NIŽJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: POMOČNIK GOSPODINJE - OSKRBNICE

KATALOG ZNANJ

1. IME PREDMETA

KMETIJSKA PRIDELAVA IN REJA

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

105

 

105

2.

105

 

105

3.

   

 

skupaj

210

 

210


3. USMERJEVALNI CILJI

Dijaki:


4. OPERATIVNI CILJI

1. letnik

VRTNARSTVO (70 ur)

VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

FORMATIVNI CILJI

SOCIALIZACIJSKI CILJI

POSEBNOSTI V IZVEDBI

RAZLAGA POJMA VRTNARSTVO

Dijaki:

Dijaki:

 
  • pomen vrtnarstva v okviru kmetijske proizvodnje;
  • seznanijo se s pomenom vrtnarstva, s pojmi vrt, vrtnar, vrtičkar;

Razvijejo si sposobnost spoznavanja pomena zdravo pridelovanje hrane z domačega vrta.

 
  • lege in ureditev vrta;
  • znajo izbrati primerno lego vrta in smotrno razporediti gredice;
   

VPLIV PODNEBJA

 

 

 

  • svetloba;
  • toplota;
  • voda, padavine;
  • zrak in veter;
  • naučijo se razlikovati posamezne vplive podnebja;
  • spoznajo vpliv posameznih podnebnih dejavnikov na rast in razvoj rastlin;
  • seznanijo se z možnostmi izkoriščanja in uravnavanja podnebnih dejavnikov;

Naučijo se opazovati naravo.

Razvijejo human odnos do narave.

 

TLA

 

 

 

  • nastanek tal;
  • fizikalne lastnosti tal;
  • kemične lastnosti tal;
  • biološke lastnosti tal;
  • seznanijo se s pojmom tla in z nastankom tal;
  • spoznajo osnovne fizikalne, kemične in biološke lastnosti tal ter njihov vpliv na rast in razvoj rastlin;
  • pridobiš si osnovna znanja za izboljšanje lastnosti tal;

Razvijejo sposobnosti ekološkega osveščanja.

Demonstracija.

Določanje Ph vrednosti tal.

PREHRANA RASTLIN

 

 

 

  • rastlinska hranila;
  • gnojenje;
  • organska gnojila;
  • mineralna gnojila;
  • seznanijo se s pomenom prehrane rastlin za njihovo rast in razvoj;
  • seznanijo najpomembnejša rastlinska hranila;
  • spoznajo pomen gnojenja;
  • znajo razlikovati in uporabljati organska in mineralna gnojila;
  • spoznajo prednosti uporabe organskih gnojil;

Izbirajo ustrezna gnojila in s tem vplivajo na varovanje okolja.

Razvijajo natančnost pri delu.

Demonstracija.

Vzorci gnojil.

OBDELAVA  TAL

 

 

 

  • pomen obdelav;
  • osnovna obdelava;
  • dopolnilna obdelava;
  • seznanijo se s pomenom obdelave za rast in razvoj rastlin;
  • naučijo se razlikovati osnovno in dopolnilno obdelavo tal;
  • spoznajo orodja in stroje za obdelavo tal;

Razširjajo pozitiven odnos do ohranjanja rodovitnosti tal.

Razvijajo skrb za pravilno ravnanje s orodji in stroji.

Ogled: prikaz obdelave tal.

RAZMNOŽEVANJE RASTLIN

 

 

 

  • načini razmnoževanja (generativno, vegetativno);
  • lastnosti semen;
  • pridelava in dodelava semena;
  • čas setve;
  • načini setve;
  • vzgoja in oskrba sadik;
  • naučijo se razlikovati med pojmoma generativno in vegetativno razmnoževanje;
  • spoznajo pomembnejše lastnosti semen;
  • spoznajo pridelavo in pomen dodelave semena za uspešno setev;
  • spoznajo možne čase setve glede na zahteve rastlin;
  • seznanijo se z možnimi načini setve;
  • seznanijo se za vzgojo sadik in oskrbo sejančkov;

Razvijajo občutek za natančnost pri delu s semenom.

Naučijo se ekonomične rabe semena pri setvi.

Razvijajo pravilen odnos do sadilnega materiala.

Demonstracija, vzorci semen, kalilni  poskus.

Primerjava seme

Na in potaknjenca.

Ukoreninjanje, potaknjenca v vodi ogled: vzgoja in oskrba sadik.

