Izobraževalni program: MESAR (ds)
PRAKTIČNI DEL ZAKLJUČNEGA IZPITA
Kandidati morajo biti sposobni na svojem poklicnem področju samostojnega opravljanja dela, strokovnega odločanja, spremljanja in osvajanja novih znanj. Na izpitu ocenjujemo ali kandidati:
Izpitna enota izdelek/storitev z zagovorom zajema samostojno izdelavo izdelka oziroma opravljanja storitve, ki se oceni. Ocenjevanje temelji na doseženi povezanosti kandidatovih psihofizičnih, motoričnih in intelektualnih sposobnosti, kulture dela in delovnih izkušenj.
Izbor izdelkov/storitev za izpitno enoto je možno izbirati iz predlaganega seznama oziroma iz razširjenega nabora na podobnem nivoju zahtevnosti. Navedeni izdelki/storitve služijo izpitnemu odboru kot vodilo o primernosti in tehnoloških zahtevah posamezne vrste izdelka/storitve, zato je možno za vmesni preizkus ali zaključni izpit uporabiti izdelavo drugega primerljivega izdelka/storitve. Vsi izdelki/storitve navedeni v tem katalogu so opisani informativno. Izpitne izdelke/storitve oziroma delovne preizkuse določi izpitni odbor.
Zagovor je vezan predvsem na izdelek/storitev.
Kandidat mora izpitni komisiji predložiti dnevnike praktičnega dela.
Znanja ki so opredeljena v tem katalogu so razdeljena v dve osnovni skupini: izdelki/storitve primerni za vmesni preskus znanja in izdelki/storitve primerni za zaključni izpit. Kandidati morajo obvladati znanja in spretnosti s področja proizvodnje mesnih izdelkov, tehnoloških postopkov proizvodnje, uporabe surovin, dodatkov in ovitkov, skladiščenja, deklariranja, pakiranja in transporta izdelkov, prodaje v mesnicah, priprave mesa in izdelkov, prodaje in svetovanja kupcem za kulinarično uporabo ter obvladovanja kompleksnega pristopa k problemom v proizvodnji.
Navedeni tehnološki standardi se naj upoštevajo. Kandidat naj vse delovne operacije pri preizkusu izvede samostojno.
Pri vmesnem preizkusu preverjamo praktična znanja in spretnosti pridobljenih v procesu praktičnega izobraževanja z:
Kandidat pripravi polizdelke po predpisani dokumentaciji pred preizkusom v skladu s sklepom izpitnega odbora. Na vmesnem preizkusu opravi finalizacijo izpitnega dela.
Vmesni preizkus traja do 10 ur ter zajema izdelavo izpitnih nalog, tehnične dokumentacije in ustni zagovor. Za izpitno delo do 8 ur, za delovne preizkuse do 2 uri. Ustni zagovor traja največ 20 minut.
IZDELEK oziroma STORITEV |
OPIS IN DIMENZIJE |
TEHNOLOŠKE ZAHTEVE |
Razsek, izkoščevanje in razkosavanje mesa |
|
Uporaba različnih tehnik. |
Mikrokonfekcioniranje in makrokonfekcioniranje mesa |
|
Pravilnik o kategorizaciji mesa. |
Uporaba delovnih sredstev in zaščitnih sredstev |
|
Upoštevanje pravil varnega dela in varnosti pri delu. |
Zakol goved in prašičev |
|
Uporaba različnih tehnik. |
Zakol perutnine in kuncev |
|
Uporaba različnih tehnik. |
Čiščenje in razkuževanje delovnih prostorov |
|
Upoštevanje pravilnika. |
Vrste mesa in kosi mesa |
|
Pravilnik o kategorizaciji. |
Mastna tkiva |
|
Kategorizacija mastnih tkiv. |
Pakiranje |
|
Uporaba različnih tehnik. |
Hlajenje, skladiščenje, zamrzovanje in tajanje |
|
Uporaba različnih tehnik. |
Čreva in želodci |
|
Uporaba različnih tehnik. |
Veterinarsko sanitarni predpisi |
|
Upoštevanje pravilnikov. |
Pri praktičnem delu zaključnega izpita ocenjujemo praktična znanja in spretnosti pridobljenih v procesu praktičnega izobraževanja z:
Kandidat pripravi polizdelke po preloženi dokumentaciji pred izpitom v skladu s sklepom izpitnega odbora. Na izpitu opravi finalizacijo izpitnega dela. Tehnično poročilo izdela pod nadzorom.
S seznamom izdelkov/storitev so opredeljena znanja in spretnosti, ki jih kandidat mora obvladati glede na cilje izobraževanja.
