A. SPLOŠNI DEL

Ime izobraževalnega programa: NATAKAR
(izobraževalni program s slovenskim učnim jezikom za izvajanje na narodno mešanem območju v slovenski Istri)

Naziv poklicne izobrazbe: natakar/natakarica

Trajanje izobraževanja: tri leta (dualna organizacija)

Posebni vpisni pogoji: zdravniško potrdilo, s katerim kandidat dokaže, da ni zdravstvenih ovir za izobraževanje v programu, in sklenjena učna pogodba.

Cilji izobraževalnega programa

Poleg splošnih ciljev izobraževalni program vajencem omogoča, da:

  • si razvijajo sposobnosti in spretnosti za kakovostno poklicno delo ter se pripravijo za poklicno kariero,
  • si pridobijo znanje o različnih oblikah ponudbe v gostinskih lokalih,
  • si pridobijo sposobnosti za samostojno in kakovostno postrežbo hrane in pijače,
  • si pridobijo znanje o biološki in energijski vrednosti hrane in pijač, njihovih lastnostih, pridobivanju ter načinu uporabe, obdelavi, predelavi, pripravi ter o tem, kako se gostom postreže,
  • spoznajo in razumejo splošne zakonitosti s poklicnega področja,
  • si pridobijo praktično uporabno znanje in ga povezujejo s teoretičnim,
  • si razvijajo sposobnosti za samostojna opravila in delovne postopke na poklicnem področju,
  • se ekološko ozavestijo, spoznajo varnostne predpise ter jih znajo dosledno upoštevati pri delu.

    Program je prilagojen za izvajanje v slovenskem učnem jeziku na narodno mešanem območju v slovenski Istri in ima še naslednje posebne cilje:

  • razvijanje sporazumevalne zmožnosti v italijanskem jeziku kot drugem jeziku,
  • razvijanje vedenja o naravni, kulturni in zgodovinski dediščini italijanske narodne skupnosti ter njenega matičnega naroda,
  • vzgoja za spoštovanje in razumevanje narodne in kulturne drugačnosti ter za sodelovanje med pripadniki slovenskega naroda in italijanske narodne skupnosti.

    Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja

    Predmeti

    Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja

    Računalništvo

    ustno, vaje

    Prehrana

    ustno

    Tuji jezik II

    pisno, ustno

    Gostinsko poslovanje

    ustno

    Zdravstvena vzgoja in higienski minimum

    ustno

    Turizem

    ustno

    Poslovno komuniciranje

    ustno

    Psihologija

    ustno

    Osnove kuharstva (praktični pouk)

    dnevnik praktičnega pouka, storitev ter zagovor

    Strežba (praktični pouk)

    dnevnik praktičnega pouka, storitev ter zagovor

    Vsebina zaključnega izpita

    Teoretični del:

  • pisni in ustni izpit iz slovenščine,
  • ustni izpit iz gostinskega poslovanja.

    Praktični del:

  • storitev iz strežbe in zagovor.