Izobraževalni program: SLAŠČIČAR - KONDITOR (ds)
Sprejeto na 29.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 9. 7. 1999
PRAKTIČNI DEL ZAKLJUČNEGA IZPITA
Na izpitu ocenjujemo:
Izpitna enota izdelek z zagovorom zajema samostojno izdelavo izdelka (enostavnega sklopa) oziroma opravljanja storitve, ki se oceni. Ocenjevanje temelji na doseženi povezanosti kandidatovih psihofizičnih, motoričnih in intelektualnih sposobnosti, kulture dela in delovnih izkušenj.
Izbor izdelkov/storitev za izpitno enoto je možno izbirati iz predlaganega seznama oziroma iz razširjenega nabora na podobnem nivoju zahtevnosti. Navedeni izdelki/storitve služijo izpitnemu odboru kot vodilo o primernosti in tehnoloških zahtevah posamezne vrste izdelka/storitve, zato je možno za vmesni preizkus ali zaključni izpit uporabiti izdelavo drugega primerljivega izdelka/storitve. Vsi izdelki/storitve navedeni v tem katalogu so opisani informativno.
Izpitne izdelke/storitve oziroma delovne preizkuse določi izpitni odbor. Priporočamo, da izpitni odbor izda sklep o vrstah izpitnih nalog, eventualni pripravi polizdelkov po predloženi dokumentaciji in drugih pogojih, ki jih mora izpolniti kandidat.
Znanja ki so opredeljena v tem katalogu so razdeljena v dve osnovni skupini: izdelki/storitve primerni za vmesni preskus znanja in izdelki/storitve primerni za zaključni izpit.
Vmesni preizkus zajema osnove slaščičarskega poklica. Zajema poznavanja varstva pri delu, znanja iz higiene. Kandidat mora poznati delovne stroje, naprave in pripomočke ter znati urediti in pripraviti delovno mesto. Vmesni preizkus zajema tudi razpoznavanje surovin in njihovo pripravo po recepturi. Obvlada tudi tehniko brizganja s tanko in debelo nitjo in osnove modeliranja.
Praktični del zaključnega izpita vključuje tudi znanja iz vmesnega preizkusa in je razdeljen v dva dela.
Kandidat mora izpitni komisiji predložiti dnevnike praktičnega dela vseh let izobraževanja.
Pri vmesnem preizkusu lahko preverjamo praktična znanja in spretnosti pridobljenih v procesu praktičnega izobraževanja s/z:
Kandidat pripravi polizdelke po predpisani dokumentaciji pred preizkusom v skladu s sklepom izpitnega odbora. Na vmesnem preizkusu opravi finalizacijo izpitnega dela.
Vmesni preizkus traja do 7 ur ter zajema izdelavo izpitnih nalog, tehnične dokumentacije in ustni zagovor. Za izpitno delo do 5 ur, za delovne preizkuse do 2 uri. Ustni zagovor traja največ 20 minut.
IZDELEK ALI STORITEV |
OPIS IN DIMENZIJE |
TEHNOLOŠKE ZAHTEVE |
Uporaba delovnih in zaščitnih sredstev |
|
|
Poznavanje surovin, materialov in polizdelkov za proizvodnjo sladic |
|
|
Priprava delovnega mesta |
|
|
Priprava, tehtanje, merjenje surovin po recepturi, preračunavanje osnovne recepture |
|
|
Priprava pribora, podlag in materialov za brizganje. |
|
|
Prostoročno tanko brizganje z različnimi materiali |
|
|
Prostoročno debelo brizganje z različnimi materiali in nastavki |
|
|
Ročno modeliranje figur in uporaba modelirnega orodja |
|
|
Pri praktičnem delu zaključnega izpita lahko ocenjujemo praktična znanja in spretnosti pridobljenih v procesu praktičnega izobraževanja z:
Kandidat pripravi polizdelke po predloženi dokumentaciji pred izpitom v skladu s sklepom izpitnega odbora. Na izpitu opravi finalizacijo izpitnega dela. Poročilo oziroma dokumentacijo izdela pod nadzorom.
S seznamom izdelkov/storitev so opredeljena znanja in spretnosti, ki jih kandidat mora obvladati glede na cilje izobraževanja.
