Izobraževalni program: NATAKAR
TEMELJNE STROKOVNE VSEBINE
Izpitni katalog je določil Strokovni svet RS za poklicno in strokovno izobraževanje na 88. seji 16.12.2005
Na zaključnem izpitu kandidat dokazuje, da
Vsebine |
Znanja (cilji) |
Učna in delovna sredstva |
Prehrana in varovanje zdravja in okolja |
Dijak / dijakinja:
|
|
Sestava hrane, |
|
Primer dnevnega jedilnika |
Hranilne snovi, biokemijska razgradnja hrane |
|
Kemijske formule ogljikovih hidratov, aminokislinin trigliceridov Tabela maščobnih kislin v živilih Slika prebavil |
Temeljni pojmi o družbi in gospodarstvu |
|
|
Faze gospodarskega procesa |
|
|
Trg in tržne kategorije |
|
|
Gospodarske dejavnosti |
|
|
Mednarodna menjava |
|
Kalkulator, |
Gostinstvo, njegove naloge in pomen |
|
|
Poslovni predmet in delitev gostinstva |
|
|
Gostinstvo in turizem |
|
|
Razvitost gostinstva |
|
Kalkulator |
Pravni predpisi v gostinstvu |
|
Vsi omenjeni zakoni in pravilniki |
Ustanovitev podjetja |
|
Javnosti dostopne tiskovine in obrazci za ustanovitev podjetja |
Pravna urejenost podjetij |
|
|
Prenehanje obstoja in delovanja podjetja |
|
|
Premoženje in viri premoženja |
|
|
Razvrščanje živil |
|
Krog živil |
Spremembe na živilih |
|
Primeri živil s spremembami kakovosti |
Zakoni in pravilniki o živilih; |
|
Pravilnik o higieni živil |
Postopki priprave prehrane |
|
|
Izbira embalažnega materiala, |
|
Različne embalaže, etikete in deklaracije |
Postopki konzerviranja živil; |
|
|
Trženje |
|
|
Oskrbovalna dejavnost |
|
|
Sklepanje prodajne pogodbe |
|
IKT ( strojna in programska), primer kupo-prodajne pogodbe |
Dobava blaga |
|
Dobavnica, |
Skladiščno poslovanje |
|
Kalkulator |
TEHNIKE DELA PRI POSTREŽBI GOSTOV
Vsebine |
Znanja (cilji) |
Učna in delovna sredstva |
Priprava prostora in enostavna postrežba |
Dijak /dijakinja:
|
|
Meso |
|
Slike delov mesa Slike rib, rakov, školjk |
Jajca |
|
Slika zgradbe jajca |
Mleko in izdelki iz mleka |
|
Embalaža za mleko in fermentirane mlečne izdelke Slike sirov |
Izdelki iz maščob |
|
Embalaža za margarino in rstlinsko smetano |
Žita |
|
Mlevski izdelki |
Vrtnine |
|
Slike vrtnin |
Sadje |
|
Slike sadja |
Dodatki v prehrani |
|
Slike začimb |
Vsebine |
Znanja (cilji) |
Učna in delovna sredstva |
Pivo |
Dijak / dijakinja:
|
Shema pridelavae piva |
Brezalkoholne pijače |
|
Embalaža, |
Mirna vina |
|
Shema pridobivanja vin Etikete Zemljevid vinorodnih okolišev |
Peneča vina |
|
Etikete |
Žgane pijače |
|
Shema destilacije |
Vsebine |
Znanja (cilji) |
Učna in delovna sredstva |
Komuniciranje in organizacija dela |
Dijak / dijakinja:
|
|
Narodna prehrana |
|
|
Načini plačevanja |
|
|
Točilniško poslovanje |
|
Točilniška dokumentacija in razni obrazci, |
Poslovanje v prodajnih oddelkih |
|
|
Stroški
|
|
Kalkulator |
Kalkulacije |
|
IKT s specialno opremo,
|
Kazalniki uspešnosti poslovanja |
|
IKT s specialno opremo,
|
Vsebine |
Znanja (cilji) |
Učna in delovna sredstva |
Izredni obroki in catering |
Dijak / dijakinja:
|
|
Priprava in dokončanje jedi pred gostom |
|
Sheme in načrti |
Zgradba izpita:
Pisni in ustni izpit sta ovrednotena skupaj s 100 točkami, vsak posamezno s 50 točkami.
