SREDNJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: NATAKAR (ds)

KATALOG ZNANJ

1. IME PREDMETA

PREHRANA

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

42

14

56

2.

50

14

64

3.

34

14

48

skupaj

126

42

168

* T    - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;

** V  - vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev;

3. USMERJEVALNI CILJI PREDMETA

Vajenec:

  • osvoji znanja o hranilnih snoveh, njihovih lastnostih v živilih in hrani ter pomenom za človeka,

  • zaveda se posledic higiensko neprimerne ponudbe hrane in pomena pravilnega shranjevanja,

  • spozna osnovna živila, ponudbo izdelkov in njihove značilnosti,

  • pozna nekatere jedi, zna ponuditi hrano za posamezne kategorije ljudi in za različne priložnosti,

  • seznani se s pridelavo posameznih vrst alkoholnih in brezalkoholnih pijač, njihovimi značilnostmi in pomenom v prehrani.


  • 4. OPERATIVNI CILJI PREDMETA

    I. LETNIK

    Informativni cilji

    Formativni cilji

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    VLOGA HRANE

    Vajenec

    Vajenec

     

  • hranilne snovi,

  • zgradba hranilnih snovi,

  • pomen hranilnih snovi v človeškem organizmu,

  • ogljikovi hidrati,

  • maščobe,

  • beljakovine,

  • mineralne snovi,

  • vitamini,

  • voda.

  • si pridobi osnovna znanja o zgradbi posameznih hranilnih snovi, pozna njihove lastnosti in živila v katerih se nahajajo;

  • pozna pomen hranilnih snovi za človeka in posledice nepravilne prehrane;

  • zna izračunati energijsko in biološko vrednost obroka;

  • Razvije odgovoren odnos do potrošnika in skrb za njegovo dobro počutje.

    Zaveda se pomena poznavanja hranilnih snovi, njihovih lastnosti in pomena uživanja posameznih živil pri vzdrževanju zdravja.

    Vaja: energijska vrednost hrane.

    Vaja: ogljikovi hidrati.

    Vaja: maščobe.

    Vaja: beljakovine.

    Vaja: minerali, vitamini in voda.

  • izračun energijske vrednosti s pomočjo tabel;

  • tabela o energijski in biološki vrednosti živil;

  • vzorci živil, kemikalije, laboratorijska oprema vaje iz delovnega zvezka prehrane.

  • tehnološki procesi v proizvodnji živil

     

     

     

  • filtracija, destilacija, kristalizacija, ekstrakcija, difuzija.

  • pozna osnovne procese, s katerimi proizvajamo živila;

  • Razume pojme in s tem razume načine pridobivanja živil, ki jih spozna kasneje.

    Vaja: tehnološki procesi v proizvodnji živil.

    Živila, laboratorijska oprema, vaje iz delovnega zvezka prehrana.

    shranjevanje, konzerviranje živil in kvarjenje

     

     

     


  • konzerviranje živil,

  • shranjevanje živil,

  • kvarjenje živil.

  • se seznani z načini sodobnega skladiščenja živil in s posledicami neprimernih pogojev skladiščenja;

  • pozna kemične in fizikalne načine konzerviranja;

  • pozna vpliv encimov na kvarjenje in zorenje živil;

  • Je odgovoren in dosleden pri ohranjanju in kakovosti živil.

    Je gospodaren pri nabavi in delu.

    Vaja: konzerviranja živil.

    Vaja: skladiščenje živil.

    Vaja: spremembe na živilih.

    Živila, mikroskop, laboratorijska oprema.

    zastrupitve s hrano

     

     

     

  • kemični strupi,

  • zastrupitve z mikroorganizmi.

  • pozna vzroke za zastrupitve s hrano in upošteva osebno higieno in higieno živil pri delu;

  • Zaveda se pomena higiene in je odgovoren do sodelavcev in gostov.

    Vaja: zastrupitve s hrano.

