Izobraževalni program: MESAR (ds)
TEHNOLOGIJA
Kandidati morajo biti sposobni samostojnega opravljanja dela, strokovnega odločanja, spremljanja in osvajanja novih znanj na svojem poklicnem področju. Na izpitu ocenjujemo ali kandidati:
Vsebina |
Znanja |
Učna in delovna sredstva |
Varstvo pri delu |
|
|
Higienski minimum |
|
|
Živinoreja |
|
|
Anatomija domačih živali |
|
|
Gradiva, merilne naprave |
|
|
Proizvodni proces |
|
|
Klavne živali |
|
|
Klavnice |
|
|
Veterinarsko sanitarni predpisi |
|
|
Razsek |
|
|
Kosi mesa za prodajo |
|
|
Posmrtni procesi v mesu |
|
|
Hlajenje, zamrzovanje, tajanje |
|
|
Kalo hlajenja, zamrzovanja in tajanja |
|
žepni kalkulator; |
Ocenjevanje mesa na klavni liniji |
|
|
Surovine v proizvodnji mesnih izdelkov |
|
|
Kategorizacija mesa za prodajo in predelavo |
|
|
Naravni in umetni ovitki |
|
|
Tehnološki postopki in stroji |
|
|
Postopki proizvodnje mesnih izdelkov |
|
|
Kakovost mesnih izdelkov |
|
|
Embalaža in pakiranje |
|
|
Skladiščenje mesnih izdelkov |
|
|
Prodaja mesa in mesnih izdelkov |
|
|
Prodajalne mesa in mesnih izdelkov |
|
Zgradba izpitne enote:
ustni izpit.
Vprašanja na izpitnem listku
Na izpitnem listku so tri vprašanja, ki morajo biti ustrezno razčlenjena. Vprašanja iz tehnologije so kompleksna in hkrati zajemajo tudi temeljne vsebine strokovnih predmetov ter niso ločena po predmetih.
Priprava in trajanje izpita
Kandidat ima pravico, da se 20 minut pripravlja na ustni izpit. Ustni izpit traja največ 20 minut.
Ocena
Oceno ustnega izpita določi izpitna komisija na predlog izpraševalca.
Pri ustnem izpitu naj ima kandidat možnost odgovarjati ob ustreznih učnih in delovnih sredstvih, navedenih v tretjem stolpcu preglednice iz 3.točke tega izpitnega kataloga.
Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.