Izobraževalni program: POMOČNIK GOSPODINJE - OSKRBNICE
KMETIJSKA PRIDELAVA IN REJA
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
105 |
105 |
|
2. |
105 |
105 |
|
3. |
|
||
skupaj |
210 |
|
210 |
Dijaki:
1. letnik
VRTNARSTVO (70 ur)
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
RAZLAGA POJMA VRTNARSTVO |
Dijaki: |
Dijaki: |
|
|
|
Razvijejo si sposobnost spoznavanja pomena zdravo pridelovanje hrane z domačega vrta. |
|
|
|
||
VPLIV PODNEBJA |
|
|
|
|
|
Naučijo se opazovati naravo. Razvijejo human odnos do narave. |
|
TLA |
|
|
|
|
|
Razvijejo sposobnosti ekološkega osveščanja. |
Demonstracija. Določanje Ph vrednosti tal. |
PREHRANA RASTLIN |
|
|
|
|
|
Izbirajo ustrezna gnojila in s tem vplivajo na varovanje okolja. Razvijajo natančnost pri delu. |
Demonstracija. Vzorci gnojil. |
OBDELAVA TAL |
|
|
|
|
|
Razširjajo pozitiven odnos do ohranjanja rodovitnosti tal. Razvijajo skrb za pravilno ravnanje s orodji in stroji. |
Ogled: prikaz obdelave tal. |
RAZMNOŽEVANJE RASTLIN |
|
|
|
|
|
Razvijajo občutek za natančnost pri delu s semenom. Naučijo se ekonomične rabe semena pri setvi. Razvijajo pravilen odnos do sadilnega materiala. |
Demonstracija, vzorci semen, kalilni poskus. Primerjava seme Na in potaknjenca. Ukoreninjanje, potaknjenca v vodi ogled: vzgoja in oskrba sadik. |
ŠKODLJIVI VPLIVI OKOLJA |
|
|
|
|
|
Razvijajo si osebno odgovornost do dela. Razvijajo natančnost in zanesljivost. Razvijajo skrb za varovanje okolja. |
Demonstracija. Prikaz plevelov (živih ali herbariziranih). Prikaz poškodb zaradi mraza. |
OBDELOVALNE TEHNIKE |
|
|
|
|
|
Razvijajo čut za natančnost in ekonomičnost. |
Demonstracija. Prikaz pinciranja in vršičkanja. Prikaz beljenja in siljenja. |
VZGOJA V ZAŠČITENEM PROSTORU |
|
|
|
|
|
Razvijajo čut za natančnost in ekonomičnost. Razvijajo odgovornost do dela. |
Ogled: tunel, zaprta greda, plastenjak, rastlinjak. |
BIOVRTNARJENJE |
|
Razvijajo si skrb za zdrav način življenje in prehranjevanja. |
|
TEHNOLOGIJA PRIDELOVANJA POSAMEZNIH VRTNIN |
|
|
|
|
|
Razvijajo čut za natančnost. Naučijo se racionalnega izkoriščanja vrta. Naučijo se ravnati z rastlinami kot z živimi bitji. Ohranjajo skrb za okolja. Razvijajo čut za estetiko. |
Ogled: vrtnine na vrtu. |
OKRASNE ZELNATE RASTLINE |
|
|
|
|
|
Razvijajo čut za estetiko. |
Ogled: okrasne rastline na vrtu. |
ŽIVINOREJA (35 ur)
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
GOVEDOREJA |
Dijaki: |
Dijaki: |
|
PRIREJA MLEKA |
|
|
|
|
|
Razvijejo čut za primerno ravnanje z živalmi za dobro izločanje mleka. Se zavedajo, da je čistoča pogoj za kvalitetno mleko in s tem višjo ceno. |
Modeli. Video. Molzišča. |
OSKRBA GOVEDI |
|
|
|
|
|
Razvijejo sposobnosti skrbeti za živali z ljubeznijo in potrpljenjem. |
Ogled zdrave in bolne živali. |
2. letnik
ŽIVINOREJA (35 ur)
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
PREHRANA KRAV |
Dijaki: |
Dijaki: |
|
|
|
Razvijejo zavest o potrebi neprestanega izpopolnjevanja prehrane. |
|
ZREJA TELET |
|
|
|
|
|
Razvijejo čut za primerno oskrbo telet. |
Primeri obrokov za različne tehnologije. |
PERUTNINA |
|||
|
|
Zavejo se pomena primerne priprave prostora,primerne oskrbe in krmljenja. |
Ogled. |
|
|
Razvijajo občutek doslednosti. |
Ogled. |
MESO |
|||
|
|
Zavejo se ,da je potreben human odnos do živali. |
Ogled. |
IZBIRNO: SADJARSTVO IN VINOGRADNIŠTVO ALI POLJEDELSTVO
SADJARSTVO IN VINOGRADNIŠTVO (70 ur)
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
RAJONIZACIJA VINOGRADNIŠTVA |
Dijaki: |
Dijaki: |
|
|
