NIŽJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: POMOČNIK GOSPODINJE - OSKRBNICE

KATALOG ZNANJ

1. IME PREDMETA

OSKRBA IN VZDRŽEVANJE

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

1.

 

70

70

2.

 

140

140

3.

 

34

34

skupaj

 

244

244


3. USMERJEVALNI CILJI

Dijaki:

  • pridobijo praktična znanja o vzdrževanju prostorov, aparatov, strojev, posode, talnih in stenskih oblog,

  • naučijo se uporabljati nekatere gospodinjske aparate in stroje,

  • naučijo se izbrati ustrezna čistila za različne materiale,

  • sodelujejo pri vzdrževanju oskrbovančevega bivalnega okolja, skrbijo za njegovo osebno higieno in dobro počutje,

  • naučijo se pravilno ravnati v primeru nekaterih nesreč in poškodb,

  • upoštevajo načela varstva pri delu,

  • negujejo natančnost pri delu, krepijo delovno, ekološko, estetsko in higiensko zavest.


  • 4. OPERATIVNI CILJI

    1. letnik

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

     

    Dijaki:

    Dijaki:

     

    EKONOMIKA GOSPODINJSTEV

  • opredelijo pojem gospodinjstvo in vrste gospodinjstev,

  • razdelijo nakupe na nujne, manj nujne, luksuzne, dnevne, tedenske, mesečne, sezonske, življenjske, ...,

  • pod učiteljevim nadzorom naredijo spisek potrebnih nakupov za pouk predmeta Oskrba in vzdrževanje prostorov,

  • med šolskim letom opravijo nekatere nakupe, potrebne za izvedbo pouka pri predmetu Oskrba in vzdrževanje prostorov,

  • So odgovorni.

    Izdelajo preglednico nakupov.

    Izdelajo seznam nakupov.

    EVIDENCE PRIHODKOV IN ODHODKOV

  • vodijo enostavno evidenco njihovega finančnega stanja (prihodki, odhodki, stanje, dolg, ...),

  • vodijo enostavno evidenco o nakupih za potrebe predmeta Oskrba in vzdrževanje prostorov,

  • naučijo se izpolnjevati položnice, čeke, nakaznice, vrednostna pisma, ...

  • So odgovorni, dosledni.

    Privzgojijo si osebno odgovornost.

    Samostojno in skupinsko vodenje evidenc,

     izpolnjevanje enostavnih obrazcev,

    GOSPODINJSKI APARATI IN STROJI

  • spoznajo pomen aparatov in strojev, na kaj moramo biti pozorni pri nakupu, splošne napotke za njihovo vzdrževanje,

  • ogledajo si prodajalno z aparati in stroji ,

  • spoznajo garancijski list, kaj mora vsebovati, kaj morajo prodajalci izpolniti v garancijskem listu...,

  • ogled demonstracije delovanja nekaterih aparatov in strojev,

  • Razvijajo delovno zavest.

    Ogled prodajalne z aparati in stroji.

    Ogled demonstracije delovanja.

    MALI GOSPODINJSKI APARATI

  • spoznajo male gospodinjske aparate: ročni mešalnik, palični mešalnik, mikser, mlinček za kavo, stroj za rezanje...,

  • naučijo se čistiti posamezna ohišja, čistiti in shranjevati posamezne nastavke,

  • naučijo se uporabljati različne aparate,

  • izdelajo preglednico o pomembnosti dejavnikov za nakup različnih aparatov (ali ga resnično potrebujemo, ali imamo prostor, ceno, nakupne pogoje, servis, ali je varčen, ekološko sprejemljiv, izgled, ...),

  • Razvijajo delovno, ekološko, estetsko in higiensko zavest.

    Z aparati opravijo enostavne operacije (zmeljejo kavo, naredijo mlečni napitek, kremo, namaz, narežejo delikatese, ...).

    SESALEC ZA PRAH

  • spoznajo osnovne tipe sesalnikov prahu, uporabo posameznih nastavkov,

  • naučijo se sesati ravne površine, kote, radiatorje, knjižne police,

  • naučijo se zamenjati vrečke,

  • seznanijo se tudi z globinskim sesalnikom za prah, loščilnikom tal, stepalnikom, ...

  • Negujejo natančnost pri delu.

    Uporabljajo sesalnik prahu v različnih prostorih, za različne predmete.

