Izobraževalni program: KUHAR (ds)
PREHRANA
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
84 |
28 |
112 |
2. |
66 |
14 |
80 |
3. |
63 |
17 |
80 |
skupaj |
213 |
59 |
272 |
* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V - vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev;
Vajenec:
1. letnik
Informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
SNOV |
Vajenec |
Vajenec |
|
Elementi Spojine |
|
Razvija abstraktno mišljenje. Boljše razume zgradbo in lastnosti snovi s katerimi bo imel opravka pri svojem poklicu. |
Vaja: elementi, spojine (opis vaj v učbeniku kemija). |
RAZTOPINE |
|
|
|
Kisline Baze Soli |
|
Razvija logično razmišljanje in natančnost pri delu. Razvija občutek, kako pomembna je priprava dela za potek in rezultat dela. |
Vaja: kisline, baze, soli opis vaj v učbeniku kemija. |
OGLJIKOVE SPOJINE |
|
|
|
Spojine z vodikom |
|
Razvija logično razmišljanje in natančnost pri delu. Razvija občutek, kako pomembna je priprava dela za potek in rezultat dela. |
Vaja: spojine z vodikom opis vaj v učbeniku kemija. |
OGLJIKOVE SPOJINE |
|
|
|
Alkoholi Aldehidi Ketoni |
|
Razvija logično razmišljanje in natančnost pri delu. Razvija občutek, kako pomembna je priprava dela za potek in rezultat dela. |
Vaja: alkoholi, aldehidi, kisline - opis vaj v učbeniku kemija. |
OGLJIKOVE SPOJINE |
|
|
|
Organske kisline |
|
Razvija logično razmišljanje in natančnost pri delu. Razvija občutek, kako pomembna je priprava dela za potek in rezultat dela. |
Vaja: organske kisline - opis vaj v učbeniku kemija. |
Estri in etri |
|
Razvija logično razmišljanje in natančnost pri delu. Razvija občutek, kako pomembna je priprava dela za potek in rezultat dela. |
Opis vaj v učbeniku kemija. VAJA: estri in etri. |
PREHRANA VLOGA HRANE |
|
|
|
Hranilne snovi Zgradba hranilnih snovi Vloga hranilnih snovi v človeškem organizmu Ogljikovi hidrati Maščobe Beljakovine |
|
Razvije odgovoren odnos do potrošnika, za njegovo dobro počutje in zdravje. Zaveda se pomena poznavanja hranilnih snovi, njihovih lastnosti in pomena uživanja posameznih živil pri vzdrževanju zdravja. |
Vaji: energijska vrednost hrane. Izračun energijske vrednosti s pomočjo tabel. Tabela o energijski in biološki vrednosti živil. Vaja: ogljikovi hidrati. Vaja: maščobe. Vzorci živil, kemikalije, laboratorijska oprema - vaje iz delovnega zvezka prehrane. |
Mineralne snovi Vitamini Voda |
|
Razvije odgovoren odnos do potrošnika, za njegovo dobro počutje in zdravje. Zaveda se pomena poznavanja hranilnih snovi, njihovih lastnosti in pomena uživanja posameznih živil pri vzdrževanju zdravja. |
Vaja: beljakovine. Vaja: minerali in vitamini. Vaja: voda. Izračun energijske vrednosti s pomočjo tabel. Tabela o energijski in biološki vrednosti živil,vzorci živil, kemikalije,laboratorijska oprema vaje iz delovnega zvezka prehrane. |
TEHNOLOŠKI PROCESI V PROIZVODNJI ŽIVIL |
|
|
|
Filtracija Destilacija Kristalizacija Ekstrakcija Difuzija |
|
Razume pojme in s tem razume načine pridobivanja živil, ki jih spozna kasneje. |
Živila, laboratorijska oprema, vaje iz delovnega zvezka prehrana. Vaji: tehnološki procesi v proizvodnji živil. |
PREDELAVA HRANE V TELESU |
|
|
|
Encimi, hormoni Prebava Presnova |
|
Ob razkroju ponovi zgradbo hranilnih snovi. Zaveda se pomena posameznih dejavnikov pri predelavi hrane zdravega človeka. |
Vaja: predelava hrane v telesu Ogled filma o prebavi. |
NEHRANILNE SNOVI V PREHRANI |
|
|
|
Dišave in začimbe Poživila Aditivi |
|
Biti mora iznajdljiv, domiselen pri uporabi nehranilnih snovi, natančen pri delu. Razvija občutek za organoleptiko. |
Vaja:dodatki. Vaje iz delovnega zvezka prehrana. Deklaracije, tabele o energijski in biološki vrednosti. |
SHRANJEVANJE, KVARJENJE, KONZERVIRANJE ŽIVIL IN SPREMEMBE NA ŽIVILIH |
|
Biti mora odgovoren, dosleden, tudi prilagodljiv v posebnih razmerah. Je gospodaren ob nabavi in uporabi živil. |
Vaja: konzerviranje živil. Vaja: embaliranje živil in zaščita okolja. Vaja: skladiščenje živil. Vaja: spremembe na živilih. Živila, mikroskop, laboratorijska oprema. Vaje iz delovnega zvezka prehrana. Strokovni ogled skladišča. |
ZASTRUPITVE S HRANO |
|||
Kemični strupi Živalski strupi Rastlinski strupi Zastrupitve z mikroorganizmi |
|
Je odgovoren in dosleden pri preprečevanju okužb s hrano. |
Vaja: zastrupitve s hrano. Laboratorijska oprema, bris, bakterijsko gojišče. |
ZAKONODAJA V ŽIVILSKI STROKI |
|
Seznanjen je z zakonodajnimi predpisi in jih upošteva. |
Vaja: živilska zakonodaja. Zbirka zakonov in predpisov, deklaracije živil. |
