SREDNJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: PEK (ds)

IZPITNI KATALOG

Sprejeto na 28.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 10. 6. 1999

1. NAZIV IZPITNE ENOTE

PRAKTIČNI DEL ZAKLJUČNEGA IZPITA

2. IZPITNI CILJI

Na izpitu ocenjujemo:

  • stopnjo praktične usposobljenosti na poklicnem področju,

  • sposobnost povezovanja strokovnoteoretičnih in praktičnih znanj,

  • upoštevanje predpisov s področja varstva pri delu, higienskega minimuma, kakovosti izdelkov in varstva okolja,

  • obvladovanje različnih postopkov čiščenja in razkuževanja,

  • poznavanje surovin in njihove uporabe,

  • ustrezen pristop in izbiro tehnoloških postopkov pri opravljanju nalog,

  • pravilno uporabo tehnološke dokumentacije, navodil in preračunavanje surovin,

  • uporabo ustreznih merilnih in kontrolnih postopkov,

  • obvladovanje oblikovanja testa, postopkov vzhajanja in peke,

  • obvladovanje pakiranja in skladiščenja izdelkov,

  • racionalno rabo energije, materiala in časa.

    3. PRIPOROČILA ZA UPORABO

    Izpitna enota izdelek z zagovorom zajema samostojno izdelavo izdelka (enostavnega sklopa) oziroma opravljanja storitve, ki se oceni. Ocenjevanje temelji na doseženi povezanosti kandidatovih psihofizičnih, motoričnih in intelektualnih sposobnosti, kulture dela in delovnih izkušenj.

    Izbor izdelkov/storitev za izpitno enoto je možno izbirati iz predlaganega seznama oziroma iz razširjenega nabora na podobnem nivoju zahtevnosti. Navedeni izdelki/storitve služijo izpitnemu odboru kot vodilo o primernosti in tehnoloških zahtevah posamezne vrste izdelka/storitve, zato je možno za vmesni preizkus ali zaključni izpit uporabiti izdelavo drugega primerljivega izdelka/storitve. Vsi izdelki/storitve navedeni v tem katalogu so opisani informativno.

    Izpitne izdelke/storitve oziroma delovne preizkuse določi izpitni odbor. Priporočamo, da izpitni odbor izda sklep o vrstah izpitnih nalog, eventualni pripravi polizdelkov po predloženi dokumentaciji in drugih pogojih, ki jih mora izpolniti kandidat.

    Kandidat mora izpitni komisiji predložiti dnevnike praktičnega dela vseh let izobraževanja.

    Znanja ki so opredeljena v tem katalogu so razdeljena v dve osnovni skupini: izdelki/storitve primerni za vmesni preskus znanja in izdelki/storitve primerni za zaključni izpit.

    Vmesni preizkus zajema znanja o higieni in varstvu pri delu, poznavanje delovnih sredstev, poznavanja surovin, priprave testa, osnovnega oblikovanja testa, poznavanje procesa vzhajanja izdelkov in peke izdelkov.

    Praktični del zaključnega izpita zajema znanja iz vmesnega preizkusa, nadalje znanja o skladiščenju izdelkov, o izdelavi vseh vrst pekovskega peciva in kruha. Izpitna naloga zajema izdelavo ene vrste kruha in vsaj treh vrst pekovskega peciva.

    4. ZNANJA, KI SE PREVERJAJO NA VMESNEM PREIZKUSU

    Pri vmesnem preizkusu lahko preverjamo praktična znanja in spretnosti pridobljenih v procesu praktičnega izobraževanja s/z:

  • individualnim izpitnim delom, če se preizkus izvaja v obratovalnici oziroma

  • enotnim izpitnim delom, če se preizkus izvaja v izpitnem centru,

  • in/ali 1 do 3 (tremi) delovnimi preizkusi (po sklepu izpitnega odbora).

    Kandidat pripravi polizdelke po predpisani dokumentaciji pred preizkusom v skladu s sklepom izpitnega odbora. Na vmesnem preizkusu opravi finalizacijo izpitnega dela.

    4.1. TRAJANJE VMESNEGA PREIZKUSA

    Vmesni preizkus traja do 3 ure ter zajema izdelavo izpitnih nalog, tehnične dokumentacije in ustni zagovor. Za izpitno delo do 1 uro, za delovne preizkuse do 2 uri. Ustni zagovor traja največ 20 minut.

