Izobraževalni program: SLAŠČIČAR - KONDITOR (ds)
Sprejeto na 29.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 9. 7. 1999
TEHNOLOGIJA
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
118 |
47 |
165 |
2. |
74 |
25 |
99 |
3. |
77 |
25 |
102 |
skupaj |
269 |
97 |
366 |
* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;
** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.
Pri predmetu vajenci:
1. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
OSNOVE FIZIKE |
Vajenci |
Vajenci |
|
|
|
Spozna sile, ki delujejo v okolju Nauči se razlikovati med navorom in močjo Dobi pregled nad napravami, povezanimi s tlakom Nauči se, da lahko s pomočjo električne energije uravnavamo različne parametre v živilstvu |
|
proizvodnja in proizvodni procesi |
|
|
|
|
|
Razvijejo tehnološko zavest. Razvijajo osebno odgovornost glede varstva pri delu. Navajajo se na natančno upoštevanje higienskih predpisov in dojamejo pomembnost le teh. |
Shema: povezava proizvodnje tehnike in tehnologije Shema: prikaz določenega tehnološkega procesa. Vaja: določi sredstva za zaščito delavca pri različnih poklicih. |
gradiva |
|
|
|
|
|
Dojamejo pomen poznavanja gradiv. Dojamejo pomen poznavanja vrst goriv in maziv pri kontroli in vzdrževanju naprav. Dojamejo pomen delitve po sistemih. |
Slikovni material: vrste gradiv in njihove lastnosti. Shema. Pridobivanje železa in jekla. Delo v laboratoriju: ugotavljanje lastnosti zlitin. Ogled motorja in mesta za mazanje z oljem in mastmi. Sheme pogonskih in delovnih strojev. |
merilne naprave |
|
|
|
|
|
Razvijajo natančnost pri merjenju in dojamejo pomen merjenja in ugotavljanje parametrov. |
Merjenje temperatur z različnimi napravami v različnih medijih. Merjenje zračnega tlaka v prostoru in na prostem. Pregled tabel različnih relativnih vlag pri konzerviranju različnih živil. Ogled vodnega števca. Ogled vodokaznega stekla in plovca za merjenje nivoja. |
konzerviranje živil |
|
|
|
|
|
Razvijajo tehnološko zavest |
|
|
|
Razvijajo tehnološko disciplino in se navajajo na delo. Razvijajo tehnološko zavest. Razvijajo ekološko zavest. |
Ogled hladilnih naprav v različnih tehnologijah. Ogled posameznih delov hladilne naprave. Strokovni ogled obrata, kjer vidijo postopke hlajenja in zmrzovanja. |
|
Vaja: sušenje sadja za kandiranje. |
||
|
|
Dojamejo pomen konzerviranja za trajnost živil in izdelkov. |
|
kemijsko – tehnološki procesi v živilski industriji |
|
|
|
|
|
Osvojeno znanje prenesejo na primere iz stroke. |
Vaja v laboratoriju: filtracija. |
|
|
Ogled proizvodnje močnih alkoholnih pijač. |
|
|
|
||
|
|
Spoznajo surovine, ki jih pridobivajo z ekstrakcijo. |
|
|
|
||
|
|
||
uvod v slaščičarstvo in konditorstvo |
|
|
|
|
|
Razumejo razvoj in napredek v poklicu. Zavedajo se pomena pravilnega strokovnega izražanja. Razvijejo poklicno zavest. Dobijo občutek preglednosti v slaščičarski stroki. |
Pregled literature o zgodovini slaščičarstva. Vaja: uporaba kazala strokovnih izrazov iz literature. |
surovine |
|
|
|
|
|
Razvijejo mnenje o uporabi moke višjih tipov in pomenu za zdravo prehrano. |
Vzorci posameznih žit, shema zgradbe žitnega zrna. Diagram mletja. Vaja: ugotavljanje kakovosti moke. |
|
|
Razvijejo osebno mnenje o uporabi rjavega sladkorja, medu in umetnih sladil. |
Vaja: prepoznavanje rjavega, kandis, demerada sladkorja. |
|
|
Razvijejo pravilen odnos do surovin. |
Vaja: ugotavljanje vzhajalne moči kvasa. |
|
|
Dojamejo pomen uporabe sveže surovine in vpliv na kakovost izdelkov. |
Vaja: ugotavljanje starosti jajc. |
|
|
Zavedajo se odgovornosti pri uporabi in ravnanju s surovinami. |
|
|
|
Zavedajo se odgovornosti pri ravnanju s surovinami in vpliva surovin na kakovost izdelkov. |
|
|
|
||
|
|
Vaja: priprava in uporaba želirnih sredstev. |
2. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
SUROVINE V SLAŠČIČARSTVU IN KONDITORSTVU |
Vajenci |
Vajenci |
|
|
|
||
proizvodnja čokolade |
|
|
|
|
|
Razvijejo čut za kakovostno surovino. Ovrednotijo ekonomičnost postopkov. Razvijajo natančnost in zanesljivost pri delu. Ovrednotijo ekonomičnost proizvodnje. Razvijajo tehnološko zavest. Razvijajo osebno odgovornost pri delu s stroji. |
