Izobraževalni program: ŽIVILSKI TEHNIK
Sprejeto na 29.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 9. 7. 1999
PREHRANA
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
|
||
2. |
|
||
3. |
70 |
70 |
|
4. |
|
||
skupaj |
70 |
|
70 |
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Pri predmetu dijaki:
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
OSNOVNI POJMI O PREHRANI |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Razume vzročno povezanost prehrane in zdravja. |
Zbiranje strokovnih člankov. Vaja: anketa o prehrambenih navadah.. |
NASTANEK HRANE |
|
|
|
|
|
Zave se odgovornosti za lastno ter družbeno zdravje. |
Vaja: analiza prehrane. |
HRANILNE SNOVI |
|
|
|
|
|
Razvije občutek odgovornosti do zdrave pitne vode. Zave se pomembnosti zaščitnih snovi za ohranitev zdravja. |
Skupinsko delo. |
ENERGIJSKA IN HRANILNA VREDNOST HRANE |
|
|
|
|
|
Razvija odgovornost za uživanje zdrave hrane. Spozna pomen uravnotežene prehrane za zdravje. |
Vaja: zapis jedilnika in računanje hranilne in energijske vrednosti obroka. |
PREDELAVA HRANE V TELESU |
|
|
|
|
|
Spozna povezanost zgradbe hranilnih snovi in učinek na organizem. |
Ogled video filma: prebava in presnova. Vaja: encimi. |
SISTEMATIKA ŽIVIL, PIJAČ IN DODATKOV |
|
|
|
|
|
Razvije odgovornost do lastnega zdravja in poizkuša doseči spremembo negativnih prehrambenih navad. Zave se takojšnih in kasnejših posledic uživanja alkoholnih pijač. |
Vaja: moja prehrambena piramida. Seminarska naloga. Vaja: |
SLADIŠČENJE ŽIVIL |
|
|
|
|
|
Pridobi občutek odgovornosti do pravilnega skladiščenja živil. |
Skupinsko delo. |
SREMEMBE NA ŽIVILIH |
|
|
|
|
|
Pozna škodljive posledice zastrupitev na posameznika in širšo skupnost. |
Skupinsko delo. |
ZASTRUPITVE S HRANO |
|
|
|
|
|
Se zave odgovornosti za zdravje ljudi. |
Skupinsko delo. |
ŽIVILSKA ZAKONODAJA |
|
|
|
|
|
Razume nujnost upoštevanja zdravstveno higienskih predpisov in zakonov. |
Skupinsko delo. |
PLANIRANJE IN ANALIZA PREHRANE |
|
|
|
|
|
Oblikuje pozitivne prehrambene navade. Oblikuje odgovornost za lastno zdravje in zdravje drugih ljudi. Razvije občutek odgovornosti do kakovosti prehrane. |
Vaja: sestavljanje in analiza celodnevnega jedilnika. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Splošno:
Predmet se povezuje z naslednjimi predmeti: kemija, biologija, mikrobiologija, tehnologija in praktični pouk.
Konkretno:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Kemija |
|
|
Biologija |
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija, praktični pouk |
|
|
Mikrobiologija, praktični pouk |
|