    4.2.   SEZNAM IZDELOV/STORITEV PRIMERNIH ZA VMESNI PREIZKUS

    IZDELEK oziroma STORITEV

    OPIS IN DIMENZIJE

    TEHNOLOŠKE ZAHTEVE

    Delo v pekarstvu – praktični pouk

  • pozna higienske predpise, predpise o varstvu pri delu in jih upošteva;

  • pozna delavniške prostore in zna izdelati delovno poročilo;

  • delo poteka v učni delavnici za pekarstvo;

  • delovno poročilo;

  • Delovna sredstva

  • zna pripraviti in uporabiti za delo delovna sredstva v delavnici;

  • delovna sredstva, ki so v delavnici za pekarstvo;

  • Surovine v pekarstvu

  • pozna osnovne surovine v pekarstvu in njihovo uporabnost;

  • surovine za pekarstvo;

  • Priprava testa

  • zna pripraviti surovine in iz njih napraviti pšenična testa;

  • tehtnice,mešalni stroji, dozatorji, vode, …;

  • Oblikovanje testa

  • zna testo osnovno oblikovati (oblikovanje velikih in malih kosov testa ) in končno oblikovati preproste vrste izdelkov;

  • delovne površine, delovni pripomočki, delilni stroji in stroji za oblikovanje;

  • Vzhajanje testenih izdelkov

  • pozna vzhajalne komore, pogoje vzhajanja in delno zna oceniti stopnjo vzhajanja;

  • vzhajalne komore, vozički in pekači;

  • Pečenje izdelkov

  • zna izdelke pripraviti za peko in ob pomoči mentorja ali učitelja speči;

  • pekovske peči in pripomočki za peko;

  • Izdelava enostavnih vrst pekovskega peciva

  • zna izdelati hlebčke: velike, male, rezane;

  • zna izdelati: žemlje in štručke;

  • delovna sredstva in surovine, ki so potrebne za izdelavo peciva;

  • Izdelava zavitega peciva

  • zna izdelati: solnike ali slanike, zavite makovke, rogljičke, primorsko zavito pecivo, brioš zavito pecivo;

  • delovna sredstva in surovine, ki so potrebne za izdelavo peciva;

  • Izdelava pletenega peciva

  • zna izdelati: pletenke z enim pramenom (osmička, rožica, več oblik pletenja z enim pramenom); brioš pleteno pecivo (10 oblik), malo pletenko, pleteno makovko, pleteni gumb;

  • delovna sredstva in surovine, ki so potrebne za izdelavo peciva;

  • Izdelava slanega pekovskega peciva

  • zna izdelati slane palčke in slane preste;

  • delovna sredstva in surovine, ki so potrebne za izdelavo peciva;

  • Izdelava kruha

  • zna izdelati preproste vrste pšeničnega in mešanega kruha;

  • delovna sredstva in surovine, ki so potrebne za izdelavo kruha;

  •  

    5. ZNANJA, KI SE OCENJUJEJO NA ZAKLJUČNEM IZPITU

    Pri praktičnem delu zaključnega izpita lahko ocenjujemo praktična znanja in spretnosti pridobljenih v procesu praktičnega izobraževanja z:

  • individualnim izpitnim delom, če se izpit izvaja v obratovalnici oziroma enotnim izpitnim delom in treh delovnih preizkusov, če se izpit izvaja v izpitnem centru,

  • dokumentacijo, ki obsega tehnično in tehnološko dokumentacijo ter kalkulacijo cene,

  • ustnim zagovorom.

    Kandidat pripravi polizdelke po predloženi dokumentaciji pred izpitom v skladu s sklepom izpitnega odbora. Na izpitu opravi finalizacijo izpitnega dela. Tehnično poročilo izdela pod nadzorom.

    5.1. SEZNAM IZDELKOV/STORITEV ZA PRAKTIČNI DEL ZAKLJUČNEGA IZPITA

    S seznamom izdelkov/storitev so opredeljena znanja in spretnosti, ki jih kandidat mora obvladati glede na cilje izobraževanja.

