Izobraževalni program: PEK (ds)
Sprejeto na 28.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 10. 6. 1999
TEHNOLOGIJA
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
118 |
47 |
165 |
2. |
99 |
25 |
99 |
3. |
102 |
25 |
102 |
skupaj |
269 |
97 |
366 |
* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Pri predmetu vajenci:
1. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
OSNOVE FIZIKE |
VajencI |
VajencI |
|
|
|
Spoznajo sile, ki delujejo v okolju; Naučijo se razlikovati med navorom in močjo; Dobijo pregled nad napravami, povezanimi s tlakom; Naučijo se, da lahko s pomočjo električne energije uravnavamo različne parametre v živilstvu; |
|
PROIZVODNJA IN PROIZVODNI PROCESI |
|
|
|
|
|
Razvijejo tehnološko zavest. |
Shema: povezava proizvodnje tehnike in tehnologije. |
|
|
Shema: prikaz določenega tehnološkega procesa v pekarski industriji. |
|
|
|
Razvijajo občutek poklicne identitete. |
Ogled šolske delavnice in pekarne. |
|
|
Razvijajo osebno odgovornost glede varstva pri delu. |
Vaja: določi sredstva za zaščito delavca pri različnih poklicih. |
OSNOVE HIGIENSKEGA MINIMUMA |
|
|
|
|
|
Navajajo se na upoštevanje higienskih predpisov in dojamejo njihov pomen. Dojamejo prisotnost mikroorganizmov kljub nevidnosti. Zavedajo se gospodarske škode, ki jo lahko povzročijo mikroorganizmi. |
Obravnava pravilnika o higienskem minimumu. |
GRADIVA |
|
|
|
|
|
Razvijajo čut za ekonomičnost in gospodarnost. Dojamejo pomen spoštovanja pravil o varstvu pri delu. |
Slikovni material gradiv. Shema: pridobivanje železa in jekla. |
|
|
Delo v laboratoriju: ugotavljanje lastnosti raznih zlitin. |
|
STROJI IN NAPRAVE |
|
|
|
|
|
Sheme pogonskih in delovnih strojev. |
|
|
|
Dojamejo pomen spoštovanja pravil o varstvu pri delu. Razvijajo tehnološko zavest o uporabi opreme. Pridobijo občutek poklicne identitete. |
Sheme in prospekti strojev. Ogled strojev v šolski delavnici in pekarni. |
EMBALAŽA, SKLADIŠČENJE ŽIVIL |
|
|
|
|
|
Razvijajo občutek za ekonomičnost. Zavedajo se pomena kvalitetno opravljenega dela. |
Vzorci različnih embalažnih materialov. Vzorci različno embaliranih živil z deklaracijo. |
MERILNE NAPRAVE |
|
|
|
|
|
Razvijajo natančnost pri merjenju. |
Merjenje temperatur z različnimi napravami v različnih medijih. |
|
|
Merjenje zračnega tlaka v prostoru in na prostem. |
|
|
|
Razvijajo tehnološko disciplino glede pogojev v skladišču in pomena upoštevanja navodil za delo. |
|
|
|
||
TRANSPORTNE NAPRAVE |
|
|
|
|
|
Slikovni material transportnih naprav. |
|
KONZERVIRANJE ŽIVIL |
|
|
|
|
|
Razvijajo tehnološko disciplino in se navajajo na delo. Razvijajo tehnološko zavest. Razvijajo varčnost in ekološko zavest pri uporabi hladilnih sredstev. Razvijajo tehnološko zavest o pomenu zamrzovanja in kvaliteti živil. |
Slikovni material hladilnih naprav v različnih tehnologijah. Ogled posameznih delov hladilne naprave. Ogled zamrzovalnika v učni delavnici. |
|
|
Vaja: sušenje sadja. |
|
|
|
|
|
|
|
Vaje v laboratoriju: z uporabo različnih kemičnih sredstev. Konzervirajo različna živila. |
|
|
|
||
SPECIFIČNI KEMIJSKO-TEHNOLOŠKI PROCESI V ŽIVILSKI INDUSTRIJI |
|
|
|
|
|
Šolska delavnica - ogled delovanja mešalnih naprav v pekarstvu (določijo mešalne naprave in načine mešanja). |
|
|
|
Vaja:pripravijo filtrirno sredstvo in izvedejo filtracijo. |
|
DELITEV ŽIT |
|
|
|
|
|
Zavejo se pomena poznavanja osnovnih surovin. |
Slikovni material in vzorci različnih vrst žit (zrna in rastline). |
ZGRADBA ŽITNEGA ZRNA |
|
|
|
|
|
