Informativni cilji
|
Formativni cilji
|
Socializacijski cilji
|
Posebnosti v izvedbi
|
1.OSNOVNI POJMI
GOSPODARJENJA
|
Vajenci:
|
Vajenci:
|
|
potrebe in dobrine,
|
spoznajo življenjske, osebne, družbene in druge
pomembne potrebe,
spoznajo naravne, gospodarske in duhovne in druge
vrste dobrin
|
razvijajo zavest o pravilnem odnosu do naravnih
dobrin in o prizadevanjih za ohranjanje naravnih dobrin,
|
|
gospodarsko poslovanje,
|
opredelijo osnovni gospodarski problem,
spoznajo naloge makroekonomike, ekonomike podjetja in
gospodarskega poslovanja,
|
se zavedajo, da je koristno poznati osnovne ekonomske
izraze,
|
|
proizvodnja,
|
spoznajo enostavno, zoženo in razširjeno
reprodukcijo,
razložijo razlike med obrtniškim in industrijskim
načinom blagovne proizvodnje,
spoznajo načine industrijske proizvodnje,
|
se zavedajo, da je proizvodnja temeljni način
pridobivanja dobrin,
|
|
osnovni elementi proizvodnje,
|
naštevajo osnovne elemente proizvodnje,
spoznajo sredstva za delo, predmete dela, delo in
tuje storitve,
|
se zavedajo, da nobeno pošteno delo ni umazano in
manj vredno,
|
|
problem izbire med možnostmi proizvodnje,
|
spoznajo omejenost proizvodnih odločitev,
opredelijo tržno gospodarstvo,
|
|
|
faze gospodarskega procesa,
|
naštevajo faze gospodarskega procesa,
spoznajo fazo razdelitve, fazo menjave in fazo
porabe,
|
razmišljajo o odnosu do denarja,
|
|
delitev dela,
|
spoznajo makroekonomsko delitev dela,
spoznajo delitev dela v podjetju,
spoznajo standardizacijo in tipizacijo dela,
|
|
|
2. PODJETJE
|
|
|
|
podjetje in premoženje podjetja,
|
spoznajo naloge in cilje podjetja,
spoznajo osnovna sredstva, obratna sredstva in
neposlovna sredstva,
|
razvijajo zavest o odgovornem ravnanju z opremo doma,
v šoli in v podjetju,
|
|
amortizacija,
|
spoznajo pomen amortizacije,
spoznajo časovno in funkcionalno amortiziranje,
|
|
|
organizacija podjetja,
|
spoznajo organizacijsko ureditev majhnih in velikih
podjetij,
spoznajo pomen dobre komunikacije,
|
|
|
okolje podjetja in razvrščanje podjetij,
|
spoznajo vrste okolij podjetja,
spoznajo razvrščanje podjetij po velikosti, po
dejavnosti in glede na lastnino,
|
|
|
3. STROŠKI V POSLOVNEM
PROCESU
|
|
|
|
razvrščanje stroškov,
|
spoznajo pojme potroški, stroški, izdatki, odhodki,
opredelijo stroške po različnih kriterijih,
|
razvijajo zavest o zmanjševanju stroškov kjerkoli
delamo in živimo,
|
|
naravne vrste stroškov,
|
spoznajo stroške delovnih sredstev,stroške predmetov
dela, stroške dela in stroške tujih storitev,
|
|
|
stroški po mestu nastanka,
|
opredelijo stroške po stroškovnih mestih,
opredelijo stroškovne nosilce,
naštevajo neposredne in posredne stroške,
spoznajo kalkulacijo z dodatki,
spoznajo stalne stroške in spremenljive stroške,
|
razvijajo zavest o odgovornosti za nastale stroške,
|
|
4. KALKULACIJE - KONTROLA IN
NAČINI OBRAČUNA STROŠKOV
|
|
|
|
kalkulacije,
|
razlikujejo kalkulacije glede na čas, na obseg, na
ceno, na metodo obračunavanja,
spoznajo sestavo prodajne cene,
|
|
|
delitvena kalkulacija,
|
spoznajo vrste delitvenih kalkulacij,
naredijo primer enostavne delitvene kalkulacije,
podrobno analizirajo sestavo polne lastne cene
izdelka iz svoje prakse,
|
|
|
kalkulacije po spremenljivih stroških,
|
naredijo primer kalkulacije po spremenljivih
stroških,
|
|
|
5. UGOTAVLJANJE POSLOVNEGA IZIDA
|
|
|
|
prihodki, odhodki in poslovni izid,
|
spoznajo pojme prihodki, odhodki,
spoznajo pojme dobiček, čisti dobiček, izguba,
|
|
|
sanacija in stečaj
|
ugotavljajo možne sanacijske ukrepe,
spoznajo namen stečaja,
|
razmišljajo o dobrih medsebojnih odnosih kot o zelo
pomembni predpostavki za uspešno sanacijo,
|
|
6. KNJIGOVODSTVO
|
|
|
|
knjigovodstvo,
|
spoznajo osnovne knjigovodske izraze: knjigovodske
listine, knjigovodski računi, poslovne knjige, bilanca stanja in uspeha,
|
razmišljajo o resničnosti, ažurnosti, spretnosti in
sistematičnosti v vsakdanjem življenju,
|
|
računalniško podprto knjigovodstvo kot vir poslovnih
informacij,
|
praktično se seznanijo z vnašanjem podatkov in ob tem spoznajo materialno poslovanje,
|
