SREDNJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: KUHAR (ds)

KATALOG ZNANJ

1. IME PREDMETA

PRAKTIČNI POUK - OSNOVE STREŽBE

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

   

 

2.

   

 

3.

32

 

32

skupaj

32

 

32

* T    - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;

** V  - vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev;

3. USMERJEVALNI CILJI PREDMETA

Vajenci:

  • spoznajo inventar v strežbi in njegovo uporabo

  • seznanijo se z oblikami ponudbe v gostinstvu

  • pridobijo osnovna znanja o različnih načinih postrežbe jedi in pijač

  • zavedo se pomena kvalitetne postrežbe gostov


  • 4. OPERATIVNI CILJI PREDMETA

    Informativni cilji

    Formativni cilji

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

     

    Vajenec

    Vajenec

     

    Vrste gostinskih obratov

    Spozna razne gostinske lokale.

    Ugotavlja razlike med vrstami.

    Zna ločiti vrste in pomembnost posameznih oddelkov in povezave med njimi.

    Spozna možnosti organiziranja delovnega procesa.

    Spozna obrate, oddelke s poudarkom na pomembnosti povezave med njimi.

    Ogled gostinskih obratov.

    Strežno osebje

    Vajenec spozna posebne psihofizične lastnosti,delovna mesta in zahteve dela strežnega osebja.

    S pridobljenim znanjem se lažje poveže z delom strežnega osebja in spozna pomen gostoljubja.

     

    Strežni inventar v gostinskih obratih

    Loči vrste inventarja.

    Loči strežni inventar po kvaliteti.

    Ugotavlja potrebo po inventarju za opravljanje določenih del in nalog.

    Zna deliti inventar po skupinah.

    S pridobljenim znanjem spozna pomen pravilne uporabe inventarja.

     

    Obroki hrane

    redni

    izredni

    Loči posamezne vrste obrokov in ponudbo.

    Ugotovi pomembnost obrokov.

    Spozna kako in kdaj ponudimo obrok.

    Sestavi obroke, jih razporedi po skupinah.

    Aktivno si prizadeva sestaviti obrok.

    Loči izredne obroke.

     

    Jedilni list, cenik pijač, vinski list

    Spozna vrste posameznih ponudb.

    Sestavi pisno dokumentacijo.

    Zna uporabljati jedilni list, cenik pijač in vinski list.

    Oblike ponudbe.

    Menu

    Spozna različne vrste menijev.

    Zna uskladiti vina z jedmi

    Razvije si čut odgovornosti pri sestavi menija.

    Meniji.

    Priprava pogrinjkov

    Pozna pravila priprave pogrinjkov.

    Zna pripraviti pogrinjke v naprej in pred gostom.

    Zna jih opredeliti, kdaj in kje kateri pogrinjek.

     

    Načini postrežbe

    Razlikuje sisteme in načine strežbe.

    Pravilna uporaba določenega načina ali sistema.

    S pridobljenim znanjem se pri vajencu utrdi samozavest in s tem sigurnost pri posameznem načinu oziroma Sistemu.

     

    POSTREŽBA JEDI NA NAVADNI NAČIN po jedilnem listu

    Zna postreči jedi in pijače na navadni način.

    Zna z gostom komunicirati.

    Zaveda se pomena gostoljubnosti in pravilno opravljenega dela.

     

    POSTREŽBA ODPRTIH IN STEKLENIČENIH PIJAČ ter napitkov

    Zna postreči odprte in stekleničene pijače ter napitke.

    To znanje zna uporabiti v različnih tipih lokalov.

     

    IZREDNI OBROKI HRANE

    Spozna raznolikost posameznih prireditev in izrednih obrokov.

    Spozna, da je poleg dobre priprave jedi pomembna tudi postrežba.

     


    5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

  • s pregledom in ocenjevanjem delavniških dnevnikov ter

  • izdelkov oziroma storitev z zagovorom.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Splošno:

    Znanja tega predmeta se povezujejo z znanji naslednjih predmetov: prehrana, kuharstvo, gostinsko poslovanje.

    Konkretno:

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

    Vrste gostinskih obratov

    Gostinsko poslovanje

    Pravna urejenost gostinstva

    Postrežba jedi

    Kuharstvo in prehrana

    poznavanje jedi

    Postrežba pijač

    Prehrana

    Vino, pivo, in druge pijače