IZDELEK oziroma STORITEV |
OPIS IN DIMENZIJE |
TEHNOLOŠKE ZAHTEVE |
Izkoščevanje, razsekovanje, razkosavanje in kategorizacija mesa in mastnih tkiv ter klanje živali |
|
Upoštevanje predpisov in pravilnikov. |
Hlajenje, zamrzovanje, tajanje in skladiščenje |
|
Uporaba različnih tehnik. |
Stroji in naprave v proizvodnji mesnih izdelkov |
|
Upoštevanje pravil varnega dela in varnosti pri delu. |
Ovitki |
|
Uporaba različnih tehnik. |
Dodatki v proizvodnji mesnih izdelkov |
|
Upoštevanje zakonodaje. |
Tehnološki postopki v proizvodnji mesnih izdelkov |
|
Uporaba različnih tehnik. |
Mesno testo in mesna emulzija |
|
Uporaba različnih tehnik in receptur. |
Razsolica |
|
Upoštevanje recepture. |
Proizvodnja različnih vrst klobas |
|
Uporaba različnih tehnik in postopkov. |
Poltrajni in trajni suhomesni izdelki |
|
Uporaba različnih tehnik in postopkov. |
Proizvodnja slanin, delikatesnih mesnih izdelkov ter konzerv |
|
Uporaba različnih tehnik in postopkov. |
Pakiranje mesa in izdelkov ter skladiščenje in transport |
|
Uporaba različnih tehnik. |
Prodajalna mesa in mesnih izdelkov |
|
Upoštevanje pravilnika, upoštevanje varstva pri delu, kategorizacija mesa. |
Higienski predpisi, varstvo pri delu |
|
Pravilniki in predpisi s področja higiene in varstva pri delu. |
Praktični del zaključnega izpita traja do 23 ur ter zajema izdelavo izpitnih nalog, tehnične dokumentacije in ustni zagovor. Za izpitno delo do 20 ur, za delovne preizkuse do 3 ure. Ustni zagovor traja največ 20 minut.
Izpitni odbor pripravi kriterije za ocenjevanje tako, da za posamezne naloge upošteva naslednja razmerja:
PODROČJE OCENJEVANJA |
DELEŽI
cca |
DELEŽ
cca |
1. priprava in izvedba naloge |
20 % |
20 % |
2. strokovnost (kakovost) |
40 % |
60 % |
3. tehnična dokumentacija (pri 1 nalogi) |
20 % |
0 |
4. ustni zagovor |
20 % |
20 % |
SKUPAJ |
100 % |
100 % |
Pri določanju skupne ocene praktičnega dela zaključnega izpita upoštevamo, da je delež:
Pri dogovoru o točkovnem vrednotenju izpitnih nalog se mora skupna točkovna vrednost pretvoriti v predpisano ocenjevalno lestvico, ki je petstopenjska in obsega ocene od odlično (5) do nezadostno (1).
Pretvorba števila točk v oceno:
odlično (5) |
100 do 92 točk |
|
dosežek, ki nadpovprečno zadovoljuje postavljene zahteve, |
prav dobro (4) |
od 91 do 81 točk, |
|
dosežek, ki v celoti zadovoljuje postavljene zahteve, |
dobro (3) |
od 80 do 67 točk, |
|
dosežek, ki v splošnem zadovoljuje postavljene zahteve, |
zadostno (2) |
od 66 do 50 točk, |
|
dosežek, ki kaže na pomanjkljivosti, vendar še zadovoljuje postavljene zahteve, |
nezadostno (1) |
49 ali manj točk, |
|
dosežek, ki ne zadovoljuje postavljenih zahtev in kaže na pomanjkljivo temeljno znanje. |
Kandidat je ocenjen z oceno odlično.
Izdelek/storitev je izdelan v predpisanem času, kandidat ga je izdelal brez pomoči nadzornika. Dosledno so bili upoštevani varnostni predpisi. Delovne postopke je izvajal pravilno in v ustreznem zaporedju. Kandidat razume zastavljena vprašanja in naloge pri zagovoru izdelka. Odgovarja samostojno brez dodatnih vprašanj in razlag. Kompleksno obvlada učno snov, spretno povezuje vzroke in posledice. Pri odgovarjanju je natančen in sistematičen.
Kandidat je ocenjen z nezadostno oceno.
Izdelek/storitev ni izdelan v predpisanem času. Delovni postopki niso izvedeni pravilno in v neustreznem zaporedju. Pri delu ni samostojen in stalno potrebuje nadzornikovo pomoč za reševanje enostavnih tehničnih in tehnoloških problemov. Velika odstopanja od predpisanih mer. Kakovost je slaba.
Pri praktičnem delu zaključnega izpita so dovoljeni naslednji pripomočki:
Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.