Izobraževalni program: NATAKAR (ds)
PREHRANA
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
42 |
14 |
56 |
2. |
50 |
14 |
64 |
3. |
34 |
14 |
48 |
skupaj |
126 |
42 |
168 |
* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V - vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev;
Vajenec:
I. LETNIK
Informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
VLOGA HRANE |
Vajenec |
Vajenec |
|
|
|
Razvije odgovoren odnos do potrošnika in skrb za njegovo dobro počutje. Zaveda se pomena poznavanja hranilnih snovi, njihovih lastnosti in pomena uživanja posameznih živil pri vzdrževanju zdravja. |
Vaja: energijska vrednost hrane. Vaja: ogljikovi hidrati. Vaja: maščobe. Vaja: beljakovine. Vaja: minerali, vitamini in voda. |
tehnološki procesi v proizvodnji živil |
|
|
|
|
|
Razume pojme in s tem razume načine pridobivanja živil, ki jih spozna kasneje. |
Vaja: tehnološki procesi v proizvodnji živil. Živila, laboratorijska oprema, vaje iz delovnega zvezka prehrana. |
shranjevanje, konzerviranje živil in kvarjenje |
|
|
|
|
Je odgovoren in dosleden pri ohranjanju in kakovosti živil. Je gospodaren pri nabavi in delu. |
Vaja: konzerviranja živil. Vaja: skladiščenje živil. Vaja: spremembe na živilih. Živila, mikroskop, laboratorijska oprema. |
|
zastrupitve s hrano |
|
|
|
|
|
Zaveda se pomena higiene in je odgovoren do sodelavcev in gostov. |
Vaja: zastrupitve s hrano. Laboratorijska oprema, bris, bakterijsko gojišče. |
zakonodaja v živilski stroki |
|
Spoštuje zakonodajo in se odziva na novosti in je prilagodljiv. |
Vaja: živilska zakonodaja. Zbirka zakonov in predpisov, deklaracije živil. |
pijače |
|
|
|
|
|
Ima privzgojen čut za sprejemanje novosti, ki jih je sposoben uvajati v ponudbo. Ima pravilen odnos do alkoholnih pijač in je odgovoren za osveščanje potrošnika. |
Vaja: brezalkoholne pijače. Vaji: pivo. Vaja: alkoholne pijače. Deklaracije pijač, tabele o energijski in biološki vrednosti živil, vzorci pijač. Ogled pivovarne. |
2. LETNIK
Informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
PIJAČE |
Vajenec |
Vajenec |
|
|
|
Je prilagodljiv v uvajanju novosti, razvije čut odgovornosti za vključevanje avtohtonih slovenskih vin, tipičnih za posamezne dežele. Ima pravilen odnos do alkoholnih pijač in je odgovoren za osveščanje potrošnika. |
Vaje: vino. Degustacija vin treh vinorodnih dežel slovenije, oprema za degustacijo, vzorci vin. |
živila in jedi |
|
|
|
|
|
Zaveda se pomena pravilnega izbora živil v vsakodnevni prehrani. Je gospodaren pri delu z živili in jedmi in je odgovoren pri ohranjanju kakovosti. Je informiran o novih izdelkih, trendih sodobne prehrane in zna vključiti to v prakso. Na podlagi znanja o hranilnih snoveh in živilih, pozna pripravo in sestavo jedi. Na podlagi logičnega povezovanja znanja razvije sposobnost svetovanja. |
Vaja: sistematika živil Vaji: meso in mesni izdelki. Vaja: jajca. Vaja: maščobna živila. Degustacija mesa in mesnih izdelkov, oprema za degustacijo. Strokovni ogled ribarnice. Uporabnost jajc pri pripravi jedi, tabele o energijski in biološki vrednosti živil, deklaracije. Poznavanje maščobnih živil po deklaracijah, tablice o energijski in biološki vrednosti. |
3. LETNIK
Informativni cilji |
Formativni cilji |
Socializacijski cilji |
Posebnosti v izvedbi |
Živila in jedi |
Vajenec |
Vajenec |
|
|
|
Zaveda se pomena pravilnega izbora živil v vsakodnevni prehrani. Je gospodaren pri delu z živili in jedmi in je odgovoren pri ohranjanju kakovosti. Je informiran o novih izdelkih, trendih sodobne prehrane in zna vključiti to v prakso. Na podlagi znanja o hranilnih snoveh in živilih, pozna pripravo in sestavo jedi. Na podlagi logičnega povezovanja znanja razvije sposobnost svetovanja. |
Vaja: mleko in mlečni proizvodi. Degustacija mleka in mlečnih izdelkov Vzorci, degustacijska oprema, deklaracije, vaje iz delovnega zvezka prehrane. Vaji: kruh, slaščičarsko pecivo. Degustacija kruha in slaščičarskega peciva. .Vaje: zelenjava, zelenjavni izdelki. Vaja: sadje, sadni izdelki. Vaja: dodatki. Tabele o energijski in biološki vrednosti živil. Tabele o energijski in biološki vrednosti zelenjave in izdelkov, vaje iz delovnega zvezka prehrana. Tabele o energijski in biološki vrednosti sadja in izdelkov, vaje iz delovnega zvezka prehrana. Tabele o energijski in biološki vrednosti dodatkov, deklaracije. |
vrste prehrane |
|
|
|
|
|
Sodeluje v skupini oziroma vzpodbuja sodelovanje in spoštuje mnenje drugih. Je izviren in prilagodljiv pri posebnem povpraševanju gostov. |
Vaji: planiranje in analiza prehrane. Prehrana posameznih kategorij ljudi in alternativna prehrana. Analiza jedilnikov, tabele o energijski in biološki vrednosti živil, vaje iz delovnega zvezka prehrane. |
|
Sodeluje v skupini oziroma vzpodbuja sodelovanje in spoštuje mnenje drugih. Je izviren in prilagodljiv pri posebnem povpraševanju gostov. Zaveda se svoje vloge pri uvrščanju slovenskih jedi v ponudbo in razvija temu posebno pozornost. |
Vaja: bolezni zaradi nepravilne prehrane. Vaja: narodna prehrana. Indeks telesne mase, idealna telesna teža, tabele idealne telesne teže. Literatura o slovenskih narodnih jedeh, vaje iz delovnega zvezka prehrane. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Splošno:
Znanja tega predmeta se povezujejo z znanji: strežbe, kuharstva, zdravstvena vzgoja in higienski minimum, biologija z ekologijo.
Konkretno:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
Zastrupitve s hrano |
Zdravstvena vzgoja in higienski minimum |
|
Zakonodaja v živilski stroki |
Zdravstvena vzgoja in higienski minimum |
|
Pijače |
Strežba |
|
Vrste prehrane |
Kuharstvo in strežba |
|
Živila in jedi |
Kuharstvo in strežba |
|