NIŽJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: POMOČNIK GOSPODINJE - OSKRBNICE

KATALOG ZNANJ

1. IME PREDMETA

GOSPODINJSTVO

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

110

30

140

2.

110

30

140

3.

50

18

68

skupaj

270

78

348


3. USMERJEVALNI CILJI PREDMETA

Dijaki:

  • se usposobijo za vzdrževanje gospodinjstva,

  • spoznajo zahteve za ureditev lastnega gospodinjstva,

  • spoznajo osebno higieno, higieno obleke, okolja,

  • seznaniljo se z mehansko in toplotno obdelavo živil,

  • poznajo kuhalno, servirno posodo,

  • spoznajo pomen načrtovanja prehrane,

  • seznanijo se s posameznimi živili glede na hranilni sestav, spoznajo lastnosti, pomen, pridobivanje, način uporabe,predelave, embaliranja in shranjevanja,

  • spoznajo načine konzerviranja živil ter smotrno shranjevanje zalog živil,

  • spoznajo pomen higijenske neoporečnosti in kakovosti živil,

  • se seznanijo z osnovami dietne prehrane,

  • si pridobojo znanje o bivalni kulturi,

  • spoznajo vrste stanovanj, vzdrževanje, čiščenje, …

  • spoznajo temeljna pravila bontona doma in v javnosti.


  • 4. OPERATIVNI CILJI PREDMETA

    1. letnik

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    RAZVOJ IN OBLIKE GOSPODINJSTVA

    Dijaki

    Dijaki

     

  • spoznavanje poklica;

  • razvojne posebnosti v razvoju gospodinjstva;

  • oblike gospodinjstev;

  • samopreskrba;

  • spoznajo področja dela gospodinje;

  • se seznanijo s pomembnimi razvojnimi fazami;

  • spoznajo različne oblike gospodinjstva (samsko, družinsko, delitev dela med člani, ..);

  • se seznanijo s pojmom samopreskrba;

  • Razvijajo čut pripadnosti.

    Razvijajo odgovoren odnos do novih sošolcev.

    Razvijajo sposobnost ustvarjanja.

    Ogled prostorov za izvajanje praktičnega pouka.

    Poročanje dijakov o domači samopreskrbi.

    higiena

     

     

     

  • osebna higiena;

  • higiena obleke in obutve;

  • higiena okolja;

  • higiena živil;

  • spoznajo osebno higieno,nego telesa, ust in zobovja;

  • se seznanijo  z načini, pomenom pravilnega, dovolj pogostega umivanja;

  • znajo izbrati pravilno obleko in obutev glede na zdravstveni vidik, glede na letni čas,pa tudi priložnosti primerno;

  • se seznanijo s higieno živil, delovnega mesta;

  • Privzgojijo si osebno odgovornost.

    Razvijajo estetsko zavest.

    Razvijajo čut za higieno in čistočo.

    Seminarske naloge na temo higiena.

    hranoslovje

     

     

     

  • hrana, živila,hranilne snovi;

  • pomen hranilnih snovi;

  • obnovijo predhodna znanja o hrani, živilih;

  • spoznajo pomen hranilnih snovi za človekov razvoj;

  • Se zavedajo posledic nepravilnega prehranjevanja.

     

    beljakovine in beljakovinska živila;

     

     

     

  • beljakovine ( lastnosti, pomen);

  • mleko in mlečni izdelki;

  • meso in mesni izdelki;

  • ribe;

  • jajca;

  • znajo našteti hranilne snovi, ki jih vsebuje mleko;

  • spoznajo različne mlečne izdelke;

  • razlikujejo vrste mesa glede na hranilno vrednost;

  • seznanijo se s postopki pridobivanja mesnih izdelkov;

  • znajo ovrednotiti jajca in ribe kot beljakovinsko živilo;

  • Znajo ovrednotiti današnjo porabo beljakovin v prehrani.

    Zavedajo se pomena beljakovinskih živil.

    Vaja: lastnosti beljakovin (zakrknjenje, topnost, ..).

