VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI
|
FORMATIVNI CILJI
|
SOCIALIZACIJSKI CILJI
|
POSEBNOSTI V IZVEDBI
|
UVOD V
ANALIZO ŽIVIL
|
Dijak
|
Dijak
|
|
pozna kvalitativno in kvantitativno analizo
zna vrednotiti rezultate
|
pozna delitev analize na kvalitativno in kvantitativno;
razume pojme natančnost, točnost, meje zaznavnosti;
razlikuje napake pri analizah;
izdela laboratorijski dnevnik;
|
Zaveda se pomena natančnega in varnega dela v
laboratoriju.
Oblikuje primeren odnos do dela v laboratoriju.
|
|
KEMIJSKI
LABORATORIJ
|
|
|
|
pozna ureditev kemijskega laboratorija
prepozna laboratorijski inventar
zna uporabiti zaščitno opremo in opremo za prvo pomoč
|
obnovi znanje o osnovnih pogojih za varno delo v
laboratoriju
poimenuje laboratorijski inventar;
razloži uporabo laboratorijskega inventarja;
|
Razvija osebno odgovornost za varstvo pri delu in
poškodbah pri delu.
|
Vaja:
čiščenje steklovine in aparatur,
izbira ustreznih čistilnih sredstev,
umerjanje merilnih bučk.
|
RAZTOPINE
|
|
|
|
zna pripraviti raztopine
|
pozna načine priprave raztopin, ki jih potrebuje pri
analizah
izračuna deleže, razmerja oziroma koncentracije raztopin;
|
Dojame pomen pravilnosti in natančnosti pri delu.
|
Vaja:
priprava odstotne raztopine,
priprava raztopin z določeno koncentracijo.
|
KVALITATIVNA
ANALIZA
|
|
|
|
pozna reakcije in identifikacije ionov
|
pozna osnovo identifikacije ionov;
ustvari si sliko o sestavi vzorca;
|
Pridobi spretnosti za laboratorijsko delo.
|
Vaja:
kvalitativna določite ionov,
ionske reakcije.
|
KVANTITATIVNA
ANALIZA
|
|
|
|
razlikuje gravimetrično in volumetrično analizo
usvoji pojma standardna raztopina in primarni
standard
spozna delitev volumetrične analize na
nevtralizacijske, oksidacijsko-redukcijske, obarjalne in kompleksometrične
titracije
|
pozna osnovne metode obarjalne metode gravimetrične
analize;
določi koncentracijo elementa ali spojine s pomočjo
gravimetričnega faktorja;
zna izvesti titracije;
izbere ustrezen indikator;
|
Razvija odnos za vestno in natančno izvajanje in
dokumentiranje meritev.
|
Vaja:
gravimetrična določitev ionov (npr. al3+, so42- ali fe3+),
standardizacija raztopin,
izvedba nevtralizacijske titracije (npr. določanje
ocetne kisline v kisu),
|
|
|
|
izvedba oksidacijsko-redukcijske titracije (npr.
določanje cu2+),
izvedba obarjalne titracije (npr. določanje nacl v
margarini),
izvedba kompleksometrične titracije (določanje trdoto
vode),
standardizacija raztopin.
|
INSTRUMENTALNE
METODE
|
|
|
|
spozna osnovne instrumentalne metode uporabne v
živilski industriji (potenciometrijo, refraktometrijo, spektrofotometrijo)
|
zna razložiti princip merjenja pH vrednosti in se
nauči uporabljati pH-meter;
pozna uporabo refraktometrov v živilski industriji in
jih zna uporabiti;
s pomočjo Beer-Lambertovega zakona osnove metode;
našteje sestavne dele in spozna delovanje
spektrofotometra;
|
Pridobiva samozaupanje pri delu s posebnimi
instrumenti.