    Laboratorijska oprema, bris, bakterijsko gojišče.

    zakonodaja v živilski stroki

  • se seznani z živilskimi zakoni in predpisi;

  • Spoštuje zakonodajo in se odziva na novosti in je prilagodljiv.

    Vaja: živilska zakonodaja.

    Zbirka zakonov in predpisov, deklaracije živil.

    pijače

     

     

     

  • pijače iz sadja,

  • mineralne vode,

  • osvežilne brezalkoholne pijače,

  • pivo,

  • alkoholne pijače.

  • pozna tehnologijo pijač, pogoje shranjevanja, pomen vključevanja pijač v prehrano;

  • zna razvrstiti pijače v skupine.

  • Ima privzgojen čut za sprejemanje novosti, ki jih je sposoben uvajati v ponudbo.

    Ima pravilen odnos do alkoholnih pijač in je odgovoren za osveščanje potrošnika.

    Vaja: brezalkoholne pijače.

    Vaji: pivo.

    Vaja: alkoholne pijače.

    Deklaracije pijač, tabele o energijski in biološki vrednosti živil, vzorci pijač.

    Ogled pivovarne.


    2. LETNIK

    Informativni cilji

    Formativni cilji

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    PIJAČE

    Vajenec

    Vajenec

     

  • vino.

  • pozna tehnologijo vina, sestavo, pogoje shranjevanja in pomena vključevanja vina v prehrano;

  • zna razvrstiti vina v skupine;

  • pozna vinorodna območja slovenije in tipične predstavnike vin;

  • Je prilagodljiv v uvajanju novosti, razvije čut odgovornosti za vključevanje avtohtonih slovenskih vin, tipičnih za posamezne dežele.

    Ima pravilen odnos do alkoholnih pijač in je odgovoren za osveščanje potrošnika.

    Vaje: vino.

    Degustacija vin treh vinorodnih dežel slovenije, oprema za degustacijo, vzorci vin.

    živila in jedi

     

     

     

  • delitev živil,

  • meso, mesni izdelki,

  • jajca,

  • maščobna živila.

  • spozna praktičen pomen delitve živil po posameznih kriterijih;

  • pozna hranilno vrednost posameznih živil, njihove lastnosti, vrste izdelkov, izbor na tržišču, shranjevanje in uporabnost;

  • pozna tipične jedi iz teh živil.

  • Zaveda se pomena pravilnega izbora živil v vsakodnevni prehrani.

    Je gospodaren pri delu z živili in jedmi in je odgovoren pri ohranjanju kakovosti.

    Je informiran o novih izdelkih, trendih sodobne prehrane in zna vključiti to v prakso.

    Na podlagi znanja o hranilnih snoveh in živilih, pozna pripravo in sestavo jedi.

    Na podlagi logičnega povezovanja znanja razvije sposobnost svetovanja.

    Vaja: sistematika živil

    Vaji: meso in mesni izdelki.

    Vaja: jajca.

    Vaja: maščobna živila.

    Degustacija mesa in mesnih izdelkov, oprema za degustacijo.

    Strokovni ogled ribarnice.

    Uporabnost jajc pri pripravi jedi, tabele o energijski in biološki vrednosti živil, deklaracije.

    Poznavanje maščobnih živil po deklaracijah, tablice o energijski in biološki vrednosti.


    3. LETNIK

    Informativni cilji

    Formativni cilji

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

    Živila in jedi

    Vajenec

    Vajenec

     

  • mleko, mlečni izdelki,

  • žita,

  • moka,

  • zdrob,

  • testenine,

  • kruh,

  • slaščičarsko testo,

  • zelenjava,

  • zelenjavni izdelki,

  • gobe,

  • sadje,

  • sadni izdelki,

  • dodatki v hrani.

  • spozna praktičen pomen delitve živil po posameznih kriterijih;

  • pozna hranilno vrednost posameznih živil, njihove lastnosti, vrste izdelkov, izbor na tržišču, shranjevanje in uporabnost;

  • vajenec pozna tipične jedi iz teh živil;

  • Zaveda se pomena pravilnega izbora živil v vsakodnevni prehrani.