    Pregled mlečnih izdelkov v trgovini.

    maščobe in maščobna živila

     

     

     

  • maščobe ( delitev in lastnosti maščob);

  • rastlinska olja in masti;

  • živalska olja in masti;

  • spoznajo osnovne lastnosti maščob;

  • seznanjijo se z rastlinskimi in živalskimi maščobami;

  • spoznajo lastnosti margarine;

  • Se naučijo opazovati in razvrščati živila po kvaliteti.

    Vaja: lastnosti maščob.

    ogljikovi hidrati in ogljikohidratna živila

     

     

     

  • ogljikovi hidrati ( delitev, lastnosti in pomen);

  • sladkorji in nadomestki sladkorjev;

  • žita in žitni proizvodi (vrste žit, moka, kruh in pecivo, rahljalna sredstva, ..);

  • znajo opisati preprosto tehnologijo pridobivanja sladkorja in pojasnijo pomen sladkorja v prehrani;

  • ovrednotijo sladkorne nadomestke in sladila kot dietetična živila;

  • poznajo vrste žit in znajo opisati zgradbo žitnega zrna;

  • primerjalno ovrednotijo različne vrste moke;

  • opišejo preprosto izdelavo kruha;

  • Biti morajo dosledni in odgovorni.

    Se morajo zavedati posledic prekomernega uživanja sladkorjev.

    Vaja: lastnosti sladkorja, škroba.

    Ogled pekarne.

    vitaminsko mineralna živila

     

     

     

  • vitamini (vrste vitaminov, pomen, lastnosti);

  • minerali (vrste, bolezni ki nastanejo zaradi pomanjkanja);

  • sadje (pečkato, koščičasto, jagodičasto, južno sadje, hranilna vrednost sadja);

  • zelenjava ali vrtnine;

  • znajo razložiti kaj so vitamini in pojasnitjo pomen vitaminov;

  • znajo našteti vzroke za pomanjkanje vitaminov;

  • razložijo pomen mineralnih snovi za človeški organizem;

  • znajo pojasniti pojem sadje in zelenjava;

  • Razvijajo osebno odgovornost za zdravo življenje.

    Si privzgojijo čut odgovornosti do pravilne prehrane, saj s pravilno prehrano vplivajo na človekovo zdravje.

    Ogled tržnice.

    začimbe in dišavnice

     

     

     

  • kis, sol;

  • začimbe in dišavnice iz rastlin, ter industrijsko pripravljene mešanice začimb;

  • pojasnijo razliko med alkoholnim in ocetnim kisom;

  • znajo našteti različne vrste kisa;

  • razložijo pomen začimb in dišavnic;

  • Si razvijajo sposobnost odločanja in svetovanja.

    Ogled zeliščnega vrta.

    alkaloidna poživila

     

     

     

  • čaji (pravi čaj, domači čaj);

  • kava;

  • spoznajo pomen alkaloidnih živil;

  • ločijo prave od domačih čajev;

  • Se morajo zavedati posledic uživanja prevelikih količin alkaloidov.

    Pregled domačih čajev.

    brezalkoholne pijače

     

     

     

  • voda;

  • mineralne vode;

  • sadni sokovi in sirupi;

  • gazirane brezalkoholne pijače;

  • seznanijo se s preprostimi postopki proizvodnje brezalkoholnih pijač;

  • spoznajo hranilno in energijsko vrednost pijač;

  • spoznajo karakteristične lastnosti mineralnih vod;

  •  

    Degustacija sokov in gaziranih pijač.

    alkoholne pijače

     

     

     

  • pivo;

  • vino (vrste vin);

  • žgane alkoholne pijače.

  • spoznajo osnovne alkoholne fermentacije;

  • znajo razvrstiti pijače v posamezne skupine;

  • ločijo posamezne postopke predelave alkoholnih pijač.

  • Morajo biti odgovorni za osveščanje potrošnika o kulturi pitja in vplivu pijače na zdravje.

