Izobraževalni program: PEK (ds)
Sprejeto na 28.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 10. 6. 1999
PRAKTIČNI DEL ZAKLJUČNEGA IZPITA
Na izpitu ocenjujemo:
Izpitna enota izdelek z zagovorom zajema samostojno izdelavo izdelka (enostavnega sklopa) oziroma opravljanja storitve, ki se oceni. Ocenjevanje temelji na doseženi povezanosti kandidatovih psihofizičnih, motoričnih in intelektualnih sposobnosti, kulture dela in delovnih izkušenj.
Izbor izdelkov/storitev za izpitno enoto je možno izbirati iz predlaganega seznama oziroma iz razširjenega nabora na podobnem nivoju zahtevnosti. Navedeni izdelki/storitve služijo izpitnemu odboru kot vodilo o primernosti in tehnoloških zahtevah posamezne vrste izdelka/storitve, zato je možno za vmesni preizkus ali zaključni izpit uporabiti izdelavo drugega primerljivega izdelka/storitve. Vsi izdelki/storitve navedeni v tem katalogu so opisani informativno.
Izpitne izdelke/storitve oziroma delovne preizkuse določi izpitni odbor. Priporočamo, da izpitni odbor izda sklep o vrstah izpitnih nalog, eventualni pripravi polizdelkov po predloženi dokumentaciji in drugih pogojih, ki jih mora izpolniti kandidat.
Kandidat mora izpitni komisiji predložiti dnevnike praktičnega dela vseh let izobraževanja.
Znanja ki so opredeljena v tem katalogu so razdeljena v dve osnovni skupini: izdelki/storitve primerni za vmesni preskus znanja in izdelki/storitve primerni za zaključni izpit.
Vmesni preizkus zajema znanja o higieni in varstvu pri delu, poznavanje delovnih sredstev, poznavanja surovin, priprave testa, osnovnega oblikovanja testa, poznavanje procesa vzhajanja izdelkov in peke izdelkov.
Praktični del zaključnega izpita zajema znanja iz vmesnega preizkusa, nadalje znanja o skladiščenju izdelkov, o izdelavi vseh vrst pekovskega peciva in kruha. Izpitna naloga zajema izdelavo ene vrste kruha in vsaj treh vrst pekovskega peciva.
Pri vmesnem preizkusu lahko preverjamo praktična znanja in spretnosti pridobljenih v procesu praktičnega izobraževanja s/z:
Kandidat pripravi polizdelke po predpisani dokumentaciji pred preizkusom v skladu s sklepom izpitnega odbora. Na vmesnem preizkusu opravi finalizacijo izpitnega dela.
Vmesni preizkus traja do 3 ure ter zajema izdelavo izpitnih nalog, tehnične dokumentacije in ustni zagovor. Za izpitno delo do 1 uro, za delovne preizkuse do 2 uri. Ustni zagovor traja največ 20 minut.
IZDELEK oziroma STORITEV |
OPIS IN DIMENZIJE |
TEHNOLOŠKE ZAHTEVE |
Delo v pekarstvu – praktični pouk |
|
|
Delovna sredstva |
|
|
Surovine v pekarstvu |
|
|
Priprava testa |
|
|
Oblikovanje testa |
|
|
Vzhajanje testenih izdelkov |
|
|
Pečenje izdelkov |
|
|
Izdelava enostavnih vrst pekovskega peciva |
|
|
Izdelava zavitega peciva |
|
|
Izdelava pletenega peciva |
|
|
Izdelava slanega pekovskega peciva |
|
|
Izdelava kruha |
|
|
Pri praktičnem delu zaključnega izpita lahko ocenjujemo praktična znanja in spretnosti pridobljenih v procesu praktičnega izobraževanja z:
Kandidat pripravi polizdelke po predloženi dokumentaciji pred izpitom v skladu s sklepom izpitnega odbora. Na izpitu opravi finalizacijo izpitnega dela. Tehnično poročilo izdela pod nadzorom.
S seznamom izdelkov/storitev so opredeljena znanja in spretnosti, ki jih kandidat mora obvladati glede na cilje izobraževanja.