    Je gospodaren pri delu z živili in jedmi in je odgovoren pri ohranjanju kakovosti.

    Je informiran o novih izdelkih, trendih sodobne prehrane in zna vključiti to v prakso.

    Na podlagi znanja o hranilnih snoveh in živilih, pozna pripravo in sestavo jedi.

    Na podlagi logičnega povezovanja znanja razvije sposobnost svetovanja.

    Vaja: mleko in mlečni proizvodi.

    Degustacija mleka in mlečnih izdelkov

    Vzorci, degustacijska oprema, deklaracije, vaje iz delovnega zvezka prehrane.

    Vaji: kruh, slaščičarsko pecivo.

    Degustacija kruha in slaščičarskega peciva.

    .Vaje: zelenjava, zelenjavni izdelki.

    Vaja: sadje, sadni izdelki.

    Vaja: dodatki.

    Tabele o energijski in biološki vrednosti živil.

    Tabele o energijski in biološki vrednosti zelenjave in izdelkov, vaje iz delovnega zvezka prehrana.

    Tabele o energijski in biološki vrednosti sadja in izdelkov, vaje iz delovnega zvezka prehrana.

    Tabele o energijski in biološki vrednosti dodatkov, deklaracije.

    vrste prehrane

     

     

     

  • principi planiranja prehrane,

  • prehrana posameznih kategorij ljudi,

  • alternativna prehrana.

  • zna izbrati jedi za posamezne kategorije ljudi in načine prehranjevanja;

  • pozna nekaj najrazličnejših jedi posameznih slovenskih pokrajin;

  • Sodeluje v skupini oziroma vzpodbuja sodelovanje in spoštuje mnenje drugih.

    Je izviren in prilagodljiv pri posebnem povpraševanju gostov.

    Vaji: planiranje in analiza prehrane.

    Prehrana posameznih kategorij ljudi in alternativna prehrana.

    Analiza jedilnikov, tabele o energijski in biološki vrednosti živil, vaje iz delovnega zvezka prehrane.

  • bolezni zaradi nepravilne prehrane,

  • dietna prehrana,

  • narodna prehrana.

  •  

    Sodeluje v skupini oziroma vzpodbuja sodelovanje in spoštuje mnenje drugih.

    Je izviren in prilagodljiv pri posebnem povpraševanju gostov.

    Zaveda se svoje vloge pri uvrščanju slovenskih jedi v ponudbo in razvija temu posebno pozornost.

    Vaja: bolezni zaradi nepravilne prehrane.

    Vaja: narodna prehrana.

    Indeks telesne mase, idealna telesna teža, tabele idealne telesne teže.

    Literatura o slovenskih narodnih jedeh, vaje iz delovnega zvezka prehrane.


    5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

  • ustno ter doseganje zastavljenih ciljev pri vajah.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Splošno:

    Znanja tega predmeta se povezujejo z znanji: strežbe, kuharstva, zdravstvena vzgoja in higienski minimum, biologija z ekologijo.

    Konkretno:

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

    Zastrupitve s hrano

    Zdravstvena vzgoja in higienski minimum

  • kemični strupi

  • zastrupitve z mikroorganizmi

  • Zakonodaja v živilski stroki

    Zdravstvena vzgoja in higienski minimum

  • zakoni o higieni živil

  • zakoni o kvaliteti živil

  • Pijače

    Strežba

  • pijače iz sadja

  • mineralne vode

  • osvežilne brezalkoholne pijače

  • pivo

  • vino

  • močne alkoholne pijače

  • Vrste prehrane

    Kuharstvo in strežba

  • prehrana posameznih kategorij ljudi

  • alternativna prehrana

  • dietna prehrana

  • narodna prehrana

  • Živila in jedi

    Kuharstvo in strežba

  • mleko, mlečni izdelki

  • meso, mesni izdelki

  • jajca

  • maščobna živila

  • žita, mlevski izdelki

  • zelenjava, zelenjavni izdelki

  • sadje, sadni izdelki

  • dodatki v hrani