NIŽJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: POMOČNIK GOSPODINJE- OSKRBNICE

IZPITNI KATALOG

1. IME PREDMETA

PRAKTIČNI DEL ZAKLJUČNEGA IZPITA

2. IZPITNI CILJI

Kuhanje in strežba

Na izpitu ocenjujemo, ali kandidat:

  • izkaže praktično usposobljenost za pripravo enostavnejših jedi in postrežbo le-teh,

  • zna povezovati teoretična in praktična znanja,

  • zna izbrati ustrezne stroje, naprave in pripomočke za izvedbo določene naloge,

  • upošteva predpise in ukrepe za varno delo ter varovanje okolja,

  • smotrno porablja material, energijo in čas.

    Oblikovanje tekstilij in urejanje prostorov

    Na izpitu ocenjujemo, ali kandidat:

  • izkaže praktično usposobljenost za izdelavo enostavnih tekstilnih izdelkov in ročnih del ter opravljanje manj zahtevnih del pri vzdrževanju tekstilij in urejanju doma,

  • zna povezovati teoretična in praktična znanja,

  • zna izbrati ustrezne stroje, naprave in pripomočke za izvedbo določene naloge,

  • upošteva predpise in ukrepe za varno delo ter varovanje okolja,

  • smotrno porablja material, energijo in čas.

    3. UVOD

    Izpitna enota izdelek/storitev z zagovorom zajema samostojno izdelavo izdelka oziroma opravljanja storitve, ki se oceni. Ocenjevanje temelji na doseženi povezanosti kandidatovih psihofizičnih, motoričnih in intelektualnih sposobnosti, kulture dela in delovnih izkušenj.

    Izbor izdelkov ali storitev za izpitno enoto je možno izbirati iz predlaganega seznama oziroma iz razširjenega nabora na podobnem nivoju zahtevnosti. Vsi izdelki/storitve navedeni v tem katalogu so opisani informativno. Izpitne izdelke/storitve oziroma delovne preizkuse določi izpitni odbor.

    Zagovor je vezan predvsem na izdelek/storitev.

    Kandidat mora izpitni komisiji predložiti dnevnike praktičnega dela.

    Zaključni izpit obsega:

  • storitev iz kuhanja in strežbe z zagovorom ter

  • izdelek iz oblikovanja tekstilij in urejanja prostorov z zagovorom

    A. Kuhanje in strežba

    Storitev obsega pripravo dveh jedi ali jedi in pogrinjka po kandidatovi naključni izbiri iz seznama. Kandidat pripravi pogrinjek za 2 osebi in dekorira po svoji zamisli.

    Primer menija :

    Nadevana jajca s skutnim nadevom

    Zdrobova juha

    Sesekljani zrezki

    Slani krompir

    Paradižnikova solata

    Jabolčni kompot

    B. Oblikovanje tekstilij in urejanje prostorov

    Izpitna naloga obsega izdelavo enega izdelka oziroma storitve in ustni zagovor po kandidatovi naključni izbiri iz seznama.

    4. ZNANJA, KI SE PREVERJAJO NA ZAKLJUČNEM IZPITU

    Seznam izdelkov/storitev primernih za praktični del zaključnega izpita.

    A. VSEBINE KUHANJA IN STREŽBE

    IZDELEK

    OPIS STORITVE

    TEHNOLOŠKE ZAHTEVE

    Hladne začetne jedi

     

     

  • nadevana jajca;

  • kmečki narezek;

  • francoska solata;

  • Znajo pripravljati in servirati osnovne jedi.

    Pladnji, drobni kuhinjski pripomočki.

    toplotne začetne jedi

     

     

  • jajčne omlete;

  • ocvrti sir;

  • gnjatne krpice;

  • Znajo pripravljati in servirati enostavnejše začetne tople jedi.

    Štedilnik, posoda, drobni kuhinjski pripomočki.

    juhe

     

     

  • zelenjavna juha;

  • zdrobova juha;

  • pretlačena fižolova ali grahova juha;

  • Znajo pripraviti enostavnejše juhe.

    Štedilnik, posoda, drobni kuhinjski pripomočki.

    mesne jedi

     

     

  • sesekljani zrezki;

  • naravni zrezek;

  • pečena piščančja bedra;

  • Znajo izbirati pravilne toplotne postopke in uporabljati toplotne naprave.

    Štedilnik, posoda, drobni kuhinjski pripomočki.

    priloge

     

     

  • slan krompir;

  • praženi krompir;

  • zdrobovi cmoki;

  • Znajo pripravljati enostavnejše priloge.

    Štedilnik, posoda, drobni kuhinjski pripomočki.

    solate

     

     

  • paradižnikova solata;

  • solata iz stročjega fižola;

  • zelena solata;

  • Poznajo osnovne vrste solatnih prelivov.

    Deske za rezanje, pripomočki za rezanje in oblikovanje, servirna posoda.

    sladice

     

     

  • jabolčni kompot;

  • palačinke ( marmeladne, čokoladne);

  • sadne rezine.

  • Znajo pripraviti posamezne vrste testa in nekatere sladice iz njih.

    Električni mešalec, univerzalna posoda, drobni kuhinjski pripomočki, pekač, štedilnik.

