SREDNJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: PRODAJALEC (ds)

KATALOG ZNANJ

Sprejeto na 35.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 14. 1. 2000

1. IME PREDMETA

ZDRAVSTVENA VZGOJA IN HIGIENSKI MINIMUM

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

   

 

2.

44

 

44

3.

   

 

skupaj

44

 

44

* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;

** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.

3. USMERJEVALNI CILJI

Vajenci:

  • razvijejo higiensko in zdravstveno zavest o ohranjanju in krepitvi zdravja,

  • zdravje vrednotijo kot eno največjih dobrin,

  • spoznajo, da je zdravje celota, ki jo sestavlja več med seboj odvisnih elementov,

  • usposobijo se, da bodo v okviru možnosti samostojno skrbeli za zdravje,

  • seznanijo se s pomenom čistoče v preprečevanju nalezljivih bolezni in z nekaterimi kožnimi boleznimi,

  • spoznajo nalezljive bolezni, povzročitelje nalezljivih bolezni, širjenje in načine preprečevanja,

  • si pridobijo znanje, na osnovi katerega se lahko odločijo proti kajenju, jemanju drog in uživanju alkohola,

  • si privzgojijo čut moralne odgovornosti do potrošnikov in utrdijo zavest, da s prodajo zdravih in higiensko neoporečnih živil vplivajo na človekovo počutje, zdravje,

  • spoznajo pomen vzdrževanja prodajnih prostorov,

  • spoznavajo objekte oziroma prostore za prodajo in skladiščenje živil.


  • 4. OPERATIVNI CILJI

    INFORMATIVNI CILJI

    formativni cilji

    socializacijski cilji

    posebnosti v izvedbi

    POMEN HIGIENE ZA OHRANITEV ZDRAVJA

    Vajenec

    Vajenec

     

  • spozna vrste zdravja

  • opiše in razloži kratico WHO

  • spozna vrste higien

  • opiše vrste higien

  • razlikuje pojme kot so:

  • zdravje, pozitivno zdravje

  • zdravstveno varstvo

  • duševno, telesno in družbeno

  • zdravje, higiena

  • zna razložiti principe zdravega življenja

  • Je odgovoren, dosleden.

    Zna varovati sebe in druge.

     

    HIGIENA TELESA, ZOB, OBLAČENJA, OBUVANJA

     

     

     

  • opiše zgradbo in funkcijo kože

  • spozna osebno higieno

  • spozna nego telesa

  • spozna nego ust in zobovja

  • razume pomen in funkcijo kože

  • razume pomen pravilnega, dovolj pogostega umivanja

  • prepozna dejavnike, ki sodelujejo pri nastanku kožnih in zobnih obolenj

  • zna izbrati pravilno obleko in obutev (glede na zdravstveni vidik, letni čas, glede na poklic, pa tudi priložnosti primerno)

  • sklepa o okvarah, ki so povezane z neprimerno obutvijo

  • Je odgovoren, dosleden.

    Privzgoji si osebno odgovornost.

    Razume pomen higiene in zdravja.

     

    HIGIENA PREHRANE

     

     

     

  • pozna osnovna načela zdrave prehrane

  • seznani se s posledicami pomanjkanja hranilnih snovi ter boleznimi v zvezi z nepravilno prehrano

  • razlikuje načine shranjevanja živil

  • opiše pomen embalaže

  • spozna izbrana poglavja iz zakonodaje za ljudi, zaposlene v živilski stroki

  • sklepa o posledicah zaradi pomanjkanja hranilnih snovi

  • razloži problem podhranjenosti in debelosti

  • sklepa o boleznih, povezanih z nepravilnim načinom prehranjevanja (bulimija in anoreksija)

  • definira pomen embalaže za različne vrste živil

  • Mora biti odgovoren do sebe in potrošnikov.

    Mora razviti zavest, da higiensko neoporečna zdrava hrana vpliva na človekovo počutje.

     

    MIKROBIOLOGIJA IN EPIDEMIOLOGIJA

     

     

     

  • našteje vrste mikrobov

  • opiše načine razmnoževanja in rasti mikrobov

  • zna opisati bakteriološko čistočo

  • definira pojme, kot so:

  • mikrobi, mikrobiologija

  • bakteriološka čistoča

  • sklepa o pomenu človeku koristnih mikrobov (uporaba pri tehnoloških postopkih za pripravo živil in pijač)

  • razloži, zakaj se živila kvarijo - človeku škodljivi mikrobi

  •  razlikuje vrste, oblike, razmnoževanje bakterij

  • Razvija natančnost, delovno in ekološko odgovornost.

    Je odgovoren, dosleden, informiran.