odpravijo strah pred delom z računalnikom in se
zavedajo potrebe po delu z računalnikom,
|
|
7.KAZALCI POSLOVANJA KOT
INSTRUMENTI PLANIRANJA IN KONTROLE
|
|
|
|
vrste kazalcev poslovanja,
|
spoznajo produktivnost dela, donosnost, ekonomičnost,
likvidnost in druge kazalce poslovanja,
|
|
|
8. INVESTICIJE V PODJETJU
|
|
|
|
investicije v podjetju,
|
ugotavljajo razloge za investiranje v podjetju,
spoznajo pojme investitor, investicijski objekt,
izvajalec investicijskih del in investicijski program,
|
zavedajo se varčevanja in odrekanja, ki sta potrebna
za investicijo,
|
|
9. TRG
|
|
|
|
trg, ponudba, povpraševanje,
|
spoznajo pojme trg, ponudba, povpraševanje, popolna
konkurenca, povpraševanje, spoznajo splošni zakon ponudbe in povpraševanje,
ugotavljajo dejavnike, ki vplivajo na ponudbo in
povpraševanje,
|
|
|
trg z živilskimi proizvodi,
|
ugotovijo glavne udeležence na živilskem trgu,
ugotavljajo dejavnike, ki vplivajo na ponudbo hrane
in na povpraševanje po hrani,
|
zavedajo se problema pomanjkanja hrane v svetu in si
oblikujejo pozitiven odnos do hrane,
|
|
nihanje cen na trgu,
|
opredelijo časovna in prostorska nihanja cen,
na primerih spoznajo notranja in zunanja menjalna
razmerja cen kmetijskih proizvodov,
|
|
|
trg in tržna intervencija,
|
ugotovijo probleme in potrebe, ki jih trg ne more
uspešno rešiti,
seznanijo se z osnovnimi makroekonomskimi
kategorijami kot so davki, prispevki, carine, proračun, subvencije, bruto
domači proizvod, inflacija, brezposelnost,
|
|
|
10.
TRŽENJE V PODJETJU
|
|
|
|
trženje (marketing),
|
spoznajo pojem marketinga,
spoznajo raziskavo trga,
spoznajo segmentiranje trga,
naštevajo instrumente trženja,
|
razmišljajo o tveganju v življenju,
|
|
izdelek
kot instrument trženja,
|
spoznajo
dejavnike izdelka (kakovost, higiena, blagovna znamka, asortiment, imidža
izdelka in podjetja, garancija, oblika, barva, embalaža, dostava, servis ...
izdelka),
|
razmišljajo,
kdo zanje najbolje kuha in zakaj?
|
|
cene
kot instrument trženja,
|
ugotavljajo
dejavnike cene izdelka,
spoznajo
možne oblike popusta,
|
|
|
mesto
prodaje kot instrument trženja,
|
spoznajo
dejavnike prodajnega mesta (najemnina, transport, skladiščenje, zavarovanje,
parking, stroški dela, stroški opremljenosti in urejenosti prodajnega mesta),
|
|
|
komuniciranje
s trgom in promocija,
|
spoznajo
instrumente promocije (osebna prodaja, publiciteta, odnosi z javnostjo,
pospeševanje prodaje),
spoznajo
pomen poslovnih običajev,
|
kritično
razmišljajo o pomanjkljivosti marketinga,
|
|
kombinacija
instrumentov trženja,
|
ugotovijo
vrstni red kombiniranja instrumentov trženja,
|
se
zavedajo , da je optimalno kombiniranje povezano z omejenostjo sredstev,
|
|
izvajanje
tržnih akcij,
|
spoznajo
načela tržnih akcija,
spoznajo
zaporedje opravil pri neposredni prodaji,
|
|
|
tržno
razmišljanje,
|
ugotavljajo
največjo inovacijo v vsakem podjetju,
spoznajo
pomen tržno razmišljanje vseh zaposlenih v podjetju,
|
razmišljajo
o pripadnosti podjetju in o ustvarjalnosti, ki ne more nikoli biti popolnoma poplačana z denarjem.
|
|
11.
PODJETNIK IN PODJETNIŠTVO
|
|
|
|
opredelitev
podjetništva in vloga podjetnika,
|
spoznajo
pojem podjetništva,
ugotavljajo
značilnosti podjetnika,
spoznajo
vsebino poslovnega načrta,
|
ugotavljajo,
zakaj za uspešnega podjetnika ni recepta,
|
|
registracija
samostojnega podjetnika (s.p.)
|
seznanijo
se s pomembnejšimi značilnostmi samostojnega podjetnika,
seznanijo
se z postopkom priglasitve in vpisa v vpisnik za samostojne podjetnike,
|
|
|
registracijo
družbe z omejeno odgovornostjo
(d.o.o.)
|
seznanijo
se z pomembnejšimi značilnostmi d.o.o.
seznanijo
se s postopki in pogoji registracije d.o.o.,
seznanijo
se s potrebnimi ustanovnimi in registracijskimi listinami za d.o.o.,
|
|
|
izdelava
načrta za proizvodnjo in prodajo ene vrste izdelka iz svoje stroke,
|
ob
danih smernicah naredijo tehnično tehnološki načrt proizvodnje,
ob
danih smernicah načrtujejo stroške, prihodke, odhodke, poslovni izid, tržne
akcije za obdobje treh mesecev,
ob
danih smernicah opredelijo potrebno dokumentacijo,
|
|
|