     

    B. VSEBINE OBLIKOVANJA TEKSTILIJ IN UREJANJA PROSTOROV

    VSEBINE

    ZNANJE

    UČNA IN DELOVNA SREDSTVA

    Šivanje

    Dijaki:

     

  • posteljnina,

  • predpasnik,

  • pogrinjek ( prt in prtički).

  • izberejo pripomočke in material;

  • obvladajo tehnike strojnega šivanja (robljenje, sestavljanje, opletanje, izdelava gumbnic,nabiranje, pošivanje);

  • samostojno izdelajo izdelek;

  • Učilnica opremljena z večnamenskimi šivalnimi stroji z posebnimi nogicami za izdelavo gumbnic, specialnim strojem za opletanje, likalnikom z likalno desko ter pripomočki za šivanje.

    Ročna dela

     

     

  • vezenje (gobelin, prt, prtiček);

  • vozlanje (obešanka za rože, stenska tapiserija, opletena steklenica);

  • izberejo pripomočke in material;

  • dobljen vzorec slike prenesejo na tkanino;

  • izdelajo zahtevane vezilne vbode;

  • izdelajo zahtevane vozle;

  • izdelajo izdelek v ustrezni tehniki;

  • Pripomočki za vezenje in vozlanje.

    Nega perila (nega belega, barvastega in občutljivega perila)

  • izberejo pralna sredstva in pripomočke;

  • izberejo postopke nege;

  • samostojno opravijo storitev;

  • Pralni in sušilni stroj, likalnik, likalni stroj, likalna miza, pralna sredstva.

    Čiščenje celotnega prostora
    (kuhinja, soba)

  • izberejo ustrezna čistila in pripomočke;

  • izberejo ustrezne načine čiščenja;

  • samostojno opravijo storitev;

  • Čistilna sredstva in pripomočki.


    5. TRAJANJE IZPITA

    Praktični del zaključnega izpita traja do 10 ur ter zajema izdelavo izpitnih nalog, dokumentacije in ustni zagovor. Ustni zagovor traja največ 20 minut.

    Čas priprave izbranih jedi je do 4 ure (kuhanje in strežba); čas izdelave izdelka oziroma storitve je do 6 ur (oblikovanje tekstilij in urejanje prostorov).

    6. OCENJEVANJE ZNANJA IN SPRETNOSTI

    Izpitni odbor pripravi kriterije za ocenjevanje tako, da za posamezne naloge upošteva naslednja razmerja:

    PODROČJE OCENJEVANJA

    DELEŽI cca
    enota z dokumentacijo

    DELEŽ cca
    enota brez dokumentacije

    1. priprava in izvedba naloge

    20 %

     

    2. strokovnost (kakovost)

    50 %

     

    3. dokumentacija (pri 1 nalogi)

    10 %

     

    4. ustni zagovor

    20 %

     

    SKUPAJ

    100 %

     


    6.1. DOLOČANJE SKUPNE OCENE

    Pri določanju skupne ocene praktičnega dela zaključnega izpita upoštevamo, da je delež:

  • vseh izpitnih del 100 %.

    Pri oblikovanju skupne ocene se upoštevajo ocene izdelkov/storitev iz obeh področij.

    Pri dogovoru o točkovnem vrednotenju izpitnih nalog se mora skupna točkovna vrednost pretvoriti v predpisano ocenjevalno lestvico, ki je petstopenjska in obsega ocene od odlično (5) do nezadostno (1).

    Pretvorba števila točk v oceno:

    odlično (5)

    100 do 92 točk

     

    dosežek, ki nadpovprečno zadovoljuje postavljene zahteve,

    prav dobro (4)

    od 91 do 81 točk,

     

    dosežek, ki v celoti zadovoljuje postavljene zahteve,

    dobro (3)

    od 80 do 67 točk,

     

    dosežek, ki v splošnem zadovoljuje postavljene zahteve,

    zadostno (2)

    od 66 do 50 točk,

     

    dosežek, ki kaže na pomanjkljivosti, vendar še zadovoljuje postavljene zahteve,

    nezadostno (1)

    49 ali manj točk,

     

    dosežek, ki ne zadovoljuje postavljenih zahtev in kaže na pomanjkljivo temeljno znanje.


    Kandidat je ocenjen z oceno odlično.

    Izdelek/storitev je izdelan v predpisanem času, kandidat ga je izdelal brez pomoči nadzornika. Dosledno so bili upoštevani varnostni predpisi. Delovne postopke je izvajal pravilno in v ustreznem zaporedju. Kandidat razume zastavljena vprašanja in naloge pri zagovoru izdelka. Odgovarja samostojno brez dodatnih vprašanj in razlag. Kompleksno obvlada učno snov, spretno povezuje vzroke in posledice. Pri odgovarjanju je natančen in sistematičen.

    Kandidat je ocenjen z nezadostno oceno.

    Izdelek/storitev ni izdelan v predpisanem času. Delovni postopki niso izvedeni pravilno in v neustreznem zaporedju. Pri delu ni samostojen in stalno potrebuje nadzornikovo pomoč za reševanje enostavnih tehničnih in tehnoloških problemov.

    7. DOVOLJENI PRIPOMOČKI

    Pri praktičnem delu zaključnega izpita so dovoljeni naslednji pripomočki:

  • stroji, orodja, naprave in pripomočki skladno z izpitnim gradivom,

  • priročniki,

  • tehnični kalkulator.

    8. LITERATURA IN DRUGI VIRI

    Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.