Izobraževalni program: ŽIVILSKI TEHNIK
Sprejeto na 29.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 9. 7. 1999
DIETETIKA IN GASTRONOMIJA
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
|
||
2. |
|
||
3. |
|
||
4. |
136 |
136 |
|
skupaj |
136 |
|
136 |
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Pri predmetu dijaki:
VSEBINE IN INFORMACIJSKI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
UVOD V DIETETIKO |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Zave se pomembnosti osnovnih pojmov za nadaljnje razumevanje dietetike. |
|
PREHRANA POSAMEZNIH SKUPIN PREBIVALSTVA |
|
|
|
|
|
Razvija občutek pomena pravilne prehrane v posameznih življenjskih obdobjih. Zave se nevarnosti, ki preti njegovemu zdravju. |
Vaje: skupinsko delo: izdelava plakatov. |
ALTERNATIVNA PREHRANA |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost pravilnejše odločitve glede alternativnega prehranjevanja. Oblikuje pravilen odnos do ljudi, ki se alternativno prehranjujejo. Zave se koristnosti uporabe nekaterih neznanih ali manj znanih živil v prehrani. Zave se pomena čim bolj naravnega načina pridelovanja in predelave hrane ter pomena za zdravje. |
Vaje: skupinsko delo: izdelava plakatov. |
DIETNA PREHRANA |
|
|
|
|
|
Zave se pomembnosti pravilne razporeditve dnevnih obrokov. Zave se pomena diet za izboljšanje ali pa ohranitve zdravstvenega stanja. |
Slikovni material |
KLASIČNE DEFICITARNE BOLEZNI |
|
|
|
|
|
Zave se posledic neustrezne in enolične prehrane. |
Slikovni material |
CIVILIZACIJSKE BOLEZNI IN USTREZNA DIETA |
|
|
|
|
|
Razvija občutek odgovornosti za opravljeno nalogo. Razvija sposobnost oblikovanja pravilnih rešitev. Zave se pomembnosti zdrave prehrane in zdravega načina življenja za preprečevanje civilizacijskih bolezni. |
Slikovni material Vaje: skupinsko delo Ogled priprave dietne hrane v bolnišnici. |
OSNOVNI POJMI O GASTRONOMIJI |
|
|
|
|
|
Spozna strokovne izraze v kulinariki. Spremlja novosti na strokovnem področju. Razvija inovativnost na strokovnem področju. |
|
|
|
Pridobi zavest o strokovni odgovornosti. Spozna interdisciplinarnost kulture prehranjevanja. Razume pomen primernega izražanja, nastopa in nagovora gosta. |
|
TEHNOLOGIJA PRIPRAVE JEDI |
|
|
|
|
|
Zave se pomena pravilne priprave jedi za dobro zdravje in počutje gostov. |
Vaje: skupinsko delo. |
POSODA, PRIBOR IN NAPRAVE ZA PRIPRAVO HRANE |
|
|
|
|
|
Zave se pomena pravilne uporabe posode in pribora v gastronomiji. |
Slikovni material. |
FIZIOLOGIJA ČUTIL |
|
|
|
|
|
Zave se pomena okusov pri uživanju jedi. |
|
KULTURA PREHRANJEVANJA |
|
|
|
|
|
Zave se pomena medsebojne odvisnosti ureditve prostora, sprejema naročil in postrežbe gosta. Spozna usklajenost dekoriranja prostora in mize. |
Ogled razstav in strokovnih sejmov. |
DOMAČE JEDI PO POKRAJINAH |
|
|
|
|
|
Pridobi znanje o etnoloških posebnostih slovenskih pokrajin in jedeh povezanih z njimi. Zave se pomena ohranjanja slovenske kulturne dediščine. |
Seminarske naloge. Spremljanje strokovne literature. |
ZNAČILNE JEDI SVETOVNE KUHINJE |
|
|
|
|
|
Zave se, da je gastronomija več kot samo umetnost pripravljanja jedi. |
Seminarske naloge. Spremljanje strokovne literature. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Prehrana Tehnologija |
|
|
Biologija Prehrana Matematika |
|
|
Geografija Prehrana |
|
|
Mikrobiologija Prehrana Biologija |
|
|
Prehrana Tehnologija |
|
|
Tehnologija Praktični pouk Mikrobiologija |
|
|
Tehnologija |
|
|
Geografija Zgodovina Tehnologija |
|
|
Geografija |
|