     

    2. letnik

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    KONZERVIRANJE ŽIVIL

    Dijaki:

    Dijaki:

     

  • fizikalni načini konzerviranja;

  • kemični načini konzerviranja;

  • biološko-naravni načini konzerviranja;

  • se seznanijo s kemičnimi in fizikalnimi postopki konzerviranja živil in primerjajo uporabnost posameznih postopkov;

  • Se zavedajo posledic nepravilnega ravnanja z živili.

    Dijaki poročajo o domačem konzerviranju živil.

    tehnologija pripravljanja hrane

     

     

     

  • mehanska obdelava živil;

  • (lupljenje, mletje, pretlačevanje, rezanje, ..);

  • toplotna obdelava živil (kuhanje, dušenje, pečenje, ..);

  • primerjajo posamezne postopke mehanske obdelave živil;

  • se seznanijo s toplotnimi postopki obdelave živil;

  • spoznajo osnovne naprave za toplotno obdelavo živil;

  • Si morajo razviti delovno odgovornost za varno delo.

    Si pridobivajo skrben odnos do ravnanja s toplotnimi napravami.

     

    gospodinjski aparati in stroji

     

     

     

  • namen aparatov in strojev;

  • vrste aparatov in strojev;

  • nesreče in prva pomočv gospodinjstvu;

  • se seznaninjo z namenom gospodinjskih strojev in aparatov;

  • spoznajo vrste aparatov in strojev;

  • se seznanijo z najbolj pogostimi nesrečami v gospodinjstvu;

  • spoznajo vsebino omarice za prvo pomoč;

  • Pridobivajo ekološko zavest (manj hrupni stroji, okolju prijazni, …).

    Razvijajo čut za odgovorno ravnanje z aparati in stroji.

    Pregled omarice za prvo pomoč.

    kuhalna posoda

     

     

     

  • vrste kuhalne posode;

  • materiali;

  • vzdrževanje kuhalne posode;

  • se seznanijo z vrstami, lastnostmi, materiali, ..;

  • spoznajo pomen vzdrževanja kuhalne posode;

  • Razvijajo čut za odgovornost.

     

    jedilna in servirna posoda

     

     

     

  • vrste jedilne in servirne posode;

  • materiali;

  • se seznanijo z vrstami jedilne in servirne posode;

  • spoznajo materiale;

  • Si razvijejo smisel za estetiko, odgovornost do inventarja.

     

    načrtovanje prehrane

     

    Si razvijajo čut za natančnost

     

  • pomen prehrane in načrtovanja prehrane;

  • redni obroki;

  • izredni obroki;

  • jedilni list;

  • se seznanijo s pomenom načrtovanja prehrane;

  • se naučijo pravilno sestavljati preproste jedilnike;

  • spoznajo jedilni list;

  • se seznanijo z načeli zdrave prehrane različnih skupin ljudi;

  • Spreminjajo prehrambene navade.

    Sestavljanje jedilnikov.

    bolezni zaradi nepravilne prehrane

     

     

     

  • podhranjenost;

  • slabokrvnost;

  • debelost;

  • razume pomembnost previlnega prehranjevanja;

  • spozna nekaj bolezni, ki nastanejo zaradi nepravilne prehrane;

  • Se zavedajo pomena pravilnega prehranjevanja.

     

    dietna prehrana

     

     

     

  • prehrana zdravih ljudi (fizičnih, umskih delavcev, otrok, športnikov, ..);

  • pregled najpogostejšoj diet (bruhanje, driska, zaprtje, ..).

  • spoznajo nekaj osnovnih diet.

  •  

    Analize shujševalnih diet.

    Analiza domačih in zdravstvenih ukrepov.

     

    3. letnik

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    POTROŠNIŠKA VZGOJA

    Dijaki:

    Dijaki:

     

  • nakupovalna načela;

  • načrtovanje nakupov (ozimnica);

  • reklame;

  • obdarovanje;

  • se seznanijo z osnovnimi nakupovalnimi načeli;

  • primerjajo oblike nakupov;

  • ločijo prednosti in pomankljivosti reklame;

  • se seznanijo s pomenom obdarovanja, izbiro daril, ..;

  • Si razvijajo čut za pravilnost nakupov.