|
Spoznajo pomen pravilne izbire lege In sorte |
Spoznavanje različnih sort v vinogradu. |
OSNOVE ORGANOGRAFIJE IN FENOLOGIJE |
|
|
|
|
|
Pridobijo sposobnost natančnega opazovanja. |
Prikaz slikovnega materiala. |
RAZMNOŽEVANJE VINSKE TRTE |
|
|
|
|
|
Poznajo pomen pridelave cepljenk v skladu z veljavnimi predpisi. |
Ogled matičnjaka. Ogled matičnega vinograda. |
GOJITVENE OBLIKE |
|
|
|
|
|
Poznajo prednosti posameznih gojitvenih oblik. |
Prikaz rezi v vinogradu. |
GROZDJE IN VINO V PREHRANI |
|
|
|
|
|
Spoznajo pomen povezave med vinom in hrano. Znajo vino ponuditi in uživati na kulturen način. |
Pripravijo razstavo vin iz domačega vinorodnega okoliša. |
SPOZNAVANJE SADNIH RASTLIN |
|
|
|
|
|
Spoznajo pomen rajonizacije. |
Prepoznavajo plodove različnih sadnih vrst. Pripravijo razstavo sadja. |
OSNOVE ORGANOGRAFIJE IN FENOLOGIJE |
|
|
|
|
|
Razvijajo občutek za natančnost. |
|
RAZMNOŽEVANJE SADNIH RASTLIN |
|
|
|
|
|
Poznajo pomen pridelave sadik v skladu z veljavnimi predpisi in normativi. |
Ogled drevesnice. |
GOJITVENE OBLIKE |
|
|
|
|
|
Se seznanijo z rezjo v nasadu. |
Prikaz rezi v nasadu Rez v nasadu. |
OBIRANJE IN SHRANJEVANJE SADJA |
|
|
|
|
|
Razvijejo odgovoren odnos do dela. Upoštevajo normative. Sodelujejo v skupini. |
Obiranje sadja. Ogled hladilnice. |
POLJEDELSTVO (70 ur)
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
Uvod v specialno poljedelstvo |
|
||
Žita (pšenica, rž, ječmen, oves, koruza, proso,ajda) |
|
Razlikuje med krmna in krušna žita. |
Vaja: Prepoznavanje semena žit. Ugotavljanje vznika in prezimitve |
Krompir |
|
Spozna prehransko vrednost krompirja. |
Skuhajo različne sorte krompirja in organoleptično ocenijo primernost za prehrano. |
Zrnate stročnice |
|
Spremeniti prehranske navade. |
Prepoznavanje semena. |
Oljnice |
|
Rastlinska olja se med seboj razlikujejo po kvaliteti in od tega je odvisna primernost za prehrano. |
Prepoznavanje semena. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
VRTNARSTVO
Splošno:
Znanja tega dela predmeta nadgrajujejo znanja iz naslednjih predmetov: Naravoslovje, Gospodinjstvo, Praktični pouk in vsebine sadjarstva in vinogradništva predmeta KPR.
Konkretno:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Gospodinjstvo |
|
|
Naravoslovje |
|
|
Praktični pouk |
|
|
Praktični pouk |
|
|
Praktični pouk |
|
|
Praktični pouk KPR (sadjarstvo, vinogradništvo) |
|
|
Praktični pouk |
|
|
Praktični pouk |
|
|
Praktični pouk |
|
|
Praktični pouk |
|
|
Praktični pouk |
|
|
Praktični pouk Gospodinjstvo |
|
|
Praktični pouk |
|
ŽIVINOREJA
Splošno:
Znanja tega dela predmeta nadgrajujejo znanja iz poljedelstva predmeta KPR in Gospodinjstva.
Konkretno:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
KPR (poljedelstvo) Gospodinjstvo |
|
SADJARSTVO IN VINOGRADNIŠTVO
Splošno:
Vsebine tega dela predmeta so povezane z znanji iz predmetov Naravoslovje (biologija), Družboslovje (geografija), Gospodinjstvo in vsebinami Vrtnarstva predmeta KPR.
Konkretno:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Družboslovje (geografija) |
|
|
KPR (poljedelstvo) Naravoslovje (biologija) Naravoslovje (biologija) |
|
|
KPR (Vrtnarstvo) |
|
|
KPR (Vrtnarstvo) |
|
|
Gospodinjstvo |
|
|
Gospodinjstvo |
|
POLJEDELSTVO
Splošno:
Znanja tega predmeta nadgrajujejo znanja predmetov: Strokovno računstvo, Gospodinjstvo in vsebine iz Vrtnarstva inživinoreje predmeta KPR.
Konkretno:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
KPR (vrtnarstvo) |
|
|
Gospodinjstvo |
|
|
Praktični pouk |
|