Izobraževalni program: POMOČNIK GOSPODINJE - OSKRBNICE
GOSPODINJSTVO
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
110 |
30 |
140 |
2. |
110 |
30 |
140 |
3. |
50 |
18 |
68 |
skupaj |
270 |
78 |
348 |
Dijaki:
1. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
RAZVOJ IN OBLIKE GOSPODINJSTVA |
Dijaki |
Dijaki |
|
|
|
Razvijajo čut pripadnosti. Razvijajo odgovoren odnos do novih sošolcev. Razvijajo sposobnost ustvarjanja. |
Ogled prostorov za izvajanje praktičnega pouka. Poročanje dijakov o domači samopreskrbi. |
higiena |
|
|
|
|
|
Privzgojijo si osebno odgovornost. Razvijajo estetsko zavest. Razvijajo čut za higieno in čistočo. |
Seminarske naloge na temo higiena. |
hranoslovje |
|
|
|
|
|
Se zavedajo posledic nepravilnega prehranjevanja. |
|
beljakovine in beljakovinska živila; |
|
|
|
|
|
Znajo ovrednotiti današnjo porabo beljakovin v prehrani. Zavedajo se pomena beljakovinskih živil. |
Vaja: lastnosti beljakovin (zakrknjenje, topnost, ..). Pregled mlečnih izdelkov v trgovini. |
maščobe in maščobna živila |
|
|
|
|
|
Se naučijo opazovati in razvrščati živila po kvaliteti. |
Vaja: lastnosti maščob. |
ogljikovi hidrati in ogljikohidratna živila |
|
|
|
|
|
Biti morajo dosledni in odgovorni. Se morajo zavedati posledic prekomernega uživanja sladkorjev. |
Vaja: lastnosti sladkorja, škroba. Ogled pekarne. |
vitaminsko mineralna živila |
|
|
|
|
|
Razvijajo osebno odgovornost za zdravo življenje. Si privzgojijo čut odgovornosti do pravilne prehrane, saj s pravilno prehrano vplivajo na človekovo zdravje. |
Ogled tržnice. |
začimbe in dišavnice |
|
|
|
|
|
Si razvijajo sposobnost odločanja in svetovanja. |
Ogled zeliščnega vrta. |
alkaloidna poživila |
|
|
|
|
|
Se morajo zavedati posledic uživanja prevelikih količin alkaloidov. |
Pregled domačih čajev. |
brezalkoholne pijače |
|
|
|
|
|
Degustacija sokov in gaziranih pijač. |
|
alkoholne pijače |
|
|
|
|
|
Morajo biti odgovorni za osveščanje potrošnika o kulturi pitja in vplivu pijače na zdravje. |
2. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
KONZERVIRANJE ŽIVIL |
Dijaki: |
Dijaki: |
|
|
|
Se zavedajo posledic nepravilnega ravnanja z živili. |
Dijaki poročajo o domačem konzerviranju živil. |
tehnologija pripravljanja hrane |
|
|
|
|
|
Si morajo razviti delovno odgovornost za varno delo. Si pridobivajo skrben odnos do ravnanja s toplotnimi napravami. |
|
gospodinjski aparati in stroji |
|
|
|
|
|
Pridobivajo ekološko zavest (manj hrupni stroji, okolju prijazni, …). Razvijajo čut za odgovorno ravnanje z aparati in stroji. |
Pregled omarice za prvo pomoč. |
kuhalna posoda |
|
|
|
|
|
Razvijajo čut za odgovornost. |
|
jedilna in servirna posoda |
|
|
|
|
|
Si razvijejo smisel za estetiko, odgovornost do inventarja. |
|
načrtovanje prehrane |
|
Si razvijajo čut za natančnost |
|
|
|
Spreminjajo prehrambene navade. |
Sestavljanje jedilnikov. |
bolezni zaradi nepravilne prehrane |
|
|
|
|
|
Se zavedajo pomena pravilnega prehranjevanja. |
|
dietna prehrana |
|
|
|
|
|
Analize shujševalnih diet. Analiza domačih in zdravstvenih ukrepov. |
3. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
POTROŠNIŠKA VZGOJA |
Dijaki: |
Dijaki: |
|
|
|
Si razvijajo čut za pravilnost nakupov. |
Izdelava načrta nakupa: a) kratkotrajnih porabnih dobrin, b) trajnejših porabnih dobrin. |
bivalno okolje |
|
|
|
|
|
Razvijajo estetsko in ekološko zavest. Vrednotijo kulturno dediščino. |
Ogled starega in novega naselja. Analiza gradbenega načrta. |
stanovanje in oprema |
|
|
|
|
|
Razvijajo čut za urejenost ter sodobno opremljanje doma. |
Ogled trgovine s stanovanjsko opremo. |
vzdrževanje bivalnega okolja |
|
|
|
|
|
Razvijajo natančnost, strokovnost, estetsko ter ekološko zavest. |
Ogled trgovine s čistilnimi sredstvi. |
kultura obnašanja |
|
|
|
|
|
Razvijajo čut za lepo vedenje in omizno kulturo. Ohranjajo stare šege in navade. |
Izvedba praznovanja. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Naravoslovje |
|
|
Kuhanje in strežba |
|
|
Kuhanje in srežba |
|
|
Kuhanje in strežba |
|
|
Kuhanje in strežba |
|
|
Kuhanje in strežba |
|
|
Kuhanje in strežba |
|
|
Oblikovanje tekstilij in urejanje prostorov |
|
|
Oblikovanje tekstilij in urejanje prostorov |
|
|
Kuhanje in strežba |
|