ŠKODLJIVI VPLIVI OKOLJA

 

 

 

  • bolezni;
  • škodljivci;
  • pleveli;
  • širjenje in zatiranje plevelov;
  • zaščita in varstvo rastlin;
  • mraz;
  • spoznajo škodljive vplive okolja, ki vplivajo na zmanjšanje pridelka;
  • spoznajo povzročitelje bolezni, najpogostejše skupine škodljivcev;
  • spoznajo najbolj razširjene plevele v našem okolju;
  • seznanijo se z načini širjenja in zatiranja plevelov;
  • seznanijo se z možnostmi načini zaščite rastlin;
  • seznanijo se z osnovnimi kemičnimi in biološkimi sredstvi za varstvo rastlin ter njihovo uporabo;
  • seznanijo se s posledicami nizkih temperatur na rast in razvoj rastlin;
  • spoznajo možne načine varovanja rastlin pred uporabo;

Razvijajo si osebno odgovornost do dela.

Razvijajo natančnost in zanesljivost.

Razvijajo skrb za varovanje okolja.

Demonstracija.

Prikaz plevelov (živih ali herbariziranih).

Prikaz poškodb zaradi mraza.

OBDELOVALNE TEHNIKE

 

 

 

  • okopavanje;
  • osipavanje;
  • zalivanje
  • pinciranje in vršičkanje;
  • beljenje;
  • siljenje;
  • seznanijo se z osnovnimi obdelovalnimi tehnikami;
  • spoznajo pomen obdelovalnih tehnik za izboljšanje količine in kvalitete pridelka;

Razvijajo čut za natančnost in ekonomičnost.

Demonstracija.

Prikaz pinciranja in vršičkanja.

Prikaz beljenja in siljenja.

VZGOJA V ZAŠČITENEM PROSTORU

 

 

 

  • prekrivanje tal in rastlin z različnimi materiali;
  • zaprta greda;
  • tunel;
  • plastenjak;
  • rastlinjak;
  • spoznajo razliko med vzgojo na prostem in v zaščitenem prostoru;
  • spoznajo možne načine prekrivanja ob uporabi različnih materialov;
  • spoznajo tipe zaprte grede;
  • razlikujejo vzgojo v zaprti gredi, tunelu, rastlinjaku in plastenjaku;
  • spoznajo razliko med tunelom in plastenjakom;
  • spoznajo tipe rastlinjakov in njihovo opremo;

Razvijajo čut za natančnost in ekonomičnost.

Razvijajo odgovornost do dela.

Ogled: tunel, zaprta greda, plastenjak, rastlinjak.

BIOVRTNARJENJE

  • seznanijo se z osnovnimi biovrtnarjenja in prednostmi takšne pridelave;

Razvijajo si skrb za zdrav način življenje in prehranjevanja.

 

TEHNOLOGIJA PRIDELOVANJA  POSAMEZNIH VRTNIN

 

 

 

  • solatnice;
  • špinačnice;
  • kapusnice;
  • korenčnice in gomoljnice;
  • čebulnice, plodovke, stročnice, trajne vrtnine, dišavnice in začimbnice;
  • spoznajo osnovne vrtnine iz posameznih skupin;
  • naučijo se razlikovati posamezne osnovne vrtnine glede na morfološke lastnosti;
  • seznanijo se s  tehnologijo pridelovanja posamičnih vrtnin;
  • spoznajo načine uporabe posameznih vrtnin v gospodinjstvu in kulinariki;

Razvijajo čut za natančnost.

Naučijo se racionalnega izkoriščanja vrta.

Naučijo se ravnati z rastlinami kot z živimi bitji.

Ohranjajo skrb za okolja.

Razvijajo čut za estetiko.

Ogled: vrtnine na vrtu.

OKRASNE ZELNATE RASTLINE

 

 

 

  • enoletnike;
  • dvoletnice;
  • čebulnice in gomoljnice;
  • trajnice;
  • balkonske rastline.
  • seznanijo se s pomenom okrasnih rastlin na vrtu;
  • spoznajo lastnosti enoletnic, dvoletnic, čebulnic, gomoljnic, trajnic, in balkonskih rastlin;
  • spoznajo najpogostejše enoletnice, dvoletnice, čebulnice, gomoljnice, trajnice in balkonske rastline;
  • spoznajo uspešno vzgojo in oskrbo ter jih znajo razporediti glede na zahtevnost po svetlobi.

Razvijajo čut za estetiko.

Ogled: okrasne rastline na vrtu.