IZDELEK oziroma STORITEV |
OPIS IN DIMENZIJE |
TEHNOLOŠKE ZAHTEVE |
Kandidat |
||
Delo v pekarstvu – praktični pouk |
|
|
Delovna sredstva |
|
|
Surovine v pekarstvu |
|
|
Priprava testa, izračun surovin in testa |
|
|
Oblikovanje testa |
|
|
Vzhajanje testenih izdelkov |
|
|
Pečenje izdelkov |
|
|
Skladiščenje izdelkov |
|
|
Izdelava enostavnih vrst pekovskega peciva |
|
|
Izdelava zavitega peciva |
|
|
Izdelava pletenega peciva |
|
|
Izdelava slanega pekovskega peciva |
|
|
Izdelava polnjenega pekovskega peciva |
|
|
Izdelava potic |
|
|
Izdelava izdelkov iz kvašenega listnatega testa |
|
|
Izdelava drugih vrst pekovskega peciva |
|
|
Izdelava drugih vrst pekovskih izdelkov |
|
|
Izdelava pšeničnega kruha |
|
|
Izdelava kruhov |
|
|
Izdelava posebnih in drugih kruhov |
|
|
Izdelava velikih pletenih izdelkov |
|
|
Praktični del zaključnega izpita traja do 6 ur ter zajema izdelavo izpitnih nalog, tehnične dokumentacije in ustni zagovor. Za izpitno delo do 2 uri, za delovne preizkuse do 4 ure. Ustni zagovor traja največ 20 minut.
Izpitni odbor pripravi kriterije za ocenjevanje tako, da za posamezne naloge upošteva naslednja razmerja:
PODROČJE OCENJEVANJA |
DELEŽI cca |
DELEŽ cca |
1. priprava in izvedba naloge (upoštevanje sanitarnega reda, predpisov, higiene, varstva pri delu) |
20 % |
30 % |
2. strokovnost (kakovost) |
50 % |
50 % |
3. dokumentacija (pri 1 nalogi) |
10 % |
|
4. ustni zagovor |
20 % |
20 % |
SKUPAJ |
100 % |
100 % |
Pri določanju skupne ocene praktičnega dela zaključnega izpita upoštevamo, da je delež:
Pri dogovoru o točkovnem vrednotenju izpitnih nalog se mora skupna točkovna vrednost pretvoriti v predpisano ocenjevalno lestvico, ki je petstopenjska in obsega ocene od odlično (5) do nezadostno (1).
Priporočilo za pretvorbo števila točk v oceno:
odlično (5) |
100 do 92 točk |
|
dosežek, ki nadpovprečno zadovoljuje postavljene zahteve, |
prav dobro (4) |
od 91 do 81 točk, |
|
dosežek, ki v celoti zadovoljuje postavljene zahteve, |
dobro (3) |
od 80 do 67 točk, |
|
dosežek, ki v splošnem zadovoljuje postavljene zahteve, |
zadostno (2) |
od 66 do 50 točk, |
|
dosežek, ki kaže na pomanjkljivosti, vendar še zadovoljuje postavljene zahteve, |
nezadostno (1) |
49 ali manj točk, |
|
dosežek, ki ne zadovoljuje postavljenih zahtev in kaže na pomanjkljivo temeljno znanje. |
Kandidat je ocenjen z oceno odlično.
Izdelek/storitev je izdelan v predpisanem času, kandidat ga je izdelal brez pomoči nadzornika. Dosledno so bili upoštevani varnostni predpisi. Delovne postopke je izvajal pravilno in v ustreznem zaporedju. Kandidat razume zastavljena vprašanja in naloge pri zagovoru izdelka. Odgovarja samostojno brez dodatnih vprašanj in razlag. Kompleksno obvlada učno snov, spretno povezuje vzroke in posledice. Pri odgovarjanju je natančen in sistematičen.
Kandidat je ocenjen z nezadostno oceno.
Pri izdelavi je kandidat nesiguren in potrebuje stalno vodenje nadzornika. Večkrat krši predpise o varnosti in redu v delavnici. Izkoristki so slabi, poraba materiala je nadpovprečna, dimenzije izdelka so spremenjene od prvotno načrtovanih. Mehanska obdelava in vezi ne zadoščajo standardom. Površinska obdelava je slaba ali neprimerna. Predviden čas za izdelavo prekorači za več kot 20 %. Izdelek je ugotovljeno kopija obstoječega izdelka, ali pa so vgrajeni pretežno serijski sestavni deli. Del izdelka ali sklopa ne izdela sam.
Izdelek/storitev ni izdelan v predpisanem času. Delovni postopki niso izvedeni pravilno in v neustreznem zaporedju. Pri delu ni samostojen in stalno potrebuje nadzornikovo pomoč za reševanje enostavnih problemov. Slaba estetika.
Pri praktičnem delu zaključnega izpita so dovoljeni naslednji pripomočki:
Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.