Izobraževalni program: MESAR (ds)
TEHNOLOGIJA
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
115 |
25 |
140 |
2. |
115 |
25 |
140 |
3. |
140 |
35 |
175 |
skupaj |
370 |
85 |
455 |
Vajenci:
Informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
1. PROIZVODNJA IN PROIZVODNI PROCESI |
Vajenci: |
Vajenci: |
|
|
|
|
Shema: povezava proizvodnje tehnike in tehnologije. |
|
|
Shema: prikaz določenega tehnološkega procesa v mesni industriji. |
|
|
|
|
Vaja: določi sredstva za zaščito delavca pri različnih poklicih. |
|
|
|
|
2. OSNOVE ŽIVINOREJE |
|||
|
|
Skupinsko delo: uporaba slikovnega material različnih pasem živali. |
|
|
|
||
|
|
Vaja: prikaz genetskih sprememb. |
|
|
|
|
|
3. ŽIVINOREJSKE PANOGE |
|||
|
|
|
Vaja: ogled različnih pasem goveda v hlevu. |
|
|
|
Vaja: izračun uporabe različnih krmil. |
|
|
||
|
|
||
|
|
||
|
|
||
|
|
||
4. ANATOMIJA |
|||
|
|
Vaja: delo v laboratoriju z različnimi vzorci tkiv. |
|
|
|
Vaja: uporaba makete skeleta goveda. |
|
|
|
Vaja: delo v laboratoriju: mikroskopiranje različnih mišičnih tkiv. |
|
|
|
Vaja: delo v delavnici - ogled telesnih votlin pri različnih živalih. |
|
|
|
||
|
|
Vaja: ogled zakola - prebavni organi različnih živali. |
|
|
|
||
|
|
Uporaba atlasa anatomije. Delo v učni delavnici - ogled tkiva s krvnimi in limfnimi žilami. Laboratorijsko delo - ogled vzorcev krvi pod mikroskopom. |
|
|
|
Delo v učni delavnici: ogled pljuč goveda in prašiča. |
|
|
|
||
5. GRADIVA |
|||
|
|
|
Slikovni material: vrste gradiv in njihove lastnosti. |
|
|
|
Shema: pridobivanje železa in jekla. |
|
|
Delo v laboratoriju: ugotavljanje lastnosti raznih zlitin, |
|
|
|
Ogled motorja in mesta za mazanje z oljem in mastmi. |
|
|
|
Sheme pogonskih in delovnih strojev. Sheme: delovanje in opis batne črpalke. |
|
6. MERILNE NAPRAVE |
|||
|
|
|
Merjenje temperatur z različnimi napravami v različnih medijih. |
|
|
Merjenje zračnega tlaka v prostoru in na prostem, |
|
|
|
|
Pregled tabel različnih relativnih vlag pri konzerviranju različnih živil. |
|
|
Natančen ogled vodnega števca. |
|
|
|
Ogled vodokaznega stekla in plovca za merjenje nivoja. |
|
|
|
Ogled transporterjev v mesni industriji oziroma v mesarski učni delavnici. |
|
7. SPECIFIČNI KEMIJSKO-TEHNOLOŠKI PROCESI V ŽIVILSKI INDUSTRIJI |
|||
|
|
Vaja v laboratoriju: pripravijo filtrirno sredstvo in izvedejo filtracijo. |
|
|
|
Ogled modela destilatorja: pridobivanje močnih alkoholnih pijač, |
|
|
|
Slikovni material: pridobivanje sladkorja. |
|
|
|
||
|
|
||
|
|
Učna delavnica: ogled delovanja mešalnih naprav v mesarstvu - določijo mešalne naprave in načine mešanja. |
2. LETNIK
Informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
1. ZGODOVINSKI RAZVOJ MESARSTVA |
