Izobraževalni program: ŽIVILSKI TEHNIK
Sprejeto na 29.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 9. 7. 1999
TEHNOLOGIJA
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
105 |
105 |
|
2. |
140 |
140 |
|
3. |
175 |
175 |
|
4. |
170 |
170 |
|
skupaj |
590 |
|
590 |
* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Dijak:
1. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
PROIZVODNJA, TEHNIKA IN TEHNOLOGIJA |
Dijak |
Dijak |
|
|
|
Razvijajo tehnološko zavest. Razvijajo sposobnost strokovnega razmišljanja. |
Shema: prikaz tehnološkega procesa v živilski industriji. Shema: povezanost elementov v proizvodnem sistemu. |
GRADIVA V ŽIVILSKI INDUSTRIJI |
|
|
|
|
|
Razvijajo čut za ekonomičnost in gospodarnost. Širijo svoje znanje. |
Slikovni material: vrste gradiv in njihove lastnosti. |
MERILNE NAPRAVE IN POMEMBNEJŠE PROCESNE MERITVE |
|
|
|
|
|
Razvijajo sposobnosti in se zavedajopomembnosti točnosti, natančnosti in znanja pri delu. Razvijajo čut za ekonomičnost in gospodarnost. Razvijajo tehnološko disciplino glede upoštevanja navodil za delo. |
Shema: Pregled tabel različnih relativnih vlažnosti pri skladiščenju različnih živil. |
OSNOVE EMBALAŽE |
|
|
|
|
|
Razvijajo občutek za ekonomičnost. Razvijajo odgovoren odnos do varstva okolja. Razvijajo osebno odgovornost za pomen deklaracije. Razvijajo pozitiven in odgovoren odnos do kakovosti. |
Slikovni material: prikaz znakov ponovne uporabe, reciklaže embalaže. Vzorci posameznih tipov prodajne embalaže z deklaracijo. Shema: tipi transportne embalaže. |
SKLADIŠČENJE |
|
|
|
|
|
Razvijajo tehnološko zavest o namenu in uporabi skladišč. Zavedajo se gospodarske škode ob neupoštevanju dejavnikov. Razvijajo poziroma Odnos do kakovosti. |
Ogled hladilnice v šolski mesarski delavnici. |
TRANSPORT |
|
|
|
|
|
Razvijajo natančnost in vestnost pri delu. Razvijajo čut za upoštevanje pravil. Zavedajo se upoštevanja varnosti pri delu. |
Shema: |
FIZIKALNI POSTOPKI IN NAPRAVE ZA KONZERVIRANJE ŽIVIL |
|
|
|
|
|
Razvijajo osebno odgovornost za strokovno izvajanje postopkov. Razvijajo tehnološko zavest in disciplino. Zavedajo se gospodarske škode zaradi neustrezno opravljenega dela. Razvijajo pozitiven in odgovoren odnos do vrednotenja kakovosti. |
Shema: |
|
|
Razvijajo osebno odgovornost za strokovno poznavanje in izvajanje tehnoloških postopkov. Razvijajo natančnost in vestnost pri delu. |
Ogled naprav za toplotno obdelavo v šolski delavnici. Shema: posamezni pasterizatorji. |
|
|
Razvijajo čut za ekonomičnost in gospodarnost. Razvijajo pozitiven in odgovoren odnos do kakovosti. Razvijajo tehnološko zavest o namenu in uporabi dehidracijskih postopkov. |
Shema: prikaz posameznih sušilnikov . |
KEMIJSKI POSTOPKI KONZERVIRANJA ŽIVIL |
|
|
|
|
|
Razvijajo sposobnost strokovnega razmišljanja. |
Shema: dovoljene koncentracije kemičnih konzervansov v živilih. |
BIOLOŠKI POSTOPKI KONZERVIRANJA ŽIVIL |
|
|
|
|
|
Razvijajo svojo osebnost za čim višji nivo strokovnega znanja. |
|
TEHNOLOŠKI PROCESI LOČEVANJA SNOVI |
|
|
|
|
|
Razvijajo tehnološko zavest. Razvijajo odgovoren odnos do dela. Razvijajo občutek za natančnost pri delu. Zavedajo se stroškov in ocenjujejo ter presojajo o ekonomičnosti posameznih postopkov. |
Demonstacija: priprava filternega sredstva in izvedba enostavne filtracije. Shema: |
MEŠANJE |
|
|
|
|
|
Zavedajo se pomembnosti mešanja |
Shema: |
2. letnik
VSEBINE IN IFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
MLINARSTVO |
Dijak |
Dijak |
|
ŽITA |
|
|
|
|
|