    IZDELEK oziroma STORITEV

    OPIS IN DIMENZIJE

    TEHNOLOŠKE ZAHTEVE

     

    Kandidat

     

    Delo v pekarstvu – praktični pouk

  • pozna higienske predpise, predpise o varstvu pri delu in jih upošteva;

  • pozna delavniške prostore in zna izdelati delovno poročilo;

  • delo poteka v učni delavnici za pekarstvo;

  • delovno poročilo;

  • Delovna sredstva

  • zna pripraviti in uporabiti za delo vsa delovna sredstva v delavnici;

  • delovna sredstva, ki so v delavnici za pekarstvo;

  • Surovine v pekarstvu

  • pozna vse surovine v pekarstvu in njihovo uporabnost;

  • surovine za pekarstvo;

  • Priprava testa, izračun surovin in testa

  • zna pripraviti surovine in iz njih napraviti različne vrste testa: pšenična, mešana, ržena, maščobna, mlečna, in druga. zna izračunati potrebne surovine za določeno količino testa oziroma določeno število izdelkov s znano težo pečenega izdelka;

  • tehtnice,mešalni stroji, dozatorji, vode, ...;

  • Oblikovanje testa

  • zna testo osnovno in končno oblikovati (ročno in strojno) v različne pekovske izdelke;

  • delovne površine, delovni pripomočki, delilni stroji in stroji za oblikovanje;

  • Vzhajanje testenih izdelkov

  • pozna vzhajalne komore, pogoje vzhajanja in zna oceniti stopnjo vzhajanja;

  • vzhajalne komore, vozički in pekači;

  • Pečenje izdelkov

  • zna izdelke pripraviti za peko pripraviti peč in izdelke speči;

  • pekovske peči in pripomočki za peko;

  • Skladiščenje izdelkov

  • zna izdelke obdelati po peki, jih skladiščit in pripravit za prodajo (rezanje, pakiranje, ...);

  • vozovi za ohlajanje, stroj za rezanje kruha, pakiranje kruha in embalaža;

  • Izdelava enostavnih vrst pekovskega peciva

  • zna izdelati hlebčke: velike, male, rezane;

  •  žemlje(velike, male, otrobne) in štručke;

  •  sestavljeno pecivo: bige, bombetke;

  • delovna sredstva in surovine, ki so potrebne za izdelavo peciva;

  • Izdelava zavitega peciva

  • zna izdelati: solnike ali slanike, zavite makovke, rogljičke, primorsko zavito pecivo, brioš zavito pecivo, ...;

  • delovna sredstva in surovine, ki so potrebne za izdelavo peciva;

  • Izdelava pletenega peciva

  • zna izdelati: pletenke z enim pramenom (osmička, rožica, več oblik pletenja z enim pramenom); brioš pleteno pecivo (10 oblik), malo pletenko, pleteno makovko, pleteni gumb, rozinovo pletenko, pleteno presto, ...;

  • delovna sredstva in surovine, ki so potrebne za izdelavo peciva;

  • Izdelava slanega pekovskega peciva

  • zna izdelati slane palčke in slane preste;

  • delovna sredstva in surovine, ki so potrebne za izdelavo peciva;

  • Izdelava polnjenega pekovskega peciva

  • zna izdelati: vzhajance, krofe, polnjene rogljičke in zavitke, marmeladne hlebčke;

  • delovna sredstva in surovine, ki so potrebne za izdelavo peciva;

  • Izdelava potic

  • zna izdelati: orehovo, makovo potico;

  • delovna sredstva in surovine, ki so potrebne za izdelavo potic;

  • Izdelava izdelkov iz kvašenega listnatega testa

  • zna izdelati francoske rogljičke in polnjeno listnato pecivo;

  • delovna sredstva in surovine, ki so potrebne za izdelavo peciva;

  • Izdelava drugih vrst pekovskega peciva

  • zna idelati: suhor, pizze, hamburger hlebčke, zrnato pecivo, pecivo iz mešanih test, sirove štručke, lepinja hlebček, ...;

  • delovna sredstva in surovine, ki so potrebne za izdelavo peciva;

  • Izdelava drugih vrst pekovskih izdelkov

  • zna izdelati: prepečenec, mlince, krofe, krušne drobtine, ...;

  • delovna sredstva in surovine, ki so potrebne za izdelavo pekovskih izdelkov;

  • Izdelava pšeničnega kruha

  • zna izdelati pšenični beli, polbeli, črni kruh;

  • delovna sredstva in surovine, ki so potrebne za izdelavo kruha;

  • Izdelava kruhov

  • zna izdelati: mešani, koruzni, ajdov,ovseni, rženi;

  • delovna sredstva in surovine, ki so potrebne za izdelavo kruha;

  • Izdelava posebnih in drugih kruhov

  • zna izdelati: francoski, sendvič, toast, mlečni, in drugih kruhov;

  • delovna sredstva in surovine, ki so potrebne za izdelavo peciva;

  • Izdelava velikih pletenih izdelkov

  • zna izdelati: pletenke v modelu, proste pletenke, okrasne pletene izdelke (venček, lira, zvezda, kuščar, srce), nadstropne štruce;

  • delovna sredstva in surovine, ki so potrebne za izdelavo pletenih izdelkov;


  • 6. TRAJANJE IZPITA

    Praktični del zaključnega izpita traja do 6 ur ter zajema izdelavo izpitnih nalog, tehnične dokumentacije in ustni zagovor. Za izpitno delo do 2 uri, za delovne preizkuse do 4 ure. Ustni zagovor traja največ 20 minut.