    APARATI ZA TOPLOTNO OBDELAVO JEDI

  • ogledajo si različne plinske in električne štedilnike, plinske in električne pečice, štedilnike s steklokeramičnimi ploščami, namizne štedilnike (kuhalnike), mikrovalovne pečice, cvrtnike, ...,

  • naučijo se čistiti grelne aparate in njihove nastavke, izberejo primerna čistilna sredstva,

  • naučijo se uporabljati različne grelne aparate,

  • seznanijo se tudi z uporabo aparatov za kuhanje ekspres in filter kave,

  • Razvijajo natančnost.

    Upoštevajo načela varstva pri delu.

    Pripravijo enostavne jedi.

    KUHALNA POSODA

  • spoznajo vrste kuhalne posode in različne materiale zanjo: nerjaveče jeklo, emajlirano jeklo, lito železo, baker, aluminij, ognjevarno steklo...,

  • naučijo se čistiti in negovati posamezne materiale, spoznajo osnovno čiščenje in dodatno nego,

  • Razvijajo delovno zavest, natančnost.

    Čistijo različne materiale s primernimi čistilnimi sredstvi.

    JEDILNA IN SERVIRNA POSODA

  • naštejejo vrste jedilne in servirne posode, steklovino in pribor,

  • spoznajo materiale za jedilno in servirno posodo: porcelan, keramika, nerjaveče jeklo, steklo, ...

  • naučijo se čistiti jedilno in servirno posodo iz različnih materialov, uporabljati primerne detergente, specialne paste naprimer za srebrno posodo in pribor,

  • naučijo se tudi polirati pribor in posodo ter pravilno zlagati,

  • Razvijajo delovno in ekološko zavest, natančnost.

    Čistijo posodo iz različnih materialov.

    Zlagajo posodo.

    ČIŠČENJE PROSTOROV

  • spoznajo pomen vzdrževanja,

  • seznanijo se z različnimi čistilnimi sredstvi in pripomočki,

  • spoznajo pomen organizacije dela, delitev čiščenja na dnevno, tedensko, mesečno, generalno, ...,

  • izdelajo preglednico opravil in jih časovno razvrstijo,

  • izdelajo preglednico čistil na našem tržišču,

  • razlikujejo različne detergente, mila, praške, specijalna sredstva. glede na kvaliteto, primesi in uporabnost,

  • primerjajo nekatera sredstva med seboj,

  • Razvijajo natančnost, delovno in ekološko odgovornost.

    Zbirajo embalažo, izdelajo preglednice opravil in čistilnih sredstev.

    Čistijo in primerjajo različna sredstva.

    ČIŠČENJE KOPALNIC, STRANIŠČ IN KUHINJE

     

  • seznanijo se s čiščenjem kopalnic in stranišč,

  • spoznajo čiščenje kuhinj (dnevno, tedensko, mesečno, generalno, ...),

  • Razvijajo natančnost, delovno in ekološko zavest.

    Čiščenje šolske kuhinje.

    NEGA TALNIH IN STENSKIH OBLOG

  • spoznajo čiščenje različnih oblog ( keramične ploščice, les, pluta, laminat, tlakovci, tapete, ...),

  • naučijo se pravilnega zaporedja pri čiščenju tal,

  • Razvijajo ekološko, delovno in estetsko zavest.

    Zavedajo se pomena higiene.

    Čistijo različne obloge z uporabo različnih čistil

    NEGA PREPROG,  KOŽ IN OBLAZINJENEGA POHIŠTVA

  • seznanijo se z nego preprog, kož, zaves, oblazinjenega pohištva,

  • naučijo se odstranjevati različne madeže,

  • Razvijajo higiensko, delovno, estetsko in ekološko zavest.

    Čistijo in odstranjujejo madeže, stepajo.

    POMIVANJE OKEN

  • naučijo se čistiti, pomivati in negovati okenske okvirje in okna.

  • Razvijajo natančnost ter estetsko in delovno zavest.

    Upoštevajo pravila varnosti pri delu.

    Pomijejo šolska okna do varnostno ustrezne višine.


    2. letnik

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    OSKRBA NA DOMU

  • zavedajo se vedno večjega pomena oskrbe na domu,

  • seznanijo se z možnostmi, pri katrih se lahko vključijo k oskrbi na domu,

  • učijo se pravilnega pristopa k oskrbovancu, pozornosti, utrdijo poznavanje pravil lepega vedenja,

  • Razvijajo čut odgovornsti, komunikativnost, strpnost ter spoštovanje.