ŽIVINOREJA (35 ur)

VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

FORMATIVNI CILJI

SOCIALIZACIJSKI CILJI

POSEBNOSTI V IZVEDBI

GOVEDOREJA

Dijaki:

Dijaki:

 

PRIREJA MLEKA

 

 

 

  • pomen mleka in sestava;
  • zgradba vimena;
  • nastajanje in  izločanje mleka;
  • molža;
  • postopek z  mlekom  po molži;
  • čiščenje in vzdrževanje opreme   za molžo;
  • spoznajo nepogrešljivost mleka v prehrani;
  • znajo opisati zgradbo vimena in opisati tvorbo mleka;
  • naštejejo faze pravilne molže;
  • spoznajo pomen čistoče pri molži;

Razvijejo čut za primerno ravnanje z živalmi za dobro izločanje mleka.

Se zavedajo, da je čistoča pogoj za kvalitetno mleko in s tem višjo ceno.

Modeli.

Video.

Molzišča.

OSKRBA GOVEDI

 

 

 

  • prepoznavanje  obnašanja zdrave  in  bolne živali;
  • dnevna oskrba govedi;
  • ločijo zdrave in bolne živali;
  • znajo razložiti različne postopke oskrbe goveda;

Razvijejo sposobnosti  skrbeti za živali z ljubeznijo in potrpljenjem.

Ogled zdrave in bolne živali.

2. letnik

ŽIVINOREJA (35 ur)

VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

FORMATIVNI CILJI

SOCIALIZACIJSKI CILJI

POSEBNOSTI V IZVEDBI

PREHRANA KRAV

Dijaki:

Dijaki:

 

  • potrebe krav po hranilnih snoveh;
  • spoznajo hranilne snovi in potrebe živali po njih;

Razvijejo zavest o potrebi neprestanega izpopolnjevanja prehrane.

 

ZREJA TELET

 

 

 

  • oskrba telet;
  • prehrana telet od  telitve do odstavitve;
  • spoznajo oskrbovanje telet;
  • spoznajo pravilno prehranjevanje telet;

Razvijejo čut za primerno oskrbo telet.

Primeri obrokov za različne tehnologije.

PERUTNINA

     
  • priprava prostora za vselitev;
  • oskrba in krmljenje nesnic;
  • seznanijo se kako mora biti urejen prostor za dobro počutje manjše jate,kako oskrbeti in krmiti nesnice;

Zavejo se pomena primerne priprave prostora,primerne oskrbe in krmljenja.

Ogled.

  • pobiranje in sortiranje jajc;
  • seznanijo se s pobiranjem in sortiranjem jajc;

Razvijajo občutek doslednosti.

Ogled.

MESO

     
  • klanje in razkosavanje malih živali;
  • seznanijo se s klanjem in razkosavanjem malih živali;

Zavejo se ,da je potreben human odnos do živali.

Ogled.

 


IZBIRNO: SADJARSTVO IN VINOGRADNIŠTVO ALI POLJEDELSTVO

SADJARSTVO IN VINOGRADNIŠTVO (70 ur)

VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

FORMATIVNI CILJI

SOCIALIZACIJSKI CILJI

POSEBNOSTI V IZVEDBI

RAJONIZACIJA VINOGRADNIŠTVA

Dijaki:

Dijaki:

 
  • rajoni in okoliši;
  • sortiment;
  • spoznajo rajonizacijo in sortni izbor

Spoznajo pomen pravilne izbire lege In sorte

Spoznavanje različnih sort v vinogradu.

OSNOVE ORGANOGRAFIJE IN FENOLOGIJE

 

 

 

  • podzemni organi;
  • nadzemni organi;
  • prepoznajo posamezne dele vinske trte in jih poimenujejo ter poznajo njihov pomen;

Pridobijo sposobnost natančnega opazovanja.

Prikaz slikovnega materiala.

RAZMNOŽEVANJE VINSKE TRTE

 

 

 

  • generativno;
  • vegetativno;
  • matičnjak;
  • matični vinograd;
  • trsnica;
  • razlikujejo vegetativno in generativno razmnoževanje;
  • spoznajo osnovne načine razmnoževanja vinske trte;
  • spoznajo osnovne faze dela v trsničarstvu;

Poznajo pomen pridelave cepljenk v skladu z veljavnimi predpisi.

Ogled matičnjaka.

Ogled matičnega vinograda.

GOJITVENE OBLIKE

 

 

 

  • šparonske gojitvene oblike;
  • kordonske gojitvene oblike
  • spoznajo različne gojitvene oblike;

Poznajo prednosti posameznih gojitvenih oblik.

Prikaz rezi v vinogradu.

