Izobraževalni program: NATAKAR (ds)
PRAKTIČNI DEL ZAKLJUČNEGA IZPITA
Na izpitu ocenjujemo ali kandidat:
Izpitno nalogo je možno izbirati iz predlaganega seznama oziroma iz razširjenega nabora na podobnem nivoju zahtevnosti. Navedene izpitne naloge služijo izpitnemu odboru kot vodilo o primernosti in tehnoloških zahtevah posameznega izdelka/storitve, zato je možno za vmesni preizkus ali zaključni izpit uporabiti izdelavo drugega primerljivega izdelka/storitve storitve - za pripravo in serviranje ter deserviranje. Vse izpitne naloge navedene v katalogu so opisane informativno.
Izpitne naloge (izpitna dela, delovne preizkuse) določi izpitni odbor. Priporočamo, da izpitni odbor izda sklep kandidatu o vrstah in številu izpitnih nalog, eventualni pripravi polizdelkov (dovoljenih predpriprav) po predloženi dokumentaciji in drugih pogojih. Brez pisnega sklepa sme kandidat uporabiti le pripomočke dovoljene s tem katalogom.
Zagovor je vezan predvsem na izdelek/storitev, pri tem preverimo celovitost funkcionalnih znanj, spretnosti, sposobnosti, poznavanje tehnologije dela in delovnih sredstev ter predpisov in ukrepov varstva pri delu, ki so tipične za poklic.
Kandidat mora izpitni komisiji predložiti dnevnike praktičnega dela vseh let izobraževanja.
Ocenjevanje temelji na doseženi povezanosti kandidatovih psihofizičnih, motoričnih in intelektualnih sposobnosti, kulture dela in delovnih izkušenj.
Znanja ki so opredeljena v tem katalogu so razdeljena v dve osnovni skupini: izpitne naloge primerne za vmesni preskus ter za praktični del zaključnega izpita.
Pri vmesnem preizkusu lahko preverjamo praktična znanja in spretnosti pridobljenih v procesu praktičnega izobraževanja z/s:
Vmesni preizkus traja do 3 ure ter zajema izvedbo izpitnih nalog, izdelavo dokumentacije in ustni zagovor. Ustni zagovor traja največ 20 minut.
Storitev |
Opis storitve |
Tehnološke zahteve |
POSTREŽBA REDNIH OBROKOV |
|
|
|
|
Pripravi mizo ali omizje z ustreznimi pogrinjki glede na vrsto obroka. Upošteva pravila strežbe oziroma se zna prilagoditi trenutni situaciji. |
PISNA PONUDBA |
|
|
|
|
Sestavi obrok. Upošteva pravila priporočanja pijač k jedem. Oblikuje in napiše različne menu kartice. |
POSTREŽBA ODPRTIH IN STEKLENIČENIH PIJAČ TER NAPITKOV |
|
Pravilno ponudi in poveže vina in drugie pijače z jedmi. Prezentira, odpira in nataka pijačo ali napitke. Izbere pravi inventar (kozarce in skodelice za različne vrste pijač in napitkov) ter druge pripomočke. Upošteva ustreznost temperature pijač in napitkov pri postrežbi gostom. |
Pri praktičnem delu zaključnega izpita lahko ocenjujemo praktična znanja in spretnosti pridobljenih v procesu praktičnega izobraževanja z/s:
Primeri obsega storitev iz strežbe:
S seznamom izdelkov/storitev so opredeljena znanja in spretnosti, ki jih kandidat mora obvladati glede na cilje izobraževanja.