Vajenci: |
Vajenci: |
|
|
|
||
2. KLAVNICE |
|||
|
|
|
Ogled klavnice pri praktičnem pouku. |
3.KLAVNE ŽIVALI |
|||
|
|
|
Ogled označenih živali. Ogled načinov transporta. Ogled pravilnikov o kategorizaciji klavnih živali. |
4. SISTEMI ZAKOLA |
spoznajo kategorije govedi in prašičev in pojasnijo načine kategorizacije drugih živali, |
||
|
|
|
Ogled različnih sistemov zakola. |
5. ČIŠČENJE IN RAZKUŽEVANJE |
|||
|
|
|
Ogled postopka čiščenja in razkuževanja. Vaja: čiščenje in razkuževanje delovnih prostorov. |
6. RAZSEK |
|||
|
|
|
Demonstracija razseka. |
|
|
|
Ogled kunčje in perutninske klavnice. |
7. POSMRTNI PROCESI V MESU |
|
||
8. MESO ZAKLANIH ŽIVALI |
|||
|
|
|
Vzorci žigov. |
9. SENZORIČNE LASTNOSTI MESA |
|||
|
|
|
Vaje v laboratoriju. |
10. HLAJENJE MESA |
|||
|
|
|
Ogled hladilnice. Hladilniški listi – vzorci. |
11. ZAMRZOVANJE MESA |
|||
|
|
|
Zamrzovanje in vodenje evidence v učni delavnici. |
12. TAJANJE MESA |
|||
|
|
|
Tajanje kosov mesa na različne načine v delavnici. |
13. NEZAŽELENE SPREMEMBE MED SKLADIŠČENJEM |
|||
|
|
|
|
14. ŽIVALSKE KUŽNE BOLEZNI |
|||
|
|
|
Demonstracija jemanja vzorcev. |
15. VETERINARSKO-SANITARNI PREDPISI |
|
|
|
16. ČIŠČENJE ODPADNIH VOD |
|
|
Ogled čistilne naprave. |
17. STRANSKI KLAVNI PROIZVODI |
|||
|
|
|
Ogled sheme kafilerije ali obisk. |
18. KEMIJSKA SESTAVA MESA |
|
3. LETNIK
Informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
1. PREDELAVA |
Vajenci: |
Vajenci: |
|
|
|
|
Ogled predelave. |
2. SUROVINE V PROIZVODNJI MESNIH IZDELKOV |
|||
|
|
|
Vzorci ovitkov. Demonstracija kategorizacije. Vzorci in katalogi dodatkov različnih proizvajalcev. |
3. TEHNOLOŠKI POSTOPKI IN STROJI |
|||
|
|
|
Prospekti strojev. Ogled in demonstracija delovanja posameznih strojev in postopkov. |
|
|
|
Ogled zorilnic. |
4. VRSTE MESNIH IZDELKOV IN POSTOPKI PROIZVODNJE |
|||
|
|
|
Vzorci izdelkov. Ogled izdelkov v prodajalni ali obratu. Ogled zorilnic. Ogled in demonstracija delovanja prekajevalnih komor. Vzorci pločevink. Katalogi različnih proizvajalcev. |
5. SKLADIŠČENJE IN DEKLARIRANJE MESNIH IZDELKOV |
|||
|
|
|
Ogled pakiranja. Vaja: pakiranje mesa. Ogled skladiščne dokumentacije. Vzorci deklaracij. |
6. KONTROLA KAKOVOSTI |
|||
|
|
|
Ogled laboratorija. Delo v laboratoriju. Tabela za senzorično ocenjevanje. |
7. PRODAJA MESA, PERUTNINE, RIB, DIVJAČINE IN IZDELKOV |
|||
prostori, oprema, |
|
|
Demonstracija in poskus kategorizacije. Uporaba plakatov. Ogled tipov prodajaln. Delo v različnih prodajalnah. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Vsebine predmeta tehnologija se vsebinsko povezujejo s predmeti: praktični pouk, proizvodna praksa, prehrana z mikrobiologijo živil in gospodarsko poslovanje.