Izobraževalni program: VRTNARSKI TEHNIK
Sprejeto na 35.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 14. 1. 2000
ZELENJADARSTVO - izbirni predmet
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
|
||
2. |
|
||
3. |
|
||
4. |
48 |
20 |
68 |
skupaj |
48 |
20 |
68 |
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Dijak:
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
GOSPODARSKI POMEN PRIDELOVANJA VRTNIN V ZAVAROVANEM PROSTORU |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Se zave pomena pridelovanja vrtnin v zavarovanem okolju. Krepi odnos do poklica in se zaveda njegovega gospodarskega pomena. Razvija ekonomičnost. |
|
VRSTE IN LEGA ZAVAROVANEGA PROSTORA ZA GOJENJE VRTNIN |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost prepoznavanja različnih materialov. Razvija odnos do poklica. Se zaveda osebne odgovornosti. Razvija varčnost. |
Vaja: |
URAVNAVANJE DEJAVNIKOV RASTI V ZAVAROVANIH PROSTORIH |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost opazovanja okolja in uravnavanja pojavov v okolju, ki vplivajo na pridelovanje vrtnin. |
Vaja: ogled naprav za uravnavanje dejavnikov rasti rastlinjaku. |
NAČINI PRIDELOVANJA ZELENJADNIC V ZAVAROVANIH PROSTORIH |
|
|
|
|
|
Povezuje in ocenjuje primeren način okolju prijaznega pridelovanja. Razvija zavest o strokovni odgovornosti do porabnikov, pridelovanja in okolja. Razvija ekonomičnost. |
Prikaz embalaže najprimernejših pesticidov, ki se lahko uporabljajo pri integriranem pridelovanju vrtnin. Vaja: ogled predatorjev. |
TEHNIKA PRIDELOVANJA VRTNIN |
|
|
|
|
|
Razvija ekonomičnost in odnos do rastlin. Krepi strokovnost in poklicno odgovornost. |
Vaja: demonstracija sajenja sadik. |
PRIDELOVANJE POSAMEZNIH GOSPODARSKO POMEMBNIH VRTNIN V ZAVAROVANEM PROSTORU |
|
|
|
|
|||
|
|
Razvija sposobnost opazovanja in razlikovanja. Se osebnostno razvija. Krepi poklicno socializacijo. Razvija odgovornost do dela in strokovnost. Razvija pravilen odnos do okolja in rastlin kot živih bitij. Razvija ekonomičnost. Razvija komunikativnost, strpnost. |
Skupinsko in individualno delo. Vaja: ogledi pridelave vrtnin v zavarovanem prostoru. Razstave Uporaba različne literature in katalogov. Uporaba interneta Diskusija |
Dišavnice in začimbe |
|
|
|
|
|
Širi razgledanost, spoznava kulturo prehranjevanja drugih narodov. |
Ogled in degustacija dišavnic in začimb. |
KOLOBAR |
|
|
|
|
|
Razvija osebno odgovornost in pravilen odnos do okolja, potrošnikov in rastlin. Se nauči ekonomičnosti pri pravilni zasnovi kolobarja. |
Vaja: izdela kolobar za pridelovanje vrtnin v zavarovanem prostoru. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Vrtnarstvo Gospodarsko poslovanje |
|
|
Vrtnarstvo Praktični pouk Vrtnarska tehnika Gospodarsko poslovanje |
|
|
Vrtnarski stroji in naprave Vrtnarstvo Praktični pouk Gospodarsko poslovanje Varstvo okolja z ekologijo |
|
|
Vrtnarstvo Praktični pouk Gospodarsko poslovanje Varstvo okolja z ekologijo Vrtnarska tehnika Vrtnarstvo |
|
|
Praktični pouk Vrtnarski stroji in naprave Vrtnarska tehnika Gospodarsko poslovanje Praktični pouk Vrtnarstvo |
|
|
Gospodarsko poslovanje Vrtnarski stroji in naprave Vrtnarska tehnika Varstvo okolja z ekologijo |
|
|
Vrtnarstvo Praktični pouk Gospodarsko poslovanje |
|