Izobraževalna programa: KUHAR (ds), NATAKAR (ds)
Sprejeto na 64.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 21.3. 2003.
Po letnikih in oblikah izobraževalnega dela
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
Skupaj (ur) |
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
|
1. |
196 |
139 |
57 |
2. |
64 |
35 |
29 |
3. |
64 |
27 |
37 |
skupaj |
324 |
201 |
123 |
Pri vsebinah gostinskega poslovanja dijak:
Vsebine gostinskega poslovanja
1. letnik
INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
I. TEMELJNI POJMI O DRUŽBI IN GOSPODARSTVU |
Dijak: |
Dijak |
|
|
|
Je samozavestnejši. Je pozoren na zunanji videz in govorico telesa. Razvija komunikacijske spretnosti. Postane toleranten in obziren, ker ve, da imajo gostje različne želje. Goste obravnava kot individiume. Postane sposoben priznavati lastne napake. Pridobi sposobnost pravilne uporabe ekonomskih pojmov v pogovoru. |
Veje:
|
II. GOSPODARSKA PANOGA GOSTINSTVO |
|||
|
|
Spozna, da brez entuziazma, nenehnega truda in inovativnosti ne bo postal uspešen gostinski delavec. Nauči se brati, razumeti in uporabljati pravne predpise. Spozna nujnost spoštovanja gostov in sodelavcev. Izoblikuje stališče o intenzivnosti razvoja gostinstva v Sloveniji ter o rezultatih dela subjektov, ki koordinirajo, usmerjajo in kontrolirajo gostinsko dejavnost. |
Vaje:
|
III. OSEBA IN NJEN STATUS V PRAVU |
|||
|
|
Pridobi samozavest in zavest, da je treba biti iznajdljiv in dobro obveščen. Se zna prilagajati. Spozna, da mora spremljati konkurenco. |
Vaje:
|
Vsebine prehrane
SNOV |
Dijak: |
Dijak |
|
Elementi Spojine |
|
Razvija abstraktno mišljenje. Bolj razume zgradbo in lastnosti snovi, s katerimi bo imel opravka pri svojem poklicu. |
Vaja:
|
RAZTOPINE |
|||
Kisline Baze Soli |
|
Razvija logično razmišljanje in natančnost pri delu. Razvija občutek, kako pomembna je priprava dela za potek in rezultat dela. |
Vaja:
|
OGLJIKOVE SPOJINE |
|||
Spojine z vodikom |
|
Razvija logično razmišljanje in natančnost pri delu. Razvija občutek, kako pomembna je priprava dela za potek in rezultat dela. |
Vaja: spojine z vodikom (opis vaj v učbeniku kemije) |
OGLJIKOVE SPOJINE |
|||
Alkoholi Aldehidi Ketoni |
|
Razvija logično razmišljanje in natančnost pri delu. Razvija občutek, kako pomembna je priprava dela za potek in rezultat dela. |
Vaja:
|
OGLJIKOVE SPOJINE |
|||
Organske kisline |
|
Razvija logično razmišljanje in natančnost pri delu. Razvija občutek, kako pomembna je priprava dela. za potek in rezultat dela. |
Vaja
|
Estri in etri |
|
Razvija logično razmišljanje in natančnost pri delu. Razvija občutek, kako pomembna je priprava dela za potek in rezultat dela. |
Vaja:
|
PREHRANA VLOGA HRANE |
|||
Hranilne snovi Zgradba hranilnih snovi Vloga hranilnih snovi v človeškem organizmu *Ogljikovi hidrati *Maščobe *Beljakovine |
|
Razvije odgovoren odnos do potrošnika, za njegovo dobro počutje in zdravje. Zaveda se pomena poznavanja hranilnih snovi, njihovih lastnosti in pomena uživanja posameznih živil pri vzdrževanju zdravja. |
Vaje:
|
*Mineralne snovi *Vitamini *Voda |
|
Razvije odgovoren odnos do potrošnika, za njegovo dobro počutje in zdravje. Zaveda se pomena poznavanja hranilnih snovi, njihovih lastnosti in pomena uživanja posameznih živil pri vzdrževanju zdravja. |
