Izobraževalni program: KUHAR (ds)
PRAKTIČNI POUK - OSNOVE STREŽBE
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
|
||
2. |
|
||
3. |
32 |
32 |
|
skupaj |
32 |
|
32 |
* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V - vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev;
Vajenci:
Informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
Vajenec |
Vajenec |
||
Vrste gostinskih obratov |
Spozna razne gostinske lokale. Ugotavlja razlike med vrstami. Zna ločiti vrste in pomembnost posameznih oddelkov in povezave med njimi. Spozna možnosti organiziranja delovnega procesa. |
Spozna obrate, oddelke s poudarkom na pomembnosti povezave med njimi. |
Ogled gostinskih obratov. |
Strežno osebje |
Vajenec spozna posebne psihofizične lastnosti,delovna mesta in zahteve dela strežnega osebja. |
S pridobljenim znanjem se lažje poveže z delom strežnega osebja in spozna pomen gostoljubja. |
|
Strežni inventar v gostinskih obratih |
Loči vrste inventarja. Loči strežni inventar po kvaliteti. Ugotavlja potrebo po inventarju za opravljanje določenih del in nalog. Zna deliti inventar po skupinah. |
S pridobljenim znanjem spozna pomen pravilne uporabe inventarja. |
|
Obroki hrane redni izredni |
Loči posamezne vrste obrokov in ponudbo. Ugotovi pomembnost obrokov. Spozna kako in kdaj ponudimo obrok. |
Sestavi obroke, jih razporedi po skupinah. Aktivno si prizadeva sestaviti obrok. Loči izredne obroke. |
|
Jedilni list, cenik pijač, vinski list |
Spozna vrste posameznih ponudb. Sestavi pisno dokumentacijo. |
Zna uporabljati jedilni list, cenik pijač in vinski list. |
Oblike ponudbe. |
Menu |
Spozna različne vrste menijev. Zna uskladiti vina z jedmi |
Razvije si čut odgovornosti pri sestavi menija. |
Meniji. |
Priprava pogrinjkov |
Pozna pravila priprave pogrinjkov. Zna pripraviti pogrinjke v naprej in pred gostom. |
Zna jih opredeliti, kdaj in kje kateri pogrinjek. |
|
Načini postrežbe |
Razlikuje sisteme in načine strežbe. Pravilna uporaba določenega načina ali sistema. |
S pridobljenim znanjem se pri vajencu utrdi samozavest in s tem sigurnost pri posameznem načinu oziroma Sistemu. |
|
POSTREŽBA JEDI NA NAVADNI NAČIN po jedilnem listu |
Zna postreči jedi in pijače na navadni način. Zna z gostom komunicirati. |
Zaveda se pomena gostoljubnosti in pravilno opravljenega dela. |
|
POSTREŽBA ODPRTIH IN STEKLENIČENIH PIJAČ ter napitkov |
Zna postreči odprte in stekleničene pijače ter napitke. |
To znanje zna uporabiti v različnih tipih lokalov. |
|
IZREDNI OBROKI HRANE |
Spozna raznolikost posameznih prireditev in izrednih obrokov. |
Spozna, da je poleg dobre priprave jedi pomembna tudi postrežba. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Splošno:
Znanja tega predmeta se povezujejo z znanji naslednjih predmetov: prehrana, kuharstvo, gostinsko poslovanje.
Konkretno:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
Vrste gostinskih obratov |
Gostinsko poslovanje |
Pravna urejenost gostinstva |
Postrežba jedi |
Kuharstvo in prehrana |
poznavanje jedi |
Postrežba pijač |
Prehrana |
Vino, pivo, in druge pijače |