A. SPLOŠNI DEL

Ime izobraževalnega programa: KMETIJSKI TEHNIK srednje strokovno izobraževanje

Naziv strokovne izobrazbe: kmetijski tehnik/kmetijska tehnica

Trajanje izobraževanja: štiri leta

Posebni vpisni pogoji: zdravniško potrdilo, s katerim kandidat dokaže, da ni zdravstvenih ovir za izobraževanje po programu.

Cilji izobraževalnega programa

Poleg splošnih ciljev izobraževalni program dijakom omogoča, da:

  • si pridobijo temeljno strokovno-teoretične znanje, potrebno za kakovostno pravljanje delovnih nalog v kmetijstvu,
  • znajo načrtovati, voditi in nadzorovati dela v rastlinski in živalski proizvodnji, pri strojnih storitvah ter dopolnilnih dejavnostih,
  • spoznajo različne tehnologije rastlinske in živalske proizvodnje,
  • znajo opravljati dela v rastlinski in živalski proizvodnji,
  • si pridobijo temeljno znanjo iz ekološkega kmetovanja,
  • spoznajo bolezni in škodljivce rastlin ter plevele in načine kemičnega in biološkega zatiranja,
  • spoznajo osnovne bolezenske znake pri živalih,
  • spoznajo osnove selekcije ter pomen ohranjanja avtohtonih vrst,
  • spoznajo gnojila, kemična in zaščitna sredstva ter jih znajo pravilno uporabljati,
  • poznajo kmetijske stroje, orodja, naprave in opremo ter jih znajo uporabljati in vzdrževati,
  • se usposobijo za operativna dela pri pridelavi in obdelavi semen,
  • znajo varovati okolje in ohranjati kulturno dediščino,
  • poznajo različne dopolnilne dejavnosti in jih znajo razvijati,
  • znajo organizirati nabavo repromateriala v kmetijstvu,
  • znajo organizirati spravilo, transport, pripravo in prodajo kmetijskih pridelkov in izdelkov,
  • se usposobijo za opravljanje osnovnih del v laboratorijih, na terenu pa za kontrolo mleka,
  • znajo svetovati strankam pri nakupu kmetijskega repromateriala, kemičnih in zaščitnih sredstev ter kmetijskih strojev, naprav, opreme in orodij,
  • spoznajo potrebne predpise in upravne postopke v kmetijstvu,
  • usvojijo temeljna znanja iz varstva pri delu,
  • znajo povezovati pridobljeno teoretično znanje s prakso in ustrezno ukrepati,
  • znajo uporabljati računalnik in komunikacijske tehnologije v kmetijstvu,
  • si pridobijo osnovno znanje iz gospodarskega poslovanja,
  • si razvijajo ekološko zavest, gospodarnost in osebno odgovornost.

    Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja

    Predmeti

    Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja

    Poljedelstvo

    ustno

    živinoreja

    ustno

    Sadjarstvo in vinogradništvo

    ustno

    Kmetijski stroji

    ustno

    Varstvo rastlin in okolja

    ustno

    Gospodarsko poslovanje

    ustno

    Osnove gozdarstva

    ustno

    Čebelarstvo

    ustno

    Zelenjadarstvo

    ustno

    Reja živali

    ustno

    Turizem na kmetiji

    ustno

    Vinarstvo

    ustno

    Praktični pouk

    dnevnik praktičnega izobraževanja, izdelek oziroma storitev in zagovor

    Praktični pouk osnove gozdarstva ali
    Praktični pouk čebelarstva ali

    Praktični pouk zelenjadarstvo ali

    Praktični pouk reja živali ali

    Praktični pouk turizem na kmetiji ali

    Praktični pouk vinarstvo

    dnevnik praktičnega izobraževanja, izdelek oziroma storitev in zagovor

    Vsebina (predmeti) poklicne mature

    Skupni del:

  • slovenščina,
  • poljedelstvo ali živinoreja ali sadjarstvo in vinogradništvo (po izbiri dijaka).

    Izbirni del

  • tuji jezik I ali matematika (po izbiri dijaka),
  • praktični del izpita in zagovor.