     

    NALEZLJIVE BOLEZNI

     

     

     

  • zna našteti znamenja, ki opozarjajo na bolezen

  • zna našteti in opisati skupine nalezljivih bolezni

  • opiše kako nastane nalezljivo obolenje in kako pride do prenosa bolezni

  • našteje ukrepe proti okužbam z živili živalskega izvora

  • našteje načine preprečevanja okužb z živili

  • razlikuje pojme: epidemiologija, epidemija, pandemija, endemična bolezen, infekcija in klicenosec

  • definira najpogostejša znamenja, ki opozarjajo na bolezen

  • primerja vrste nalezljivih bolezni (kako se prenašajo, kdo jih povzroča)

  • razloži načine preperčevanja okužb z živili

  • sklepa o okužbah in zastrupitvah z živili

  • Je informiran, dosleden.

     

    TOKSIKOMANIJE

     

     

     

  • našteje vrste toksikomanij

  • spozna vrste toksikomanij

  • spozna vzrok, razvoj in posledice tokskikomanij

  • seznani se z možnostmi zdravljenja

  • razloži učinke drog na organizem

  • sklepa o posledicah uživanja drog

  • Zaveda se, da je lahko zaradi naše odvisnosti ogroženo tudi zdravje drugih ljudi - zdravje družbe.

    Seminarji (teme: alkohol, tobak, mamila).

    ČIŠČENJE IN DDD

     

     

     

  • opiše principe čiščenja

  • našteje čistilna sredstva (mehanična in kemična) ter čistine pripomočke

  • spozna DDD v živilskih obratih

  • opiše dezinfekcijo, dezinsekcijo in deratizacijo

  • razloži pomen ter načine čiščenja

  • razloži razliko med mehaničnimi in kemičnimi čistilnimi sredstvi

  • definira DDD

  • razloži načine uničevanja mikrobov

  • sklepa o škodljivosti insektov

  • razloži, zakaj se glodalci pojavijo v živilskih obratih

  • Je natančen, dosleden.

     

    PRODAJA ŽIVIL - ŽIVILSKI OBRATI

     

     

     

  • našteje in opiše: skladišča, trgovine z živili, tržnico, kioske, občasno prodajo zunaj poslovnih prostorov

  • ponazori splošne pogoje za objekte in prostore v prometu z živili

  • primerja higienske razmere, ki veljajo za te objekte

  • razloži pomen preskrbe s pitno vodo

  • Razvije delovno in poklicno zavest.

     

    KONZERVIRANJE ŽIVIL

     

     

     

  • našteje načine konzerviranja

  • pozna pomen konzerviranja

  • definira pojem konzerviranja

  • razloži razlike med načini konzerviranja

  • izbere ustrezen način konzerviranja za posamezne vrste živil

  • Je informiran, dosleden.

     

    OZNAČEVANJE ŽIVIL IN PREVOZ

     

     

     

  • seznani se s pojmom deklaracija

  • spozna pomen embalaže

  • našteje vrste embalaže

  • seznani se s problemom onesnaževanja okolja

  • razume pojem deklaracija

  • izbere primerno embalažo za posamezne vrste živil

  • loči med vračljivo in nevračljivo embalažo

  • sklepa na posebne zahteve za prevoz različnih živil

  • razume, da z odpadno embalažo onesnažujemo okolje

  • Je informiran.

    Ekološka odgovornost.

     

    ZAKONODAJA

     

     

     

  • pozna nekaj splošnih zakonov (splošno o inšpekcijskih službah, zakon o sanitarni inšpekciji, sanitarna nadzorstva, zakon o sanitarni neoporečnosti živil in predmetov splošne rabe) in kaj mora biti pod zdravstvenim nadzorom

  • ve, kdo opravlja delo inšpektorja

  • razume pomen teh zakonov

  • razloži pomen dela inšpekcije

  • Je informiran.

    Uradni listi.

    OCENJEVANJE KAKOVOSTI ŽIVIL

     

     

     

  • opiše organoleptični (subjektivni) preskus živil

  • opiše objektivni preizkus živil laboratorijske preiskave

  • razloži razliko med subjektivnim in objektivnim načinom ocenjevanja kakovosti blaga ( na primerih)

  • definira pomen ocenjevanja kakovosti blaga

  • Je informiran.

     

    5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

  • ustno.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Splošno

    Znanja tega predmeta se vsebinsko povezujejo z naslednjimi predmeti: naravoslovje s poznavanjem blaga in oblikovanje prodajnega prostora.

    Konkretno

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

  • higiena oblačenja, obuvanja

  • Naravoslovje s poznavanjem blaga

    Oblikovanje prodajnega prostora

  • izbira oblačil, pravilne obutve

  • naravna in umetna vlakna

  • higiena prehrane

  • konzerviranje živil

  • označevanje živil in prevoz

  • ocenjevanje kakovosti živil

  • Naravoslovje s poznavanjem blaga

  • hranilne snovi

  • konzerviranje, načini konzerviranja, pomen konzerviranja

  • deklaracije, embalaža

  • subjektivni in objektivni način preizkušanja živil