    Izdelava načrta nakupa:

    a) kratkotrajnih porabnih dobrin,

    b) trajnejših porabnih dobrin.

    bivalno okolje

     

     

     

  • okolje;

  • tipi naselij;

  • zgradbe;

  • ekološka problematika naselij;

  • spoznajo pojme kot so okolje, ekosistem, bivalne kultura;

  • znajo našteti tipe naselij, se seznanijo z oblikami sožitja v ožjem in širšem bivalnem okolju;

  • spoznajo delitev zgradb na zasebne in javne, enodružinske in več družinske;

  • Razvijajo estetsko in ekološko zavest.

    Vrednotijo kulturno dediščino.

    Ogled starega in novega naselja.

    Analiza gradbenega načrta.

    stanovanje in oprema

     

     

     

  • vrste stanovanj;

  • stanovanjska oprema;

  • znajo našteti vrste stanovanj;

  • razložijo funkcije stanovanj;

  • naštejejo osnovno in dodatno opremo;

  • opišejo funkcionalnost pohištvo;

  • Razvijajo čut za urejenost ter sodobno opremljanje doma.

    Ogled trgovine s stanovanjsko opremo.

    vzdrževanje bivalnega okolja

     

     

     

  • vzdrževanje;

  • čiščenje;

  • čistilna sredstva;

  • naštejejo razloge za vzdrževanje prostorov;

  • opišejo načine čiščenja (mehanska in kemična čistilna sredstva);

  • primerjajo čistilna sredstva;

  • Razvijajo natančnost, strokovnost, estetsko ter ekološko zavest.

    Ogled trgovine s čistilnimi sredstvi.

    kultura obnašanja

     

     

     

  • bonton;

  • omizna kultura;

  • kultura izročanja;

  • kultura telefoniranja.

  • razumejo pojem bonton;

  • vedo, da je tudi osebna higijena del kulturnega obnašanja;

  • seznanijo se z omizno kulturo;

  • znajo uporabljati temeljna pravila bontona doma in v javnosti (pozdravljanje, predstavljanje, obdarovanje, ..);

  • seznanijo se s kulturo telefoniranja.

  • Razvijajo čut za lepo vedenje in omizno kulturo.

    Ohranjajo stare šege in navade.

    Izvedba praznovanja.


    5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

  • ustno.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

  • hranilne snovi: beljakovine, maščobe, ogljikovi hidrati, vitamini, minerali voda;

  • Naravoslovje

  • seznanijo se z lastnostmi beljakovin, maščob, OH, ..;

  • beljakovinska živila, maščobna živila, ogljikohidratna živila, vitaminsko-mineralna živila;

  • Kuhanje in strežba

  • spoznajo in pripravijo različne izdelke;

  • pijače;

  • Kuhanje in srežba

  • spoznajo različne pijače;

  • konzerviranje živil

  • Kuhanje in strežba

  • naučijo se konzervirati živila;

  • tehnologija pripravljanja hrane (mehanska in toplotna obdelava živil);

  • Kuhanje in strežba

  • dijaki se seznanijo z mehanskimi in toplotnimi postopki obdelave živil;

  • gospodinjski aparati, kuhalna posoda, servirna posoda;

  • Kuhanje in strežba

  • dijaki spoznajo aparate, posodo;

  • higijena prehrane;

  • Kuhanje in strežba

  • dijaki poznajo pomen osebne higijene, higijene delovnega mesta, higijene živil;

  • stanovanje in oprema;

  • Oblikovanje tekstilij in urejanje prostorov

  • dijaki se seznanijo z opremo stanovanj;

  • vzdrževanje bivalnega okolja;

  • Oblikovanje tekstilij in urejanje prostorov

  • dijaki spoznajo in opišejo načine čiščenj;

  • kultura obnašanja.

  • Kuhanje in strežba

  • dijaki se seznanijo z omizno kulturo.