Izobraževalni program: NATAKAR (ds)
PRAKTIČNI POUK - STREŽBA
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
112 |
112 |
|
2. |
64 |
64 |
|
3. |
64 |
64 |
|
skupaj |
|
240 |
240 |
* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V - vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev;
Vajenci:
1. LETNIK
Informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
ZGODOVINSKI RAZVOJ GOSTINSTVA |
Vajenec |
Vajenec |
|
|
|
Ovrednoti svoj poklic skozi zgodovino. Spremlja razvoj in se sooči s sedanjostjo. Sposobnost pri razlikovanju preteklosti in sedanjosti. Postaja samozavestnejši. Pridobi si sposobnost pravilnega tretmana določenih vrst lokalov. |
Slikovni material. Zemljevid. |
GOSTINSKI OBRATI |
|
|
|
|
|
S poznavanjem posameznih obratov postaja samozavestnejši. Skuša s spoznavnimi normami razvrščati in kategorizirati. Pridobi si sposobnost ekonomsko razvrščati obrate. Razlikuje obrate po opremi in vsebini. |
Ogled obratov. |
STREŽNO OSEBJE |
|
|
|
|
|
Razvršča svoj poklic v določen rang, ga ceni in o njem pozitivno razmišlja. Ima lep odnos do gostov in sodelavcev. Skrbi za delovno obleko in osebno higieno. |
Slikovni katalogi. |
INVENTAR |
|
|
|
|
|
Razvije čut za raznolikost pohištva in ga primerno vkomponirati v lokal. Pravilno uporablja strežni inventar in pri tem logično razmišlja. Razvije pomen negovanja in vzdrževanja inventarja. Ugotovi in uporabi možnosti nabave inventarja. |
Praktične vaje. Ogled inventarja. |
OBROKI HRANE |
|
|
|
|
|
Sestavi obroke. Jih razporedi po skupinah. Aktivno si prizadeva sestaviti obrok - redni obroki. Loči izreden obroke. |
|
PRIPRAVLJALNA DELA |
|
|
|
|
|
Zaveda se pomembnosti dobro opravljenih pripravljalnih del. |
Praktične vaje. |
NAČINI STREŽBE IN SISTEMI DELA V GOSTINSTVU |
|
S pridobljenim znanjem se pojavi pri vajencu samozavest in zna po svoji presoji odločati se za ta ali oni način, sistem ali vrste enega ali drugega. Pravilno uporablja možnosti posameznega načina in sistema. |
|
POSTREŽBA NA NAVADNI NAČIN |
|
|
|
|
|
Zaveda se pomena gostoljubnosti in pravilno opravljenega dela. Zna uporabljati meni in jedilni list ter cenik pijač. |
Praktične vaje. |
2. LETNIK
Informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
PISNA PONUDBA |
Vajenec |
Vajenec |
|
|
|
Zna uporabljati ponudbe. Zna gostu razložiti ponudbo jedi in pijač v obratu. |
Pisni izdelki vajencev. |
postrežba jedi na osnovi jedilnega lista |
|
|
|
|
|
Uporabi osvojeno znanje s področja ponudbe. Zaveda se moralne in materialne odgovornosti. Poglobi znanja o prevzemu naročila in ga izvaja na določen način. |
|
postrežba odprtih in stekleničenih pijač |
|
Upošteva higieno in estetiko dela. |
|
postrežba pri nepogrnjeni mizi |
|
|
|
|
|
Loči oblike in način postrežbe. Zaveda se pomembnosti prilagajanja v različnih obratih – oddelkih. |
Ogled kavarne. |
3. LETNIK
Informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
Vajenec |
Vajenec |
||
priprava mešanih pijač |
|
Zna biti atraktiven pri svojem delu. Zaveda se pomembnosti vključevanja mešanih pijač v ponudbo. |
Sodelovanje z barmani. |
priprava jedi pred gostom |
|
|
|
|
|
S svojim znanjem si pridobi samozavest. Upošteva higieno in estetiko dela z ustrezno uporabo inventarja. |
|
postrežba rednih obrokov |
|
Razvija sposobnosti in spretnosti za kakovostno poklicno delo. |
|
dekoracija prostora in omizja |
|
Razvije si čut za estetiko. |
Sodelovanje s cvetličarno. |
postrežba izrednih obrokov ob raznih prilikah |
|
|
|
|
|
Zna se prilagoditi obroku z vedenjem, delovno obleko, načinom dela. |
|
|
|
Pozna posebnosti v pripravi pogrinjkov in postrežbi specialnih jedi. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Splošno:
Znanja tega predmeta se povezujejo z znanji naslednjih predmetov: kuharstvo, hrana in pijače, gostinsko poslovanje, zdravstvena vzgoja in higienski minimum.
Konkretno:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
Gostinski obrati |
Gostinsko poslovanje |
Pravna urejenost gostinstva |
Sprejem, razgovor in poslovitev od gosta |
Gostinsko poslovanje |
Gostoljubnost Točilniško poslovanje |
Cenik pijač Vinski list Priporočanje jedi in pijač |
Poznavanje jedi in pijač |
Vse vrste pijač |
Jedilni list Obroki hrane Menu |
Kuharstvo |
Vrste jedi in načini priprave |
Strežno osebje |
Zdravstvena vzgoja in higienski minimum |
Vse vsebine |