Izobraževalni program: ŽIVILSKI TEHNIK
Sprejeto na 29.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 9. 7. 1999
MIKROBIOLOGIJA
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
|
||
2. |
70 |
70 |
140 |
3. |
|
||
4. |
|
||
skupaj |
70 |
70 |
140 |
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Pri predmetu dijaki:
INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
Mikrobiologija kot znanost |
Dijaki |
Dijaki |
|
|
|
Pridobijo odgovoren odnos do varnega dela v laboratoriju. |
Vaje: |
mikrobiologija tal in vode in uporaba mikroorganizmov v živilski industriji |
|
|
|
|
|
Zavedajo se možnosti uporabe mikroorganizmov za ohranitev življenjskega okolja. Pridobi odgovoren odnos do svojega okolja. |
Vaje: |
morfologija in razmnoževanje mikroorganizmov |
|
|
|
|
|
Pridobijo natančnost pri delu. |
Vaje: |
rast števila mikroorganizmov |
|
|
|
|
|
Pridobijo spretnost in natančnost pri aseptičnem delu. Oblikujejo primeren odnos do dela v laboratoriju. |
Vaje: |
fiziologija mikroorganizmov |
|
|
|
|
|
Zavedajo se pomena natančnega in varnega dela v laboratoriju. Razvijajo sposobnosti timskega dela. Razvijajo odgovoren odnos do dela. Sodelujejo pri pripravljanju vaj in jih samostojno izvajajo- |
Vaje: |
delo industrijskega mikrobiologa |
|
|
|
|
|
Spozna osebno in poklicno odgovornost industrijskega mikrobiologa za kakovost živil in zdravje ljudi- |
Vaje: prikaz priprave mikrobioloških kultur za uporabo v živilski industriji. |
zaviranje rasti mikroorganizmov v živilski industriji |
|
|
|
|
|
Dojame odgovornost delavca v živilski industriji za kakovost živila. Razvijajo sposobnost timskega dela in komunikativnost. |
Vaje: |
mikrobiologija živil |
|
|
|
|
|
Oblikujejo primeren odnos do odgovornega ravnanja v proizvodnem procesu. Razvijajo sposobnost timskega dela. Razumejo vpliv organizacije dela v proizvodnji na rast mikroorganizmov v živilih. |
Vaje: |
zdravstvena neoporečnost živil |
|
|
|
|
|
Zavedajo se odgovornosti delavca v živilski industriji za proizvodnjo zdravstveno neoporečnih živil. Razumejo pomen nadzora nad zdravstveno neoporečnostjo živil za zdravje potrošnika. Pridobivajo spretnost pri laboratorijskem delu. |
Vaje: |
zdravstveni nadzor nad živili v živilski industriji |
|
|
|
|
|
Zavedajo se odgovornosti vseh zaposlenih v živilski industriji za kakovost izdelkov in zdravje potrošnikov. Zavedajo se odgovornosti delavca v kontroli kakovosti živil. Razumejo pomembnost zdravstvenega nadzora nad živili. Zavedajo se osebne odgovornosti za lastno varnost in varnost sodelavcev. Razumejo pomembnost upoštevanja varnostnih ukrepov na delovnem mestu. |
Vaje: |
zastrupitve in okužbe z živili |
|
|
|
|
|
Zavedajo se nevarnosti in posledic okužb in zastrupitev z živili. Razumejo pomembnost varnega dela s patogenimi mikroorganizmi. Spoznajo lastno odgovornost za svoje zdravje in zdravje potrošnikov. Zavedajo se resnosti posledic okužb s paraziti. Oblikujejo odgovoren odnos do dela z živili (od surovin do končnih izdelkov). Razvijajo sposobnost timskega dela in komunikativnost. |
Vaje: |
higiena v proizvodnih prostorih |
|
|
|
|
|
Razvijejo odgovoren odnos do higiene v živilski industriji Zavedajo se pomembnosti .natančnosti in vestnosti pri čiščenju in razkuževanju v živilski industriji. Razvijajo zanesljivost in doslednost. |
Vaje: |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Varstvo okolja |
|
|
Biologija |
|
|
Biologija |
|
|
Prehrana |
|
|
Tehnologija (1.letnik) |
|
|
Tehnologija (2.,3.,4. let) |
|
|
Tehnologija (2.,3.,4 let) Higiena in varstvo pri delu Analiza živil |
Nadzor nad kakovostjo živil: |
HACCP |
Tehnologija (2.,3.,4 let) Higiena in varstvo pri delu Tehnologija |
Nadzor nad kakovostjo živil: |