Shema zgradbe žitnega zrna. |
|
ANALIZE ŽITA |
|
|
|
|
|
Razvijajo odgovoren odnos do dela. Razvijajo občutek za ocenjevanje. Razvijajo občutek za natančnost Zavedajo se gospodarske škode, ki jo škodljivci lahko povzročijo. |
Prikaz uporabe vzorčne sonde, pravilnik o kvaliteti žit. Vaja: Slikovni material bolezni, škodljivcev in pleveli žit. |
SUŠENJE ŽITA |
|
|
|
|
|
Razvijajo odgovoren odnos do dela. |
|
SKLADIŠČENJE ŽITA |
|
|
|
|
|
Zavedajo se gospodarske škode, ki lahko nastane pri nepravilnem skladiščenju. |
2. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
PRIPRAVA ŽITA NA MLETJE |
Vajenci |
Vajenci |
|
|
|
Zavedajo se kvalitetno opravljenega dela. |
Slikovni material naprav. |
MLETJE ŽITA |
|
|
|
|
|
Razvijajo tehnološko zavest. |
Vaja: mletje žita, sejanje moke. Vzorci različnih mlevskih izdelkov. |
MOKA |
|
|
|
|
|
Razvijajo zavest o zdravem načinu prehranjevanja. Razvijajo občutek za ocenjevanje. Razvijajo občutek za natančnost. |
Slikovni material škodljivcev v moki. Vaja: |
SUROVINE V PEKARSTVU |
|
|
|
|
|
Pridobijo občutek poklicne identitete. Zavedajo se pomena kakovosti surovin za končni izdelek. Znajo ohraniti kakovost surovin. |
Vaja: aktivnost pecilnega praška in kvasa. Vzorci različnih vrst surovin. |
PRIPRAVA SUROVIN NA MEŠANJE |
|
|
|
|
|
Razvijajo odgovoren odnos do dela. |
Ogled sejalne naprave v šolski delavnici, prospekti sejalnih naprav. Ogled dozatorja v šolski delavnici. |
TEHNIKE MEŠANJA |
|
|
|
|
|
Pridobivajo občutek poklicne identitete. |
3. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
MESILNI STROJI IN PREKUCNIKI |
Vajenci |
Vajenci |
|
|
|
Razvijajo tehnološko zavest o namenu in uporabi opreme. Zavedajo se pomena o osveščenosti delavca o varnem delu. |
Prospekti mesilnih strojev različnih proizvajalcev. |
MESITEV TESTA |
|
|
|
|
|
Razvijajo zavest o natančnosti in občutek za količine. |
Računske naloge. Izdelava kislega testa. |
OBLIKOVANJE TESTA |
|
|
|
|
|
Spoznajo pomen osebne odgovornosti pri upravljanju z različnimi stroji. |
Prospekti strojev različnih proizvajalcev. Shema linije za proizvodnjo štruc in žemelj. |
VZHAJANJE TESTA |
|
|
|
|
|
Dojamejo pojem zanesljivosti pri delu. |
Merjenje temperature testa med vzhajanjem. Prospekti vzhajalnih komor različnih proizvajalcev. |
PRIPRAVA IZDELKOV NA PEČENJE |
|
|
|
|
|
Razvijajo tehnološko disciplino pri pripravi izdelkov na pečenje. |
|
PEČENJE IZDELKOV |
|
|
|
|
|
Dojamejo pomen spoštovanja pravil varstva pri delu. |
Prospekti peči različnih proizvajalcev. |
POSTOPKI PO PEČENJU IZDELKOV |
|
|
|
|
|
Presojajo ekonomičnost pri različnih vrstah skladiščenja. |
Ogled skladišča v šolski delavnici. |
BOLEZNI IN NAPAKE IZDELKOV |
|
|
|
|
|
Razvijajo odnos do vestno opravljenega dela. |
Vaja: opazovanje vzorca kruha, starega nekaj dni. Primeri napak na kruhu. |
ANALIZE IZDELKOV |
|
|
|
|
|
Razvijajo občutek za ocenjevanje in estetiko. Razvijajo občutek za natančnost pri delu. |
Vaja: organoleptična ocena kruha po pravilniku o ocenjevanju kruha. Vaja: določanje kislinske stopnje,vlage, maščob, in beljakovin v kruhu. |
VRSTE KRUHA IN PECIVA |
|
|
|
|
|
Navajajo se na upoštevanje predpisov in dojamejo njihovo pravilnost. |
Pravilnik |
PAKIRANJE |
|
|
|
|
|
Spoznajo pomen zanesljivosti pri delu. Spoznajo pomen vzdrževanja osebne higiene. |
Vzorci različnih vrst embalaže za pekarske izdelke. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Ekonomika |
|
|
Prehrana z mikrobiologijo živil |
|
|
Prehrana z mikrobiologijo živil |
|
|
Praktični pouk |
|