    Obisk doma ostarelih in zavoda oseb s posebnimi potrebami.

    VZDRŽEVANJE OSKRBOVANČEVEGA BIVALNEGA OKOLJA

  • usposobijo se za pomoč pri funkcionalni ureditvi prostorov za bivanje in nego oskrbovancev,

  • poskrbijo za ogrevanje, prezračijo prostore, zalijejo cvetje, ...

  • Razvijajo delovno odgovornost.

    Skrbijo za učilnico, za primerno temperaturo, vlago, jo prezračijo.

    POSTILJANJE POSTELJE

  • naučijo se pravilnega postiljanja, ustreznega zategovanja rjuh, preoblačenja postelj,

  • postiljajo prazno posteljo in posteljo v kateri je “oskrbovanec”,

  • Razvijajo delovno odgovornost.

    Preoblačijo in postiljajo posteljo v različnih situacijah.

    SHRANJEVANJE PERILA

  • utrdijo znanje o ročnem in strojnem pranju perila,

  • naučijo se zlagati, obešati in shranjevati različne kose perila in oblačil,

  • seznanijo se z možnimi zaščitami pred molji,

  • spoznajo možnosti shranjevanja letnih oblačil pozimi in zimskih poleti,

  • Razvijajo natančnost, delovno in estetsko odgovornost.

    Zlagajo in shranjujejo različna oblačila in perilo.

    SKRB ZA OSEBNO HIGIENO

  • seznanijo se s potrebno opremo za nego oskrbovancev: priborom za umivanje, nego, ...

  • izdelajo seznam nujnih pripomočkov,

  • naučijo se čistiti in negovati pripomočke za osebno higieno (ščetke, kozarce za vodo, glavnike, krtače, škarjice, prenosne umivalnike, ...),

  • naučijo se nudenja pomoči pri osnovni vsakodnevni negi oskrbovanca

  • seznanijo se z nego zobnih protez,

  • seznanijo se s plenicami za odrasle, pogostostjo menjave in potrebni higieni ob tem,

  • pomagajo pri oblačenju,

  • seznanijo se z različnimi kopelmi, šamponi, obkladki in podobnim ter se jih naučijo uporabljati po navodilih,

  • Razvijajo delovno odgovornost, zavedajo se pomena higiene.

    Skrbijo za higienske pripomočke in sredstva.

    Vadijo nege oskrbovanca in pomoč pri oblačenju.

    Vadijo premikanje in premeščanje bolnika.

    PRVA POMOČ

  • seznanijo se z ustreznim ravnanjem v primeru poškodb, nezavesti, požara, zastrupitve,

  • naučijo se določiti pravilno lego za primer različnih poškodb, nezavesti,zastrupitve,

  • naučijo se obvezovati glavo, roke v različnih predelih, ramena, noge, gležnje, ...,

  • naučijo se zaustavljati krvavitve, v sodelovanju z zdravstvenim domom tudi dajanje umetnega dihanja,

  • Razvijajo socialni čut, skrb za sočloveka.

    Zavedajo se pomena higiene in natančnosti ob različnih poškodbah.

    Vaje iz nudenja prve pomoči.

    PRIPRAVA HRANE ZA OSKRBOVANCA

  • utrdijo osnovna načela zdrave prehrane,

  • pripravijo enostavne jedi za:

  • otroka,

  • za ostarelega človeka,

  • sladkornega bolnika,

  • neslano dieto (visok pritisk, srčni bolnik),

  • bolnika s povišanim holesterolom in

  • v primeru driske.

  • Privzgojijo si čut moralne odgovornosti.

    Razvijajo zavest, da higiensko neoporečna, zdrava hrana vpliva na človekovo zdravje in počutje.

    Pripravijo enostavne jedi za različne osebe z različnimi zdravstvenimi stanji.

    DRUŽABNO ŽIVLJENJE OSKRBOVANCA

  • usposobijo se za osnovne dejavnosti, za kvalitetno preživetje prostega časa starostnikov in oseb s posebnimi potrebami,

  • izdelajo seznam možnih razvedril za ljudi v različnih situacijah in različnih zdravstvenih stanj.

  • Razvijajo socialni čut.

