Izobraževalni program: ŽIVILSKI TEHNIK
Sprejeto na 29.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 9. 7. 1999
PRAKTIČNI POUK
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
70 |
70 |
|
2. |
140 |
140 |
|
3. |
210 |
210 |
|
4. |
204 |
204 |
|
skupaj |
|
624 |
624 |
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Pri predmetu dijaki:
1. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
VARSTVO PRI DELU |
Dijaki |
Dijaki |
|
|
|
Razvijajo osebno odgovornost za varno delo. |
Testi varstva pri delu in požarne varnosti. Demonstracija zaščitnih sredstev. |
POŽARNA VARNOST |
|
|
|
|
|
Sprejemajo lastno odgovornost za varovanje ljudi in objektov pred požari. |
Testi iz požarne varnosti. Demonstracija sredstev za gašenje. |
HIGIENSKE ZAHTEVE |
|
|
|
|
|
Navajajo se na natančno upoštevanje higienskih predpisov in dojamejo pomembnost le teh. |
Demonstracija čistil in čiščenja. |
VAROVANJE OKOLJA |
|
|
|
|
|
Sprejemajo " zeleno zavest". |
Ogled čistilne naprave. |
ŽIVILSKA INDUSTRIJA |
|
|
|
|
|
Pridobivajo poklicno identifikacijo. |
Ogledi živilskih obratov (npr. mesne industrije, industrije pijač, …). |
TRG Z ŽIVILI |
|
|
|
|
|
Sprejemajo pomen tržnega razmišljanja. |
Vaja. anketa – tržna raziskava. |
INFORMACIJSKI VIRI |
|
|
|
|
|
Razvijajo željo po osvajanju novosti in permanentnem izobraževanju. |
Ogled mediateke, knjižnice. |
LABORATORIJ |
|
|
|
|
|
Razvijajo natančnost in odgovornost. |
Vaja: spoznavanje steklovine in druge laboratorijske opreme. |
PROCESNA TEHNIKA |
|
|
|
|
|
Pridobivajo odgovornost za varno in natančno delo. |
Vaja: destilacija binarne mešanice. |
|
|
Zavedajo se preudarne rabe surovin. |
Vaja: topnost sladkorja in soli. |
|
|
Razvijajo smisel za varovanje okolja in varno delo v industriji. |
Vaja: ekstrakcija toplenca z različnimi topili. |
|
|
Sprejemajo tehnično miselnost in novosti. |
Vaja: |
|
|
Vaja: priprava stabilne emulzije. |
|
|
|
Razvijajo smisel za varčevanje z energijo. |
Vaja. uporaba različnih načinov mešanja, kontrola karakteristik pri mešanju. |
|
|
Vaja: merjenje viskoznosti. |
|
|
|
Vaja: filtracija tekočin. |
|
|
|
Zavedajo se pomena preudarne rabe vode za industrijske namene. |
Vaja: merjenja pH v različnih snoveh. Ogled tehnološke priprave vode. |
2. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
LABORATORIJSKE TEHNIKE |
Dijaki |
Dijaki |
|
|
|
Pridobivajo osebno odgovornost in natančnost. |
Vaja: |
PREDELAVA ŽIT |
|
|
|
|
|
Oblikujejo pozitiven odnos do skupinskega dela. |
Ogled mlina. Vaja: deljenje in vzorčenje žit ter določitev vlage in hektolitrske mase. |
MOKA |
|
|
|
|
|
Ogled pakirnice in mešalnice praškastih izdelkov. Vaja: senzorična identifikacija različnih vrst moke |
|
|
|
Zavejo se pomena zakonodaje in standardizacije. |
Izbira standardov in izdelava plakata z povzetki iz literature. |
|
|
Vaja: |
|
TESTO |
|
|
|
|
|
Se navajajo na red in tehnološko disciplino |
Ogled ali delo v pekarni. Vaja. Priprava različnih vrst testa in analize test. |
KRUH |
|
|
|
|
|
Se zavedajo problemov v prehrani. |
Vaja: priprava, oblikovanje in ocenjevanje kruha. Delo ali ogled delovanja naprav in tehnoloških postopkov v pekarnah. |