Razvija odgovoren odnos do osnovne surovine. Pridobi občutek poklicne identitete. Nauči se opazovati. |
Shema in model vzdolžnega prereza žitnega zrna. Demonstracija posameznih vrst žit in žitu podobnih poljščin. Vaja: razvrščanje žit v tabele glede na botanične in biokemijske značilnosti. |
PRIPRAVA ŽIT IN SKLADIŠČENJE |
|
|
|
|
|
Se zaveda pomena natančnosti pri delu. Razvija odgovoren odnos do dela, strojev in naprav. Razvija zavest, da kakovostna surovina pomeni tudi kakovosten izdelek. |
Vaja: določanje hektolitrske in absolutne mase žit, količine vlage in primesi. Sheme in prospekti mlinske čistilnice, strojev in naprav. Ogled laboratorija, mlinske čistilnice in silosa. |
PREDELAVA ŽIT IN MLEVSKI IZDELKI |
|
|
|
|
|
Presoja ekonomičnost posameznih postopkov. Razvija pravilen odnos do strojev in izdelkov. Upošteva predpise. Nauči se opazovati. |
Sheme in prospekti diagrama mletja pšenice in strojev za predelavo žit. Ogled mletja žit v mlinu. Spoznavanje zakonodaje. Vaja: mletje žit na laboratorijskem mlinu. Vzorci etiket različnih mlevskih izdelkov. |
PEKARSTVO |
|
|
|
SUROVINE IN PRIPRAVA TESTA |
|
|
|
|
|
Razvija odgovoren odnos do surovine. Razvija samostojnost in natančnost pri delu. Zna opazovati. Presoja ekonomičnost porabe surovin in tehnoloških postopkov. |
Vzorci osnovnih in pomožnih surovin. Sheme in prospekti strojev in naprav za analizo moke ter pripravo testa. Vaja: |
PREDELAVA TESTA IN IZDELKI |
|
|
|
|
|
Presoja ekonomičnost tehnoloških postopkov. Razvija občutek za kakovosten končni izdelek. Razvija tehnološko zavest. Upošteva predpise. Zaveda se pomena higiene pri proizvodnji. |
Sheme in prospekti strojev za predelavo testa, fermentacijskih komor in peči. Vzorci embalažnih materialov in embalaže. Vaja: Spoznavanje zakonodaje. Ogled pekarne. |
TESTENINARSTVO |
|
|
|
|
|
Razvija tehnološko zavest Presoja ekonomičnost tehnoloških postopkov Razvija občutek za kakovosten končni izdelek Upošteva predpise Zna opazovati |
Sheme in prospekti kontinuirane proizvodnje testenin, strojev in naprav. Vzorci različnih vrst svežih in suhih testenin. Vaja: izdelava in senzorična analiza različnih vrst suhih in svežih testenin. Ogled industrijske proizvodnje testenin. |
SLAŠČIČARSTVO IN KONDITORSTVO |
|
|
|
SUROVINE IN POLIZDELKI |
|
|
|
|
|
Pridobi občutek za kakovostno surovino. Zna opazovati. Presoja ekonomičnost tehnoloških postopkov. Zaveda se pomena higienske proizvodnje. |
Sheme in prospekti proizvodnje specifičnih surovin in polizdelkov ter strojev in naprav za proizvodnjo surovin in polizdelkov. Vzorci specifičnih surovin in polizdelkov. Vaja: |
SLAŠČIČARSKI IN KONDITORSKI IZDELKI |
|
|
|
|
|
Razvija tehnološko zavest Zaveda se pomena higienske proizvodnje in kakovosti končnih izdelkov. Presoja ekonomičnost tehnoloških postopkov. Zna opazovati Razvija natančnost in preciznost pri delu. Upošteva zakonodajo. |
Vzorci slaščičarskih in konditorskih izdelkov. Sheme in prospekti tehnoloških postopkov, strojev in naprav pri proizvodnji slaščičarskih in konditorskih izdelkov. Ogled slaščičarske delavnice. Vaja: |
3. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
TEHNOLOGIJA OLJA |
Dijaki |
Dijaki |
|
|
|
Prenašajo splošno znanje v konkretna delovna okolja. Spoznavajo odgovornost pri vodenju tehnoloških procesov. Spremljajo strokovno literaturo od proizvodnje do laboratorijske kontrole gotovih proizvodov. |
Vaja: Sheme postopkov,strojev in naprav. Vzorci etiket različnih olj. Vzorec žarke masti in žarkega olja. |
TEHNOLOGIJA SADJA IN VRTNIN |
|
|
|
|
|
