Izobraževalni program: SLAŠČIČAR - KONDITOR (ds)
Sprejeto na 29.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 9. 7. 1999
TEHNOLOGIJA
Na izpitu ocenjujemo:
Vsebine |
Znanja (cilji) |
Učna in delovna sredstva |
Proizvodnja in procesi |
|
|
Varstvo pri delu |
|
|
Osnove higienskega minimuma |
|
|
Gradiva in kovine |
|
|
Merilne naprave |
|
|
Stroji in naprave |
|
Sheme strojev in naprav. |
Transport |
|
|
Fizikalno konzerviranje živil |
|
Sheme postopkov in strojev. |
Kemično konzerviranje živil |
|
|
Kemijsko tehnološki procesi v živilski industriji |
|
|
Surovine v slaščičarstvu |
|
Vzorci surovin. |
Proizvodnja čokolade |
|
|
Stroji in naprave v slaščičarstvu |
|
Stroji in naprave, sheme. |
Strokovno računanje |
|
|
Pralineji |
|
Sheme in slikovno gradivo. |
Trajno pecivo |
|
|
Poltrajno pecivo |
|
|
Sveže polnjeno pecivo |
|
|
Dietetične slaščice |
|
|
Slaščice v gostinstvu |
|
|
Slovenske narodne in praznične slaščice |
|
|
Dekoracija v slaščičarstvu |
|
|
Sladkorne raztopine |
|
|
Pralineji |
|
|
Sladoled |
|
|
Industrijska proizvodnja peciva |
|
|
Proizvodnja bonbonov |
|
|
Embaliranje in pakiranje slaščičarskih in konditorskih izdelkov |
|
|
Prodaja slaščic |
|
|
Napake in vzroki napak slaščičarskih in konditorskih izdelkov |
|
Zgradba izpitne enote:
Priporočilo
Kandidat dokaže, da obvlada sintezo temeljnega strokovnega znanja. Izpitne naloge so objektivnega tipa, izbirnega tipa, struktuirane, računske, grafične, problemske ali testi znanja. Področje, raven in obseg znanja, ki se preverja, naj ne bo le faktografsko, temveč naj upošteva tudi druge nivoje znanja.
Pisni del izpita zajema področja:
Trajanje pisnega izpita
Pisni izpit traja 90 minut.
Ocena
Oceno pisnega izpita določi izpitna komisija na predlog dveh ocenjevalcev.
Vprašanja na izpitnem listku
Vprašanja so kompleksna ter morajo biti ustrezno razčlenjena.
Ustni del zajema:
Priprava in trajanje izpita
Kandidat ima pravico, da se 20 minut pripravlja na ustni izpit. Ustni izpit traja največ 20 minut.
Ocena
Oceno ustnega izpita oblikuje izpitna komisija na predlog izpraševalca, ki jo posreduje izpitnemu odboru.
Predlog skupne ocene izpitne enote oblikuje izpitna komisija tako, da izračuna matematično povprečje iz ocene pisnega in ustnega izpita in jo zaokroži navzgor ter jo posreduje izpitnemu odboru.
Pri pisnem izpitu so dovoljeni naslednji pripomočki:
Pri ustnem izpitu naj ima kandidat možnost odgovarjati ob ustreznih učnih in delovnih sredstvih, navedenih v tretjem stolpcu preglednice iz 3.točke tega izpitnega kataloga.
Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.