GROZDJE IN VINO V PREHRANI

 

 

 

  • hranilna vrednost grozdja;
  • pomen vina v prehrani;
  • kultura pitja vina;
  • seznanijo se s sestavo grozdnega soka in vina;
  • spoznajo osnovne metode ocenjevanja vina;
  • znajo vino pravilno pripraviti za postrežbo;
  • znajo izbrati ustrezne kozarce;
  • dobijo napotke za izbiro vina k hrani;
  • spoznajo pomen vina pri pripravljanju jedi;
  • spoznajo pogoje za shranjevanje vina (vinoteka);

Spoznajo pomen povezave med vinom in hrano.

Znajo vino ponuditi in uživati na kulturen način.

Pripravijo razstavo vin iz domačega vinorodnega okoliša.

SPOZNAVANJE SADNIH RASTLIN

 

 

 

  • delitev sadnih rastlin po habitusu;
  • pomološka razdelitev;
  • rajonizacija;
  • spoznajo rajonizacijo sadjarstva;
  • prepoznajo in poimenujejo različne sadne vrste;

Spoznajo pomen rajonizacije.

Prepoznavajo plodove različnih sadnih vrst.

Pripravijo razstavo sadja.

OSNOVE ORGANOGRAFIJE IN FENOLOGIJE

 

 

 

  • podzemni organi;
  • nadzemni organi;
  • spoznajo posamezne dele sadnih rastlin, jih prepoznajo in opišejo ter poznajo njihov pomen;

Razvijajo občutek za natančnost.

 

RAZMNOŽEVANJE SADNIH RASTLIN

 

 

 

  • generativno razmnoževanje;
  • vegetativno razmnoževanje;
  • cepljenje;
  • podlage;
  • cepiči;
  • pridelovanje sadik;
  • spoznajo različne načine razmnoževanja sadnih rastlin;
  • naštejejo in opišejo načine vegetativnega razmnoževanja;
  • spoznajo različne načine cepljenja;
  • spoznajo osnovne faze dela pri pridelovanju sadnih sadik;

Poznajo pomen pridelave sadik v skladu z veljavnimi predpisi in normativi.

Ogled drevesnice.

GOJITVENE OBLIKE

 

 

 

  • najpomembnejše gojitvene oblike
  • spoznajo gojitvene oblike za različne sadne vrste

Se seznanijo z rezjo v nasadu.

Prikaz rezi v nasadu

Rez v nasadu.

OBIRANJE IN SHRANJEVANJE SADJA

 

 

 

  • določanje zrelosti plodov;
  • obiranje;
  • standardizacija sadja;
  • shranjevanje sadja;
  • spoznajo pomembne sestavine sadja in njegovo vlogo v prehrani;
  • spoznajo načine in pripomočke za obiranje sadja;
  • spoznajo pripomočke za standardizacijo sadja;
  • se naučijo sadje primerno pripraviti za prodajo;
  • spoznajo možnosti za shranjevanje sadja v domačih razmerah;
  • spoznajo možnost za uporabo sadja pri pripravi različnih jedi.

Razvijejo odgovoren odnos do dela.

Upoštevajo normative.

Sodelujejo v skupini.

Obiranje sadja.

Ogled hladilnice.


POLJEDELSTVO (70 ur)

VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

FORMATIVNI CILJI

SOCIALIZACIJSKI CILJI

POSEBNOSTI V IZVEDBI

Uvod v specialno poljedelstvo

  • spozna najpomembnejše poljščine;
  • seznani se s pojmom sorta;
   

Žita (pšenica, rž, ječmen, oves, koruza, proso,ajda)

  • seznani se z kemično sestavo žitnega zrna in njihovo uporabnostjo;
  • seznani se s tehnologijo pridelovanja pšenice, rži,  ječmena, ovsa, koruze, prosa in ajde;
  • razlikuje med setvijo strnin in koruze;

Razlikuje med krmna in krušna žita.

Vaja: Prepoznavanje semena žit.

Ugotavljanje vznika in prezimitve

Krompir

  • seznani se s tehnologijo pridelovanja krompirja;
  • pozna zahteve krompirja v skladišču;
  • seznani se s sortami, ki so bolj primerne za hrano, predelavo v čips in industrijske sorte;

Spozna prehransko vrednost krompirja.

Skuhajo različne sorte krompirja in organoleptično ocenijo primernost za prehrano.

Zrnate stročnice

  • seznani se s tehnologijo pridelovanja fižola, graha, soje, boba in leče;

Spremeniti prehranske navade.

Prepoznavanje semena.

Oljnice

  • seznani se s tehnologijo pridelovanja oljnih križnic, sončnic, buč;
  • seznani se od česa je odvisna kvaliteta olja.

Rastlinska olja se med seboj razlikujejo po kvaliteti in od tega je odvisna primernost za prehrano.