1. del izpita
IZDELEK ALI STORITEV |
OPIS IN DIMENZIJE |
TEHNOLOŠKE ZAHTEVE |
Okraševanje tortne površine ali na poljubno temo ali po naročilu |
|
|
Oblikovanje sladkega aranžmaja na podlago |
|
|
2. del izpita
IZDELEK ALI STORITEV |
OPIS IN DIMENZIJE |
TEHNOLOŠKE ZAHTEVE |
Izdelava torte |
|
|
Izdelava rolade |
|
|
Izdelava rezine |
|
|
Izdelava desertov in mignonov |
|
|
Izdelava čokoladnih izdelkov |
|
|
Izdelava nacionalne sladice |
|
|
Priprava kvašenega testa, oblikovanje in peka izdelkov |
|
|
Priprava mastnega listnatega testa, oblikovanje in peka izdelkov |
|
|
Priprava krhkega testa, oblikovanje in peka izdelkov |
|
|
Priprava vlečenega testa, oblikovanje in peka izdelkov |
|
|
Priprava kvašenega – listnatega testa in oblikovanje izdelkov |
|
|
Priprava medenega testa, oblikovanje izdelkov |
|
|
Priprava paljenega testa in mase, oblikovanje izdelkov |
|
|
Priprava sladoledne mešanice, izdelava sladoledne mase, oblikovanje zmrzline |
|
|
Priprava izdelkov za prodajo |
|
|
Prodaja izdelkov |
|
|
Praktični del zaključnega izpita traja do 12 ur ter zajema izdelavo izpitnih nalog, dokumentacije in ustni zagovor. Za izpitno delo do 10 ur, za delovne preizkuse do 2 uri. Ustni zagovor traja največ 20 minut.
Izpitni odbor pripravi kriterije za ocenjevanje tako, da za posamezne naloge upošteva naslednja razmerja:
PODROČJE OCENJEVANJA |
DELEŽI
cca |
DELEŽ
cca |
1. priprava in izvedba naloge |
20 % |
30 % |
2. strokovnost (kakovost) |
50 % |
50 % |
3. dokumentacija (pri 1 nalogi) |
10 % |
|
4. ustni zagovor |
20 % |
20 % |
SKUPAJ |
100 % |
100 % |
Pri določanju skupne ocene praktičnega dela zaključnega izpita upoštevamo, da je delež:
Pri tem predstavlja prvi del izpita – likovni del 50% točk, 50% točk predstavlja drugi del izpita.
Pri dogovoru o točkovnem vrednotenju izpitnih nalog se mora skupna točkovna vrednost pretvoriti v predpisano ocenjevalno lestvico, ki je petstopenjska in obsega ocene od odlično (5) do nezadostno (1).
Priporočilo za pretvorbo števila točk v oceno:
odlično (5) |
100 do 92 točk |
|
dosežek, ki nadpovprečno zadovoljuje postavljene zahteve, |
prav dobro (4) |
od 91 do 81 točk, |
|
dosežek, ki v celoti zadovoljuje postavljene zahteve, |
dobro (3) |
od 80 do 67 točk, |
|
dosežek, ki v splošnem zadovoljuje postavljene zahteve, |
zadostno (2) |
od 66 do 50 točk, |
|
dosežek, ki kaže na pomanjkljivosti, vendar še zadovoljuje postavljene zahteve, |
nezadostno (1) |
49 ali manj točk, |
|
dosežek, ki ne zadovoljuje postavljenih zahtev in kaže na pomanjkljivo temeljno znanje. |
Kandidat je ocenjen z oceno odlično.
Izdelek/storitev je izdelan v predpisanem času, kandidat ga je izdelal brez pomoči nadzornika. Dosledno so bili upoštevani varnostni predpisi. Delovne postopke je izvajal pravilno in v ustreznem zaporedju. Kandidat razume zastavljena vprašanja in naloge pri zagovoru izdelka. Odgovarja samostojno brez dodatnih vprašanj in razlag. Kompleksno obvlada učno snov, spretno povezuje vzroke in posledice. Pri odgovarjanju je natančen in sistematičen.
Kandidat je ocenjen z nezadostno oceno.
Izdelek/storitev ni izdelan v predpisanem času. Delovni postopki niso izvedeni pravilno in v neustreznem zaporedju. Pri delu ni samostojen in stalno potrebuje nadzornikovo pomoč za reševanje enostavnih problemov. Slaba estetika.
Pri praktičnem delu zaključnega izpita so dovoljeni naslednji pripomočki:
Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.