Izobraževalni program: POMOČNIK GOSPODINJE - OSKRBNICE
OSKRBA IN VZDRŽEVANJE
Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.
Letnik |
Oblike izobraževalnega dela |
||
|
Teorija (ur) |
Vaje (ur) |
Skupaj (ur) |
1. |
70 |
70 |
|
2. |
140 |
140 |
|
3. |
34 |
34 |
|
skupaj |
|
244 |
244 |
Dijaki:
1. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
Dijaki: |
Dijaki: |
||
EKONOMIKA GOSPODINJSTEV |
|
So odgovorni. |
Izdelajo preglednico nakupov. Izdelajo seznam nakupov. |
EVIDENCE PRIHODKOV IN ODHODKOV |
|
So odgovorni, dosledni. Privzgojijo si osebno odgovornost. |
Samostojno in skupinsko vodenje evidenc, izpolnjevanje enostavnih obrazcev, |
GOSPODINJSKI APARATI IN STROJI |
|
Razvijajo delovno zavest. |
Ogled prodajalne z aparati in stroji. Ogled demonstracije delovanja. |
MALI GOSPODINJSKI APARATI |
|
Razvijajo delovno, ekološko, estetsko in higiensko zavest. |
Z aparati opravijo enostavne operacije (zmeljejo kavo, naredijo mlečni napitek, kremo, namaz, narežejo delikatese, ...). |
SESALEC ZA PRAH |
|
Negujejo natančnost pri delu. |
Uporabljajo sesalnik prahu v različnih prostorih, za različne predmete. |
APARATI ZA TOPLOTNO OBDELAVO JEDI |
|
Razvijajo natančnost. Upoštevajo načela varstva pri delu. |
Pripravijo enostavne jedi. |
KUHALNA POSODA |
|
Razvijajo delovno zavest, natančnost. |
Čistijo različne materiale s primernimi čistilnimi sredstvi. |
JEDILNA IN SERVIRNA POSODA |
|
Razvijajo delovno in ekološko zavest, natančnost. |
Čistijo posodo iz različnih materialov. Zlagajo posodo. |
ČIŠČENJE PROSTOROV |
|
Razvijajo natančnost, delovno in ekološko odgovornost. |
Zbirajo embalažo, izdelajo preglednice opravil in čistilnih sredstev. Čistijo in primerjajo različna sredstva. |
ČIŠČENJE KOPALNIC, STRANIŠČ IN KUHINJE
|
|
Razvijajo natančnost, delovno in ekološko zavest. |
Čiščenje šolske kuhinje. |
NEGA TALNIH IN STENSKIH OBLOG |
|
Razvijajo ekološko, delovno in estetsko zavest. Zavedajo se pomena higiene. |
Čistijo različne obloge z uporabo različnih čistil |
NEGA PREPROG, KOŽ IN OBLAZINJENEGA POHIŠTVA |
|
Razvijajo higiensko, delovno, estetsko in ekološko zavest. |
Čistijo in odstranjujejo madeže, stepajo. |
POMIVANJE OKEN |
|
Razvijajo natančnost ter estetsko in delovno zavest. Upoštevajo pravila varnosti pri delu. |
Pomijejo šolska okna do varnostno ustrezne višine. |
2. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
OSKRBA NA DOMU |
|
Razvijajo čut odgovornsti, komunikativnost, strpnost ter spoštovanje. |
Obisk doma ostarelih in zavoda oseb s posebnimi potrebami. |
VZDRŽEVANJE OSKRBOVANČEVEGA BIVALNEGA OKOLJA |
|
Razvijajo delovno odgovornost. |
Skrbijo za učilnico, za primerno temperaturo, vlago, jo prezračijo. |
POSTILJANJE POSTELJE |
|
Razvijajo delovno odgovornost. |
Preoblačijo in postiljajo posteljo v različnih situacijah. |
SHRANJEVANJE PERILA |
|
Razvijajo natančnost, delovno in estetsko odgovornost. |
Zlagajo in shranjujejo različna oblačila in perilo. |
SKRB ZA OSEBNO HIGIENO |
|
Razvijajo delovno odgovornost, zavedajo se pomena higiene. |
Skrbijo za higienske pripomočke in sredstva. Vadijo nege oskrbovanca in pomoč pri oblačenju. Vadijo premikanje in premeščanje bolnika. |
PRVA POMOČ |
|
Razvijajo socialni čut, skrb za sočloveka. Zavedajo se pomena higiene in natančnosti ob različnih poškodbah. |
Vaje iz nudenja prve pomoči. |
PRIPRAVA HRANE ZA OSKRBOVANCA |
|
Privzgojijo si čut moralne odgovornosti. Razvijajo zavest, da higiensko neoporečna, zdrava hrana vpliva na človekovo zdravje in počutje. |
Pripravijo enostavne jedi za različne osebe z različnimi zdravstvenimi stanji. |
DRUŽABNO ŽIVLJENJE OSKRBOVANCA |
|
Razvijajo socialni čut. Komunikativnost. |
Izdelajo seznam razvedril za različne priložnosti. |
3. letnik
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI |
FORMATIVNI CILJI |
SOCIALIZACIJSKI CILJI |
POSEBNOSTI V IZVEDBI |
UREJANJE OKOLICE |
|
Zavejo se pomena negovanega okolja na počutje ljudi. Razvijajo estetsko zavest. |
Ogledi domačega kraja, botaničnega vrta ali drevesnice. Urejanje okolice šole. |
VRTOVI |
|
Razvijajo estetski čut, kreativnost ter ekološko zavest. |
Skrbijo za okrasni vrt ter za rastline v koritih. |
INTERIERNE RASTLINE |
|
Razvijajo estetski čut, kreativnost in ekološko zavest. |
Skrbijo za cvetlice na šoli (jih presadijo, zalivajo, razmnožujejo). Ogled cvetličarne. |
ZDRAVILNA ZELIŠČA |
|
Zavejo se pomena lajšanja težav z naravnimi metodami. |
Nabiranje nekaterih najbolj znanih, preizkušenih zelišč, sušenje. Priprava čajev, prevretkov in obkladkov. Obisk domače lekarne. |
OSNOVE VZDRŽEVANJA OBJEKTOV |
|
Pridobijo si čut za odgovorno ravnanje z materiali in orodji. Krepijo delovne navade. Negujejo natančnost pri delu. |
Ogled delavnice hišnika na šoli. |
V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:
Splošno:
Vsebine tega predmeta se povezujejo z vsebinami naslednjih predmetov: gospodinjstvo, oskrba na domu, kuhanje in strežba, oblikovanje tekstilij in urejanje prostorov ter praksa kmetijske pridelave in reje.
Konkretno:
Znanja |
Povezava s predmetom |
|
|
Predmet |
Znanja |
|
Gospodinjstvo |
|
|
Ggospodinjstvo |
|
|
Gospodinjstvo |
|
|
Gospodinjstvo |
|
|
Oskrba na domu |
|
|
Oskrba na domu |
|
|
Kuhanje in strežba |
|
|
Oblikovanje tekstilij in urejanje prostora |
|
|
Praksa kmetijske pridelave in reje |
|
|
Praksa kmetijske pridelave in reje |
|