    7. OCENJEVANJE ZNANJA IN SPRETNOSTI

    Izpitni odbor pripravi kriterije za ocenjevanje tako, da za posamezne naloge upošteva naslednja razmerja:

    PODROČJE OCENJEVANJA

    DELEŽI cca
    enota z dokumentacijo

    DELEŽ cca
    enota brez dokumentacije

    1. priprava in izvedba naloge (upoštevanje sanitarnega reda, predpisov, higiene, varstva pri delu)

    20 %

    30 %

    2. strokovnost (kakovost)

    50 %

    50 %

    3. dokumentacija (pri 1 nalogi)

    10 %

     

    4. ustni zagovor

    20 %

    20 %

    SKUPAJ

    100 %

    100 %


    7.1. DOLOČANJE SKUPNE OCENE

    Pri določanju skupne ocene praktičnega dela zaključnega izpita upoštevamo, da je delež:

  • vseh izpitnih del 30 % in

  • vseh delovnih preizkusov 70 %.

    Pri dogovoru o točkovnem vrednotenju izpitnih nalog se mora skupna točkovna vrednost pretvoriti v predpisano ocenjevalno lestvico, ki je petstopenjska in obsega ocene od odlično (5) do nezadostno (1).

    Priporočilo za pretvorbo števila točk v oceno:

    odlično (5)

    100 do 92 točk

     

    dosežek, ki nadpovprečno zadovoljuje postavljene zahteve,

    prav dobro (4)

    od 91 do 81 točk,

     

    dosežek, ki v celoti zadovoljuje postavljene zahteve,

    dobro (3)

    od 80 do 67 točk,

     

    dosežek, ki v splošnem zadovoljuje postavljene zahteve,

    zadostno (2)

    od 66 do 50 točk,

     

    dosežek, ki kaže na pomanjkljivosti, vendar še zadovoljuje postavljene zahteve,

    nezadostno (1)

    49 ali manj točk,

     

    dosežek, ki ne zadovoljuje postavljenih zahtev in kaže na pomanjkljivo temeljno znanje.


    Kandidat je ocenjen z oceno odlično.

    Izdelek/storitev je izdelan v predpisanem času, kandidat ga je izdelal brez pomoči nadzornika. Dosledno so bili upoštevani varnostni predpisi. Delovne postopke je izvajal pravilno in v ustreznem zaporedju. Kandidat razume zastavljena vprašanja in naloge pri zagovoru izdelka. Odgovarja samostojno brez dodatnih vprašanj in razlag. Kompleksno obvlada učno snov, spretno povezuje vzroke in posledice. Pri odgovarjanju je natančen in sistematičen.

    Kandidat je ocenjen z nezadostno oceno.

    Pri izdelavi je kandidat nesiguren in potrebuje stalno vodenje nadzornika. Večkrat krši predpise o varnosti in redu v delavnici. Izkoristki so slabi, poraba materiala je nadpovprečna, dimenzije izdelka so spremenjene od prvotno načrtovanih. Mehanska obdelava in vezi ne zadoščajo standardom. Površinska obdelava je slaba ali neprimerna. Predviden čas za izdelavo prekorači za več kot 20 %. Izdelek je ugotovljeno kopija obstoječega izdelka, ali pa so vgrajeni pretežno serijski sestavni deli. Del izdelka ali sklopa ne izdela sam.

    Izdelek/storitev ni izdelan v predpisanem času. Delovni postopki niso izvedeni pravilno in v neustreznem zaporedju. Pri delu ni samostojen in stalno potrebuje nadzornikovo pomoč za reševanje enostavnih problemov. Slaba estetika.

    8. DOVOLJENI PRIPOMOČKI

    Pri praktičnem delu zaključnega izpita so dovoljeni naslednji pripomočki:

  • stroji, orodja, naprave in pripomočki skladno z izpitnim gradivom,

  • priročniki, učbeniki, zbirke formul,

  • risalni pribor, tehnični kalkulator.

    9. LITERATURA IN DRUGI VIRI

    Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.