Izobraževalni program: KMETIJSKI TEHNIK
Sprejeto na 38.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 14. 4. 2000
VINARSTVO - izbirno
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
|
||
2. |
|
||
3. |
|
||
4. |
82 |
20 |
102 |
skupaj |
82 |
20 |
102 |
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Pri predmetu dijak:
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
OSNOVE VINARSTVA |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Se zave pomembne vloge vinarstva. |
Ogled: videofilm. |
SESTAVINE GROZDJA |
|
|
|
|
|
|
|
ČAS IN POSTOPEK TRGATVE |
|
|
|
|
|
Razvije natančnost opazovanja in zapisovanja. Ravna v skladu s strokovnimi navodili in predpisi. |
Vaja: |
PREDELAVA GROZDJA |
|
|
|
|
|
Razvije natančnost opazovanja in zapisovanja. Ravna v skladu s strokovnimi navodili in predpisi. Pridobiva strokovnost in samozavest. Razvija inovativnost. Zave se poklicne pripadnosti. |
Vaja: |
SESTAVINE MOŠTA IN POPRAVA MOŠTA |
|
|
|
|
|
Ravna v skladu s strokovnimi navodili in zakonodajo. |
Vaja: priprava vrelnega nastavka. |
SESTAVINE VINA |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost. Pridobiva rutino. |
Vaja: določanje alkohola, titracijske kisline, nepovretega sladkorja (laboratorij). |
KLETARJENJE |
|
|
|
|
|
Ravna v skladu s higienskimi predpisi in strokovnimi navodili. Pridobi odgovornost za pravilno izvedbo tehnoloških postopkov. Odloča se v pri zdravja (odgovornost do sebe in potrošnikov). Razvija ekološko zavest. |
Ogled: kleti. Vaja: |
BOLEZNI IN NAPAKE VINA |
|
|
|
|
|
Razvija zavest o pomenu zdravega, kvalitetnega proizvoda. Pridobi odgovornost za pravilno izvedbo posameznih tehnoloških postopkov. |
Vaja: prepoznavanje bolezni in napak vina. |
VINSKA ZAKONODAJA |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost zaznavanja s pomočjo čutil in natančnega opisovanja le tega. Razvija zavest o pomenu zdravja. |
Vaja: degustacija in predstavitev vin. Demonstracija: degustacija vzorcev vin ob primerni hrani (šolska jedilnica). |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Gospodarsko poslovanje |
|
|
Kmetijski stroji |
|
|
Matematika Kemija |
|
|
Sadjarstvo Vinogradništvo |
|
|
Biologija |
|