    Komunikativnost.

    Izdelajo seznam razvedril za različne priložnosti.


    3. letnik

    VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

    FORMATIVNI CILJI

    SOCIALIZACIJSKI CILJI

    POSEBNOSTI V IZVEDBI

    UREJANJE OKOLICE

  • spoznajo orodja in enostavne stroje za urejanje oklice,

  • osvojijo osnovna znanja za pravilno nego trat, zelenic, odstranjevanje plevelov, vzdrževanje živih mej, ...

  • Zavejo se pomena negovanega okolja na počutje ljudi.

    Razvijajo estetsko zavest.

    Ogledi domačega kraja, botaničnega vrta ali drevesnice.

    Urejanje okolice šole.

    VRTOVI

  • seznanijo se z okrasnimi, zelenjavnimi ter mešanimi vrtovi,

  • naučijo se enostavne nege nekaterih rastlin (sajenje, saditev, presajanje, odstranjevanje plevela, ...),

  • Razvijajo estetski čut, kreativnost ter ekološko zavest.

    Skrbijo za okrasni vrt ter za rastline v koritih.

    INTERIERNE RASTLINE

  • seznanijo se s pomenom rastlin v stanovanju,

  • naučijo se negovati nekatere najpogostejše sobne rastline, kako se presajajo, pri kakšnih pogojih dobro uspevajo, načine njihovega razmnoževanja,

  • Razvijajo estetski čut, kreativnost in ekološko zavest.

    Skrbijo za cvetlice na šoli (jih presadijo, zalivajo, razmnožujejo).

    Ogled cvetličarne.

    ZDRAVILNA ZELIŠČA

  • seznanijo se z uporabo zdravilnih zelišč, kdaj, kje in kako se nabirajo, kateri deli se uporabljajo, za kaj se uporabljajo,

  • naučijo se sušiti zelišča,

  • naučijo se pripravljati čaje, prevretke, obkladke, ...

  • Zavejo se pomena lajšanja težav z naravnimi metodami.

    Nabiranje nekaterih najbolj znanih, preizkušenih zelišč, sušenje.

    Priprava čajev, prevretkov in obkladkov.

    Obisk domače lekarne.

    OSNOVE VZDRŽEVANJA OBJEKTOV

  • usposobijo se za uporabo različnih  delovnih pripomočkov: kladivo, klešče, šilo, dleto, ročno žago, ...

  • seznanijo se z varstvom pri delu, s požarno varnostjo in varstvom okolja,

  • naučijo se nekaterih opravil, ki naj bi jih znal vsakdo: zamenjava žarnice, obešenje slike, zabijanje žebljev, privijanje vijakov.

  • Pridobijo si čut za odgovorno ravnanje z materiali in orodji.

    Krepijo delovne navade.

    Negujejo natančnost pri delu.

    Ogled delavnice hišnika na šoli.


    5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

  • delavniške dnevnike,

  • izdelke oziroma storitve z zagovorom.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Splošno:

    Vsebine tega predmeta se povezujejo z vsebinami naslednjih predmetov: gospodinjstvo, oskrba na domu, kuhanje in strežba, oblikovanje tekstilij in urejanje prostorov ter praksa kmetijske pridelave in reje.

    Konkretno:

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

  • ekonomika gospodinjstev;

  • Gospodinjstvo

  • razvoj in oblike gospodinjstva, potrošniška vzgoja;

  • gospodinjski aparati in stroji;

  • Ggospodinjstvo

  • gospodinjski aparati in stroji;

  • kuhalna posoda;

  • Gospodinjstvo

  • kuhalna posoda;

  • jedilna in servirna posoda;

  • Gospodinjstvo

  • jedilna in servirna posoda;

  • zdravilna zelišča;

  • Oskrba na domu

  • zdravilna zelišča;

  • oskrba na domu;

  • Oskrba na domu

  • oskrba na domu;

  • priprava hrane za oskrbovanca;

  • Kuhanje in strežba

  • priprava in serviranje jedi;

  • shranjevanje perila;

  • Oblikovanje tekstilij in urejanje prostora

  • pranje, likanje;

  • urejanje okolice;

  • Praksa kmetijske pridelave in reje

  • obdelava tal, urejanje in vzdrževanje okolice;

  • vrtovi;

  • Praksa kmetijske pridelave in reje

  • setev in sajenje, oskrba posevka;