Obiskujejo strokovne sejme. Razvijajo občutek za ocenjevanje. Pazijo, da s svojim ravnanjem ne povzročajo nezaželenih sprememb. |
Vaja: |
|
|
Dojamejo pomen pravilne izbire predelovalnih postopkov za ohranjanje posameznih hranilnih snovi v izdelkih. |
Vaja: opravi postopek sušenja sadja z in brez žveplanja. Sheme strojev in naprav. |
|
|
Uporabljajo postopke, ki zagotavljajo boljšo kakovost živil. Zavedajo se odgovornosti pri vodenju procesov. |
Slikovni material in vzorci posameznih vrtnin. |
|
|
Se zavedajo, da moramo za kakovostne živilske proizvode upoštevati pravilnike in zakone. |
Vaja: |
|
|
Prenašajo splošno znanje v konkretna delovna okolja. |
Vaja: |
TEHNOLOGIJA BREZALKOHOLNIH PIJAČ |
|
|
|
|
|
Znajo utemeljevati proizvodnjo in porabo naravnih napitkov. |
Vzorci izdelkov. |
|
|
Zavedajo se odgovornosti pri kontroli surovin. |
Vaja: analiza vode. |
|
|
Spoznajo, da je komercializiranost pri teh proizvodih velika. Spoznavajo pomen točnosti in natančnosti pri delu z aditivi. |
Vaja : proizvodnja sokov. Vaja : senzorično ocenjevanje brezalkoholnih pijač. Shema: prikaz proizvodnje posameznih brezalkoholnih pijač. |
TEHNOLOGIJA SLADA IN PIVA |
|
|
|
|
|
Zavedajo se odgovornosti pri kontroli surovin. |
Vzorci ječmena, sladu, nadomestkov sladu, kvasa, hmelja in senzorična analiza vzorcev slada in ječmena. |
|
|
Zavedajo se odgovornosti in natančnosti pri izvedbi posameznih faz. |
Vzorec kaljenega ječmena. Sheme in slike strojev in naprav. vzorci različnih sladov. |
|
|
Spoznavajo odgovornost pri vodenju tehnoloških procesov. Razvijajo spretnost v komuniciranju. |
Vaja: kontrola razgradnje škroba z jodavico. Sheme in slikovni material naprav v varilnici. |
|
|
||
|
|
Razvijajo občutek za ocenjevanje. Zavedajo se pomena natančnosti pri uporabi fizikalnih parametrov. |
Vaja: določanje višine in stabilnosti pene in degustacija vzorcev piva različnih proizvajalcev. |
TEHNOLOGIJA VINA |
|
|
|
|
|
|
Slikovni material: bele in rdeče vinske sorte. |
|
|
Zemljevid Slovenije z vrisanimi vinorodnimi deželami in okoliši. Vaja: razumevanje deklaracije vin in razvrščanje vin v kakovostne razrede. |
|
|
|
|
Vzorci različnih oblik žvepla in prikaz žveplanja. |
|
|
Spoznajo točnost in natančnost pri delu. |
Vaja: merjenje vsebnosti sladkorja in izračunavanje zrelostnega faktorja. |
|
|
Zavedo se vpliva delavcev na kakovost. Dojamejo pomembnost kvalitetno izvedenih posameznih faz predelave. |
Shema: prikaz predelave belega in, rdečega grozdja. Prospekti strojev. Vzorci vrelnih veh. |
|
|
Zavedajo se pomena zanesljivosti pri delu. |
Vzorci čistilnih sredstev. |
|
|
Znajo motivirati sebe in svoje sodelavce za proizvodnjo kvalitetnih izdelkov. |
Shema: prikaz proizvodnje penečih in posebnih vin. |
|
|
|
Vaja: degustacija vin. |
TEHNOLOGIJA MOČNIH ALKOHOLNIH PIJAČ |
|
|
|
|
|
|
Shema: delitev močnih alkoholnih pijač. |
|
|
Zavedajo se odgovornosti pri kontroli surovin. |
|
|
|
Razvijajo natančnost pri merjenju. Razvijajo odnos do vestnega, natančnega dela. Povezujejo teoretično znanje s praktičnim eksperimentalnim delom. |
Vaja: redčenje žganja z uporabo tabele, kjer je upoštevana kontrakcija volumna, merjenje vol. % alkohola z alkoholometrom. Vaja: ugotavljanje prisotnosti naravnih in umetnih barvil. |
|
|
Znajo izbrati ustrezne finalizacijske postopke v proizvodnji posameznih alkoholnih pijač. |
Shema: delitev naravnih žganj, proizvodnja posameznih žitnih žganj, delitev likerjev. Vaja: degustacija močnih alkoholnih pijač. |
4. letnik
INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
TEHNOLOGIJA MESA IN IZDELKOV IZ MESA |
Dijak |
Dijak |
