A. SPLOŠNI DEL
Ime izobraževalnega programa: KMETIJSKI TEHNIK srednje strokovno izobraževanje
Naziv strokovne
izobrazbe: kmetijski tehnik/kmetijska tehnica
Trajanje
izobraževanja: štiri leta
Posebni vpisni
pogoji: zdravniško potrdilo, s katerim kandidat dokaže, da ni
zdravstvenih ovir za izobraževanje po programu.
Cilji
izobraževalnega programa
Poleg splošnih ciljev izobraževalni program dijakom omogoča, da:
si pridobijo temeljno
strokovno-teoretične znanje, potrebno za kakovostno pravljanje delovnih nalog v
kmetijstvu,
znajo načrtovati, voditi in
nadzorovati dela v rastlinski in živalski proizvodnji, pri strojnih
storitvah ter dopolnilnih dejavnostih,
spoznajo različne tehnologije
rastlinske in živalske proizvodnje,
znajo opravljati dela v
rastlinski in živalski proizvodnji,
si pridobijo temeljno znanjo
iz ekološkega kmetovanja,
spoznajo bolezni in
škodljivce rastlin ter plevele in načine kemičnega in biološkega zatiranja,
spoznajo osnovne bolezenske
znake pri živalih,
spoznajo osnove selekcije ter
pomen ohranjanja avtohtonih vrst,
spoznajo gnojila, kemična in
zaščitna sredstva ter jih znajo pravilno uporabljati,
poznajo kmetijske stroje,
orodja, naprave in opremo ter jih znajo uporabljati in vzdrževati,
se usposobijo za operativna
dela pri pridelavi in obdelavi semen,
znajo varovati okolje in
ohranjati kulturno dediščino,
poznajo različne dopolnilne
dejavnosti in jih znajo razvijati,
znajo organizirati nabavo
repromateriala v kmetijstvu,
znajo organizirati spravilo,
transport, pripravo in prodajo kmetijskih pridelkov in izdelkov,
se usposobijo za opravljanje
osnovnih del v laboratorijih, na terenu pa za kontrolo mleka,
znajo svetovati strankam pri
nakupu kmetijskega repromateriala, kemičnih in zaščitnih sredstev ter
kmetijskih strojev, naprav, opreme in orodij,
spoznajo potrebne predpise in
upravne postopke v kmetijstvu,
usvojijo temeljna znanja iz
varstva pri delu,
znajo povezovati pridobljeno
teoretično znanje s prakso in ustrezno ukrepati,
znajo uporabljati računalnik
in komunikacijske tehnologije v kmetijstvu,
si pridobijo osnovno znanje
iz gospodarskega poslovanja,
si razvijajo ekološko zavest,
gospodarnost in osebno odgovornost.
Obvezni načini
preverjanja in ocenjevanja znanja
Predmeti
|
Obvezni načini
preverjanja in ocenjevanja znanja
|
Poljedelstvo
|
ustno
|
živinoreja
|
ustno
|
Sadjarstvo in vinogradništvo
|
ustno
|
Kmetijski stroji
|
ustno
|
Varstvo rastlin in okolja
|
ustno
|
Gospodarsko poslovanje
|
ustno
|
Osnove gozdarstva
|
ustno
|
Čebelarstvo
|
ustno
|
Zelenjadarstvo
|
ustno
|
Reja živali
|
ustno
|
Turizem na kmetiji
|
ustno
|
Vinarstvo
|
ustno
|
Praktični pouk
|
dnevnik praktičnega izobraževanja, izdelek oziroma
storitev in zagovor
|
Praktični pouk osnove gozdarstva ali
Praktični pouk čebelarstva ali
Praktični pouk zelenjadarstvo ali
Praktični pouk reja živali ali
Praktični pouk turizem na kmetiji ali
Praktični pouk vinarstvo
|
dnevnik praktičnega izobraževanja, izdelek oziroma
storitev in zagovor
|
Vsebina (predmeti) poklicne mature
Skupni del:
slovenščina,
poljedelstvo ali
živinoreja ali sadjarstvo in vinogradništvo (po izbiri dijaka).
Izbirni del
tuji
jezik I ali matematika (po izbiri dijaka),
praktični del izpita in zagovor.