Storitev |
Opis storitve |
Tehnološke zahteve |
OBROKI HRANE |
|
|
Postrežba rednih obrokov: |
|
Pripravi mizo ali omizje z ustreznimi pogrinjki glede na vrsto obroka. Upošteva pravila strežbe oziroma se zna prilagoditi trenutni situaciji. Obračuna storitev. |
PISNA PONUDBA |
|
|
|
|
Zna sestaviti obrok. Pozna pravila priporočanja pijač k jedem. Zna oblikovarti in napisati različne menu kartice. |
PRIPRAVA JEDI PRED GOSTOM |
|
|
|
|
Zna pripraviti prostor z inventarjem. Strokovno izvede pripravo jedi pred gostom in mu postreže. Upošteva estetiko dela. |
POSTREŽBA ODPRTIH IN STEKLENIČENIH PIJAČ TER NAPITKOV |
|
Pravilno ponudi in poveže vina in druge pijače z jedmi. Prezentira, odpiran in nataka pijače in napitke. Izbere pravi inventar (kozarce in skodelice za različne vrste pijač in napitkov) ter druge pripomočke Upošteva ustreznost temperature pijač in napitkov pri postrežbi gostom. Obračuna storitev |
MEŠANJE BARSKIH PIJAČ IN POSTREŽBA BARSKIH PIJAČ |
|
Pozna recepture desetih mešanih pijač . Uporabi pravilni postopek mešanja pijač. Postreže v pravem kozarcu z ustrezno dekoracijo Obračuna storitev . |
POSTREŽBA IZREDNIH OBROKOV OB RAZNIH PRILIKAH |
||
|
|
Prostor in omizje pripravi prilagojeno namenu obroka. Izbere pravi inventar za posamezno vrsto izrednega obroka. Upošteva osnovna pravila strežbe protokolarnih prireditev. Pozna osnovna pravila izbire ustrezne dekoracije za posamezno vrsto svečanosti. |
DELA v Točilnici |
|
Opravi pripravljalna dela: rezanje limon, priprava drugih dodatkov in inventarja, pregled in ureditev hladilnikov in priročnega skladišča. Zna uporabljati pravilni inventar za različne pijače in napitke. Obračuna storitev. |
PRIPRAVA MIZE POGRINJKOV ZA POSEBNE JEDI |
||
polži, raki, školjke |
|
Pozna inventar in ga zna pravilno razvrstiti po mizi . Upošteva strokovno, estetsko in uporabno vrednost izdelka. |
Praktični del zaključnega izpita traja do 4 ure ter zajema izvedbo izpitnih nalog, izdelavo dokumentacije in ustni zagovor. Ustni zagovor traja največ 20 minut.
Izpitni odbor pripravi kriterije za ocenjevanje tako, da za posamezne naloge upošteva naslednja razmerja:
PODROČJE OCENJEVANJA |
DELEŽI cca |
DELEŽ cca |
1. priprava in izvedba naloge |
10 % |
20 % |
2. strokovnost (kakovost, komunikacija, osebna urejenost) |
60 % |
60 % |
3. dokumentacija (pri 1 nalogi) |
10 % |
0 |
4. ustni zagovor |
20 % |
20 % |
SKUPAJ |
100 % |
100 % |
Pri praktičnem delu zaključnega izpita se ocenjuje:
Pri določanju skupne ocene praktičnega dela zaključnega izpita upoštevamo, da je delež:
Pri dogovoru o točkovnem vrednotenju izpitnih nalog se mora skupna točkovna vrednost pretvoriti v predpisano ocenjevalno lestvico, ki je petstopenjska in obsega ocene od odlično (5) do nezadostno (1).
Priporočilo za pretvorbo števila točk v oceno:
odlično (5) |
100 do 92 točk |
|
dosežek, ki nadpovprečno zadovoljuje postavljene zahteve, |
prav dobro (4) |
od 91 do 81 točk, |
|
dosežek, ki v celoti zadovoljuje postavljene zahteve, |
dobro (3) |
od 80 do 67 točk, |
|
dosežek, ki v splošnem zadovoljuje postavljene zahteve, |
zadostno (2) |
od 66 do 50 točk, |
|
dosežek, ki kaže na pomanjkljivosti, vendar še zadovoljuje postavljene zahteve, |
nezadostno (1) |
49 ali manj točk, |
|
dosežek, ki ne zadovoljuje postavljenih zahtev in kaže na pomanjkljivo temeljno znanje. |
Kandidat je ocenjen z oceno odlično.
Storitev je izvedena v predvide0nem času, strokovno brez napak brez pomoči nadzornika. Dosledno so bili upoštevani strokovni postopki ter varnostni predpisi. Delovne postopke je izvajal pravilno in v ustreznem zaporedju. Kandidat razume zastavljena vprašanja in naloge pri zagovoru izdelka. Odgovarja samostojno brez dodatnih vprašanj in razlag. Kompleksno obvlada učno snov, spretno povezuje vzroke in posledice. Pri odgovarjanju je natančen in sistematičen.
Kandidat je ocenjen z nezadostno oceno.
Storitev ni izvedena v predvidenem času. Delovni postopki niso izvedeni pravilno in v neustreznem zaporedju. Pri delu ni samostojen in stalno potrebuje nadzornikovo pomoč za reševanje enostavnih problemov. Slaba estetika.
Pri praktičnem delu zaključnega izpita so dovoljeni naslednji pripomočki:
Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.