Ogled proizvodnje čokolade. |
sanitarno tehnična ureditev obratov |
|
|
|
|
|
Razvijajo zavest o pomenu okolja za proizvodnjo zdrave prehrane. Razvijajo zavest o pomenu urejenosti delovnih prostorov. |
Shema: načrt slaščičarskega obrata. |
stroji in naprave |
|
|
|
|
|
Zavedajo se pomena osebne odgovornosti pri ravnanju z različnimi stroji. |
Vaja: sheme strojev in naprav. |
|
|
Razvijajo čut za ekonomično in natančno delo. |
Sheme in prospekti strojev. |
|
|
||
|
|
Zavedajo se osebne odgovornosti. |
Sheme peči. |
|
|
||
|
|
Dobijo občutek za higiensko delo. |
|
strokovno računanje |
|
|
|
|
|
Razvijejo zavest o strokovni odgovornosti. Razvijajo čut za ekonomičnost in gospodarnost. |
Vaja: strokovno računanje. |
tehnologija izdelave polizdelkov |
|
|
|
|
|
Razvijajo natančnost in zanesljivost pri delu. |
Vaja: različne mesitve testa. |
|
|
Pazijo na higiensko proizvodnjo. Razvijajo natančnost in zanesljivost pri delu. |
|
|
|
Razvijajo natančnost in Vestnost. |
|
|
|
Razvijajo natančnost in vestnost. |
|
|
|
||
|
|
||
|
|
Razvijajo odnos do poklica in kakovostnega dela. |
Vaja: priprava hladnih in toplih mas. |
|
|
Pazijo na higiensko proizvodnjo. |
|
|
|
Razvijajo natančnost in strpnost. Razvijajo poklicno identiteto in etiko. |
|
|
|
Razvijajo natančnost in čut za estetsko oblikovanje. |
3. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V ZVEDBI |
TRAJNO PECIVO |
Vajenci |
Vajenci |
|
|
|
Razvijajo poklicno identiteto. Razvijajo natančnost in vestnost pri delu. |
|
poltrajno pecivo |
|
|
|
|
|
Razvijajo poklicno etiko. Oblikujejo poklicno identiteto. |
|
sveže polnjeno pecivo |
|
|
|
|
|
Razvijajo čut za estetsko oblikovanje. Pokažejo inovativnost. Razvijejo sposobnost reševanja nepredvidljivih situacij. |
Vaja: opis in izdelava različnih vrst tort. |
slaščice v gostinstvu |
|
|
|
|
|
Razvijejo odnos do poklicnih skrivnosti. Dobijo čut za zdrav način prehranjevanja. |
|
slovenske narodne in praznične slaščice |
|
|
|
|
|
Razvijejo čut za etnografijo. |
|
dekoracija v slaščičarstvu |
|
|
|
|
|
Razvijajo poklicno identiteto. Razvijejo čut za estetsko oblikovanje. Razvijajo kreativnost. Razvijejo zavest o strokovno odgovornosti. |
|
sladkorne raztopine v slaščičarstvu |
|
|
|
|
|
Razvijajo zavest o poklicni odgovornosti. Razvijajo čut za natančnost in estetsko oblikovanje. |
Vaja: merjenje gostote sladkornih raztopin. |
pralineji |
|
|
|
|
|
Razvijajo poklicno identiteto. Zavedajo se pomena higienske izdelave. Razvijejo odgovoren odnos do potrošnika. Razvijejo samoiniciativnost in kreativnost. |
|
industrijska proizvodnja peciva |
|
|
|
|
|
Razvijajo tehnološko zavest. Razvijajo poklicno identifikacijo. Pridobijo pravilen odnos do potrošnika. |
Shema: industrijska izdelava peciva. |
sladoled |
|
|
|
|
|
Razvijajo tehnološko zavest. Pazijo na higiensko proizvodnjo. Ovrednotijo ekonomičnost postopkov. Razvijajo poklicno identifikacijo. Razvijajo odgovoren odnos do potrošnika. |
Ogled proizvodnje sladoleda v mlekarnah. |
proizvodnja bonbonov |
|
|
|
|
|
Razvijejo tehnološko zavest. Ovrednotijo ekonomičnost postopkov. Spoznajo relacijo: človek, tehnika, delo. |
Ogled proizvodnje bonbonov. |
prodaja slaščic |
|
|
|
|
|
Razvijejo pravilen odnos do potrošnika. Ovrednotijo pomen estetike in higiene pri prodaji slaščic. Zavedajo se pomena dobre predstavitve svojih izdelkov za uspešno prodajo. |
Opazovanje urejenosti različnih slaščičarn. Ogled vzorno urejenih izložb. |
embaliranje in pakiranje slaščičarskih in konditorskih izdelkov |
|
|
|
|
|
Razvijajo občutek za pravilno embaliranje in pakiranje izdelkov. |
|
prekinjena fermentacija in zmrzovanje v slaščičarstvu |
|
|
|
|
|
Razvijajo natančnost in kreativnost. |
Vaja: ocenjevanje kakovosti izdelkov. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Praktični pouk |
|
|
Prehrana z mikrobiologijo živil |
|
|
Matematika |
|
|
Praktični pouk |
|
|
Praktični pouk Umetnost Prehrana z mikrobiologijo živil |
|
|
Psihologija prodaje Gospodarsko poslovanje |
|