Pekovsko pecivo |
|
|
|
|
|
Delo ali ogledi pekarn. |
|
|
|
Vaja: uporaba aditivov v pekovskih izdelkih (vzhajalne probe, senzorika, …). |
|
PEKARNE |
|
|
|
|
|
Odgovornost do lastnega zdravja. |
Ogledi pekarn. |
SLOVENSKI KRUHI |
|
|
|
|
|
Razvijajo pozitiven odnos do tradicije in kulturne dediščine. |
Vaja: primerjava sodobnih in klasičnih krušnih izdelkov. |
TESTENINE |
|
|
|
|
|
Ogled ali delo v testeninskem podjetju. Vaja: priprava različnih vrst testenin. |
|
INSTANT ŽITNI IZDELKI |
|
|
|
|
|
Vaja: primerjava instant in klasičnih izdelkov. |
|
SLAŠČIČARSKI IZDELKI |
|
|
|
|
|
Razvijajo natančnost in skrbijo za čim manjši kalo surovin. |
Delo ali ogledi slaščičarn. Vaje: priprava različnih slaščičarskih izdelkov. |
|
|
Vaja: priprava polnil ter nadevov in polnjenje izdelkov. |
|
|
|
Vaja: modeli za dekor in izdelava okrasja. |
|
|
|
Razvijajo čut za opazovanje in sklepanje ter odgovornost za zdravje porabnikov. |
Vaja: vplivi dodatkov v slaščicah. |
|
|
Razvijajo kreativnost. |
Ogled ali delo v keksarni. Vaja: izdelava in analiza keksov. |
|
|
Sprejemajo kulinarične značilnosti Slovenije. |
Ogled ali delo v slaščičarnah. Priprava poročil o nacionalnih sladicah. |
|
|
Sprejemajo varovanje poklicnih skrivnosti. |
Ogled ali delo v industriji slaščic. |
MED |
|
|
|
|
|
Vaja: |
|
SAHAROMETRI |
|
|
|
|
|
Vaja: uporaba areometrov. |
|
OLJA |
|
|
|
|
|
Zavedajo se pomena pravilne uporabe maščob v prehrani. |
Ogled ali delo v oljarni. Vaja: analize olja. |
3. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
SADJE |
Dijaki |
Dijaki |
|
|
|
Pridobivajo poklicno identifikacijo. |
Ogled tržnice ali ogled ali delo v skladišču sadja. Vaja: zrelost sadja, delo s penetrometrom. |
PREDELAVA SADJA |
|
|
|
|
|
Razvijajo odgovoren odnos do porabnika. |
Ogled ali delo v predelavi sadja. |
ZMRZNJENO SADJE |
|
|
|
|
|
Ogled ali delo v zmrzovalnicah sadja. Vaja. Priprava sadja za zmrzovanje in spremembe sadja. |
|
SADNI SOKOVI |
|
|
|
|
|
Sprejemajo pomen sadno zelenjavnih živil v prehrani. |
Ogled ali delo v industriji pijač. Vaje: priprava sirupov, sokov in njihove analize (suha snov, kisline, …). |
SUŠENO SADJE |
|
|
|
|
|
Pomagajo pri oživljanju tradicije sušenih izdelkov. |
Ogled ali delo v sušilnici. Vaja: priprava sušenega sadja, izračuni izkoristkov sušenja in kalkulacije lastne cene. |
MARMELADE |
|
|
|
|
|
Razvijajo svojo sposobnost pisnega in ustnega sporazumevanja. |
Vaja: priprava marmelade, džemov, … z različnimi tehnološkimi postopki in tipične napake proizvodov. Ogled ali delo industriji za pripravo marmelad. |
KOMPOTI |
|
|
|
|
|
Vaja: priprava kompotov in vplivi na shranjevanje. |
|
KANDIRANO SADJE |
|
|
|
|
|
Se zavejo pomena upoštevanja tehnoloških navodil. |
Vaja: priprava kandiranih sadežev. |
SADJE V ALKOHOLU |
|
|
|
|
|
Vaja: izdelava sadja v alkoholu. |
|
ZELENJAVA |
|
|
|
|
|
Odgovorno in racionalno ravnajo s surovinami. |
Ogled ali delo v predelavi zelenjave. |
SUŠENA ZELENJAVA |
|
|
|
|
|
Vaja: priprava sušene zelenjave, kalkulacije za zelenjavne mešanice. |
|
POLPRIPRAVLJENI ZELENJAVNI IZDELKI |
|
