |
visokošolska izobrazba iz zdravstva, veterine, kemije ali biologije |
visokošolska izobrazba iz psihologije, pedagogike, sociologije, turizma, hotelirstva ali komunikologije |
||
visokošolska izobrazba iz živilske tehnologije, kemije ali biologije |
||
visokošolska izobrazba iz ekonomije, organizacije dela, turizma ali hotelirstva |
||
učitelj praktičnega pouka (kuharstvo/strežbe) |
visokošolska, višja ali srednja strokovna izobrazba iz gostinstva |
|
VS: Tehnologija pripravljanja jedi |
učitelja |
visokošolska izobrazba iz živilske tehnologije, kemije ali biologije |
visokošolska izobrazba iz ekonomije, organizacije dela, turizma ali hotelirstva |
||
učitelj praktičnega pouka (kuharstvo) | visokošolska, višja ali srednja strokovna izobrazba iz gostinstva. |
|
VS: Priprava jedi za redne in izredne obroke |
učitelj učitelj praktičnega pouka (kuharstvo) |
visokošolska izobrazba iz živilske tehnologije, kemije ali biologije. |
VS: Priprava zahtevnejših jedi |
učitelji
|
visokošolska izobrazba iz ekonomije, organizacije dela, turizma ali hotelirstva |
visokošolska izobrazba iz živilske tehnologije, kemije ali biologije |
||
visokošolska izobrazba iz računalništva ali informatike |
||
učitelj praktičnega pouka |
visokošolska, višja ali srednja strokovna izobrazba iz gostinstva |