Izobraževalni program: PEK (ds)
Sprejeto na 28.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 10. 6. 1999
PREHRANA Z MIKROBIOLOGIJO ŽIVIL
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
60 |
39 |
99 |
2. |
51 |
15 |
66 |
3. |
53 |
15 |
68 |
skupaj |
164 |
69 |
233 |
* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Pri predmetu vajenci:
1. Letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
BIOLOGIJA |
Vajenci |
Vajenci |
|
|
|
||
celica |
|
|
|
|
|
Spoznajo, da je optimalno delo posamezne celice potrebno za uspešnost organizma. |
Vaja: osmoza, difuzija. |
mikroskop |
|
|
|
|
|
Razvijajo odgovornost za instrumente. Navajajo se na red in čistočo pri delu. |
Vaja: mikroskopiranje celic. |
osnovni življenski procesi |
|
|
|
|
|
Izoblikujejo kulturo pitja alkoholnih pijač. Zavejo se problema alkoholizma. Spoznajo pomen rastlin pri proizvajanju kisika na zemlji. |
Vaja: dokaz produktov alkoholnega vrenja, dokaz produktov fotosinteze. |
ekologija |
|
|
|
|
|
Razvija zavest o pomenu zdravega in škodljivosti onesnaženega okolja. Razvija osebno odgovornost pri varstvu okolja |
Vaja: terensko delo: spoznavanje izbranega ekosistema. Vaje: primerjava različnih načinov povezanosti organizmov v habitat. Vaje: primerjava različnih populacij med seboj. Vaja: ponazoritev prehranjevalne verige. Referat: opiše posamezne vrste ekosistemov v okolici svojega doma. Vaje: opazovanje in proučevanje izbranega naravnega okolja. Vaje: iskanje rešitve ekoloških problemov. |
kemija |
|
|
|
|
|
Razvijajo odgovornost pri ravnanju z nevarnimi snovmi in skrbijo za varnost. |
Vaja: osnovne laboratorijske tehnike. |
snovi |
|
|
|
|
|
VAJA: Ločevanje zmesi. |
|
kemijske reakcije |
|
|
|
|
|
Skrbijo za ekonomičnost pri uporabi kemikalij. Skrbijo za red, varnost in natančnost pri delu. |
Vaja: kemijska reakcija. |
kemijske vezi |
|
|
|
|
|
||
VODA IN VODNE RAZTOPINE |
|
|
|
|
|
Razvijajo ročne spretnosti. |
Vaja: |
OGLJIK IN OGLJIKOVE SPOJINE |
|
|
|
|
|
||
OGLJIKOVODIKI |
|
|
|
|
|
||
ORGANSKE KISIKOVE SPOJINE |
|
|
|
|
|
Predvidijo posledice uživanja alkohola. |
Vaja: |
LIPIDI |
|
|
|
|
|
VAJA: |
|
OGLJIKOVI HIDRATI |
|
|
|
|
|
VAJA: Dokaz glukoze, lastnosti škroba. |
|
ORGANSKE DUŠIKOVE SPOJINE |
|
|
|
|
|
Zavejo se odgovornosti pri uporabi nekaterih dušikovih spojin, ker so rakotvorne. |
2. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
OSNOVNI POJMI O PREHRANI |
Vajenci |
Vajenci |
|
|
|
Zave se povezanosti prehrane in zdravja Razvija občutek pomembnosti hranilnih snovi v prehrani |
Slikovni material, strokovni članki. Delo v parih: «prehranjevalne navade« (anketa). |
HRANILNE SNOVI OGLJIKOVI HIDRATI |
|
|
|
|
|
Zave se pomena esencialnih in neesencialnih snovi Razvija občutek pomembnosti ogljikovih hidratov v člov. Org. |
Prosojnice, slikovni material, strokovni članki. |
BELJAKOVINE |
|
|
|
|
|
Zave se pomena beljakovin v člov. Org. |
Vaje: vajenci opravijo vaje iz delovnega zvezka za določene hranilne snovi. |
MAŠČOBE |
|
|
|
|
|
Zave se funkcije maščob v človeškem organizmu. |
Delo v parih: »ekologija, onesnaževalci voda«. |
VODA |
|
|
|
|
|
Razvija občutek odgovornosti do pitne vode. Zave se ekološke problematike. |
|
MINERALNE SNOVI |
|
|
|
|
|
Zave se pomembnosti zaščitnih snovi za ohranitev zdravja. |
Prosojnice, slikovni material, strokovni članki. |
VITAMINI |
|
|
|
|
|
Razume vzročno povezanost živil in njihove priprave glede ohranjenja vitaminske in mineralne vrednosti. |
Delo v parih: »pregled vsebnosti hranilnih snovi v različnih živilih s pomočjo tablic«. |
ŽIVILA |
|
|
|
|
|
Zave se pomena hranilnih snovi v posameznih skupinah živil. Razvija občutek pomembnosti pri izbiri živili v vsakdanji prehrani. Zave se negativnih prehrambenih navad in jih počasi spreminja. |
Prosojnice, slikovni material, strokovni članki, video kasete. Delo v parih: »predstavijo izbrano živilo ali izdelke v tehnološkem in biološko-hranilnem smislu«. |
KONZERVIRANJE ŽIVIL |
|
|
|
|
|
Razvija občutek pomembnosti pri izbiri. Načina konzerviranja. |
Prosojnice, slikovni material, strokovni članki, video kaseta. |
EMBALIRANJE ŽIVIL |
|
|
|
|
|
Razvije občutek za ohranjanje čistega okolja. |
Prosojnice, slikovni material, strokovni članki, video kaseta. |
SKLADIŠČENJE ŽIVIL |
|
|
|
|
|
Razvije se občutek odgovornosti do pravilnega skladiščenja. |
Prosojnice, slikovni material, strokovni članki. |