|
|
|
|
Vaja: priprava in analize polpripravljenih zelenjavnih izdelkov. Ogled ali delo v obratih za pripravo tovrstnih izdelkov. |
|
BIOLOŠKO KONZERVIRANA ZELENJAVA |
|
|
|
|
|
Sprejemajo položaj živilskega delavca za dvig zdravstvenega stanja porabnikov. |
Ogled ali delo v kisarni. Vaja: priprava biohosko konzervirane zelenjave in kontrole tehnoloških postopkov ter izdelkov. |
KIS |
|
|
|
|
|
Ogled ali delo v kisarni Vaja: priprava in kontrola kisa. |
|
MARINIRANA ZELENJAVA |
|
|
|
|
|
Sprejemajo delovni red. |
Vaja: vaja: priprava marinirane zelenjave, kontrola staranja in uporabe konzervansov. |
MEZGE IN KETCHUPI |
|
|
|
|
|
Vaja: izdelava paradižnikove mezge in primerjava ketchapov. |
|
ZAČIMBE |
|
|
|
|
|
Ogled pridelave ali predelave začimb. Vaja: uporaba začimb v kulinariki in analizni postopki (suha snov, ekstrahiranost, …). |
|
ALKOHOLNE PIJAČE |
|
|
|
PIVO |
|
|
|
|
|
Zavedajo se problemov alkoholizma. |
Ogled ali delo v pivovarni. Vaja: varjenje piva in analize piva (senzorične, suha snov, …). |
VINO |
|
|
|
|
|
Ogled ali delo v vinski kleti Vaja: določanje sladkorja žvepla, alkohola, kislin v vinu (moštu) in degustacija vin. |
|
MOČNE ALKOHOLNE PIJAČE |
|
|
|
|
|
Zavedajo se odgovornosti pri pripravi močnih alkoholnih pijač za zdravje ljudi. |
Vaja: priprava likerjev, ruma in analiza močnih alkoholnih pijač. |
4. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
MESO |
Dijaki |
Dijaki |
|
|
|
Razvijajo human odnos do živali. Dojamejo pomembnost veterinarsko – sanitarnega nadzora. |
Ogled ali delo v klavnici. |
|
|
Pridobivajo sposobnost komunikacije. |
Ogled ali delo v mesno predelovalnem obratu. |
|
|
Spoznajo pomen osebne odgovornosti pri upravljanju z različnimi stroji. |
Ogled ali delo v mesno predelovalnih obratih. |
|
|
Naučijo se opazovati. |
Ogled mesnice. |
|
|
Ocenijo ekonomičnost določenih postopkov. |
Demonstracija izkoščevanja. |
|
|
Zavedajo se pomena kvalitetno opravljenega dela. |
Ogled ali delo v predelavi mesa |
|
|
Presojajo ekonomičnost posameznih postopkov. |
Ogled ali delo v zmrzovalnicah ali hladilnicah mesa. |
MESNI IZDELKI |
|
|
|
|
|
Razvijajo poklicno identiteto. Dojamejo pomen natančnosti pri delu. Dojamejo pomen osebne odgovornosti. |
Vaje: priprava klobas,masti in zaseke, ocenjevanje klobas, priprava slanic, uporaba aditivov v mesarstvu, priprava tehnoloških navodil za posamezen mesni izdelek. |
KONTROLA KAKOVOSTI MESA IN MESNIH IZDELKOV |
|
|
|
|
|
Dojamejo pomen kakovosti izdelkov in osebne odgovornosti za kakovost izdelkov. Spoznajo točnost in natančnost pri delu. |
Vaje: kemijske analize mesa (določevanje škroba, vode, nitratov, …). Vaje: določevanje svežosti, oziroma kvarjenje mesa. |
KULINARIKA |
|
|
|
|
|
Razvijajo odgovoren odnos do porabnikov. |
Vaja: kulinarična uporaba mesa. |
|
|
Naučijo se opazovati. Razvijajo občutek za natančnost. |
Vaje: določanje lastnosti mesa (senzorične analize) in kakovostnih karakteristik mesa (bmv…). |
RIBE IN MEHKUŽCI |
|
|
|
|
|
Razvijajo identifikacijo s poklicem. |
Ogled ribarnice. |
JAJCA |
|
|
|
|
|
