Izobraževalni program: BOLNIČAR-NEGOVALEC (ds)
Sprejeto na 29.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 9. 7. 1999
OSNOVE ANATOMIJE IN FIZIOLOGIJE
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
60 |
10 |
70 |
2. |
|
||
3. |
|
||
skupaj |
60 |
10 |
70 |
* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Vajenec:
Informativni cilji in vsebine |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
Osnove anatomije in fiziologije |
Vajenec |
Vajenec |
|
|
|
Znanje osnov anatomije in fiziologije mu pomeni temelj za uspešno opravljanje njegovega poklica. |
Modeli človeškega telesa, stenske slike človeškega telesa, anatomski atlasi. |
Celica |
|
|
|
|
|
Vaja: delo z mikroskopom. |
|
Tkiva |
|
|
|
|
Vaja: mikroskopski ogled histoloških preparatov. |
||
Organski sistemi |
|
|
|
|
|
||
Skelet |
|
|
|
|
|
Zaveda se pomena zdrave prehrane za pravilen razvoj skeleta. |
Vaja: prepoznavanje in orientacija kosti. |
Mišičje |
|
|
|
|
|
||
Živčevje |
|
|
|
|
|
Vaja: urjenje pri prepoznavanju delov živčevja na modelih. |
|
Prebavila |
|
|
|
|
|
Zaveda se pomena pravilnega prehranjevanja. |
Vaja: delovanje prebavnih encimov. |
Obtočila |
|
|
|
|
|
Zaveda se vpliva različnih dejavnikov na višino krvnega tlaka. |
Vaja: |
Dihala |
|
|
|
|
|
Razume pomen kisika za dihanje. |
Vaja: nastanek co2 pri človeku. |
Sečila |
|
|
|
|
|
Zaveda se pomena osebne higiene in čistih rok za zdravje. |
Vaja: sekcija sesalčjih ledvic. |
Koža |
|
|
|
|
|
Zaveda se pomena osebne higiene in čistih rok za zdravje. |
|
Čutila |
|
|
|
|
|
Vaja: naloge čutil (jezik, oko). |
|
Endokrine žleze |
|
|
|
|
|
||
Spolovila |
|
|
|
|
|
Zaveda se pomena zdravega načina življenja med nosečnostjo. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
Skelet |
Vzgoja
za zdravje in higiena Pomoč in oskrba 1. in 3. letnik |
|
Mišičje |
Vzgoja
za zdravje in higiena Pomoč in oskrba 1.letnik |
|
Živčevje |
Kontaktna kultura 2. letnik |
|
Prebavila |
Vzgoja
za zdravje in higiena Pomoč in oskrba 1. in 3. letnik Gospodinjstvo, hranoslovje in osnove dietetike 1. in 3. letnik |
|
Obtočila |
Vzgoja
za zdravje in higiena Pomoč in oskrba 3. letnik Gospodinjstvo, hranoslovje in osnove dietetike 3. letnik |
|
Dihala |
Vzgoja
za zdravje in higiena |
|
Sečila |
Pomoč in oskrba 1. letnik |
|
Koža |
Vzgoja
za zdravje in higiena Pomoč in oskrba 1. in 3. letnik |
|
Čutila |
Vzgoja
za zdravje in higiena Kontaktna kultura 2. letnik |
|
Endokrine žleze |
Kontaktna kultura 2. letnik |
|
Spolovila |
Pomoč in oskrba 1. in 3. letnik |
|