SPREMEMBE NA ŽIVILIH |
|
|
|
|
|
Zave se pomembnosti roka uporabnosti na embalaži. Zave se škodljivih posledic spremenjenih živil na zdravje. |
|
ZASTRUPITVE S HRANO, KI VSEBUJE |
|
|
|
|
|
Zave se poslediczastrupitve. |
|
ENERGIJSKE POTREBE ČLOVEKA IN ENERGIJSKA TER HRANILNA VREDNOST HRANE |
|
|
|
|
|
Zave se porabe in potrebe po energiji pri različnih opravilih. Navaja se na računanje energijske in hranilne vrednosti živil s pomočjo tabel. |
|
RAZKROJ ŽIVIL V ČLOVEŠKEM ORGANIZMU |
|
|
|
ENCIMI |
|
|
|
|
|
Zave se pomembnosti pravilnega delovanja prebavnih in presnovnih procesov. |
|
PREBAVA |
|
|
|
|
|
Prosojnice, slikovni material, strokovni članki, video kaseta. |
|
PRESNOVA ali METABOLIZEM |
|
|
|
|
|
Razvija občutek za ritem hranjenja, prebave in presnove. |
|
PREHRANA |
|
|
|
|
|
Razvije občutek odgovornosti za lastno zdravje in zdravje drugih ljudi. Razvije občutek odgovornosti do kakovosti prehrane. |
Prosojnice, slikovni material, strokovni članki. |
ALTERNATIVNA PREHRANA |
|
|
|
|
|
Navajajo se na raznolikost in pomembnost alternativne prehrane. Razvija občutek pomembnosti za ohranjanje narodnih jedi. |
Prosojnice, slikovni material, strokovni članki. |
BOLEZNI, ZARADI NEPRAVILNE PREHRANE |
|
|
|
|
|
Zave se pomembnosti upoštevanja načel zdrave prehrane. |
Prosojnice, slikovni material, strokovni članki. |
DIETNA PREHRANA |
|
|
|
|
|
Razvija občutek pomembnosti pri izbiri priporočljivih živil. Zave se pomembnosti škodljivih snovi. |
Prosojnice, slikovni material, strokovni članki. Strokovni ogled: »ogled kuhinje v bolnišnici«. Vaja: »sestava jedilnikov za določeno dieto«. |
3. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
Sistematika mikroorganizmov in njihove splošne značilnosti |
Vajenci |
Vajenci |
|
|
|
Navaja se na natančnost in odgovornost. Razvija sposobnost za timsko delo. Zave se uporabnosti mikroorganizmov. Zave se hitrosti razmnoževanja mikroorg. V optimalnih pogojih. |
Vaje: mikrobiološki laboratorij (oprema, pribor, delavni red, mikrobiološke tehnike dela). |
razširjenost mikroorganizmov v naravi in njihova uporaba v živilski industriji |
|
|
|
|
|
Zave se pomena mikroorganizmov za življenje na zemlji. Razvija občutek za pomen uporabe mikroorganizmov v živilski industriji. Zave se pomembnosti upoštevanja pravil varstva pri delu. |
Vaje: priprava preparatov in mikroskopiranje. Vaje: štetje mikroorganizmov v vzorcu (različne metode). |
zdravstvena neoporečnost živil |
|
|
|
|
|
Zave se odvisnosti kakovosti in zdravstvene neoporečnosti živil od vodenja različnih postopkov konzerviranja. Razvija občutek poklicne odgovornosti za zdravje potrošnika. Zave se pomena kontrole delovnih postopkov. |
Vaje: jemanje brisov z delovnih površin in rok ter mikrobiološka analiza. Vaje: jemanje vzorcev živil in mikrobiološka analiza. |
zastrupitve in okužbe s hrano (bakterije, plesni, virusi in paraziti) |
|
|
|
|
|
Razvija poklicno odgovornost. Zave se škode, ki jo povzroči malomaren odnos do dela z živili. Zave se posledic okužb z živili za zdravje potrošnika. Razvija občutek za pomembnost osebne higiene v živilski industriji. Navaja se na odgovorno delo z živili. |
Slikovni material. Skupinsko delo: priprava plakatov (shem, miselnih vzorcev, ipd.) in referatov ter predstavitev. |
čiščenje in dezinfekcija v živilski industriji |
|
|
|
|
|
Zave se vpliva osebne higiene na zdravstveno neoporečnost živil. Razvija poklicno odgovornost. Zave se pomembnosti natančnega in odgovornega opravljanja postopkov čiščenja in razkuževanja v živilski industriji. Zave se vpliva vseh dejavnikov higiene na kakovost živil in zdravje potrošnika. |
Vaje: določanje učinkovitosti čistil in razkužil. |
mikrobiologija živil |
|
|
|
Učitelj izbere vsebine glede na izobraževalni program |
|
Razvija sposobnost opazovanja in zgodnjega odkrivanja kvara na živilih. Zave se odgovornosti živilskega delavca v izdelavi živila, skladiščenju in prodaji. Navaja se na delo v živilski industriji. Razvija sposobnost za timsko delo. |
Slikovni material. Skupinsko delo. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Tehnologija |
|
|
Prehrana z mikrobiologijo živil |
|
|
Higiena in varstvo pri delu Prehrana z mikrobiologijo živil |
|
|
Prehrana z mikrobiologijo živil |
|
|
Tehnologija Higiena in varstvo pri delu |
|
|
Prehrana z mikrobiologijo živil Tehnologija |
|
|
Higiena in varstvo pri delu Tehnologija |
|