Izobraževalni program: ŽIVILSKI TEHNIK
Sprejeto na 29.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 9. 7. 1999
HIGIENA IN VARSTVO PRI DELU
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
70 |
70 |
|
2. |
|
||
3. |
|
||
4. |
|
||
skupaj |
70 |
|
70 |
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Pri predmetu dijaki:
1. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
HIGIENSKI MINIMUM |
Dijaki |
Dijak |
|
|
|
Se zavedajo pomena higiene v živilstvu. |
|
OSEBNA HIGIENA |
|
|
|
|
|
Se zavedajo pomena osebne higiene pri delu z živili in razvijajo občutek osebne odgovornosti. |
|
ŽIVILSKI IN SISTEMATSKI PREGLEDI DELAVCEV V ŽIVILSTVU |
|
|
|
|
|
Razvijejo odgovoren odnos v smislu varovanja osebnega zdravja in zdravja drugih. |
|
HIGIENA PREHRANE |
|
|
|
|
|
Se zavedajo pomembnosti nadzora surovin in izdelkov v živilski industriji. |
|
OKUŽBA ALI INFEKCIJA |
|
|
|
|
|
Se zavedajo pomena osebnega zdravja in higiene delavca v živilstvu. Razvijejo odgovoren odnos do higiene. Razvijajo sposobnost timskega dela. |
Skupinsko delo: priprava plakatov, referatov in predstavitev. |
MIKROORGANIZMI V ŽIVILSKI INDUSTRIJI |
|
|
|
|
|
Se zaveda odgovornosti. Pri proizvodnji živil. |
|
OKUŽBE IN ZASTRUPITVE S HRANO |
|
|
|
Vrste okužb |
|||
|
|
Se zavedajo pomena osebnega zdravja in higiene pri delu z živili. Se zavedajo pomena natančnosti, vestnosti pri delu z živili v smislu varovanja zdravja drugih. |
Skupinsko delo: priprava plakatov, referatov in predstavitev. |
HIGIENA OBJEKTOV ZA PROIZVODNJO IN PRODAJO ŽIVIL |
|
|
|
Čiščenje in DDD |
|
|
|
|
|
Se zavedajo pomena natančnega čiščenja ter rednega opravljanja DDD. |
|
Higiensko tehnična ureditev živilskih obratov |
|||
|
|
Se zavedajo osebne odgovornosti delavcev v živilski industriji za kakovost živil. |
|
|
|
Razvijajo natančnost pri delu. Se zavedajo pomena ustrezne higiensko tehnične ureditve objektov za predelavo živil. |
|
Kontrola delovnega postopka in kakovosti živil |
|||
|
|
Razumejo pomen zdravstvenega nadzora nad živili in kontrolo higiene živilskega obrata. Se zavedajo pomena doslednosti pri čiščenju obrata,opreme in ustreznega skladiščenja živil. |
|
VARSTVO PRI DELU |
|
|
|
|
|
Poznajo pomen poznavanja osnov varstva pri delu v smislu,.dobrega-kvalitetnega dela in osebnega zadovoljstva delavca in njegove družine. Razvija osebno odgovornost za varnost pri delu. |
|
VZGOJA IN IZOBRAŽEVANJE ZA VARNO DELO |
|
Se zavedajo pomena ustrezne usposobljenosti za varno delo v obratu. |
|
DELOVNO OKOLJE |
|
|
|
Delovni prostor (ureditev) |
|||
|
|
Se zavedajo pomena ustrezne ureditve prostora za varno delo. |
|
Mikroklimatski pogoji na delovnem mestu |
|||
|
|
Uspešnost dela in varnost pri delu (pomen ustrezne urejenosti). Se zavedajo lastne odgovornosti za varno delo. |
|
Osvetljenost delovnega prostora (naravna in umetna) |
|||
|
|
Se zavedajo škodljivih posledic neustrezne osvetljenosti. |
|
Hrup - ropot v delovnem prostoru |
|||
|
|
Se zavedajo škodljivih posledic v smislu zdravja delavca in osebne odgovornosti v smislu varovanja osebnega zdravja. |
|
Prah - zaprašenost prostora |
|||
|
|
Se zavedajo škodljivega vpliva in pomena ukrepov varstva pri delu. |
|
Vibracije |
|||
|
|
||
Sevanja in žarčenja pri delu Škodljivi plini, pare in industrijski strupi |
|||
|
|
||
Aerosoli Nevarne (vnetljive in eksplozivne) snovi |
|||
|
|
Se zavedajo pomena pravilnega ravnanja z nevarnimi snovmi. Se zavedajo pomena varnosti pri delu in poznavanja ter uporaba protipožarnih naprav. Razvijajo občutek individualnih odgovornosti. |
Skupinsko delo: (shema) Prikažemo postopek ravnanja v primeru požara v smislu priprave plakata. |
TEHNIČNO VARSTVO PRI DELU |
|
|
|
|
|
Se zavedajo pomena varnostnih ukrepov pri delu. |
Skupinsko delo: pregled spričeval, uporabnih dovoljenj, navodil, ... |
Tehnično varstvo strojev in naprav |
|||
|
|
Se zavedajo natančnosti pri delu ter. Pomena navodil za varno delo, ter pomena uporabe zaščitnih sredstev. |
|
Tehnično varstvo ročnega orodja |
|||
|
|
Razvijajo osebno odgovornost. Razvija sposobnost za timsko delo. |
|
Tehnično varstvo parnih kotlov in posod pod pritiskom |
|||
|
|
Se zavedajo odgovornega ravnanja z orodji in napravami in odgovornosti za lastno varnost in zdravje in varnost in zdravje sodelavcev |
|
Tehnična varnost naprav pod napetostjo |
|||
|
|
||
Varnost gibanja pri delu in transportu |
|||
|
|
Se zavedajo odgovornega ravnanja pri gibanju, delu in transportu. |
|
SREDSTVA IN OPREMA ZA OSEBNO VARNOST DELAVCA |
|
|
|
|
|
Se zavedajo pomena redne in pravilne uporabe zaščitnih sredstev. |
Demonstrirajo uporabo nekaterih zaščitnih sredstev – opreme. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Splošno:
Znanje tega predmeta nadgrajuje znanja predmetov: prehrana, mikrobiologija, kemija, tehnologija, praktični pouk.
Konkretno:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Biologija |
|
|
Kemija |
|
|
Prehrana |
|
|
Tehnologija |
|
|
Praktični pouk |
|
|
Mikrobiologija |
|