Izobraževalni program: KMETIJSKI TEHNIK
Sprejeto na 38.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 14. 4. 2000
ZELENJADARSTVO - izbirno
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
|
||
2. |
|
||
3. |
54 |
16 |
70 |
4. |
|
||
skupaj |
54 |
16 |
70 |
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Pri predmetu dijak:
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
GOSPODARSKI POMEN PRIDELOVANJA VRTNIN |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Razvija pravilen odnos do zelenjadarstva kot vrtnarske panoge. Razvija občutek za komunikativnost. Osvaja čut za zdravo prehrano. |
Vaja: zbiranje podatkov o površinah in pridelani zelenjavi v Sloveniji. |
IZBIRA PROSTORA ZA PRIDELOVANJE ZELENJAVE |
|
|
|
|
|
Se zave pripadnosti stroki. Razvija ekološko zavest in osebno odgovornost. Krepi občutek za varčnost in skrbnost pri načrtovanju specializacije. |
|
KOLOBAR |
|
|
|
|
|
Zave se pomena kolobarjenja kot načina rastlinske higiene. Razvije samostojnost in strokovnost pri načrtovanju kolobarja. Krepi poklicno odgovornost ter ekološko zavest. |
Vaja:sestavljanje 3- in 4- letnega kolobarja. |
SEME IN VZGOJA SADIK |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost opazovanja sadik. Usvoji natančnost pri pridelovanju Zave se pomena zdrave sadike za dober pridelek. Razvija občutek za gospodarnost pri odločitvah o načinih vzgoje sadik. |
Vaja: Ogled vrtnarije s hidroponskim načinom vzgoje sadik. |
PLEVELI, BOLEZNI IN ŠKODLJIVCI |
|
|
|
|
|
Razvije sposobnosti opazovanja. Zave se poklicne in osebne odgovornost pri varovanju posevkov zelanjadnic pred boleznimi, škodljivci in pleveli. Zave se pomena posrednih načinov varstva rastlin in s tem krepi ekološko zavest. |
Vaja: |
BIOVRTNARJENJE |
|
|
|
|
|
Zave se pomena zdravega načina prehranjevanja in življenja. Razvija ekološko zavest ob biovrtnarjenju. |
|
INTEGRIRANO PRIDELOVANJE ZELENJAVE |
|
|
|
|
|
Razvija skrb za zdrav način prehranjevanja in življenja. Razvija in krepi ekološko zavest, upoštevajoč načela integriranega načina pridelovanja zelenjadnic. |
Ogled vrtnarije z integriranim načinom pridelovanja zelenjave. |
ZAVAROVAN PROSTOR |
|
|
|
|
|
Razvija občutek za natančnost. Zave se osebne in poklicne odgovornost pri izbiri ustreznega prostora. Razvija občutek gospodarnosti pri izbiri oblike zavarovanega prostora. |
Ogled vrtnarije. |
TEHNOLOGIJA PRIDELOVANJA POSAMEZNIH VRTNIN |
|
|
|
|
|
Razvija občutek za natančnost in strokovnost. Usvoji sposobnost za racionalno izkoriščanja vrta. Zave se osebne in poklicne odgovornost pri pridelovanju. Razvija sposobnost inovativnosti. Zave se pomena izbire ustreznih vrtnin za pridelovanje glede na potrebe trga. |
Vaja: prepoznavanje vrtnin na vrtu in po katalogih oziroma različni strokovni literaturi. |
PREDELAVA VRTNIN |
|
|
|
|
|
Razvija inovativnost. Usvoji sposobnost ekonomičnost pri izbiri ustreznega načina predelave. Razvija sposobnost komuniciranja. |
Ogled kmetije, ki ima organizirano predelavo na domu. |
PRAVILNIK O KAKOVOSTI SADJA, VRTNIN IN GOB |
|
|
|
|
|
Zave se pomena kvalitetne zelenjave za ekonomično pridelovanje. Razvije čut za opazovanje pri določanju kakovosti zelenjave. |
Vaja: razvrščanje določene vrste zelenjave v kakovostne razrede. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Poljedelstvo |
|
|
Poljedelstvo Praktični pouk |
|
|
Poljedelstvo |
|
|
Poljedelstvo Praktični pouk |
|
|
Praktični pouk |
|
|
Poljedelstvo Kmetijski stroji Praktični pouk |
|
|
Biologija in ekologija |
|
|
Živinoreja |
|