Prepoznavanje semena.


5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

VRTNARSTVO

Splošno:

Znanja tega dela predmeta nadgrajujejo znanja iz naslednjih predmetov: Naravoslovje, Gospodinjstvo, Praktični pouk in vsebine sadjarstva in vinogradništva predmeta KPR.

Konkretno:

Znanja

Povezava s predmetom

 

Predmet

Znanja

  • razlaga pojma vrtnarstvo;

Gospodinjstvo

  • samopreskrba;
  • vplivi podnebja;

Naravoslovje

  • kemija;
  • tla;

Praktični pouk

  • obdelava tal;
  • prehrana rastlin;

Praktični pouk

  • obdelava tal;
  • obdelava tal;

Praktični pouk

  • obdelava tal, oskrba posevka;
  • razmnoževanje rastlin;

Praktični pouk

KPR (sadjarstvo,

vinogradništvo)

  • setev in sajenje;
  • razmnoževanje sadnih rastlin;
  • razmnoževanje trte;
  • škodljivi vplivi okolja;

Praktični pouk

  • oskrba posevka;
  • kolobar in sosedstvo vrtnin;

Praktični pouk

  • setev in sajenje;
  • obdelovalne tehnike;

Praktični pouk

  • oskrba posevka;,
  • vzgoja v zaščitenem prostoru;

Praktični pouk

  • setev in sajenje, oskrba posevka;
  • biovrtnarjenje;

Praktični pouk

  • oskrba posevka;
  • tehnologija pridelovanja posameznih vrtnin;

Praktični pouk

Gospodinjstvo

  • setev in sajenje, oskrba posevka, spravilo pridelkov in semen;
  • hranoslovje;
  • okrasne zelnate rastline.

Praktični pouk

  • urejanje in vzdrževanje okolice hiše.

 

ŽIVINOREJA

Splošno:

Znanja tega  dela predmeta nadgrajujejo znanja iz poljedelstva predmeta KPR in Gospodinjstva.

Konkretno:

Znanja

Povezava s predmetom

 

Predmet

Znanja

  • načini vzreje telic;
  • prireja mleka;
  • jajca;
  • meso.

KPR (poljedelstvo)

Gospodinjstvo

  • krmne rastline;
  • mlečni proizvodi;
  • peka peciva;
  • priprava hrane;

 

SADJARSTVO IN VINOGRADNIŠTVO

Splošno:

Vsebine  tega dela predmeta so povezane z znanji iz  predmetov  Naravoslovje (biologija), Družboslovje (geografija), Gospodinjstvo in vsebinami  Vrtnarstva predmeta KPR.

Konkretno:

Znanja

Povezava s predmetom

 

Predmet

Znanja

  • rajoni in okoliši;

Družboslovje (geografija)

  • pokrajine v Sloveniji;
  • podzemni in nadzemni organi rastlin;
  • razmnoževanje rastlin;

KPR (poljedelstvo)

Naravoslovje (biologija)

Naravoslovje (biologija)

  • zgradba rastlin in funkcije posameznih organov;
  • spolno in nespolno razmnoževanje;
  • obdelava tal;

KPR (Vrtnarstvo)

  • obdelava tal;
  • gnojenje sadovnjakov in vinogradov;

KPR (Vrtnarstvo)

  • organska gnojila;
  • mineralna gnojila;
  • makroelementi;
  • mikroelementi;
  • pomen sadja v prehrani;

Gospodinjstvo

  • hranilna vrednost sadja;
  • shranjevanje sadja;
  • uporaba sadja pri pripravi jedi;
  • pomen grozdja in vina v prehrani;
  • kultura pitja vina.

Gospodinjstvo

  • hranilna vrednost grozdja;
  • vino in jed;
  • serviranje vina;
  • pravilno uživanje vina;
  • uporaba vina pri pripravi jedi.

 

POLJEDELSTVO

Splošno:

Znanja tega predmeta nadgrajujejo znanja predmetov: Strokovno računstvo, Gospodinjstvo in vsebine iz Vrtnarstva inživinoreje predmeta KPR.

Konkretno:

Znanja

Povezava s predmetom

 

Predmet

Znanja

  • pogoji za pridelovanje rastlin;

KPR (vrtnarstvo)

  • klima;
  • tla;
  • obdelava tal;
  • prehrana rastlin in gnojenje;
  • seme in setev;
  • oskrba posevkov;
  • hranilne snovi;

Gospodinjstvo

  • zdravje;
  • živila;
  • vsa znanja;

Praktični pouk

  • vsa znanja.