Izobraževalni program: MESAR (ds)
PREHRANA Z MIKROBIOLOGIJO ŽIVIL
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
115 |
25 |
140 |
2. |
105 |
105 |
|
3. |
65 |
5 |
70 |
skupaj |
285 |
30 |
315 |
Vajenci:
Informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
1. BIOLOGIJA |
Vajenci: |
Vajenci: |
|
|
|
||
2. CELICA |
|||
|
|
|
|
|
|
||
|
|
Vaja: osmoza, difuzija. |
|
|
|
|
Vaja: mikroskopiranje. |
3. ŽIVLJENJSKI PROCESI V CELICI |
|||
|
|
||
|
|
|
Vaja: zgradba in delovanje encima katalaze v jetrih. |
|
|
||
|
|
||
|
|
|
Vaja: dokaz produktov alkoholnega vrenja. |
|
|
|
Vaja: dokaz produktov fotosinteze. |
|
|
||
4. KEMIJA |
|||
|
|
|
Vaja: osnovne laboratorijske tehnike. |
5. SNOVI |
|||
|
|||
|
|
Vaja: destilacija, filtriranje, odlivanje, ločevanje z lijem ločnikom. |
|
|
|
||
|
|
||
|
|
||
|
|
||
6. KEMIJSKE REAKCIJE |
|||
|
|||
|
|
|
Vaja: sinteza, analiza, enojna in dvojna substitucija. |
|
|
||
|
|
Vaja: endotermna in eksotermna reakcija. |
|
|
|
||
7. KEMIJSKE VEZI |
|||
|
|
||
8. VODA |
|
||
9. RAZTOPINE |
|||
|
|
|
Vaja: priprava odstotne raztopine. Vaja: raztapljanje. |
10. ELEKTROLITI |
|||
|
|
Vaja: prevodnost električnega toka. Vaja: titracija. Vaja: indikatorji. |
|
11. OGLJIK IN OGLJIKOVE SPOJINE |
|||
|
|||
|
|
||
|
|
||
12. OGLJIKOVODIKI |
|||
|
|
||
13. ORGANSKE KISIKOVE SPOJINE |
|||
|
|||
|
|
|
Vaja: lastnosti alkoholov. |
|
|
||
|
|
||
|
|
||
|
|
||
|
|
Vaja: sinteza estrov. |
|
14. LIPIDI |
|||
|
Vaja: lastnosti lipidov. |
||
|
|
Vaja: pridobivanje olja. |
|
|
|
Vaja: sinteza mila. |
|
|
|
||
|
|
||
15. OGLJIKOVI HIDRATI |
|||
|
|||
|
|
Vaja: dokaz glukoze. |
|
|
|
||
|
|
Vaja: lastnosti škroba. |
|
16. ORGANSKE DUŠIKOVE SPOJINE |
|||
|
|
||
|
|
||
|
|
Vaja: dokaz beljakovin. |
|
|
|
2. LETNIK
Informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
1. HRANA IN PREHRANA |
Vajenci: |
Vajenci: |
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.HRANILNE SNOVI |
|||
Ogljikovi hidrati |
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maščobe |
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Beljakovine |
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
Vitamini |
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
Mineralne snovi |
|||
|
|
||
|
|
|
|
Voda |
|||
|
|
|
|
3. ZASTRUPITVE S HRANO |
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4. RAZKROJ ŽIVIL V ČLOVEŠKEM TELESU |
|||
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
||
5. SHRANJEVANJE IN KVARJENJE ŽIVIL |
|||
|
|
|
|
6. KONZERVIRANJE ŽIVIL |
|||
|
|
|
|
7. ŽIVILA |
|||
|
|
||
|
|
|
|
8. BELJAKOVINSKA ŽIVILA |
|||
Mleko |
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mlečni izdelki |
|||
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
Meso in mesni izdelki |
|||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jajca |
|||
|
|
||
9. MAŠČOBNA ŽIVILA |
|||
|
|
|
|
10. OGLIKOHIDRATNA ŽIVILA |
|||
Žita |
|||
|
|
||
Mlevski izdelki |
|
|
|
Testenine in podobni izdelki |
|
|
|
Kruh |
|
|
|
Vzhajalna sredstva |
|
||
Med |
|
|
|
11. VITAMINSKO - MINERALNA ŽIVILA |
|||
Zelenjava |
|||
|
|
|
|
|
|
||
Sadje |
|||
|
|
|
|
12. DODATKI V HRANI |
|||
|
|
|
|
|
|
||
13. POŽIVILA IN RAZNI NAPITKI |
|||
|
|
|
|
14. PIJAČE |
|||
|
|
|
|
15. PLANIRANJE PREHRANE |
|||
|
|
|
|
|
|
3. LETNIK
Informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
1. UVOD V MIKROBIOLOGIJO |
Vajenci: |
Vajenci: |
|
|
|
|
|
2. MIKROORGANIZMI IN OKOLJE |
|||
|
|
|
Vaja: |
3. MORFOLOGIJA IN CITOLOGIJA MIKROORGANIZMOV |
|||
|
|
Vaja: |
|
4. RAZMNOŽEVANJE, RAST IN KULTIVACIJA MIKROORGANIZMOV |
|||
|
|
Vaja: opazovanje gojišč s kulturami mikroorganizmov. |
|
5. HIGIENA, ČIŠČENJE IN DDD |
|||
|
|
|
Vaja: |
6. FIZIOLOGIJA MIKROORGANIZMOV |
|||
|
|
|
|
7. MIKROORGANIZMI IN ČLOVEK |
|||
|
|
||
8. ŽIVILSKA MIKROBIOLOGIJA |
|||
|
|
||
|
|
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
vsebine predmeta prehrana z mikrobiologijo živil se v 2. in 3. letniku vsebinsko navezujejo na vsebine predmeta tehnologija.