Izobraževalni program: NATAKAR (ds)
PRAKTIČNI POUK - OSNOVE KUHARSTVA
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
|
||
2. |
32 |
32 |
|
3. |
|
||
skupaj |
|
32 |
32 |
* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V - vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev;
Vajenci:
Informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
Vajenec |
Vajenec |
||
Kuharstvo in naloge kuharja. |
Seznani se z nalogami kuharstva, s pomenom za gostinstvo, turizem, gospodarstvo. |
Pridobiva pravilen odnos do poklica. |
|
Delovna obleka. Osebna higiena. |
Spozna delovno obleko v kuhinji. Spozna pomembnost higiene v kuhinji. |
Zaveda se pomembnosti higiene dela v kuhinji. |
|
Obratovalni prostori kuhinje. |
Seznani se s prostori v kuhinji. Spozna čiste in nečiste dele v kuhinji. |
Zaveda se odgovornosti za zdravje gostov. |
Kuhinjski blok. |
Tehnologija pripravljanja hrane. |
Nauči se spremljati živilo od surovine do končnega izdelka. |
Razvija pravilen odnos do ravnanja z živili. |
|
Posoda, orodje in pripomočki. |
Spozna vrste kuhinjske posode. Seznani se s pravilnim ravnanjem orodja. |
Pridobi ustrezen odnos do dela s posodo in orodjem. |
|
Hladne in tople začetne jedi. |
Zna našteti začetne jedi po skupinah. Spozna pomembnost začetnih jedi. |
Razvija čut za estetsko oblikovanje. |
|
Juhe in jušne zakuhe. |
Seznani se z vrstami juh in jušnih zakuh. |
||
Meso in vrste mesa. |
Seznani se z vrstami mesa. Seznani se z načini priprave mesa. Spozna dele mesa in jedi iz njih. |
Razvija čut za gospodarno ravnanje z mesom. |
|
Priloge in prikuhe. Zelenjavne jedi. |
Spozna vrste prilog in prikuh. Spozna različno pripravo zelenjavnih jedi. |
Pridobiva ustrezen pristop do dela z zelenjavo. |
|
Solate in solatni prelivi. |
Spozna razdelitev solat. Spozna osnovne prelive in dresinge za solate. |
Seznani se s pravilnim skladiščenjem zelenjave. Solate estetsko oblikuje in dekorativno naloži na krožnike. |
|
Sladice. |
Spozna vrste sladic iz različnih test. Spozna tehnologijo priprave sladic. |
||
Jedilniki. |
Razvija čut za strokovno delo. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Splošno:
Znanja tega predmeta nadgrajujejo znanja naslednjih predmetov: prehrana, strežba, gostinsko poslovanje, zdravstvena vzgoja in higienski minimum.
Konkretno:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
Organizacija dela v kuhinji |
Gostinsko poslovanje |
Kuhinjsko poslovanje Skladiščno poslovanje |
Živila, hranilna vrednost |
Prehrana |
Živila, hranilna vrednost |
Priprava pogrinjkov in serviranje |
Strežba |
Priprava pogrinjkov in serviranje |
Higiena dela |
Zdravstvena vzgoja in higienski minimum |
Vse vsebine |