Naučijo se opazovati. Razvijajo natančnost in točnost pri delu. Razvijajo občutek za koriščenje določenih lastnosti živil. |
Vaje: fizikalne lastnosti jajc (določanje svežosti, razvrščanje po pravilniku v razrede, …), količina vode v jajcih, spoznajo različne vrste jajc (kurja, račja, …), izdelava majoneze. |
MLEKO |
|
|
|
|
|
Spoznajo pomen osebne odgovornosti pri upravljanju z različnimi napravami. |
Ogled ali delo v mlekarni. |
OBDELAVA MLEKA |
|
|
|
|
|
Spoznajo vpliv natančnosti postopka na kvaliteto izdelka Zavedajo se odgovornosti deklariranja. |
Ogled mlekarne. Vaja: priprava sheme tehnološkega procesa obdelave mleka na plakatu ali z računalnikom. Vaja: uporaba posnemalnika (centrifuge). |
NADZOR MLEKA IN MLEČNIH IZDELKOV |
|
|
|
|
|
Ravnajo v skladu s higienskimi predpisi. Spoznajo pomen točnosti in natančnosti pri delu. Spoznajo pomen spremljanja parametrov za stalno kvaliteto izdelka. |
Ogled ali delo v kemijskem in mikrobiološkem laboratoriju. Vaje: mikrobiološka kontrola svežega in toplotno obdelanega mleka, kemisske analize mleka (npr. pH, ..), kisline, …). |
MLEČNI IZDELKI |
|
|
|
|
|
Razvijajo identifikacijo s poklicem. Zavedajo se pomena kvalitetno opravljenega dela. Dojamejo pomen osebne odgovornosti. |
Ogled ali delo v mlekarni. Vaje: priprave mlečnih izdelkov (jogurt, maslo, kisla smetana. Siri, sirni namazi, …), senzorične lastnosti različnih vrst sirov, dodatki mlečnim izdelkom. |
SLADOLEDI |
|
|
|
|
|
Spoznajo pomen točnosti in natančnosti pri delu z aditivi. |
Ogled ali delo v obratu za proizvodnjo sladoleda. Vaja: priprava sladoleda. |
EMBALAŽA IN SKLADIŠČENJE |
|
|
|
|
|
Zavedajo se pomena kvalitetno opravljenega dela. Zavedajo se pomena natančnih in točnih deklaracij. |
Ogled pakiranja ali delo v pakirnicah in skladiščih. Demonstracija različne embalaže. Vaja: priprava deklaracij za različne živilske izdelke. Kontrola embalaže (varjenje, trganje, …). |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
1. letnik |
|
|
|
Tehnologija |
|
|
Kemija |
|
|
Mikrobiologija |
|
|
Varstvo okolja |
|
|
Tehnologija |
|
|
Gospodarsko poslovanje |
|
|
Slovenski in tuji jeziki ter informatika |
|
|
Kemija |
|
|
Kemija Tehnologija |
|
2. letnik |
|
|
|
Kemija |
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija Kemija Analiza živil |
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija |
|
|
Zgodovina Tehnologija |
|
|
Tehnologija |
|
|
Prehrana |
|
|
Tehnologija |
|
|
Prehrana |
|
|
Kemija |
|
|
Kemija Tehnologija |
|
3. letnik |
|
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija Gospodarsko poslovanje |
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija Prehrana |
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija Prehrana |
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija |
|
4. letnik |
|
|
|
Tehnologija Prehrana |
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija Analiza živil Mikrobiologija |
|
|
Prehrana Tehnologija |
|
|
Tehnologija Prehrana |
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija |
|
|
Analiza živil Mikrobiologija |
|
|
Tehnologija Dietetika |
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija Gospodarsko poslovanje |
|