Za ustni izpit je pripravljena zbirka vprašanj s točkovnikom. Vsak izpitni listek vsebuje tri vprašanja, ki so kompleksna, jasna, nedvoumna in razčlenjena s podvprašanji. Vsak izpitni listek je točkovan s 50 točkami.
Shema zgradbe in vrednotenje pisnega dela izpita
izpitna pola |
št. nalog |
tipi nalog |
vrednotenje posameznih nalog (v točkah) |
dovoljeni pripomočki |
čas reševanja (št. minut) |
št. točk v izpitni poli |
izpitna pola |
10-20 |
naloge objektivnega tipa, z dopolnjevanjem, povezovanjem, naloge izbirnega tipa, računske in grafične naloge |
1 do 5 |
kalkulator |
60 |
50 |
SKUPAJ |
50 |
ŠTEVILČNA OCENA |
SKUPNO ŠTEVILO TOČK |
odlično (5) |
90 – 100 |
prav dobro (4) |
79 –89 |
dobro (3) |
65 – 78 |
zadostno (2) |
50 – 64 |
nezadostno (1) |
0-49 |
Primeri izpitnih vprašanj in primeri ocenjevanja
Obkroži ustrezno črko pred pravilnim odgovorom. Možen je samo en pravilen odgovor.
1. Fermentirani mlečni izdelki so:
A pasterizirano, sterilizirano, kuhano mleko
B jogurt, kefir, acidofilno mleko
C mleko v prahu, kondenzirano mleko
D čokoladno mleko, smetana, maslo
Število točk:1
2. Kako kategoriziramo kmetije z nastanitvijo?
A z eno do tremi zvezdicami
B z eno do pet zvezdic
C z enim do tremi jabolki
D z enim do štiri jabolki
Število točk:1
3. Kako izračunamo gospodarnost?
A rezultati poslovanja/stroški poslovanja
B količina proizvodov/število delavcev
C število opravljenih storitev/število delovnih ur
D prihodek/vložena poslovna sredstva
Število točk:1
4. V tabelo vpišite ime vina, tako da si sledijo od najnižje do najvišje kakovosti.
Ime vina:
BELI PINOT – arhivsko vino,
CHARDONNAY,
PRIMORSKO RDEČE VINO,
MERLOT – uvoz iz Makedonije
razred vin |
IME VINA |
namizna vina |
|
|
|
kakovostna vina |
|
|
Število točk: 4
5. Vstavi manjkajoče besede. Vsaka pravilna rešitev predstavlja 1 točko.
Menjava se odvija na _________________, kjer se pod vplivom_____________
in ____________________oblikuje tržna cena blaga.
Število točk: 3
Razlikujte med pojmi govedina, mlada govedina in teletina ter primerjaj lastnosti posameznih vrst mesa.
Navedite uporabnost posameznih delov mesa.
Razložite kakovostne kategorije govejega mesa.
1. Primer vprašanja za 10 točk:
Definirajte pojem strošek ter navedite vrste stroškov.
5 t definicija pojma stroškov
5 t navedba vrst stroškov (naravne vrste stroškov, po točnosti ugotavljanja, po obsegu poslovanja)
2. Primer vprašanja za 15 točk
Opredelite pojem produktivnost, način izračunavanja produktivnosti ter navedite predloge, s katerimi laho povečamo produktivnost v gostinskem obratu.
5 t opredelitev pojma
5 t predstavitev načina izračunavanja produktivnosti
5 t navedba predlogov za izboljšanje produktivnosti
3. Primer vprašanja za 25 točk
Razlikujte med posrednimi in neposrednimi stroški. Predstavite pojem marža v gostinstvu ter način njenega izračunavanja. Za nek gostinski obrat izračunajte maržo, če imate podane naslednje podatke: vsi stroški znašajo x SIT, neposredni stroški znašajo x SIT, posredni stroški pa x SIT.
5 t razlaga neposrednih stroškov
5 t razlaga posrednih stroškov
5 t predstavitev pojma marža
5 t prikaz njenega izračuna
5 t rešitev konkretnega primera