ŽIVILA |
|
|
|
Delitev živil Mleko, mlečni izdelki |
|
Na podlagi logičnega povezovanja znanja razvije sposobnost izbiranja, kombiniranja in pripravljanja. Je prilagodljiv pri uvajanju novosti. Razvija sposobnost odločanja. Je iznajdljiv in odgovoren. |
Vaji: sistematika živil. Vaji: mleko in mlečni proizvodi. Sistematika živil po različnih kriterijih, tabela o energijski in biološki vrednosti. Degustacija mleka in mlečnih proizvodov. |
2. letnik
Informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
ŽIVILA |
Vajenec |
Vajenec |
|
Meso, mesni izdelki Žita Moka Zdrob Testenine Kruh Vzhajalna sredstva Jajca Maščobna živila |
|
Na podlagi logičnega povezovanja znanja razvije sposobnost izbiranja, kombiniranja in pripravljanja. Je prilagodljiv pri uvajanju novosti. Razvija sposobnost odločanja. Je iznajdljiv in odgovoren. |
Vaja: meso in mesni izdelki. Degustacija mesa in mesnih izdelkov, oprema za degustacijo, vzorci, deklaracije, tabele o energijski in biološki vrednosti. Vaje: žita, vzhajalna sredstva, kruh. Degustacija kruha. Vaje v delovnem zvezku prehrane, deklaracije, tabele o energijski in biološki vrednosti. Uporabnost jajc pri pripravi jedi, tabele o energijski in biološki vrednosti, deklaracije. Degustacija olj, degustacijska oprema, vzorci, deklaracije, tabele o energijski in biološki vrednosti. Vaje v delovnem zvezku prehrane. Vaja: jajca. Vaja: maščobna živila. |
3. letnik
Informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
ŽIVILA |
Vajenec |
Vajenec |
|
Zelenjava Zelenjavni izdelki Gobe Sadje Sadni izdelki Dodatki v hrani |
|
Na podlagi logičnega povezovanja znanja razvije sposobnost izbiranja, kombiniranja in pripravljanja. Je prilagodljiv pri uvajanju novosti. Razvija sposobnost odločanja. Je iznajdljiv in odgovoren. |
Vaji: zelenjava in izdelki. Degustacija zelenjave in izdelkov, oprema za degustacijo, vzorci. Tabele o energijski in biološki vrednosti, deklaracije, vaje iz delovnega zvezka prehrana. Vaji: sadje in sadni izdelki. Degustacija sadja in izdelkov, oprema za degustacijo, vzorci. Tabela o energijski in biološki vrednosti, vaje iz delovnega zvezka prehrana, deklaracije. Tabela o energijski in biološki vrednosti, deklaracije, vaje iz delovnega zvezka prehrana. Vaja: dodatki. |
PIJAČE |
|
|
|
Pijače iz sadja Mineralne vode Osvežilne brezalkoholne pijače Pivo Vino Močne alkoholne pijače |
|
S poznavanjem pijač pridobi na splošni razgledanosti na tem področju, pozna lastnosti pijač, kar upošteva pri pripravi jedi. Je odgovoren pri ohranjanju kakovosti. Je informiran o novostih. |
Vaje iz delovnega zvezka prehrane, deklaracije, tabela o energijski in biološki vrednosti. Vaja: brezalkoholne pijače. Ogled pivovarne Degustacija vina, vzorci, degustacijska oprema, deklaracije. Vaje: alkoholne pijače. |
VRSTE PREHRANE |
|
|
|
Principi planiranja prehrane Prehrana posameznih kategorij ljudi Alternativna prehrana Bolezni zaradi nepravilne prehrane Dietna prehrana Narodna prehrana |
|
Je odgovoren in se zaveda, da z nudenjem ustrezne hrane vpliva na zdravje in počutje ljudi. Je prilagodljiv in izviren pri reševanju posebnih želj gosta. Seznanjen je z novostmi na področju prehrane. Je preudaren pri sestavljanju jedilnikov. S poudarjanjem gastronomskih posebnosti dežele spoštuje tradicijo in se zaveda vloge gostinstva v turizmu. |
Vaja: planiranje in analiza prehrane. Vaja: prehrana posameznih kategorij ljudi. Vaja: alternativna prehrana. Analiza jedilnikov, tabela o energijski in biološki vrednosti, vaje iz delovnega zvezka prehrane. Sestavi jedilnik alternativne prehrane . Vaja: bolezni zaradi nepravilne prehrane. Vaja: dietna prehrana. Vaji: narodna prehrana. Indeks telesne mase, idealna telesna teža, tabele idealne telesne teže. Literatura o slovenskih narodnih jedeh, vaje iz delovnega zvezka prehrane. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Splošno:
Predmet se povezuje z naslednjimi predmeti: kuharstvom, strežbo, zdravstveno vzgojo in higienskim minimumom, biologijo z ekologijo.
Konkretno:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
Predelava hrane v telesu. |
Biologija z ekologijo |
|
Embaliranje živil in zaščita okolja. |
Biologija z ekologijo |
|
Zastrupitve s hrano. |
Zdravstvena vzgoja in higienski minimum |
|
Zakonodaja v živilski stroki. |
Zdravstvena vzgoja in higienski minimum |
|
Nehranilne snovi v prehrani. |
Kuharstvo |
|
Pijače. |
Strežba |
|
Vrste prehrane. |
Kuharstvo in strežba |
|
Živila. |
Kuharstvo in strežba |
|