Izobraževalni program: PEK (ds)
Sprejeto na 28.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 10. 6. 1999
PRAKTIČNI POUK
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
204 |
204 |
|
2. |
132 |
132 |
|
3. |
136 |
136 |
|
skupaj |
|
472 |
472 |
* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Pri predmetu vajenec:
1. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
1. DELO V PEKARSTVU – PRAKTIČNI POUK PEKARSTVA |
|||
HIGIENA PRI DELU |
Vajenec |
Vajenec |
|
|
|
Zaveda se pomena higiene pri delu. Navaja se na natančno upoštevanje higienskih predpisov. |
Delo poteka v učnih delavnicah za pekarstvo s spremljajočimi prostori. Vaja: uporaba pravilnika o higienskem minimumu. Obisk zdravstvenega zavoda. |
VARSTVO PRI DELU |
|
|
|
|
|
Razvija osebno odgovornost za varno delo Razvija čut za urejenost Razvija sposobnost pravilnega reagiranja ob morebitni nesreči. |
Vaja: reševanje testa varstvo pri delu in požarne varnosti Vaja: uporaba osebnih zaščitnih sredstev. |
DELAVNIŠKI PROSTORI |
|
|
|
|
|
Razvija zavest o odgovornem ravnanju s prostori in opremo v njih. |
Ogled prostorov. |
DELOVNO POROČILO |
|
|
|
|
|
Vaja: pisanje delovnega poročila. Uporaba obrazcev za delovno poročilo. |
|
DELOVNA SREDSTVA |
|
|
|
|
|
Navaja se na delo v okviru svojega delovnega mesta. Spozna bodoče delovno mesto. |
Vaja: čiščenje delovnih površin, delovnih sredstev, pripomočkov in talnih površin. Demonstracija delovanja strojev. Vaja: uporaba strojev naprav in pripomočkov v pekovski delavnici. |
PRIPRAVA DELOVNIH PRIPOMOČKOV |
|
|
|
|
|
Dojame pomen spoštovanja varstva pri delu. |
Vaja: čiščenje, mazanje pekačev; čiščenje, posipavanje košaric in odlagalnih mest. |
2. SUROVINE V PEKARSTVU |
|
|
|
OSNOVNE SUROVINE V PEKARSTVU |
|
|
|
|
|
Razvija čut za ekonomičnost in gospodarno uporabo surovin. |
Demonstracija: prikaz osnovnih surovin. Vaja: sejanje moke in priprava surovin. |
POMOŽNE SUROVINE V PEKARSTVU |
|
|
|
|
|
Demonstracija: prikaz pomožnih surovin. Vaja: urejanje skladišč za surovine. |
|
3. PRIPRAVA TESTA |
|
|
|
PRIPRAVA IN OBDELAVA SUROVIN |
|
|
|
|
|
Navaja se na natančno pripravo surovine. Razvija natančnost pri tehtanju in merjenju. Razvija občutek pomembnosti delnih nalog za celoto. |
Vaja: sejanje moke in priprava surovin. Vaja: tehtanje surovin in merjenje surovin. Vaja: doziranje vode. |
MEŠANJE TESTA |
|
|
|
|
|
Zave se pomembnosti določenih del. |
Demonstracija: mešanje testa v različnih strojih. Vaja: mešanje testa. |
4. OBLIKOVANJE TESTA |
|||
OSNOVNO OBLIKOVANJE TESTA |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost pri tehtanju. Razvija ročne spretnosti. |
Vaja: posipavanje in strganje testa z robov posod za mešanje. Praktični prikaz osnovnega oblikovanja testa. Vaja: osnovno oblikovanje testa. |
KONČNO OBLIKOVANJE TESTA |
|
|
|
|
|
Razvija ročne spretnosti. |
Praktičen prikaz končnega oblikovanja testa. Vaja: končno oblikovanje testa za krušne izdelke in pekovsko pecivo. |
5. VZHAJANJE TESTENIH IZDELKOV |
|
|
|
VZHAJALNE KOMORE |
|
|
|
|
|
||
POGOJI VZHAJANJA |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost pri delu. Razvija občutek pomembnosti delnih nalog za celoto. |
Demonstracija: nastavitve različnih komor (vzhajalne, kombinirane, skladiščne šok). Vaja: ocenjevanje vzhajanosti testenih izdelkov. |
6. PEČENJE IZDELKOV |
|
|
|
PRIPRAVA IZDELKOV ZA PEKO |
|
|
|
|
|
Razvija ročne spretnosti. |
Vaja: premazovanje, zarezovanje, prebadanje. |
PEČENJE IZDELKOV |
|
|
|
|
|
Razvija natančnost pri delu. |
Vaja: delo pri peči. |
|
|
||
OBDELAVA PO PEKI |
|
|
|
|
|
Razvija občutek pomembnosti delnih nalog za celoto. Razvija občutek odgovornosti za opravljeno delo. |
|
SKLADIŠČENJE IZDELKOV |
|
|
|
|
|
Vaja: ročno pakiranje izdelkov. Vaja: strojno pakiranje izdelkov. Vaja: nalaganje izdelkov v transportno embalažo. |
|
7. IZDELAVA PEKOVSKEGA PECIVA |
|
|
|
ENOSTAVNE VRSTE PEKOVSKEGA PECIVA |
|
|
|
|
|
Razvija ročne spretnosti. |
Demonstracija: izdelava pekovskega peciva. Vaja: izdelava pekovskega peciva. |
ZAVITO PECIVO |
|
|
|
|
|
Vaja: izdelava zavitega peciva. |
|
PLETENO PECIVO |
|
|
|
|
|
Razvija ročne spretnosti. |
Vaja: izdelava pletenega peciva. |
POLNJENO PEKOVSKO PECIVO |
|
|
|
|
|
Razvija ročne spretnosti. |
Vaja: izdelava polnjenega pekovskega peciva. |
POSEBNE VRSTE PEKOVSKEGA PECIVA |
|
|
|
|
|
Razvija ročne spretnosti. |
Vaja: izdelava posebne vrste peciva. |
VELIKI PLETENI IZDELKI |
|
|
|
|
|
Razvija ročne spretnosti. |
Vaja: izdelava velikih pletenih izdelkov. |
POSEBNI PEKOVSKI IZDELKI |
|
|
|
|
|
Razvija ročne spretnosti. |
Vaja: izdelava posebnih pekovskih izdelkov. |
8. IZDELAVA KRUHA |
|
|
|
PŠENIČNI KRUH |
|
|
|
|
|
Razvija ročne spretnosti. |
Demonstracija: izdelava kruhov. Vaja: izdelava pšeničnega kruha. |
MEŠANI KRUH |
|
|
|
|
|
Razvija ročne spretnosti. |
Vaja: izdelava mešanih kruhov. |
POSEBNI KRUHI |
|
|
|
|
|
Razvija ročne spretnosti. |
Vaja: izdelava posebnih vrst kruha. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Tehnologija prehrane z mikrobiologijo |
|
|
Tehnologija Gospodarsko poslovanje |
|
|
Tehnologija |
|
|
Tehnologija Psihologija prodaje |
|