Vaje: beljakovine minerali in vitamini voda izračun energijske vrednosti s tabelami. (Tabela o energijski in biološki vrednosti živil) –Vzorci živil, kemikalije, laboratorijska oprema (vaje iz delovnega zvezka prehrane) |
TEHNOLOŠKI PROCESI V PROIZVODNJI ŽIVIL |
|||
Filtracija Destilacija Kristalizacija Ekstrakcija Difuzija |
|
Razume pojme in s tem načine pridobivanja živil, ki jih spozna pozneje. |
Vaja:
|
PREDELAVA HRANE V TELESU |
|||
Encimi, hormoni Prebava Presnova |
|
Ob razkroju ponovi zgradbo hranilnih snovi. Zaveda se pomena posameznih dejavnikov pri predelavi hrane zdravega človeka. |
Vaja:
|
NEHRANILNE SNOVI V PREHRANI |
|||
*Dišave in začimbe Poživila Aditivi |
|
Biti mora iznajdljiv, domiselen pri uporabi nehranilnih snovi, natančen pri delu. Razvija občutek za organoleptiko. |
Vaja:
|
*SHRANJEVANJE, KVARJENJE, KONZERVIRANJE ŽIVIL IN SPREMEMBE NA ŽIVILIH |
|
Biti mora odgovoren, dosleden tudi prilagodljiv v posebnih razmerah. Je gospodaren pri nabavi in uporabi živil. |
Vaje:
|
ZASTRUPITVE S HRANO |
|||
Kemični strupi Živalski strupi Rastlinski strupi Zastrupitve z mikroorganizmi |
|
Je odgovoren in dosleden pri preprečevanju okužb s hrano. |
Vaja:
|
ZAKONODAJA V ŽIVILSKI STROKI |
|
Seznanjen je z zakonodajnimi predpisi in jih upošteva. |
Vaja:
|
2. letnik
Vsebine gostinskega poslovanja
IV. TRŽENJE |
|||
|
|
Postaja kreativen in odločen. Navaja se na delo v skupini. Krepi pogajalske spretnosti. Želi biti dobro obveščen.. Se prilagodi gostom. |
Vaja:
|
V. PRODAJNA POGODBA |
|||
|
|
Je odgovoren. Spremlja pravne predpise. |
Vaja:
|
vsebine prehrane
ŽIVILA |
|||
Delitev živil Mleko, mlečni izdelki |
|
Na podlagi logičnega povezovanja znanja razvije sposobnost izbiranja, kombiniranja in pripravljanja. Je prilagodljiv pri uvajanju novosti. Razvija sposobnost odločanja. Je iznajdljiv in odgovoren. |
Vaje:
|
Meso, mesni izdelki Žita Moka Zdrob Testenine Kruh Vzhajalna sredstva Jajca Maščobna živila |
|
Na podlagi logičnega povezovanja znanja razvije sposobnost izbiranja, kombiniranja in pripravljanja. Je prilagodljiv pri uvajanju novosti. Razvija sposobnost odločanja. Je iznajdljiv in odgovoren. |
Vaja:
|
3. letnik
Informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
I. POSLOVNA PODROČJA GOSTINSKEGA POSLOVANJA |
Dijak: |
Dijak |
|
|
|
Spozna pomen timskega dela. |
Vaja: možganska nevihta (deževanje idej) za osnovna načela dobrega gospodarjenja |
II. OSKRBOVALNA DEJAVNOST |
|||
NABAVNA SLUŽBA |
|||
|
|
Je natančen. Je racionalen. |
Vaja: izpolnjevanje poslovnih dokumentov |
SKLADIŠČNO POSLOVANJE |
|||
|
|
Laže sprejema odločitve. Spozna pomen hitrega in natančnega dela. Je racionalen. |
Vaja: izpolnjevanje dokumentacije |
III. POSLOVANJE PREHRANSKIH OBRATOV |
|||
NALOGE IN DELOVNA PODROČJA |
|
||
KUHINJSKO POSLOVANJE |
|||
|
|
Je natančen in ažuren. Prevzema osebno odgovornost. |
Vaje: izdelava obračunov nadzor uspešnosti kuhinjskega poslovanja katere nepravilnosti pri delu v kuhinji so najpogostejše |
TOČILNIŠKO POSLOVANJE |
|||
|
|
Je natančen in ažuren. Prevzema osebno odgovornost. |
Vaje: izdelava obračunov nadzor uspešnosti točilniškega poslovanja katere nepravilnosti pri delu v strežbi so najpogostejše |
POSLOVANJE V PRODAJNIH ODDELKIH |
|||
|
|