Razvija odgovornost za pre.vidno ravnanje z
instrumenti.
|
Vaja:
merjenje ph
vrednosti različnim živilom (npr. vodi, mleku, kisu, vinu, ....),
spektrofotometrično določanje različnih sestavin
živil (npr. določanje polifosfatov v mesnih izdelkih, določanje vitamina c, ...),
refraktometrično določanje suhe snovi v živilih (npr.
v brezalkoholnih pijačah, ..).
|
SEPARACIJSKE
METODE
|
|
|
|
spozna različne separacijske metode uporabne v
analizi živil (kromatografija, elektroforeza)
obnovi znanja o uporabi destilacije in ekstracije
|
nauči se ločevati snovi z različnimi separacijskimi
metodami;
zna izbrati pravilno separacijsko tehniko;
poznajo osnove posameznih kromatografskih metod;
zna ločevati snovi s pomočjo elektroforeze;
zna uporabljati destilacijsko aparaturo in
ekstraktor;
|
Zaveda se škode zaradi nevestnega dela z
instrumenti.
Se z interesom vključuje v razvojno delo.
|
Vaja:
ločevanje zmesi s pomočjo destilacije in ekstrakcije
(npr. ekstrakcija čaja, destilacija organskega topila, ....),
analiza hranilnih snovi s pomočjo elektroforeze in
kromatografije (npr. aminokislinska analiza beljakovin s pomočjo
kromatografije in elektroforeze, identifikacija
|
|
|
|
umetnih
barvil s pomočjo tankoplastne
kromatografije, ...),
ogled analiznega laboratorija s sodobno analitsko
opremo.
|
ANALIZA
POSAMEZNIH SESTAVIN ŽIVIL
|
|
|
|
spozna metode za določanje posameznih sestavin živil
zna določiti vodo
zna določiti mineralne snovi
zna določiti ogljikove hidrate
zna določiti beljakovine
zna določiti maščobe
zna določiti vitamine
zna določiti aditive
|
zna razložiti osnove posamezne metode določanja vode,
izbrati pravilno metodo;
razloži možne napake metode
zna določiti suho snov s pomočjo fizikalne indirektne
metode;
zna razložiti potek suhega in mokrega sežiga in napake
metode;
zna izvest suhi sežig;
zna razložiti osnove posameznih metod za dokazovanje
in določanje ogljikovih hidratov;
pripravi vzorec za analizo;
kvalitativno in kvantitativno določi ogljikove
hidrate v vzorcu;
spozna postopke določanja beljakovin;
pozna posamezne analizne postopke za določanje
količine maščob v živilih;
spozna določitev kvara maščob;
|
Razvija čut za natančno in dosledno delo.
Odgovorno si zapisuje meritve in dela izračune.
Razvija čut za teamsko delo in kolegialnost.
|
Vaja:
določitev suhe snovi v različnih vzorcih živil (npr.
v mleku, maslu, medu, marmeladi, mesnih izdelkih, ...),
določitev mineralnih snovi v različnih vzorcih živil
(npr. določitev tipa moke, določitev pepela v papriki, popru, ...),
določitev ogljikovih hidratov v živilih (npr.
določitev ogljikovih hidratov po Fehlingu, določitev škroba v mesnih
izdelkih, dokazovanje in določanje ogljikovih hidratov s kromatografijo,
polarimetrično določanje saharoze, ...),
določitev beljakovin v živilih (npr. določanje
beljakovin po Kjeldahlu, kromatografska analiza aminokislin, ...),
določanje maščob v živilih (npr. določanje maščob po
Soxhletu, določanje maščob po Weilbullu in Stoldtu, določitev
karakterističnih števil pri oljih, ...),
določanje vitaminov v živilih,
določanje aditivov živilih.
|
ANALIZA
POSAMEZNIH SKUPIN ŽIVIL
|
|
|
|
zna vzorčiti živilo
izvede senzorično analizo
pozna analizne postopke;
uporablja Pravilnike o kakovosti živil
|
pozna pravilne postopke vzorčenja;
zna pravilno ravnati z vzorci;
spozna pomen in kriterije senzoričnega ocenjevanja;
obvlada osnove najpomembnejših analitičnih metod;
uporablja Pravilnik o kakovosti živil;
kritično oceni kakovost surovine, polizdelka ali
izdelka;
|
Razvija čut odgovornosti za ustrezno kakovost
živil.
Aktivno sodeluje v procesni kontroli.
|
Vaja:
analiza izbranega živila in kritična ocena glede na
pravilnik o kakovosti živil.
|