|
Živinorejske panoge |
|
|
|
|
|
Zave se pomena živinoreje. Razvija human odnos do živali. Razvija sposobnost za timsko delo. Razvija komunikativnost in sposobnost prenašati svoje znanje na druge. |
Projektno delo: dijaki v skupinah obdelajo posamezno panogo živinoreje. Pripravijo plakate, referate in jih predstavijo. |
anatomija in histologija klavnih živali |
|
|
|
|
|
Kritično ocenjuje kakovost in pomen posameznih organov v mesni industriji. Razvija sposobnost opazovanja in razlikovanja. |
Vaje : mikroskopiranje preparatov tkiv. |
zakol |
|
|
|
|
|
Zave se pomena pravilne prostorske ureditve klavnice. Navaja se na natančnost in vestnost pri delu. Zave se vpliva vzdrževanja higiene in DDD na kakovost mesa. Zave se pomembnosti pravilne izbire čistil in postopkov čiščenja za zdravstveno neoporečnost izdelkov. |
Vaje: čiščenje, učinkovitost čistil. |
kategorizacija živali, mesa, razsek in prodaja |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost opazovanja in razlikovanja. Zave se pomena pravilne kategorizacije mesa. |
Skupinsko delo: dijaki pripravijo sheme razseka in tabele kategorij mesa in živali ter opišejo kriterije za kategorizacijo. |
veterinarsko sanitarni nadzor nad klavnimi živalmi in mesom |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost analiziranja in kritičnega presojanja. Zave se pomena nadzora nad živalmi in mesom za zdravje potrošnika. |
Vaje: presoja uporabnosti mesa in prepoznavanje žigov za označevanje mesa in trupov. |
bakteriologija mesa |
|
|
|
|
|
Zave se škode, ki jo povzroči nevestno ravnanje z mesom in mesnimi izdelki. Razvija poklicno odgovornost. Zave se nujnosti spremljanja strokovne literature in stalnega izobraževanja. |
Skupinsko delo: dijaki pripravijo sheme, miselne vzorce in plakate na temo bakteriologije mesa ter jih predstavijo. |
predelava mesa |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnosti opazovanja in prepoznavanja. Razvija sposobnost ocenjevanja senzoričnih lastnosti. Zave se pomembnosti pravilne izbire surovin in strojev za kakovost izdelkov. Razvija odgovoren odnos do vrednotenja kakovosti. Razvija poklicno odgovornost. |
Vaje: |
mesni izdelki |
|
|
|
|
|
Zave se pomena izbire surovin in tehnoloških postopkov za kakovost izdelkov. Zave se vpliva vseh dejavnikov na zdravstveno neoporečnost in kakovost izdelkov. Razvija sposobnost za ocenjevanje senzoričnih lastnosti. |
Vaje: |
svinjska mast |
|
|
|
|
|
Razvija občutek odgovornosti za kakovost izdelkov. |
Vaje: ocenjevanje kakovosti masti. |
tehnologija rib, rakov, školjk in mehkužcev |
|
|
|
sladkovodne in morske ribe |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost opazovanja in razlikovanja. Razvija sposobnost za timsko delo in komunikativnost. |
Skupinsko delo: dijaki pripravijo plakate, miselne vzorce in referate ter jih predstavijo (vrste rib). Ogled ribogojnice (delovni listi, poročila). |
mehkužci |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost za iskanje informacij v različnih medijih. Zave se pomena določanja svežosti. |
Ogled ribarnice (delovni listi, poročila). |
raki |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnosti iskanja informacij v različnih medijih. |
|
školjke |
|
|
|
|
|
Zave se posledic napačnega določanja svežosti. |
|
tehnologija mleka in mlečnih izdelkov |
|
|
|
pridobivanje mleka |
|
|
|
|
|
Razvija poklicno odgovornost. Zave se gospodarske škode zaradi nepravilne primarne obdelave mleka. |
Vaje: |
konzumno mleko |
|
|
|
|
|
Zave se pomena natančnosti in vestnosti v proizvodnji. Razvija poklicno odgovornost. |