Poglablja zavest o nujnem timskem delu. Je gostoljuben. |
|
IV. POSLOVANJE PRENOČITVENIH OBRATOV |
|||
NALOGE IN PODROČJA POSLOVANJA PRENOČITVENIH OBRATOV |
|
Je inovativen. Spozna pomen hitrega, točnega in gostoljubnega izvajanja vseh opravil za goste. Poglablja zavest o timskem delu. Spozna pomen dobre organizacije dela. Razmišlja o funkcionalni in estetski urejenosti vseh prostorov in opreme. |
|
V. OSNOVE EKONOMIKE GOSTINSKEGA PODJETJA |
|||
PRIDOBIVANJE IN DELITEV CELOTNEGA PRIHODKA
KALKULACIJE ZA JEDI IN PIJAČE |
|
Pridobi si samozavest in samozaupanje, saj zna analizirati uspešnost svojega poslovanja. Pridobi sposobnost logičnega sklepanja. Spozna pomen ustvarjalnega diskutiranja. |
Vaje: po danih podatkih učitelja dijak izdeluje analize stroškov, kalkulacije in ugotavlja uspešnost poslovanja |
Vsebine prehrane
ŽIVILA |
|||
Zelenjava Zelenjavni izdelki Gobe Sadje Sadni izdelki Dodatki v hrani |
|
Na podlagi logičnega povezovanja znanja razvije sposobnost izbiranja, kombiniranja in pripravljanja. Je prilagodljiv pri uvajanju novosti. Razvija sposobnost odločanja. Je iznajdljiv in odgovoren. |
Vaje: zelenjava in izdelki degustacija zelenjave in izdelkov Oprema za degustacijo, vzorci, Tabele o energijski in biološki vrednosti, deklaracije (vaje iz delovnega zvezka prehrane) sadje in sadni izdelki degustacija sadja in izdelkov Oprema za degustacijo, vzorci, Tabela o energijski in biološki vrednosti, deklaracije (vaje iz delovnega zvezka prehrane) dodatki Tabela o energijski in biološki vrednosti, deklaracije (vaje iz delovnega zvezka prehrane) |
PIJAČE |
|||
Pijače iz sadja Mineralne vode Osvežilne brezalkoholne pijače Pivo Vino Močne alkoholne pijače |
|
S poznavanjem pijač pridobi na splošni razgledanosti na tem področju, pozna lastnosti pijač, kar upošteva pri pripravi jedi. Je odgovoren pri ohranjanju kakovosti. Je informiran o novostih. |
Vaje: brezalkoholne pijače Deklaracije, Tabela o energijski in biološki vrednosti (vaje iz delovnega zvezka prehrane) ogled pivovarne degustacija vina Vzorci, degustacijska oprema, deklaracije alkoholne pijače |
VRSTE PREHRANE |
|||
Principi planiranja prehrane Prehrana posameznih kategorij ljudi Alternativna prehrana Bolezni zaradi nepravilne prehrane Dietna prehrana Narodna prehrana |
|
Je odgovoren in se zaveda, da z nudenjem ustrezne hrane vpliva na zdravje in počutje ljudi. Je prilagodljiv in izviren pri upoštevanju posebnih gostovih želja. Seznanjen je z novostmi na področju prehrane. Je preudaren pri sestavljanju jedilnikov. S poudarjanjem gastronomskih posebnosti dežele spoštuje tradicijo in se zaveda vloge gostinstva v turizmu. |
Vaje: planiranje in analiza prehrane prehrana posameznih kategorij ljudi alternativna prehrana Analiza jedilnikov, Tabela o energijski in biološki vrednosti (vaje iz delovnega zvezka prehrane) sestava jedilnika alternativne prehrane bolezni zaradi nepravilne prehrane dietna prehrana narodna prehrana Indeks telesne mase, idealna telesna masa, tabele idealne telesne mase. Literatura o slovenskih narodnih jedeh (vaje iz delovnega zvezka prehrane) |
Opomba: vsebine informativnih ciljev, označene z *, se lahko izvajajo skupaj s programom prodajalec (trgovec).
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje ustno.