Vaje: primerjava lastnosti konzumnih mlek različnih proizvajalcev. |
mlečne pijače |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost za timsko delo. |
Skupinsko delo: mlečne pijače (vrste, razlike, uporaba). |
smetana |
|
|
|
|
|
|
|
fermentirano mleko |
|
|
|
|
|
Razvija poklicno odgovornost. Zave se odgovornosti za kakovost izdelkov. Razvija sposobnost za senzorično analizo. |
Vaje: senzorično ocenjevanje in primerjava fermentiranih mlek različnih proizvajalcev. |
siri |
|
|
|
|
|
Navaja se na vestno in natančno delo. Razvija sposobnost opazovanja in prepoznavanja. |
Vaje: |
sirotka |
|
|
|
|
|
|
Vaje : izdelava napitkov iz sirotke (dodatek sadja) in degustacija. |
topljeni siri |
|
|
|
|
|
Razvija poklicno odgovornost. |
|
maslo |
|
|
|
|
|
Razvija sposobnost strokovnega razmišljanja. |
Vaje: |
dehidrirani mlečni izdelki |
|
|
|
|
|
Razvija osebno odgovornost za strokovno izvajanje tehnoloških postopkov. |
|
sladoledi |
|
|
|
|
|
Zave se poklicne odgovornosti za kakovost izdelka. |
Vaje : |
laktoza |
|
|
|
|
|
Zave se pomena predelave stranskih produktov. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
Proizvodnja, tehnika, tehnologija |
Gospodarsko poslovanje Tehnologija (2.,3.,4. letnik) Varstvo okolja |
|
Gradiva v živilski industriji |
Kemija Higiena in varstvo pri delu tehnologija (2.,3.,4. letnik) |
|
Merilne naprave in najpomembnejše procesne meritve |
Fizika Tehnologija (2,3,4 letnik) |
|
Osnove embalaže |
Prehrana Praktični pouk Tehnologija (2.,3.,4. letnik) |
|
Skladiščenje |
Gospodarsko poslovanje Praktični pouk Tehnologija (2.,3.,4. letnik) |
|
Transport |
Tehnologija (2.,3.,4. letnik) |
|
Fizikalni postopki in naprave za konzerviranje živil |
Fizika Praktični pouk Mikrobiologija Tehnologija (2.,3.,4. letnik) |
|
Kemijski postopki konzerviranja živil |
Tehnologija (2.,3.,4. letnik) |
|
Tehnološki procesi ločevanja snovi |
Tehnologija (2.,3.,4. letnik) Praktični pouk |
|
Žita |
Biologija Prehrana |
|
Priprava in predelava žit |
Tehnologija (1. letnik) Analiza živil Praktični pouk |
|
Surovine v pekarstvu |
Analiza živil Praktični pouk |
|
Priprava in predelava testa |
Tehnologija (1. letnik) Praktični pouk Mikrobiologija Podjetništvo |
|
Pekovski izdelki in testenine |
Praktični pouk Dietetika in gastronomija Analiza živil |
|
Surovine in polizdelki v slaščičarstvu in konditorstvu |
Higiena in varstvo pri delu Praktični pouk |
|
Mehko in trajno pecivo |
Praktični pouk |
|
Kakavovi izdelki |
Praktični pouk Prehrana |
|
Bonboni in žvečilni gumi |
Praktični pouk Prehrana |
|
Tehnologija olja,sadja in vrtnin, brezalkoholnih pijač, slada in piva, vina in močnih alkoholnih pijač |
Praktični pouk Prehrana Dietetika in gastronomija Higienski minimum in varstvo pri delu Kemija Mikrobiologija Analiza živil Varstvo okolja Tehnologija (1.letnik) |
|
Živinorejske panoge |
Biologija |
|
Anatomija klavnih živali |
Biologija |
|
Zakol |
Praktični pouk Tehnologija (1. letnik) Varstvo okolja Higiena in varstvo pri delu |
|
Predelava mesa |
Tehnologija (1. letnik) Prehrana Praktični pouk Varstvo okolja |
|
Bakteriologija mesa |
Mikrobiologija |
|
Mesni izdelki |
Praktični pouk Dietetika in gastronomija Podjetništvo Analiza živil |
|
Ribe, raki, mehkužci, školjke |
Biologija Praktični pouk |
|
Vrste mleka, senzorične lastnosti, kemijska sestava |
Dietetika in gastronomija Analiza živil |
|
Kakovostni razredi |
Mikrobiologija |
|
Toplotna obdelava mleka |
Tehnologija(1. letnik) |
|
Fermentirano mleko Siri, maslo |
Praktični pouk Praktični pouk |
|